Női röpi BL: nem bírt a Vasas az olasz Scandiccivel

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.11.15. 20:58
null
Simán kikapott a Vasas (Fotó: Koncz Márton)
A Vasas a papírformának megfelelően 3:0-ra kikapott a Kántor Sándort másodedzőként foglalkoztató olasz Scandiccitől a női röplabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában, szerdán az Érd Arénában.

Ritkán látni annyi világsztárt magyarországi röplabdamérkőzésen, mint a szerda esti Vasas–Scandicci női Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. Nem csoda, hogy bár még több mint egy óra volt hátra a kezdésig, már több tucatnyian várták a szeles novemberi őszben, hogy kinyissák az Érd Aréna kapuit.

A hazai és nemzetközi állócsillagok sorával érkező olaszok fizikai és magasságbeli fölénye már a bemelegítés során is szembetűnő volt, miként az is, hogy a vendégek mindössze 20 éves, 202 centi magas feladó-átlója, Ekaterina Antropova valóban egyedülálló tehetség. Az olasz válogatott Izlandon született, majd Szentpéterváron felnövő új gyémántja a következő évek egyik legnagyobb sztárja lehet a világelitben.

A magyar bajnok legnagyobb ásza, az amerikai átló Taylor Bannister lábsérülés miatt viszont nem játszhatott, ami érzékeny veszteség volt, ám kulcsembere nélkül is jól tartotta magát a görög Janisz Athanaszopulosz együttese. Az első játszma elején sokáig vezettek a hazaiak, akikkel a Scandicci első kilenc pontjából hatot jegyző Antropova tartotta a lépést. Aztán szép lassan beindult az olasz gépezet, fokozatosan nőtt a magyar hátrány, a szettet az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes brazil Ana da Silva egy ásszal zárta le.

Nem szegte a piros-kékek kedvét a szetthátrány, bekezdtek a másodikban, 6:2-re, majd 11:5-re is elhúztak. A többet hibázó olaszok edzője, Massimo Barbolini időkéréssel és cserével próbálta rendezni a sorokat: a belga klasszis Britt Herbots helyett érkezett a kínai ötkarikás bajnok Csu Ting. Ez körülbelül olyan, mintha labdarúgásban egy külföldi kirakatcsapatban a lengyel Robert Lewandowski helyett az angol Harry Kane szállna be... Az 59 éves, az olasz női válogatottal 2007-ben és 2009-ben is Európa-bajnokságot nyerő, négyszeres BL-győztes Barbolini (akinek munkáját a korábbi magyar legenda, Kántor Sándor is segíti másodedzőként) egyébként nagyobb hátrányban is végtelenül nyugodtnak, higgadtnak és kimértnek tűnt, persze ilyen játékoskerettel semmi oka nem volt az idegeskedésre. A kezdeti rontások után jobban koncentráló együttese sem jött zavarba, folyamatosan ledolgozva hátrányát átvette a játék irányítását, és a második játszmát is megnyerte. A harmadik felvonásban szintén nagy csatára késztette riválisát az Athanaszopulosz-csapat, de a CEV-kupa-címvédő, blokkból négyszer annyi (12 szemben a hárommal) pontot szerző Scandicci végül biztosan érvényesítette erőfölényét a 88 perces találkozón

A BL-ben első győztes meccsét továbbra is üldöző, kiválóan küzdő Vasas a török Eczacibasi után egy másik európai gigász ellen sem vallott szégyent és újabb értékes tapasztalatokkal gazdagodhatott.

RÖPLABDA
Női Bajnokok Ligája
B-csoport, 2. forduló
Vasas Óbuda–Savino Del Bene Scandicci (olasz) 0:3
(–18, –18, –22)
Érd, 1000 néző. V: Boulanger (belga), V. Goncalves (portugál)
VASAS: Gülübay 4, Török K. 6, Gyimes-Capet 3, SILLAH 17, Fricová 8, Abdülazimova 6. Csere: Juhár D. (liberó), Papp O. 2, Tóth S., Erőss. Edző: Janisz Athanaszopulosz
SCANDICCI: OGNJENOVICS 3, Herbots 2, Da Silva 9, ANTROPOVA 28, Villani 6, WASHINGTON 10. Csere: Parrocchiale (liberó), Csu Ting 4. Edző: Massimo Barbolini
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:2, 6:4, 8:10, 12:16, 15:17, 17:20, 17:22. 2. játszma: 5:1, 11:5, 11:10, 14:13, 16:20, 17:22. 3. játszma: 0:3, 5:5, 8:8, 8:12, 12:16, 16:18, 20:20, 21:23
MESTERMÉRLEG
Janisz Athanaszopulosz: – Csak egy napunk volt felkészülni, miután Taylor Bannister kidőlt, de nagyszerűen küzdött a csapat, Fatoumatta Sillah jól teljesített. Az első szett második fele miatt lehet hiányérzetünk, nem tudtuk kontrollálni az érzelmeinket, ezt meg kell tanulnunk a nehéz helyzetekben, igaz, egy ilyen szintű ellenféllel szemben ez nem is egyszerű. Antropovát sem tudtuk megállítani, dominánsan játszott.
Massimo Barbolini: – Nem volt egyszerű dolgunk, nagyon jól röplabdázott a Vasas, az egyik legjobb ütője nélkül is sok problémát okozott nekünk, jól nyitott. De örülök, mert jobban oldottuk meg a nehezebb helyzeteket, és abban is biztos vagyok, hogy még ennél is jobb teljesítményre vagyunk képesek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik