MTI 2017.05.23 13:11 Frissítve: 2017.05.23 13:23

Röplabda: utánpótlás-nevelési programot indít a Békéscsaba

Az utánpótlás-nevelés fejlesztésére indít új programot a békéscsabai röplabdaklub, mely ugyanakkor az élvonalbeli szereplést sem akarja elhanyagolni.

 

Baran Ádám, a női bajnok és kupagyőztes BRSE elnöke kedden az egyesület sajtótájékoztatóján jelezte, hogy két évre szóló koncepciót dolgoztak ki az utánpótlásban. Kormos Mihály utánpótlásért felelős szakmai igazgató tájékoztatása szerint jelenleg 270-en röplabdáznak náluk, és junior, illetve serdülő korosztályban is „éremesélyes” csapatuk van.

Mint mondta, az új programmal az a céljuk, hogy jövőben megduplázzák ezt a létszámot, s arra törekszenek, hogy minden évben kerüljenek ki olyan fiatalok az alsóbb korosztályokból, akik ütőképes tagjai lehetnek a felnőttcsapatnak.

A 14–16 évesek között hat korosztályos válogatott játszik – jegyezte meg. Az új program célja, hogy a különböző korosztályokban a legjobb játékosokat gyűjtsék össze és neveljék ki – húzta alá Kormos, megemlítve, hogy jelenleg a legnagyobb akadály a terem- és az edzőhiány. Utóbbiban azonban szerinte a Sasa Nedeljkovic vezetőedzőt váltó Alberto Salomoni segítségükre lesz.

Baran elmondta még, hogy az infrastruktúra-hiányon segít a Békéscsaba és a kormány közötti megállapodás a Modern városok program keretében, amelynek része a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozása. Hozzátette: a tárgyalások a kormányzattal előrehaladottak, ennek eredményeként került „pluszelemként” a koncepcióba az, hogy új röplabda-munkacsarnokot építsenek fel.

A klubelnök szerint a terveket külföldön is úgy emlegetik, hogy az „Európa legkomolyabb utánpótlás-nevelési projektje” lesz.

A hazai bajnokságban az utóbbi időben egyeduralkodó felnőtt női csapatra térve Baran jelezte, nem adják fel az eddigi céljaikat, továbbra is mérvadó szereplői szeretnének lenni a magyar pontvadászatnak, és nemzetközi szinten is eredményes csapatot kívánnak összeállítani, „amely sikerrel tudja venni a Bajnokok Ligája-selejtezőt”.

A BRSE újabb kétéves szerződést kötött Molcsányi Ritával, Szpin Renátával, Petrenkó Brigittával, Ludmán Rékával, és egy évre hosszabbított Bodnár Dorottyával, míg az érkezők között – az elnök szavai szerint – „kiváló fiatalok” is vannak, Szedmák Réka, Petővári Panni és Pekárik Eszter.

Hozzátette, a sor még nem teljes, újabb bejelentésekre a közeljövőben lehet számítani. Az MTI kérdésére válaszolva az elnök kifejtette, „az jelenleg még elengedhetetlen, hogy külföldi játékosokat igazoljanak le”, ugyanis az elmúlt évtized „hányattatásai” miatt „generációk hiányoznak” a magyar röplabdázásból, ezért teljesen új alapokra kell helyezni az utánpótlás-nevelést. Baran úgy látja, ezen a problémán segíthet az, ha a röplabdát beválasztják a látványsportágak közé, erről a napokban dönthet az Országgyűlés.

A klubelnök ezt „sporttörténelmi lehetőségnek” nevezte. Hangsúlyozta: a magyar bajnoki mérkőzéseken a fiatalok – akik erre eddig kevés lehetőséget kaptak – „jóval nagyobb” szerepet fognak játszani. Ugyanakkor nem félnek attól, hogy a csapat hazai veretlenségi sorozata megszakad így – jelentette ki. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy július 1-jétõl Varga Róbert látja el a technikai igazgatói feladatokat.

 

2021.04.09 23:28:37

Röplabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj abban, hogy a sport, a játék erősebb.

2020.10.10 10:46:40

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Olykor bajba került a nagy szája miatt, de amit elért azt mind a röplabdának köszönheti.

2020.08.08 23:17:46

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Brutálisan kemény ötjátszmás háború ért véget, Pista. Enyhén szólva nem a kedvenc posztodon játszottál.

2020.06.17 19:02:05

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A sportág valaha volt legeredményesebb edzője a matematikából, a balettből is alapelemeket vesz át az erőröplabdájához.

2020.05.03 17:49:15

Röplabda MTI

A 44 éves brazil kiválóság visszavonulásáról a brazil és az olasz média számolt be vasárnap.