La Liga: Ha zavaros a klub helyzete, ki viszi el a balhét? Én, az edző – Benítez

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 11:17
null
Rafa Benítez fél évig irányította a Real Madridot (Fotó: Getty Images)
Terjedelmes interjút adott a Cadena SER rádióadónak Rafa Benítez, a Valencia, a Liverpool, a Real Madrid és a Newcastle korábbi vezetőedzője, amelyet a Marca szemlézett. A 62 éves, BL-győztes szakember beszélt a jövőjéről, valamint a királyi gárdánál töltött rövid, de viharos időszakáról is.

Képes vagyok elemezni a helyzetemet. Olyan csapatok érdekelnek, amelyeknél a tulajdonosok mögöttem állnak és képesek befektetni a játékoskeretbe, ezzel együtt nem könnyű megtalálni a megfelelő projektet. A Liverpool kispadjára értelemszerűen már nem fogok leülni, hiszen ott van Klopp, a többi nagycsapat pedig azért nem számol velem, mert már edzettem valamelyik riválisukat. (…) Sok ajánlatom van, de egyik sem motivál engem annyira, hogy elgondolkodjam rajta” – mondta a jövőbeli lehetőségeiről Rafa Benítez, majd hozzátette, hogy nem zárkózna el az Atlético Madrid kispadjától, ha Diego Simeone távozna az idény végén.

A rutinos szakember ezután felidézte a balul sikerült madridi kalandját és elmondta, hogy szerinte tévesen ítélték meg a munkásságát.

Amikor a Real Madridnál dolgoztam, nem hagytak győzni, a sajtó folyamatosan újabb és újabb meséket talált ki rólunk. A Bajnokok Ligájában megnyertük a csoportunkat, a kupában pedig egy adminisztratív baki, Gyenyisz Cserisev jogtalan szerepeltetése miatt zárták ki a csapatot. Ezt a hibát utólag, amikor már nem voltam a klubnál, a nyakamba varrták. A csapatom erőnléti szempontból felülmúlta a riválisokat. Amikor elmentem, 2 pont volt a hátrányunk a bajnokságban úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk, a sajtó azonban úgy tett, mintha mérföldekkel a Barca mögött lettünk volna. Két hónappal később a Barca 12 pontos előnnyel állt a tabella élén” – emlékezett vissza Benítez, majd sorra vette az akkoriban ellene felhozott „vádpontokat”.

A kupából a Cserisevvel kapcsolatos adminisztratív baki miatt estünk ki. Ezt megelőzően háromszor is figyelmeztettem a klubot, az imént említett hiba ennek ellenére megtörtént. Utólag könnyű volt rám kenni, mivel már nem én edzettem a csapatot” – idézte fel az akkoriban még harmadosztályú Cádiz elleni kupakiesést a 62 éves szakember, aki ezután rátért az akkori játékoskeret problémáira.

Mint ismert, engem Ancelotti távozása után neveztek ki a csapat élére. Carlo remek viszonyt ápolt a játékosokkal, így sokak szemében úgy tűnt, mintha személyemben egy ostoros hajcsár ült volna a keret nyakára. Akkoriban kaotikus, kifejezetten kedvezőtlen volt a helyzet a csapat háza táján. Casillas akkor távozott a csapattól, a helyét Keylor Navas vette át, Benzemát is akkor tartóztatták le… Zavaros volt a helyzet, az biztos. És amikor ennyire zavaros a helyzet, vajon ki viszi el a balhét? Én, az edző.”

Cristianót ismerve úgy láttam, hogy szüksége volt egy kis iránymutatásra. A gond csak az, hogy amikor ilyen sok kiváló játékossal kell foglalkozni, akkor nem küldhetek mindenkit a pályára. Aki nem játszott, értelemszerűen nem volt boldog, és ez rendben is van, viszont több játékos úgy döntött, hogy elpanaszolja a bánatát a sajtónak. A kispadozó játékos elégedetlenkedett, míg a lelátóra szorulók a bejárták a sajtót a sirámaikkal. Hihetetlen volt” – emlékezett vissza a madridi öltözőből gyűrűző problémákra Benítez, majd megcáfolta azt a „mítoszt”, mely szerint ő megtiltotta Modricnak, hogy külsővel rúgjon, illetve azt is tagadta, hogy meg akarta mondani Cristiano Ronaldónak, hogyan rúgja a szabadrúgásokat.

Egy edzésen elmondtam Modricnak, hogy háromméteres távolságról jobb, ha belsővel passzol, mivel a csapattárs így tiszta labdát kap, amely nem pörög. Ez egy egyszerű megjegyzés volt az egyik edzésen, amelyet kiragadtak a kontextusból. Ronaldónak csak annyit mondtam, hogy mivel már a Manchester Unitedből ismertem őt, a stábbal kielemeztem a szabadrúgásait, hátha van mit javítani a labda röppályáján, de úgy találtam, hogy nincs, és végül annyiban is hagytuk a dolgot. Csupán ennyiről volt szó, minden más hazugság. Az más kérdés, hogy a távozásom után leromlottak a szabadrúgásokkal kapcsolatos statisztikái” – öntött tiszta vizet a pohárba Benítez. A rutinos edző ezen kívül elmondta, hogy Madridban – a pletykákkal ellentétben – nem kivételezett Ronaldóval és Bale-lel, és azzal az állítással sem értett egyet, mely szerint ő defenzív edző. Az interjú végén Benítez korábbi klubja, a Valencia jelenlegi helyzetéről is szót ejtett.

Az én időmben megadatott, hogy némi szerencsével, de címeket nyerjünk. A Valenciának a felsőházban lenne a helye és a Bajnokok Ligájába való jutásért kellene harcolnia. Nagyon sajnálom, hogy a klub ide jutott. Remélhetőleg Baraja és Marchena képesek lesznek kirángatni a csapatot a gödörből, mivel ez a keret megérdemelné, hogy jobb helyet foglaljon el a tabellán” – zárta gondolatait a „denevérekkel” két bajnoki címet és egy UEFA-kupát nyerő edző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik