Football Leaks: Ödegaard apja megszedte magát a Realnál

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.09.12. 14:30
null
Martin Odegaard 2015-ben írt alá a Real Madridhoz (Fotó: AFP)
A Football Leaks héten kiadott második kiadásában a német Der Spiegel két munkatársa több, labdarúgáshoz kapcsolódó pénzügyi titok között azt is leleplezte, milyen jól járt a norvég Ödegaard család, amikor a tinédzser Martin 2015 januárjában aláírt a Real Madridhoz.

 

A Manchester City, a Barcelona, a Liverpool, az Arsenal, a Bayern München és a Manchester United is érdeklődött a norvég csodagyerek iránt, s 2015 elején Ödegaard úgy döntött, a Real Madridhoz ír alá. A Football Leaks most rávilágított, hogy a döntésben nem feltétlenül puszta klubszimpátia döntött.

Martin Ödegaard szerződtetésének napján a Real Madridhoz aláírt Hans Erik Ödegaard, a labdarúgó édesapja is, aki egy norvég kiscsapat segédedzőjéből lett a madridiak U11-es csapatának edzője. Ezt akkor sem titkolta el a Real, azt viszont igen, hogy Ödegaard apuka az állandó fizetése mellé kapott hárommillió euró aláírási pénzt is.

Ödegaard apja is jól járt a kettős szerződéssel (Fotó: vn.no)
Ödegaard apja is jól járt a kettős szerződéssel (Fotó: vn.no)

Az ilyen jellegű ráhatásokat Angliában egyenesen tiltják (a Chelsea egykor bepróbálkozott Andreas Christensen édesapjának alkalmazásával, de a dán apja kezdő játékosmegfigyelőként ennek töredékét kapta), és nyilván Spanyolországban sem nézik jó szemmel. Egyik klub sem fizet hárommillió eurót az U11-es csapat edzőjének három és fél évre.

Sőt, a Football Leaks cikke a belső levelezésre hivatkozva arra is rámutat, hogy a klub vezetőségén belül is heves indulatokat váltott ki ez a lépés, hiszen a Real Madrid utánpótlásának ezen szintjén dolgozók átlagosan 12 ezer eurót kerestek évente. Még Zinédine Zidane is csak 600 ezret kapott évente a Castilla (azaz a felnőtt B-csapat) edzőjeként.

A norvég VG megkereste Ödegaard apukát, de a szakember, ahogy a Football Leaks összeállítást 70 millió, eddig titkos dokumentum felhasználásával publikáló Der Spiegel esetében, nem válaszolt a kérdéseire. A norvég lap csak annyit derített ki, hogy az edző a hazai adóhatóságokhoz 2015 óta nulla korona bevételt vallott be.

Hans Erik Ödegaard jelenleg a Strömsgodset U16-os csapatánál dolgozik, most 20 éves fia a Realtól kölcsönben a Real Sociedadnál játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik