Röplabda: tizennegyedszer nyerte meg a Magyar Kupát a Vasas

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.03.12. 21:23
A Vasas Óbuda nyerte meg az MVM Röplabda Női Magyar Kupa döntőjét, miután az érdi fináléban 3:1-re legyőzte a története első kupafináléját játszó balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémiát. A piros-kékek összesítésben tizennegyedszer hódították el a Magyar Kupát, s idén a Közép-európai Liga után már a második trófeájukat gyűjtötték be. A kupadöntő vasárnap a férfiak éremcsatározásaival folytatódik.
A Vasas ünnepelt a kupadöntő után (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
A Vasas ünnepelt a kupadöntő után (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

 

Az első játszmában szívósan kapaszkodtak a balatonfürediek, de 2:2 után a Vasas dominált, sőt 8:6 után sorozatban három pontot is szereztek. Dejan Desznica válaszul feladót cserélt és pályára küldte Vacsi Evelint is, sokat azonban ez sem változtatott a játék képén. Nem tudtak ugyanis mit kezdeni Bannister ütőerejével, aki 16:11-nél csapata pontjainak éppen a felét szerezte. Ekkor jött egy hullámvölgy és sorozatban hat pontot szerezve fordított a Szent Benedek: Szavovicsnak volt egy remek nyitássorozata. Ezután viszont megint a Vasas percei következtek, és villámgyorsan megint megléptek három ponttal, s a végén négy játszmalabdájuk volt. Hármat sikerült hárítaniuk a füredieknek, s Jannisz Atanaszopulosz gyorsan időt is kért. A pihenő után pedig – ki más – Bannister zárta le a játszmát (25:23).

A második játszmát a fürediek kezdték jobban, elhúztak 5:1-re, s válaszul Király-Tálas Zsuzsanna érkezett a pályára. Fel is jöttek a feketében játszó piros-kékek két pontra, de csak időlegesen, és 11:6-nál időt is kellett kérniük a fővárosiaknak. Azonban ez sem segített, mert 17:7-et is mutatott már az eredményjelző. Remekül nyitottak ekkor a Balaton-partiak és gyengén fogadtak az óbudaiak, így esély sem volt arra, hogy Bannisternek adják a labdát. Sok volt azonban még hátra, és mivel az SZBRA kicsit el is fáradt a nagy tempótól, a Vasasnak sikerült megfeleznie a különbséget. Sőt, 23:21-nél már csak két pont volt a differencia, de Sztijepics blokkjával így is a Szent Benedek jutott szettlabdához, s bár az elsőt hárították, de a másodikat Iosia blokkjával értékesítették (22:25).

Kiegyenlített volt a játék a harmadik felvonás elején, de 4:4-et követően Abdulazimova blokkolt sorozatban háromszor és ennek köszönhetően megléptek a piros-kékek. A szett közepén aztán ötre nőtt a különbség és időt is kért Desznica, de ez sem segített. A végjátékban ugyan hatról kettőre zárkózott a balatonfüredi csapat, de a végén így is négy szettlabdája volt a Vasasnak, s a másodikat Kalicanin ütötte be (25:21).

A negyedik játszma elején 5:2-re húztak el az óbudaiak, de aztán hirtelen erőre kapott a Szent Benedek és sorozatban négy pontot szerezve fordítottak. Ezt követően ismét a Vasas percei következtek, akik 7:8-ról sorozatban hat pontot szerezve meg is léptek. A véghajrához érve is öt volt az előnyük, amikor Desznica utolsó szalmaszálként kihasználta második időkérési lehetőségét. Azonban ez sem segített, a végén a fővárosiaknak hét lehetőségük is lehetett volna a trófea elhódítására, de Török Kata perdítése után már a harmadik kísérletüket siker koronázta (25:19).

A piros-kékek összesítésben immár tizennegyedszer hódították el a Magyar Kupát, s idén a Közép-európai Liga után már a második trófeájukat gyűjtötték be. A bronzérmes a Swietelsky-Békéscsaba lett, amely a címvédő Fatum-Nyíregyházát győzte le 3:1-re. A kupadöntő vasárnap a férfiak éremcsatározásaival folytatódik.

A fehér mezes Szent Benedek RA egy szettet nyert a fináléban (Fotó: Földi Imre)
A fehér mezes Szent Benedek RA egy szettet nyert a fináléban (Fotó: Földi Imre)

 

MVM NŐI MAGYAR KUPA DÖNTŐ
Vasas Óbuda–Szent Benedek RA 3:1 (23, –22, 21, 19)
Érd Aréna, 2000
néző. Vezette: Szabó P., Tilmann.
VASAS: Török 15, Kalicanin 8, Bannister 30, Bojko 8, Abdulazimova 7, Fábián. Csere: Juhár, Bamba (liberók), Király-Tálas 3, Zernovic 8, Takács D., Vezsenyi. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
SZBRA: Bleicher, Szavovics 17, Koprivica 5, Sztijepics 12, Kiss G. 12, Jimerson 10. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Iosia 1, Vacsi 8. Vezetőedző: Dejan Desznica
MESTERMÉRLEG
Jannisz Atanaszopulosz:
– Remekül játszott az ellenfél, nem igazán tudtuk őket leszakítani. Fordulópontnak bizonyult, hogy a második szettben nagy hátrányból vissza tudtunk kapaszkodni. A magával ragadó atmoszférának is köszönhetjük, hogy begyűjtöttük ezt a trófeát. Nagyon jó formában vagyunk, de van még dolgunk az idényben. Nem ez volt a legjobb meccsünk, de az erősségünket mutatja, hogy az ilyen találkozókat is meg tudtuk nyerni.
Dejan Desznica:
– Már az is nagy előrelépés, hogy itt voltunk a döntőben. Nekünk minden meccs óriási tapasztalatszerzés. Ilyen környezetben, ilyen hangulatban a megélt tapasztalatokat idén és a következő években is hasznosítani tudjuk. Talán még nincs meg a kellő rutinunk és játékosállományunk ahhoz, ami egy kupasikerhez kell, de lépésről lépésre haladunk előre.

MVM Magyar Kupa-döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30:
Fino Kaposvár–Kecskeméti RC (BRONZMECCS); Tv: m4sport.hu
18.30: Épkar PSE–GreenPlan-VRCK (DÖNTŐ); Tv: M4 Sport+

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik