Szuperliga: Mintha ledobtunk volna egy atombombát – Florentino Pérez

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.22. 08:43
null
Florentino Pérez szomorú a reakciók miatt (Fotó: AFP)
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, akinek meghatározó szerepe volt a tizenkét európai topklub által létrehozott Szuperligában, interjút adott, s elmondta, szomorú a legutóbbi néhány nap történése miatt – állítja, ők csupán meg akarták menteni a labdarúgást.

 

„Csak a szurkolókra kell gondolnunk. Ők azok, akik elérték, hogy visszalépjünk. Amit Piqué mondott, az igaz” – idézi a Marca az El Larguerónak nyilatkozó Florentino Pérezt, aki a barcelonai Gerard Piqué Twitter-posztjára utalt.

„Mindenkinek kötelessége párbeszédet folytatni, ám az UEFA elnöke [Aleksander Ceferin – a szerk.] nem cselekedett helyesen. Nekünk is meg kell mutatni, milyen a futball. Húsz év alatt senkinek sem tettem keresztbe. Ez a sportág az emberi értékekről szól. Harminc éve ez megszokott volt, most pedig példát kell mutatnunk.”

„Szeretnék egy olyan tanult elnököt, aki nem fenyegetőzik. Ilyen egyszerű a helyzet. Jó lenne, ha vitatkoznánk, nem pedig elrettentenének minket. Folytatjuk a munkát. Nem kell sürgetni az ötlet elvetését. A Real Madrid szurkolói nem hülyék. Nem bánnák, ha hétköznaponként topcsapatokkal mérkőznénk meg. Egyelőre egy klub sem hagyta el a Szuperligát, mert nem fizette ki az ezzel járó büntetést. Azt nem árulhatom el, ez mekkora összeg.”

„Muszáj csökkenteni a béreket, mert a gazdasági helyzet súlyos, bár vannak, akik szerint nincs probléma. Ellenőrizhető gazdálkodást szeretnék. Ott van példának az NBA, amelyben nyilvánosak a játékosok és a vezetők fizetései. A labdarúgásnak áldozatot kell hoznia. Az üzleti világban csökkentek a bérek. Ha úgy teszünk, mintha nem lenne gond, később sírni fogunk.”

„Az élet változik. Két évtized elteltével feltűnik egy új generáció, amely új dolgokra vágyik. A futball roppant látványos, ám oda kell figyelnünk arra, hogy ez így maradjon.”

„Nagy átigazolásokat képtelenség pénz nélkül véghez vinni.
Tovább dolgozunk a Szuperligán.”

„Szörnyű erőszakkal gyilkolták meg a szándékunkat. Erre vártak. Meglátjuk, mi történik majd. A klubok több mint kétmilliárdot fognak elveszíteni.”

„Nem tartok a bosszútól. Az aggasztó, amit az UEFA elnöke a pénzügyi fair playről mondott. Ez meghatározó lehet, s nem néz ki jól. Szigorúnak kellene lennie, nem rugalmasnak.”

„Beszéltem Joan Laportával
[az FC Barcelona elnökével – a szerk.], természetesen ő is támogatja a projektet.”

MODRIC HOSSZABBÍT A REAL MADRIDDAL

A Real Madrid szerződést hosszabbít horvát labdarúgójával, Luka Modriccsal. Pérez elmondta, hogy a világbajnoki ezüstérmes középpályás már alá is írta az új megállapodást, részleteket azonban nem közölt.

Pérez a beszélgetés során arról is beszélt, hogy az együttes csapatkapitányával, Sergio Ramosszal még nem született meg a megegyezés, ám bízik benne, hogy meg tudnak állapodni a világ- és Európa-bajnok védővel.

„Hogyan ne akarhatnám Sergio Ramos maradását?” – tette fel a kérdést az elnök, hozzátéve, az egyezség azon múlik, milyen lesz anyagi helyzete a klubnak, mert a Real Madrid rengeteg pénzt veszített az utóbbi időben.

MTI

„Az egyetlen módja, hogy bevételt generáljunk, ha létrehozunk egy olyan sorozatot, amely sok pénzt hoz a konyhára, ám nem úgy, hogy a gazdagoknak több jut belőle.”

„Nem várhatunk még három évet, most kell lépnünk. A téttel bíró mérkőzések termelik a legtöbb bevételt. Olyan meccseket kell szerveznünk, mint teniszben Roger Federer és Rafael Nadal párharcai. A legmagasabb szintű találkozókra van szükség anélkül, hogy bárkit kizárnánk.”

„Az én felelősségem, hogy a Real Madrid úttörő legyen. Ha van pénz, abból jutnia kell mindenkinek. A Szuperliga-projektet készenléti módba helyeztük. A Juventus nem lépett ki. Az egész terv alapja, hogy a fiatalokat ezek a mérkőzések érdeklik.”

„A tizenkét klub szerződést kötött. Sokan azért gondolták meg magukat, mert az UEFA cirkuszt rendezett. Esélyt sem kaptunk arra, hogy elmondjuk az álláspontunkat. Úgy bántak velünk, mintha egy atombombát dobtunk volna le.”

„Szerintem nincs más megoldás, mint a Szuperliga. Ha valaki tud jobbat, álljon elő vele! Még sohasem láttam ilyen agresszív viselkedést UEFA-elnöktől. Fenyegetőzött és sértegetett. Az egész megrendezett volt. Azt állították, megöljük a futballt. A labdarúgást meg kell menteni.”

„Szomorú vagyok. Három éve dolgoztunk ezen a terven. A La Liga érinthetetlen, ám hétköznapokon van lehetőség bevételt szerezni. A Bajnokok Ligája a lebonyolítása miatt csak a negyeddöntőtől érdekes. Kitaláltunk egy sorozatot, amely már az idény elejétől kezdve izgalmas és fontos meccseket kínál. Hosszú ideje dolgoztunk ezen, talán nem jól tálaltuk.”

Vasárnap tizenkét európai topklub (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale, Juventus) létrehozta a Szuperligát. A szurkolók jelentős többsége és a többi klub óriási felháborodással fogadta az ötletet, az UEFA pedig súlyos retorziókat helyezett kilátásba. Ezek miatt a hat angol együttes, az Atlético Madrid és az Inter kilépett, s a Milan és a Juventus is közleményt adott ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik