Röplabda: Nagy Péternek vegyesek az érzései a megnyert BL-fináléról

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.09.28. 10:14
null
Nagy Péter szerint kiegyensúlyozott lesz az Extraliga új idénye (Fotó: Dömötör Csaba)
Ideális esetben a bajnoki és a kupadöntő sem elképzelhetetlen a MAFC-BME-nek a hétvégén kezdődő idényben, azonban Nagy Péter vezetőedző a négy közé jutást tartja reális célnak.

– Az előző bajnoki idény elődöntőjében kettő-egyre vezetett a MAFC a Pénzügyőr ellen, végül a későbbi bajnok nyerte meg a párharcot. Hogy élte meg azt a hullámvasutat?
– Bevallom, azzal nem számoltam, hogy mi leszünk majd előnyben – mondta mosolyogva Nagy Péter, a MAFC-BME vezetőedzője. – Tény, a bajnokság második felére eléggé jól összeállt a csapatunk, ezért bizakodó voltam. A negyeddöntőben a Kecskemét ellen ötmeccses párharcot nyertünk meg, ez növelte a hitünket. Mivel a Pénzügyőr sok ilyen csatát lejátszott már, nem okozott problémát kettő-egyről fordítani, és bejutni a döntőbe.

– Nyáron nagy volt a jövés-menés a csapatnál, több fontos játékos is távozott. Az újak megfelelően beilleszkedtek a „gépezetbe”?
– Több változtatás nem azért történt, mert elégedetlenek lettünk volna valakivel, már az idény közben néhány pozícióban láttuk, hogy erősítésre van szükségünk. Ezt szem előtt tartva fiatal, lendületes, energikus együttest sikerült összeraknunk.

– Elégedett a játékosai elmúlt hetekben mutatott teljesítményével?
– Sosem vagyok elégedett… Az a feladatom, hogy azokra a negatívumokra, amelyeket edzésen, felkészülési meccsen látok, mindig felhívjam a figyelmet. Azt keresem, hogyan lehetnénk még jobbak. A hozzáállással és a csapategységgel elégedett vagyok, a játék képében is látok pozitívumokat, de az új idény elején mindenre nagyon odafigyelve kell pályára lépnünk.

– Az előző kiírás első négy helyezettje harcol majd idén is a dobogós helyekért?
– Nem biztos, mert a Kecskemét Keen Cameronnal jelentősen megerősödött, ugyanis az előző idényben a feladóposzt nekik lyukas volt. Az újonnan feljutott MÁV Előre is magasabb színvonalat képvisel, a DEAC-ba kubai légiós érkezett és a Kistext játékoskerete is erősnek tűnik. A címvédő Pénzügyőr egyértelműen az elmúlt évek sikereire támaszkodhat, míg Kaposváron is történtek változások, viszont velük nem játszottunk az elmúlt hetekben. Határozottan egy kiegyenlített Extraligára számítok.

– A MAFC-ot ezúttal is dobogóra várja?
– Kiegyensúlyozott Extraligára számítok, mindenki óvatosan fogalmaz az ellenfelek iránti tiszteletből. Reális célnak a négy közé jutást tartjuk, viszont szeretnénk döntőbe jutni a bajnokságban és a kupában egyaránt. Miután sokat léptünk előre az elmúlt években, belefér, hogy nagyobb célt tűzzünk ki magunk elé.

– Amikor tavaly nyáron újabb egy évre aláírt a MAFC-hoz, azt mondta, még rengeteg kiaknázatlan potenciált lát a csapatban. Ez még mindig így van?
– Abszolút. A klubunk szakosztályvezetője, Novák László és a teljes vezetőség bizalmat szavazott nekem korábban annak ellenére, hogy az eredmények nem feltétlenül jöttek. Bár a rutinosabb edzőtársaim pontosan tudják, hogy a nagyobb változásokhoz több időre van szükség, bár úgy érzem, ennek a gyümölcse most kezd beérni.

– Ön az egyetlen Bajnokok Ligája-győztes magyar röplabdázó. Milyen emlékek jutnak eszébe a tizenöt évvel ezelőtti fináléról?
– Minden alkalommal, amikor ez szóba kerül, vegyes érzéseim támadnak, ugyanis nem voltam kezdő játékos 2007-ben a Friedrichshafenben. Hatalmas élményben volt részem, de szívesebben emlékszem vissza például a román Zalauval nyert két bajnoki címemre, hiszen akkor tényleg maghatározó tagja voltam a csapatnak. Ráadásul elindulhattunk a BL-ben, és a világ legjobbjai ellen játszhattunk.

– Fiataloknak és saját játékosainak javasolná, hogy próbálják ki magukat külföldön, ha volna rá lehetőségük?

– Mindenképpen. Bár egyes országokban a röplabdakultúra eltérő lehet, és a játékosra is nagy nyomás nehezedik távol a családjától, aki élsportolónak készül, ez a helyzet csakhamar felnőtté teszi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik