Férfi röpi: a Pénzügyőr egymás után negyedszer nyerte meg az MK-t

Vágólapra másolva!
2023.03.11. 21:01
A Pénzügyőr nyerte a férfi röplabda Magyar Kupát, miután a DRK négyes döntő szombati fináléjában 3:0-ra legyőzte a Kaposvárt a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.
Ismét a Pénzügyőr nyert (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Ismét a Pénzügyőr nyert (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

A PSE története – sorozatban – negyedik MK-aranyát gyűjtötte be.

A döntő résztvevőit szinte teljes telt ház várta a sportcsarnokban, és a finálé a hosszúra nyúlt bronzmérkőzés ellenére is időben elkezdődött.

A legutóbbi négy kiírásban döntős Pénzügyőr lendületesen kezdett, de a kaposváriak is szép lassan felvették a mérkőzés ritmusát, és a januárban szerződtetett rutinos átló, Baróti Árpád pontjaival viszonylag gyorsan ledolgozták néhány pontos hátrányukat. A folytatásban mindkét csapat vezetett, a somogyiak méltó ellenfélnek bizonyultak és két játszmalabdát is kiharcoltak. Ezeket a PSE sikerrel hárította, majd Rása Alex blokkjával megszerezte a vezetést.

A második etap első felében mindkét feladó sokat foglalkoztatta centereit, ez pedig egy ideig a Finónak kedvezett. A pályafutása 12. kupagyőzelmére hajtó Jókay Zoltán edzette fővárosi alakulat kétpontos hátrány után Kiss Dániel és Kovács Zoltán pontjaival fordított, és bár a somogyiak még mínusz egyre is vissza tudtak zárkózni, fordítani időkérésük és cseréik ellenére sem sikerült, így alig több mint egyórányi játék után a Pénzügyőr közel került az újabb címvédéshez.

A harmadik felvonásban az elmúlt három kiírás győztese nem akarta sokáig húzni a mérkőzést, így az elejétől kezdve magához ragadta a kezdeményezést. Kiss és a centerek mellett ekkor már Kovács Zoltán és Dávid Csanád is beszállt a pontszerzésbe, de a hajrához közeledve a PSE ki nem kényszerített hibáinak köszönhetően váratlanul kiegyenlített a Kaposvár. A címvédő ezt követően újra ritmust váltott, és ekkor kidolgozott hárompontos előnyét már nem adta le, így 91 perc után a győzelmet ünnepelhette.

A fővárosiakat edző Jókay Zoltán pályafutása 12. MK-diadalát ünnepelhette, az 55 éves tréner a Vasas női csapatával nyolcszor nyerte meg a trófeát.

Egymás után négy Magyar Kupát ezt megelőzően a Honvédnak (1965–68), a Csepelnek (1969–72 és 1978–82), a Tungsramnak (1984-87), valamint a mostani vesztes Kaposvárnak (1997–2000, illetve 2006 és 2013 között nyolcszor) sikerült nyernie.

A négyes döntő legjobb játékosa (MVP) Dávid Csanád lett.

„Így szerettük volna lejátszani ezt a mérkőzést, és örülök, hogy így sikerült. Mindenki a maximumot tette bele a meccsbe, és talán az döntött, hogy színesebben játszottunk, mint a Kaposvár. Óriásit küzdöttünk, nehéz félszezonon vagyunk túl, örülök, hogy most azok is iszonyatosan nagyot játszottak, akik az utóbbi időben hullámzóan, vagy tudásuk alatt teljesítettek” – értékelt a közmédiának a lefújás után Jókay.

A vesztes csapatból Bögöly Gábor arról beszélt, végig alárendelt szerepet játszottak, egyetlen játékelemben sem irányítottak, „ha pedig ez történik, akkor annak ez lesz az eredménye”.

RÖPLABDA
DRK férfi Magyar Kupa, négyes döntő, Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont
DÖNTŐ
Pénzügyőr SE
–Fino Kaposvár 3:0 (25, 19, 21)
Riz Levente Sportcsarnok, 1500 néző. V: Mezőffy, Halász T.
FINO: Bartunek 2, Hernandez 14, Iván B. 4, Baróti 14, Bögöly 5, Lescay 8. Csere: Bozóki (liberó), Hubicska, Tóth K. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics.
PÉNZÜGYŐR: Rása 9, Magyar 2, Kiss D. 12, Nascimento, Kovács Z. 11, Dávid Cs. 14. Csere: Feliciano (liberó), Tomanóczy 7, Tordai. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
MESTERMÉRLEG
Jókay Zoltán: – Az első pillanattól kezdve haraptunk, emellett több játékelemben is az idény eddigi legjobbját teljesítettük. Ez az érzelmek csatája volt, vártam is a játékosoktól, hogy élvezzék az összecsapást és nyerjenek, szerencsére mindkettő tanácsomat megfogadták. Sok trófeát nyertem már edzői pályafutásom során, de ez a kupagyőzelem különösen közel áll a szívemhez.
Szlobodan Prakljacsics: – Emelem a kalapom a Pénzügyőr előtt! Mindkét csapat nagyon küzdött, ellenfelünk jobban akart, és ha egy kicsit fegyelmezettebbek és agresszívabbak lettünk volna, akkor megnehezítjük a dolgát. Egy tanulási folyamatban vagyunk, de a kupadöntőben tapasztaltakat a bajnoki hajrában hasznosíthatjuk.

Korábban
A 3. helyért

Kecskeméti RC–GreenPlan-VRCK 3:2 (-20, 22, -18, 22, 13)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik