Férfi röplabda Extraliga: egy győzelemre a címvédéstől a Kaposvár

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.19. 19:18
Egy győzelemre került a bajnoki elsőségtől a címvédő (Fotó: Dömötör Csaba)
A Kaposvár idegenben 3:1-re nyert a MÁV Előre ellen a férfi röplabda Extraliga döntőjének pénteki, második mérkőzésén, ezzel összesítésben 2–0-ra vezet.

Rárúgta az ajtót a címvédő Kaposvárra a MÁV Előre a férfi röplabdabajnoki döntő második mérkőzésének első játszmájában. Azt is mondhatnánk, valahogy így kell kezdenie egy csapatnak, amely gyakorlatilag az életben maradásért küzd az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc kulcsfontosságúnak számító második csatájában. Az előző idényben újoncként ezüstérmes székesfehérváriak nagy tűzzel és harci kedvvel indítottak, jó nyitásokra alapozva felszabadultan röplabdáztak, és fináléhoz mérten már-már döbbenetesnek számító különbséggel, 16:3-ra húztak el pillanatok alatt. Az első találkozót megnyerő vendégek játékából hiányzott az agresszivitás, a döcögős nyitásfogadás miatt nem álltak össze és pontatlanok voltak a támadásaik, így nem volt esélyük az első szettben.

Volt honnan visszakapaszkodnia a Kaposvárnak – sikerült.

A második felvonástól végre igazi küzdelmet láthatott a közönség, ahogy kezdett belerázódni a látogató alakulat. Felváltva vezettek a felek, a szoros hajrából végül az egyenlítő somogyiak jöttek ki jobban. A harmadik etapban fokozódott a feszültség, parázs volt a hangulat, az első labdamenetekben a két csapatkapitány, az albán Redjo Koci és Bögöly Gábor szólalkozott össze a hálón keresztül, a legvégén pedig a hazaiak feladó-átlóját, Pesti Marcellt fegyelmezte az aktuális szettre szólóan kizárást jelentő sárga-piros lappal a játékvezető (utóbbi már nem osztott, nem szorzott a játszma kimenetele szempontjából). A MÁV Előre szerváiban egyre több volt a hiba, miközben a kaposváriak támadási hatékonysága folyamatosan javult, pontosabban és higgadtabban tették a dolgukat, így a szett derekán 15:12-es hazai vezetés után egy 6:0-s sorozattal fordítottak és kerültek előnybe, kihasználva egy időkérést és egy néhány perces intermezzót, amit az eredményjelzőn észlelt anomália okozott.

A végképp belelendülő Kaposvár 9:2-es előny után 16:6-ra vezetett a negyedik szettben, innen pedig már nem volt visszaút a végére összeeső Fehérvárnak: a riválisát minden játékelemben felülmúló és felőrlő címvédő megérdemelten nyerte meg a 120 perces ütközetet.

A 20. elsőségükre hajtó somogyiak hétfő este hazai pályán lezárhatják a finálét.

NB I EXTRALIGA, FÉRFIAK, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
MÁV Előre Foxconn–Fino Kaposvár 1:3 (17, –21, –19, –13)
Székesfehérvár, 685 néző. V: Jámbor, Tillmann
MÁV ELŐRE: Eke 5, Pesti 9, Janke 7, AMBRUS B. 9, Szabó V. 1, KOCI 18. Csere: Takács M. (liberó), Boa, Fazekas B., Dileo, Tomanóczy B. Edző: Omar Pelillo
KAPOSVÁR: Magyar B. 4, HUBICSKA 12, NOVOSZELOV 14, BARÓTI 15, Bögöly G. 10, Lescay 7. Csere: Bozóki Bence (liberó), Tóth G., Zarka M., Iván B. Edző: Szlobodan Prakljacsics
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:2, 7:3, 11:3, 16:3, 17:8, 21:14. 2. játszma: 4:3, 8:6, 11:11, 14:15, 18:17, 18:21. 3. játszma: 3:4, 9:8, 14:12, 17:19. 4. játszma: 2:8, 3:10, 6:14, 7:17, 10:20
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Kaposvár javára

MESTERMÉRLEG
Omar Pelillo: – Jól kezdünk, lehengerlően játszottak a srácok. A második szettben aztán hétszer is a hálóba ütöttük a labdát, amivel megadtuk az esélyt, hogy felálljon az ellenfél. Ennyi hibát nem engedhetünk meg magunknak, a Kaposvár visszajött a meccsbe, aztán egyre jobban kezdett játszani. A nyitásaikkal nagy nyomást helyeztek ránk, ezért nehezebb is volt rotálni a játékosokat.
Szlobodan Prakljacsics: – Egy döntőben mindig történik valami merőben szokatlan, mint amilyen az első szettünk volt, de Magyarország egyik legjobb csapata ellen visszajöttünk a mélypontról. Visszanyerték az önbizalmukat a játékosaink, akik a második szettől kezdve a taktikai utasításokra szinte tökéletesen figyelve teljesítették a mérkőzést.

VÉLEMÉNY
Bögöly Gábor, a Kaposvár ütője: – Nagyon nehéz volt, de örülök, hogy sikerült nyerni. Az első szettben langyosan kezdtünk, ahogy mondani szokták, a buszban ragadt a csapat, nem jött ki a lépés. A második játszmától kezdve viszont felébredtünk, átbillentünk, elértük az üzemi hőfokot, nyomást gyakoroltunk az ellenfélre. Onnantól már nem volt gond, ezt a játékot végig tartani tudtuk. 

A 3. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
MAFC-BMEDebreceni EAC 0:3 (–28, –14, –17)
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–1.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik