Röplabda: rangadót nyert a női válogatott az El-nyitányon

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 08:45
Győzelemmel kezdtünk (Fotó: Hunvolley/Facebook)
Győzelemmel kezdte meg szereplését megfiatalított női röplabda-válogatottunk az Ezüst Európa-ligában, ráadásul mindjárt egy rangadót nyert meg Alessandro Chiappini együttese – tudósított a találkozótól a magyar szövetség honlapja, a Hunvolley.hu.

Az izlandi Kópavogur városában, Lettország ellen kezdte meg szereplését női válogatottunk az Európa-liga ezüst divíziójában. Alessandro Chiappini szövetségi kapitány előzetesen a döntőbe jutást tűzte ki célul a sorozatban, az ehhez vezető út egyik kulcsmeccse pedig, az erőviszonyok alapján épp a lettek elleni találkozó volt. Ambrosio Melani személyében már az első szettben újoncot avatott együttesünk, fiatal centerünk ugyanis első válogatott tétmeccsén egyből a kezdőcsapatban kapott lehetőséget.

Idegesen kezdte a találkozót együttesünk, a remekül mezőnyöző lettek három ponttal léptek el az első percekben. A folytatásban Ambrosio remek támadásaival felzárkóztunk, majd ászának köszönhetően a vezetést is átvettük. Fej fej mellett haladtak a csapatok és bár gyakran csúszott hiba támadásainkba, Kump Aliz és Szedmák Réka vezérletével tartottuk előnyünket. A lettek szintén olasz edzője, Daniele Capriotti mindkét időkérési lehetőségét kihasználta a végjátékban, Kump ászát követően azonban három szettlabdához jutottunk, és ellenfelünk hibájának köszönhetően már az elsőt ki is használtuk, így megszereztük a vezetést (25:21).

Szedmák támadásaival kerültünk előnybe a második játszma elején, Németh Anett és Kiss Gréta blokkjait követően már öt ponttal vezettünk, amikor ellenfelünk időt kért. Petrenkó Brigitta szépen osztotta el a labdákat, szélső ütőink felváltva szerezték a pontokat, majd a Szedmákot váltó Glemboczki Zóra is egy ásszal érkezett meg a meccsbe. Ezt követően azonban kissé belealudtak a lányok a játszmába a magabiztos előny tudatában, sokadik védekezésbeli hibánkat követően Alessandro Chiappini kénytelen volt időt kérni, hogy rendezze a sorokat. Már csak egyetlen pont maradt előnyünkből, amikor ismét magához rendelte csapatát vezetőedzőnk, majd két újabb újoncot avattunk, hiszen kettős cserével érkezett a pályára Erőss Mirtill és Tóth Sára. A játszma vége rendkívül izgalmasan alakult, mindkét csapatnak voltak szettlabdái, ám mi sajnos nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőségekkel, széteső nyitásfogadásunk megpecsételte sorsunkat, így egyenlítettek a lettek (28:30). 

Alaposan megnehezítettük saját dolgunkat, hiszen ellenfelünket érezhetően feldobta a sírból visszahozott játszmagyőzelem, ám feljavuló védekezésünknek és Kiss ponterős játékának köszönhetően ezúttal is mi tudtunk először ellépni. A folytatásban Kiss fantasztikus nyitássorozatba kezdett, sorozatban tizenegy pontot szerzett együttesünk, eldöntve ezzel a játszmát. Jámbor Cecília is csatlakozott a debütálók táborához, a szettet pedig Petrenkó blokkjával lezártuk, így ismét nálunk volt az előny (25:9).

Jóval szorosabban alakult az eredmény a negyedik szett első felében, Kiss szép blokkját követően a mieink két ponttal vezettek (8:6). Magabiztos támadójátékunknak köszönhetően növelni tudtunk előnyünket, Németh három gyönyörű blokkja után már hat ponttal mentünk. A végjátékban ismét érkezett Tóth és Erőss, majd Jámbor is, csapatunk pedig magabiztos, jó játékkal lezárta a találkozót, és nagyon fontos győzelmet aratott idei első tétmérkőzésén (25:18). 

RÖPLABDA, NŐI EZÜST EURÓPA-LIGA
Csoportkör, 1. forduló:
Magyarország–Lettország 3:1 (21, –28, 9, 18)
Kópavogur, 70 néző. V: Enkerli, Cepinova.
MAGYARORSZÁG: Kiss G. 22, Ambrosio 12, Petrenkó 5, Szedmák 17, Kump 6, Németh 14. Csere: Tóth F. (liberó), Glemboczki 3, Tóth S., Erőss, Jámbor. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini.
LETTORSZÁG: Ozola 4, Dolotova 1, Neciporuka 8, Vagele 4, Levinska 25, Jurdza 8. Csere: Boze, Steinberga (liberók), Struka Kat., Dambrehte 3, Reknere, Struka Kar. 5, Ankevica 1. Szövetségi kapitány: Daniele Capriotti.
MESTERMÉRLEG
Alessandro Chiappini: – Feszülten játszottunk a találkozó első felében, ám a mutatott játékkal ennek ellenére elégedett voltam. A második játszma végén megremegett a kezünk, dolgoznunk kell rajta, hogy a jövőben ne fagyjunk le ilyen helyzetekben, ám a csapat erejét mutatja, hogy azonnal reagálni tudtunk, és teljesen más arcunkat mutattuk a folytatásban. A harmadik és a negyedik játszmában helyenként kimondottan jól játszottunk, fontos győzelmet arattunk négy újoncot avatva, jó úton járunk!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik