Kavarja Mourinho, vagy nem kavarja?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.12. 14:34
null
A bosnyák válogatott Miroslav Stevanovic (jobbra) a Sevilla eddigi egyetlen téli szerzeménye (Fotó: Reuters, archív)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig…; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Heti körképünket szokásaink szerint a spanyolokkal zárjuk.

 

Nem titok (miért nem vigyáznak jobban adataikra?!), sorozatunk sarokköve a transfermarkt.de, amelynek átigazolási gyűjtőoldalán a spanyol labdarúgó-bajnokságot az elköltött összeg szerint felépülő listán egyre lejjebb kell keresgetni, január első harmadának végén például a 19. helyen hegyel a Primera División, a mexikói és az osztrák élvonal között.

A téli listán elfoglalt előkelő helyezés ráadásul egyetlen embernek és egyetlen egyesületnek volt köszönhető: a Sevilla 1.5 millió eurót fizetett a bosnyák-szerb jobbszélsőért, Miroszlav Sztevanovicsért. A 22 esztendős játékos fizimiskája alapján bármikor beállhatna Rumcájz bandájába, de elsősorban azért került a La Ligába, mert válogatottja legnagyobb ígéreteként tartják odahaza számon. Túl sok új társa aligha lesz, mert a klub elnöke, José María del Nido elárulta, hogy anyagilag nem állnak éppen túl fényesen, de azért nem adják el sem Álvaro Negredót, sem Ivan Rakiticet, sem José Antonio Reyest (magyarról magyarra fordítva: nagyon is eladná őket, de annyiért nem, amennyit adtak volna értük). Természetesen előbbi a legkelendőbb, a presidente állítása szerint kínáltak már érte 16 millió eurót, de nem fogadta el, és érdekes az is, hogy a Londonból csábított Jesús Navasról nem szólt az elöljáró. Felvetődött viszont, hogy az argentin válogatott védőt, Federico Faziót vinné a Hannover, ez esetben lenne pénz egy csatár-kiszemeltre, a lengyel Lukasz Teodorczykra.

Olcsón, jót – ahogyan a régi reklám mondta, eszerint tevékenykedett eddig az amúgy a csőd szélén álló Deportivo is. Először érkezett kölcsönbe és ingyen az Atlético Madridtól a portugál válogatott jobbhátvéd, Sílvio – egyébként ő lett a kilencedik portugál labdarúgó a klubnál, és nemsokára érkezett még egy „fél", pontosabban egy brazil-portugál kettős állampolgár, a szűrő Paulo Assuncao. A 32 éves középpályás neve ismerős lehet sokaknak, korábban a Portóban és az Atléticóban futballozott, most a Sao Paulónál futott ki a világból (de kontraktusa is, így ingyen került A Corunába). Egy neves védővel is combosodhat a télen a Depor, mégpedig Ricardo Carvalhóval. Igen, ő is portugál, és ő is Madridból érkezhet.

Folytassuk két régi ismerőssel: az Osasuna Asier Riesgo sérülése miatt reaktiválta a nyáron visszavonult kapust, a Manchester Unitedet is megjárt Ricardót, a Levante pedig kölcsönkérte az egykori Real Madrid-üstököst, az immáron a mexikói Atlantét szolgáló Valdót. Egyébként a Levante ügyeskedett még nyári rovatzártánk, szeptember eleje óta is, hiszen az agilis kis egylet nem sokkal ezután megszerezte a Rubin Kazanytól a nigériai Obafemi Martinst (az oroszok 2010 nyarán kilencmillióért vették a Wolfsburgtól, mint később kiderült, őszinte bánatukra, de a németek mellett a Newcastle United is nagyot bukott rajta), novemberben pedig érdemei el nem ismerése mellett elbocsátotta a görögök örökös gólkirályát, Teofanisz Gekaszt. Az UD továbbra sem nyugszik, legújabb kiszemeltjei a paraguayi ék, Robin Ramírez (UNAM Pumas), a rutinos kapus, Christian Abbiati (Milan) és a svéd támadó, Marcus Berg (Hamburg).

A nagyobbak közül a jelenleg a dobogó második helyén álló Atlético Madrid egyelőre kivár, miközben kincsét, Radamel Falcaót Madridon belül Angliából és Olaszországból is csábítják, a kolumbiai jobbkezét, Adrián Lópezt pedig „csak" Londonból. A török Arda Turant elkapta a menőke, de zordon mestere, Diego Simeone kerek-perec kijelentette, hogy nem megy beosztottja sehová (és önök mernének ujjat húzni vele?). Egy nagy-nagy csatárkeringő végén David Villa az Atléticóban köthet ki (míg a katalánokhoz kerülhet az AM-től a fiatal kapus, Thibaut Courtois), mellette olyan fiatal támadókat monitoroz a klub, mint a brazil Leo Baptistao (Rayo Vallecano), a thai Teerasil Dangda (Muangthong United), Robert Lewandowski (Dortmund) vagy Chicharito (Manchester United). Nem szeretnénk ingerelni a kedves olvasót, de a Marca felvetett egy Édinson Cavani, Falcao csereberét is.

A védelem erősítését sem hanyagolja el Simeone, legalábbis a tervekben és a spanyol-portugál szaksajtó szerint, mert a kapus Rui Patrício (Sporting) és a brazil balbekk Guilherme Siqueira (Granada) is célkeresztjébe került, csakúgy, mint az Atalanta „gauchó" karmestere, Maximiliano Moralez.

Piszkos Fred és Fülig Jimmy a Kossuth Kiadó hangoslemezének borítóján 
– avagy Mourinho és Casillas
Piszkos Fred és Fülig Jimmy a Kossuth Kiadó hangoslemezének borítóján – avagy Mourinho és Casillas

A két gigász közül ma a Real Madriddal foglalkozunk, ahol a jó öreg José Mourinho Piszkos Fredet játssza megdöbbentő beleéléssel, és a fél világ találgatja, hogy akkor most „Kavarja ez, vagy nem kavarja?". Ahogyan Piszok Alfréd ismerői lepődtek meg annak idején a kapitány poharában lévő „málnaszőr" láttán, mi, tudatlan be nem avatottak úgy kapkodjuk fejünket Mourinho tettei miatt (egy biztos: a szenvedő Fülig Jimmyt szegény Iker Casillas alakítja, Cristiano Ronaldo pedig kiköpött Senki Alfonz). No de nézzük az átigazolási pletykákat: CR-t ugyebár a PSG-vel (Török Szultán) pletykálták össze, de mivel őt jelenleg csakis Lionel Messivel (Gorcsev Iván) lehetne érdemben pótolni, akinek Madridba költözése viszont kirobbantana egy újabb polgárháborút Spanyolországban, „örökezüst" CR marad. Lehet, ezt felfogva kötött bele az edző Casillasba?

Ahogyan az lenni szokott, pár embernek jól jön belharc, Gonzalo Higuaín például sietett is hűségnyilatkozatot tenni Mourinho mellett (Buzgó Mócsing). A portugál mester vagy nagyon ki akarja rúgatni magát, vagy nagyon biztos abban, hogy egy Bajnokok Ligája-győzelemmel korlátlan hadúr lesz a klubnál. Javasoljuk, tanulmányozza a klub történelmét, különösképpen a Jupp Heynckes (Wagner úr) és Vicente del Bosque (bajsza miatt csakis Vanek úr) füleknél... Nagy kérdés, hogy Potrien őrmester, azaz az Florentino Pérez elnök meddig tűri a rakoncátlanságot?

No de nézzük a rút pletykákat: a legújabb edzőkiszemelt Jürgen Klopp, a középpályára Isco érkezhet a Málagától (feltehetőleg Kaká helyére), a legfrissebb zseni-ígéret pedig a 16 esztendős horvát karmester, Alen Halilovic (Dinamo Zagreb), Cavanit pedig ismét megpróbálja eladni édesapja a Realnak. Leghamarabb Daniel Carvajal lehet a királyi klubé, a fiatal védő ugyanis Pepe sérülése és Sergio Ramos eltiltása miatt a napokban visszatérhet nevelőegyesületéhez.

Az tény, hogy a 2011-ben tízmillióért vett német középpályás, Nuri Sahin visszaérkezett kölcsönből a Liverpooltól, de csak virtuálisan, mert azonnal visszakerült az eladóhoz, a Dortmundhoz, mégpedig másfél évre, kölcsönbe. Sahint szerződése egyébként 2017-ig köti a Real Madridhoz, de hogy kevés ismerős arcot talál az öltözőben 2014-es visszatérésekor, arra mérget lehet venni. Ha marad Mourinho, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért...

PRIMERA DIVISIÓN – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott: Sílvio (kölcsönbe, Deportivo La Coruna)
FC BARCELONA
Érkezett:
Távozott:
REAL BETIS
Érkezett:
Távozott: Jonathan Pereira (k., Villarreal)
ATHLETIC BILBAO
Érkezett: Aymeric Laporte (Athletic Bilbao B)
Távozott:
CELTA VIGO
Érkezett: Vadim Demidov (k., Eintracht Frankfurt)
Távozott: Joan Tomás (AEK Larnaca, ingyen), Cristian Bustos (k., Sporting Gijón)
DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Sílvio (k., Atlético Madrid), Paulo Assuncao (Sao Paulo)
Távozott: Roderick Miranda (kölcsönből vissza, Benfica, i.), Tiago Pinto (kv., Rio Ave)
ESPANYOL
Érkezett:
Távozott:
GETAFE
Érkezett:
Távozott:
GRANADA
Érkezett: Recio (k., Málaga), Jona (Ourense)
Távozott: Antonio Floro Flores (kv., Udinese)
UD LEVANTE
Érkezett: Valdo (k., Atlante)
Távozott:
REAL MADRID
Érkezett: Nuri Sahin (kv., Liverpool)
Távozott: Nuri Sahin (k., Borussia Dortmund)
MÁLAGA
Érkezett: Sandro Silva (kv., Cruzeiro)
Távozott: Sandro Silva (k., Vasco da Gama), Recio (k., Granada)
RCD MALLORCA
Érkezett: Ijenaga Akihiro (kv., Gamba Oszaka), Antonio Luna (k., Sevilla), Marvin Ogunjimi (kv., Standard Liege)
Távozott: Marvin Ogunjimi (k., Beerschot)
CA OSASUNA
Érkezett: Ricardo (visszavonult), Miguel de las Cuevas (k., Sporting Gijón)
Távozott: Antonio Luna (k., Mallorca)
FC SEVILLA
Érkezett: Miroszlav Sztevanovics (Vojvodina, 1.500.000 euró)
Távozott: Bernardo Espinosa (k., Sporting Gijón)
REAL SOCIEDAD
Érkezett: Jeffrey Sarpong (kv., Hércules)
Távozott: Jeffrey Sarpong (szerződését felbontották)
REAL ZARAGOZA
Érkezett:
Távozott: Raúl Goni (Sabadell, ingyen)
VALENCIA
Érkezett:
Távozott:
RAYO VALLECANO
Érkezett: Jordi Figueras (k., FC Bruges)
Távozott: Nicki Bille Nielsen (kv., Villarreal), Sueliton Pereira (szf.)
REAL VALLADOLID
Érkezett: Daniel Larsson (Malmö FF, i.)
Távozott:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik