Női röplabda: a magyar kapitánynak éhes játékosok kellenek

Vágólapra másolva!
2019.06.25. 15:56
null
Jan De Brandt szerint sokat fejlődött a csapat (Fotó: Török Attila)
Jan De Brandt szerint sokat fejlődött a csapat az Európa-liga-mérkőzéseken, de mindenkinek szüksége van a hosszabb pihenőre.

– Hogyan teltek az elmúlt napok?
– Remekül – válaszolta Jan De Brandt, az augusztus 23-án kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Meglátogatott a lányom, a Balatonhoz utaztunk, hajóval kirándultunk és a Badacsonyban is túráztunk.

– Kellett a kikapcsolódás?
– Ha nem is fizikai munkát végzek, mint a lányok, azért megterhelő összeállítani és véghezvinni a programot. Nemcsak egy játékosért felelek, hanem az egész csapatért, a stábtagokért is. Nehéz összerakni a puzzle-t, hiszen néhányan az universiadeválogatottban is szerepelnek, egyensúlyozni kell, ki, mikor, mennyi pihenőt kapjon. Megszoktam a feladatot, ám jó felfrissülni. Kedden hazautazom Belgiumba, hogy feltöltődve térjek vissza a felkészülés második szakaszára.

– Több mint húsz játékossal dolgozott az elmúlt hetekben. Mennyivel került közelebb az Európa-bajnoki csapathoz?
– Megtettük az első lépést, fizikailag és taktikailag is sokat fejlődtünk. Az utolsó Európa-liga-meccsünkön, Ausztria ellen nem játszottunk jól, visszaütött a sok utazás, ugyanakkor a múlt héten, az első szakasz zárását jelentő maribori edzőtáborban remekül ment a szlovénok elleni felkészülési meccseken a játék. Nincsenek nagy titkok a röplabdában, idő kell, hogy összeszokjanak a játékosok, még akkor is, ha évek óta ismerik egymást.

– Eddig mindenki arról beszélt, messze van még az Európa-bajnokság. Most már lehet többet gondolni rá?
– Továbbra is azt mondom, lépésről lépésre kell haladni, de ahogyan telnek a napok, egyre közelebb kerülünk a nagy célhoz. Július tizenegyedikén kezdjük a felkészülés második szakaszát, még kérdés, ki melyik edzőtáborba utazik. Az augusztusi Savaria-kupán viszont már a majdnem végleges, tizenhat-tizennyolc tagú keret lesz ott, és az utolsó percig tizenhat játékossal készülünk. Előfordulhat, hogy csapatépítő programokat szervezünk, sőt pszichológust is bevonunk a munkába, mert lehet, hogy csak egy-két százalékot számít a segítsége, de az is sokat érhet. Pech, hogy az erőnléti edzőnk, Darabos Balázs a munkája miatt nem tarthat velünk a felkészülés második részére, ám kértem, az Európa-bajnokság előtti utolsó héten csatlakozzon hozzánk, mert nagyon pozitív személyiség.

– A majdnem háromhetes pihenő alatt nem esnek ki a játékosok a ritmusból?
– Kár, hogy nem jutottunk be az Európa-liga négyes döntőjébe, annak ellenére is, hogy nagyon megkavarta volna a menetrendünket, ha onnan esetleg kvalifikáltuk volna magunkat a Challenger-kupára. Ugyanakkor hosszú volt az idény, a válogatottban is intenzív időszakot zártak a lányok, megérdemlik a hosszabb pihenőt. Kaptak felkészülési programot, megbízom bennük, tudom, hogy jó állapotban térnek vissza a válogatottba, viszont azt kértem tőlük, ne érintsenek labdát. Játékra éhes röplabdázókra van szükség a folytatásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik