Rio 2016: Phelps megdöntött egy 2167 éves olimpiai rekordot

Vágólapra másolva!
2016.08.12. 16:27
A brazíliai olimpia egyik főhőse az amerikai úszó, Michael Phelps, aki sorra nyeri a versenyeket a medencében, sorra dönti a csúcsokat a medencében – és a történelemkönyvekben.

Phelps a 200 méteres vegyes úszás megnyerése után 13. olyan olimpiai aranyérmét vehette át, amelyet egyénileg, tehát nem csapatban szerzett, és ezzel megdöntött egy szakállas rekordot.Phelps a 200 méteres vegyes úszás megnyerése után 13. olyan olimpiai aranyérmét vehette át, amelyet egyénileg, tehát nem csapatban szerzett, és ezzel megdöntött egy szakállas rekordot.

Amelyet egy minden bizonnyal tényleg szakállas sportoló állított fel, mégpedig a görög Leónidasz, akire nem véletlenül nem emlékszik a kedves olvasó, ő ugyanis az ókorban élt, és Krisztus előtt 164-től vett részt egymás után négy olimpiai versengésen, amelyeken stadionfutásban, kettős stadionfutásban (ezek a mai 200 és 400 méteres távok megfelelői) és fegyveres futásban diadalmaskodott, összesen 12 alkalommal.

Mondhatni, Rodosz város büszkesége volt Hellász Usain Boltja, akinek nagy pechje, hogy annak idején nem voltak atlétikai csapatversenyek, és annak idején éppen olyan tisztelet övezte őt, mint most Phelpset.

Leónidasz egyébként – aki csak „névrokona” a nála jó háromszáz évvel korábban élő I. Leónidasz spártai királynak – 36 évesen aratta utolsó olimpiai győzelmét, az úszó most 31 esztendős, és ez ötödik olimpiája a 2000-es óta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik