Primera División: Ez minden idők legjobb Barcelonája - Bakero

Vágólapra másolva!
2013.03.12. 15:35
A Barcelona egykori Dream Teamjének tagja, José Maria Bakero interjút adott Farkas Norbertnek, a Sport Tv utazó riporterének. Az interjú teljes egészében a mai Barcelona–Milan labdarúgó BL-nyolcaddöntő előtt a Fiesztában lesz látható.

José Maria Bakero meghatározó játékosa volt 1988 és 1996 között a barcelonai Dream Teamnek. Előtte a Real Sociedadban játszott, és Johan Cruyff külön kérésére igazolt a katalánokhoz. Olyan csapattársai voltak, mint Pep Guardiola, Romário, Ronald Koeman, Michael Laudrup és még sorolhatnánk. José Maria Bakero meghatározó játékosa volt 1988 és 1996 között a barcelonai Dream Teamnek. Előtte a Real Sociedadban játszott, és Johan Cruyff külön kérésére igazolt a katalánokhoz. Olyan csapattársai voltak, mint Pep Guardiola, Romário, Ronald Koeman, Michael Laudrup és még sorolhatnánk.

Pályafutása során hatszor nyert bajnokságot, háromszor Király-kupát, ötször spanyol Szuperkupát, 1992-ben BEK-győzelmet ünnepelhetett, egy évvel később európai Szuperkupát, s a nemzetközi sikereit egy-egy KEK-győzelemmel foglalta keretbe. Tény, hogy a gránátvörös-kékek egyik aranykorszakában szolgálta a csapatot, nem véletlenül hívták őket Dream Teamnek.

A nemzeti csapattal megjárta az 1990-es itáliai és a négy évvel későbbi amerikai világbajnokságot is. Edzőként előbb Lorenzo Serra Ferrer, majd Louis van Gaal segítőjeként dolgozott a Barcelonánál, aztán trenírozta a Real Sociedadot, majd Lengyelországba ment, most pedig a perui Juan Aurich szakmai irányításáért felel. Az előzményekből is kiolvasható, hogy a véleménye érdekes lehet a mai Barcelona megítélésében. Együtt játszott Guardiolával, és ott volt, amikor Cruyff lerakta a mai Barca-stílus alapjait. Vajon tudta-e, hogy egykori csapattársa túlszárnyalhatja korábbi edzőjét a kispadon?

„Dehogy... Aki azt állítja, hogy biztos volt benne, ki merem jelenteni, hogy hazudik. A mindenkori Barcelonától alapesetben elvárod, hogy jó futballt játsszon, hogy trófeákért harcoljon, ám azt nem, hogy mindenkit lesöpörjön a labdarúgás térképéről. Guardiola nagy rizikót vállalt, hatalmasat, de bejött neki. A saját nevelésű játékosokra támaszkodott. Olyan futballistákat vitt fel az első csapathoz, mint például Pedro vagy Busquets, akikre korábban azt mondták, soha nem fogják megütni az első csapat szintjét. Le a kalappal előtte. Nagyon bátor volt. Ez a történelem legjobb Barcelonája, nem győzöm hangsúlyozni, és hozzáteszem, ebben az együttesben még vannak tartalékok, és nehéz lesz letaszítani a trónról. Pepnek ebben komoly érdemei vannak" – árulta el a Bakero. A baszk szakember elmondta azt is, hogy a mai napig ott van minden meccsen, ha teheti, s látja a Barca játékát azóta is, hogy Guardiola távozott. Tudja, hogy annak utódjául nem sztártrénert, hanem egy „saját nevelésű" mestert, Tito Villanovát neveztek ki.

„Nézzen ide, a futballban bármi megtörténhet, nem tudod előre megmondani, hogy jó edzőt választottál-e vagy mellélőttél. Az biztos, hogy nagyon jó anyag áll rendelkezésre, és ami ennél is fontosabb, úgy tűnik, hogy a játékosok tisztelik. A klub elnöke, Sandro Rosell és a sportigazgató, Andoni Zubizarreta, feltételezem, nagyon jól ismeri Vilanovát, nekik nem kellett hosszasan elgondolkozniuk azon, gondolom én, kit válasszanak Pep utódjául. Egy picit én is meglepődtem a döntésen, és velem együtt még néhány millióan. De mondom, csak számunkra, kívülállók számára volt meglepetés. Ismerem Tito Vilanovát személyesen is, ismerem mint embert, de nem tudom, hogyan dolgozik, milyen edző."

Minden idők legjobb Barcelonája nincs könnyű helyzetben: 2–0-s hátrányból indul a Milan elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján, így egyrészt a továbbjutásért, másrészt a New Yorkban kezelt Vilanováért is játszik a csapat. Továbbjutás esetén a negyeddöntőben már a mester is ott ülhet majd a kispadon. Az interjúban Bakero Guardiolán és a mai Barcán kívül mesélt a korábbi Dream Teamről, Cruyffról, és Mourinhóról is erős kritikát fogalmazott meg. A beszélgetést teljes egészében este 19 órakor láthatják a nézők a Sport1 Fieszta című műsorában, majd 20 órától élőben megtekinthetik a Barcelona–Milan BL-nyolcaddöntő visszavágóját is.


Fieszta: március 12, kedd, 19.00, Sport1 HD (élő)

Barcelona–AC Milan: március 12., kedd, 20.00, Sport1 HD (élő)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik