Barca: forrong az internet – szabálytalan volt a trükkös tizenegyes?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.15. 10:13
null
Lionel Messi trükkös tizenegyese nagy vitát váltott ki – sokak szerint szabálytalan volt Luis Suárez gólja (Fotó: Reuters)
Rengeteg kritikát kap a Barcelona, miután a spanyol csapat két sztárja, Lionel Messi és Luis Suárez a La Liga 24. fordulójában, a Celta Vigo ellen trükkös tizenegyessel lepte meg a világot: noha Messi állt a labda mögé, végül Suárez lőtt gólt. Az interneten sokan egyből támadták Messiéket, mondván, szabálytalan volt a tizenegyes, így a találatot nem is lett volna szabad megadnia a játékvezetőnek.

Az azóta sok kérdést felvető szituáció a vasárnapi, Barcelona–Celta Vigo összecsapás 81. percében történt, ekkor a gránátvörös-kékek már 3–1-re vezettek, a végeredmény 6–1 lett.

Mint azt rengetegen megjegyezték: amikor Lionel Messi hozzáért a labdához a tizenegyesnél, akkor Luis Suárez jól láthatóan már belépett a tizenhatos előtti félkörbe (ezt viszont nem tehette volna meg, ugyanis a szabály értelmében a tizenegyest elvégző játékoson kívül a többieknek a labdától legalább 9.15 méterre kell elhelyezkedniük, a tizenhatos előtti félkör pont ezt a távolságot jelzi), emiatt Alejandro Hernández játékvezetőnek kifelé kellett volna szabadrúgást ítélnie a szabálytalanság helyéről.

Noha az igaz, hogy Suárez valóban bemozdult, ami szabálytalannak minősül, viszont ha megnézzük Messi tizenegyesét oldalsó kameraállásból, akkor jól láthatjuk, hogy a tizenhatos előtti félkör másik oldalán egy Celta-játékos is korán indult el, ő a tizenegyes elrúgásának pillanatában már a büntetőterületen belül tartózkodott, így más eset áll fent, hiszen mindkét csapat játékosa szabályt sértett, ennek értelmében pedig Hernándeznek meg kellett volna ismételtetnie a tizenegyest.

Azt azért halkan megjegyezzük, hogyha minden tizenegyest visszafújnának a fenti szabályok valamelyike miatt, akkor elég gyakran kéne a játékvezetőnek a sípjába fújnia, hasonló bemuzdulások ugyanis körülbelül minden második tizenegyesnél tapasztalhatóak…

Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője a mérkőzés után elmondta, szerinte teljesen szabályos volt a tizenegyes.

Lionel Messi trükkös tizenegyese (a jobb alsó sarokban tisztán kivehető, hogy a Celta-játékos bemozdul)


Luis Suárez bekarikázva (a kép jobb felső sarkában látszik, hogy az egyik Celta-játékos is a félkörben tartózkodott)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik