Barca: nem versenyezhetnek a Man. City és a PSG forrásaival

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.11. 14:03
Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona nemrégiben hivatalba lépett elnöke a BBC-nek arról beszélt: bár az övék a világ legnagyobb sportklubja, pénzügyi téren egyre nehezebben tudnak versenyezni olyan egyletekkel, mint a Manchester City és a Paris Saint-Germain.

„A Manchester City és a Paris Saint-Germain felemelkedése megnehezíti a dolgokat – érzékeltette Bartomeu a nemzetközi erőviszonyok változását. – Az utóbbi néhány évben azt láttuk, hogy bizonyos, egy kézben lévő klubok mintha kiapadhatatlan forrásokból gazdálkodnának. A Barcának nincsenek ilyen forrásai. Természetesen nagy klub vagyunk, a világ legnagyobb klubja, de kiapadhatatlan forrásokkal nem tudunk versenyezni, más stratégiákat kell keresnünk.”Bartomeu a nemzetközi erőviszonyok változását. – Az utóbbi néhány évben azt láttuk, hogy bizonyos, egy kézben lévő klubok mintha kiapadhatatlan forrásokból gazdálkodnának. A Barcának nincsenek ilyen forrásai. Természetesen nagy klub vagyunk, a világ legnagyobb klubja, de kiapadhatatlan forrásokkal nem tudunk versenyezni, más stratégiákat kell keresnünk.”

A mostani megszólítás apropóját éppen e „más stratégiák” körüli furcsaságok jelentették, egészen konkrétan a Neymar tavalyi szerződtetése körüliek, amelyek miatt a Barcát adócsalással gyanúsítják a spanyol hatóságok. Mint ismert, Sandro Rosell ebbe az ügybe bukott bele, Bartomeu akkor lett a katalán klub elnöke.

A BBC érdeklődésére Bartomeu megerősítette: kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, hogy a brazil játékos szerződtetésekor szabályszerűen jártak el. S hogy utólag miért adott be mégis a klub 1.35 millió eurós kiegészítő adóbevallást?

„Óvatosságból fizettünk, mert a történteknek (Neymar szerződtetése körülményeinek) lehet más értelmezése is – válaszolta erre Bartomeu. – Óvatosak akartunk lenni. Nem akartunk kockáztatni. A Barca világszerte jól ismert márkanév, amelyet meg kell óvnunk. De hangsúlyozom, természetesen nem értünk egyet a bíróval. Abszurd és méltánytalan helyzetbe kerültünk, miközben Neymar szerződtetésekor mindenben korrekten jártunk el.”

A Barcelona szerdán hazai pályán Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt vív a Manchester Cityvel; a párharc idegenbeli felvonását a katalán csapat 2–0-ra megnyerte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik