SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2021.04.19 23:38

Ennyi volt? – Szöllősi György jegyzete

 

Hazugnak és kapzsinak nevezte a Szuperligát létrehozó csapatok főnökeit Aleksander Ceferin UEFA-elnök, aki ezúttal valóban nem tudott uralkodni az indulatain, és keményen, sőt durván bírálta azon klubvezetőket, akik vasárnap délután még a BL reformjáról egyeztettek az UEFA-val, érdeklődést mímelve a téma iránt, majd éjszaka közösen jelentették be az új, a háttérben régóta tervezett Európai Szuperliga létrehozását.

Csakhogy a szuperligát valójában maga az UEFA hozta létre csaknem három évtized alatt, amelynek során bizony a hazugságot és a kapzsiságot is folyamatosan tetten érhettük az UEFA viselkedésén a sodródás és a tétlenkedés mellett. Ne felejtsük, az utolsó olyan idényben, amelyben még egyenes kiesés volt a BEK-ben, a Crvena zvezda nyerte meg a trófeát, két évvel korábban, 1989-ben a Ste­aua Bucuresti még döntős volt, sőt 1986-ban meg is nyerte a sorozatot, vagyis úgymond bárki odakerülhetett, akár Kelet-Európából is, ami ma már régóta elképzelhetetlen (a most „árulóvá” lett angol klubok meg csak akkoriban tértek vissza kizárásuk után az európai klubfociba). A csoportkör, a központosított marketing persze jót tett a sorozatnak, bár már jelezte, hogy a tervezhetőség, az üzleti logika kezdi felülírni a futball és az egyenes kiesés igazi varázsát jelentő kiszámíthatatlanságot, spontaneitást. Mert hát hat csoportmeccsen könnyebben érvényesül a nagyobb, a gazdagabb csapat, mint egy oda-visszavágós párharcban.


„Elárultak, hazudtak” – Ceferin szerint a Szuperliga-klubok nélkül is meglesz a BL
Wall Street a spájzban – Csurka Gergely publicisztikája
Csányi Sándor: Az Európa-bajnokság nincs veszélyben
Jön a háború? Az UEFA-fenyegetés ellenére 12 klub bejelentette a Szuperligát
Híreink a Szuperligáról

A konkrét hazugság azonban az volt, amikor továbbra is „Bajnokok Ligájának” nevezték a sorozatot, dacára annak, hogy 1997-től már a legnagyobb bajnokságokból kettő, 1999-től a kivételezett ligákból akár négy csapat is elindulhatott a sorozatban, kiszorítva és esélytelenségre kárhoztatva kisebb országok valódi bajnokait. Őszintébb és valóságosabb lett volna már akkor átnevezni Szuperligára a sorozatot. Ehelyett az UEFA egyre csak hátrált, egyik kompromisszumot kötötte a másik után, cserébe saját szerepének és a bevételek egyre kisebb részének megtartásáért a gigaklubokon kívüli európai foci számára.

Csakhogy közben maga az UEFA is nagyban hozzájárult ezeknek az óriásoknak a felhizlalásához, mígnem legkésőbb hétfőn világossá vált, a szörny, amelyet éppen a Bajnokok Ligája táplált, végül önálló életre kelt és nincs többé szüksége az UEFA-ra. A tragédiához a Bosman-szabály bornírt következményei is hozzájárultak, 1995 óta őrült összegeket szippantanak ki a futballüzletből a játékosok és ügynökeik, a legtöbb pénz hozzájuk ömlik, és soha többé nem kerül vissza a labdarúgás vérkeringésébe, szemben a korábban a kluboknak kifizetett összegekkel. Így hagyományos, észszerűen működő csapatoknak alig volt esélyük versenyben maradni, csakis a szinte korlátlan anyagi lehetőségű, vagy nyakig eladósodó klubok tartották a lépést, amire az UEFA vérszegény válasza a pénzügyi fair play szabálya volt, az egyik legnagyobb ostobaság, amit a sportág történetében valaha kitaláltak.

Hát idáig tartott a taktikázás és hátrálás. Hatalmas ugyan a felháborodás és a tiltakozás mindazok részéről, akik hisznek a futball hagyományos értékeiben, de tartok tőle, ez a meccs már éppen úgy lefutott, ahogy évek óta az a Bajnokok Ligájának csúfolt sorozat. Csak egy szűk kör tagjai nyerhetnek, s most végképp le akarják dobni magukról a koloncot, amelyet amúgy európai labdarúgásnak nevezünk és sokunk életét jelenti évtizedek óta. Az extraprofit pedig jórészt Európán kívülre vándorol majd, talán nem véletlen, hogy a New York Times a leginkább jól értesült a témában, s már a résztvevő klubok egy része is amerikai tulajdonban van. Pedig amikor 1955 tavaszán a legnagyobb európai egyesületek – a francia L'Équipe napilap kezdeményezésére – létrehozták a BEK-et (a sorozatot hamarosan kézbe vevő UEFA kezdeti érdektelenségétől kísérve) meghívásos alapon, és a szervezőbizottság egyik alelnöke a Real Madrid elnöke, Santiago Bernabéu lett (ahogyan most a Szuperliga elnöke Florentino Pérez), a másik alelnököt Sebes Gusztávnak hívták, a 16 meghívott klub egyike pedig az MTK (Vörös Lobogó) volt. Akkor a Chelsea-t is hívták az elitbe, de visszalépett…

Nos, a világ azóta a feje tetejére állt. S hogy mi lesz az Eb-vel, a vb-vel, a nemzeti bajnokságokkal? Mindazzal, amit az óriásklubok focijánál is jobban szeretünk, szerettünk? Ezt ma senki sem tudja megmondani, ám Ceferin elnök elkeseredett fenyegetőzése nem túl meggyőző. Miközben az UEFA-nak néhány hét múlva Európa-bajnokságot kell rendeznie 12 városban, köztük Budapesten…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!  

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.

2021.05.10 13:05:51

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A szentgyörgyiek a FCSB és a Craiova után a listavezető CFR-t is legyőzték.