Női röpi Extraliga: döntőben a címvédő és a Békéscsaba

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 18:56
null
Ünnepelhetnek az angyalföldiek – döntőbe jutott a Vasas (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/vasasroplabda" target="_blank">facebook.com/vasasroplabda</a>)
A címvédő Vasas biztosította helyét a női röplabda Extraliga döntőjében, mivel az elődöntő vasárnapi, harmadik mérkőzésén harmadszor is legyőzte a Nyíregyházát, ezzel megnyerte a párharcot. A Vasas után a legutóbb ezüstérmes Békéscsaba is biztosította helyét a döntőben.

VASAS–NYÍREGYHÁZA

A női röplabda Extraliga elődöntőjében a Vasas Óbuda a Nyíregyháza elleni párharc első mérkőzését 3:0-ra, a másodikat idegenben 3:1-re nyerte meg, így a harmadik, számára hazai összecsapáson is esélyesnek számított.

Az első szett ennek megfelelően alakult: a Vasas az első labdamenettől kezdve uralta a felvonást, játékosai szinte hiba nélkül röplabdáztak, a játék minden elemében messze felülmúlták riválisukat, és a lelátóról érkező „játszik a Vasas” buzdítás közepette simán szerezték meg a vezetést.

A második játszma első periódusa még szorosan alakult, de a Vasas ezt követően újra ritmust váltott, remek védekezésével és blokkteljesítményével hibákba hajszolta riválisát, és miután támadásban továbbra is jó teljesítményt nyújtott, simán duplázta meg előnyét.

A harmadik felvonásban is hamar négypontos előnyt alakított ki a házigazda, de ezt követően egyrészt a nyírségiek játéka pontosabbá vált, másrészt hazai oldalon is több volt a hiba, így a különbség nem nőtt tovább. A címvédő támadásban továbbra is szinte kifogástalanul játszott, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy simán kivívja az újabb döntős szereplést.

A mindössze 65 perces mérkőzés legponterősebb játékosa a hazaiak amerikai légiósa, Taylor Bannister volt 19 ponttal.

A másik ágon a Békéscsaba 2–0-ra vezet a Szent Benedek RA ellen a vasárnapi (mai) harmadik összecsapás előtt.

BÉKÉSCSABA–SZENT BENEDEK RA

A párharc mindkét eddigi mérkőzése 3:2-es békéscsabai sikert hozott úgy, hogy az ötödik szettek mindig csak a lehető legkisebb, kétpontos különbséggel dőltek el, sőt az első találkozón a balatonfüredieknek mérkőzéslabdájuk is volt.

A vasárnapi találkozó első játszmájában végig három-négypontos előny volt a viharsarkiaknál, akik a szerb Marta Drpa vezérletével ezt a hajráig tartották is. Ekkor a fürediek 20-18-ra felzárkóztak, ezt követően azonban nem szereztek több pontot.

A második szettben is a vendéglátó akarata érvényesült, és idegenlégiósai - Drpa mellett a bolgár Ralica Vasziljeva - vezérletével végig vezetett. A Szent Benedek RA azonban ekkor nem adta fel, előbb 12-nél, majd újabb négypontos hátrányt ledolgozva 23-nál is egyenlített. A kiélezett állásnál feladója nyitást rontott, ami megpecsételte a csapat sorsát.

A harmadik felvonás elején a találkozón először vezettek a vendégek, de örömük nem tartott sokáig, mert a BRSE Bodnár Dorottya és a török Ceyda Aktas pontjaival gyorsan fordított. A hazaiak ritmusváltását ekkor már nem tudta lekövetni az SZBRA, amely így tavalyi bronzérme után idén is ezért a medálért szállhat harcba.

A 78 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa a 16 pontos Drpa volt.

A finálé első mérkőzése április 28-án lesz a fővárosban.

Az UTE játszhat az ötödik helyért, mivel vasárnap a helyosztó harmadik mérkőzésén harmadszor is legyőzte az MTK Budapestet.

RÖPLABDA
NŐI EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda–Fatum-Nyíregyháza 3:0 (6, 14, 22)

A legeredményesebb játékosok: Bannister 19, Fricova 12, Abdulazimova 10, illetve Leban 12
A párharcot 3–0-ra a Vasas nyerte.

ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek RA 3:0 (18, 23, 12)
A legeredményesebb játékosok:
Drpa 16, Vasziljeva 11, Aktas 10, illetve Jankovic 10
A párharcot 3–0-ra a Békéscsaba nyerte.

AZ 5-8. HELYÉRT, 3. MÉRKŐZÉS
UTE-MTK Budapest 3:0 (15, 23, 21)

A párharcot 3–0-ra az UTE nyerte.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik