Mourinho, scudetto? A mester már elérte a csillagokat, most rajtuk a sor

Vágólapra másolva!
2022.07.26. 20:23
null
Elmondanád neki, kérlek, hogy kell nekem? (Fotó: José Mourinho)
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Sohasem látott árak, sohasem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Heti körünket az angolok után szokásunk szerint az olaszokkal folytatjuk.

 

Ahogyan furcsa, megbocsátó, de mindenképpen mindentudó mosollyal néztük a kilencvenes években az AS ROMA drukkereit, amikor Bruno Conti, Franco Tancredi, Roberto Pruzzo, Carlo Ancelotti, Herbert Prohaska, Zbigniew Boniek, Klaus Berggreen, Pietro Vierchowod és legfőképpen Falcao római királyságát hirdették, hiszen a kor (akkori…) fiataljainak már a nagy Giuseppe Giannini, Thomas Berthold, Rudi Völler, Aldair, Andrea Carnevale, Thomas Hässler, Szinisa Mihajlovics, Claudio Caniggia, Fabio Petruzzi, Francesco Totti, Abel Balbo, Marco Branca, majd Jonas Thern, Francesco Moriero, Daniel Fonseca, Marco Delvecchio, Luigi Di Biagio, Vincent Candela, Martin Dahlin, Gianluca Berti, Damiano Tommasi, Roberto Trotta, a „kis”, azaz Daniele Conti, Cafú, Paulo Sérgio, Iván Helguera, Michael Konsel és Eusebio Di Francesco jelentette a „farkasokat”; talán úgy hallgatja a Paulo Dybala-mezekért sorban álló serdülő a negyvenesek meséit a Francesco Antonioli – Cafú, Christian Panucci, Walter Samuel, Vincent Candela – Émerson, Damiano Tommasi, Francisco Lima – Francesco Totti – Vincenzo Montella, Gabriel Batistuta csapatról, a kispadon az Ivan Pelizzoli, Antonio Carlos Zago, Aldair, Jonathan Zebina, Diego Fuser, Marcos Assuncao, Ivan Tomics, Gianni Guigou, Daniele De Rossi, Marco Delvecchio, Abel Balbo, Antonio Cassano sorral.

Sok víz és egyéb lefolyt azóta a Teverén, és lassan az is csoda, hogy folydogál még, „de valljuk meg őszintén: nem a vakszerencse hozta, hogy a 2001-es bajnoki cím óta csak két Olasz Kupát nyert a csapat, az utolsót ráadásul 2008-ban”.

Igen, ezt 2017-ben írtuk az „AS Roma: az Örök Város örök nem nyertes csapata?” c. cikkben, a Roma azóta elhódított már egy trófeát, az Európa-konferencialigát, és a sorozat első nyerteseként be is írta magát azon nyomban a futballtörténelembe.

Mégpedig a nagy José Mourinho vezetésével, aki sokak szerint csak a sebeit nyalogatni érkezett Rómába, de a portugálban égő örök győzni- és bizonyítani akarás meghozta máris a gyümölcseit.

Pontosabban csak a gyümölcsét, hiszen a Serie A-ban a Lazio mögött (!), a 6. helyen végzett a csapat (ez az Európa-ligára elég, de egyébként is ott indultak volna a kupagyőzelemnek köszönhetően), az Olasz Kupából pedig februárban kiütötte az Internazionale.

 


Az máris látszik, hogy jól járt a klub Mourinhóval, sokkal több figyelem esik rá, és nem mellékesen a Roma csak évi 8 millió eurós nettó bért utal a trénernek (maximum), mert korábbi csapata, a Tottenham két idényen át 9-9 millió euróval megtoldja a fizetését a korábbi kontraktus felbontásának fejében. Mivel Romában három évre írt alá, jogosult az 50 százalékos adókedvezményre (mint mindenki, aki legalább két évig Olaszországban adózik a jövedelmei után, és az azt megelőző három évben nem az országban élt), ráadásul a külföldről származó egyéb bevételei után összesen csak 100 ezer euró adót kell fizetnie.

De térjünk vissza a 2017-es cikkre picit! Azóta a Roma elveszítette a Mohamed Szalah, Antonio Rüdiger, Leandro Paredes, Emerson Palmieri, Alisson, Radja Nainggolan, Konsztantinosz Manolasz, Luca Pellegrini, Patrik Schick nevével fémjelzett sort, és ugyan nem sajnálták a pénzt az új játékosokra, de Cengiz Ünder, Pau López, Bruno Peres, Amadou Diawara, a távozása után újjászülető Patrik Schick, Steven Nzonzi, Javier Pastore, Robin Olsen, Mert Cetin, Ante Coric és Davide Santon megvétele is zsákutcának bizonyult. Ragadjunk ki két példát: a világbajnok szűrőt, Steven Nzonzit 26.65 millió euróért vették meg, kétszer ingyen kölcsönadták, és a bére zömét is fizették, majd ingyen távozott, 39 mérkőzés után. Bruttó nyolcmillió eurós éves fizetésért dolgozott, és tekintélyes aláírási és menedzseri költségekért érkezett...

2018-ban 24.7 millió eurót adtak a PSG-nek az argentin középpályásért, szélsőért, Javier Pastoréért, három év múlva ingyen elengedték – 37 meccs és 7 kanadai pont után. Szintén évi bruttó 8 millió euróért futballozott, és nyilván „némi apróért” bontotta fel csak a szerződését a lejárta előtt.

Nem tudott csodát tenni Rómában a nagy spanyol transzferguru, Monchi (sem), az igazolásokért most a portugál Tiago Pinto felel, a Benfica korábbi sportigazgatója, a nyáron megkapta maga mellé fejlesztési igazgatónak Alberto De Rossit, Daniele De Rossi édesapját, aki 1997 óta edzősködött az ifiknél, majd a nagycsapatnál volt segédedző; a megfigyelőket a portugál José Fontes, a Leicester City korábbi scoutja mozgatja.

Idén nyáron távoztak a „Petrachi-árvák”, az akkori sportigazgató, Gianluca Petrachi igazoltjai: a spanyol kapuson, Pau Lópezen jó 20 millió eurót buktak mindenestől, Cengiz Ünderen és Robin Olsenen tízmillió fölött, Alessandro Florenzit elopciózta a Milan, Henrih Mhitarjan nagy meglepetésre szerződése lejártával a rivális Interhez írt alá (pedig hosszabbíthatott volna), az örök tehetséget, a 9.5 millió értékben megszerzett Davide Santont nem marasztalták, a 6.75 millióért vásárolt amerikai védőt, Bryan Reynoldsot kölcsönadták, a volt brazil válogatott kerettag kapus, Daniel Fuzato, az U20-as válogatott középpályás, Tommaso Milanese és az abban a nemzeti csapatban szintén szereplő szélső, Riccardo Ciervo sem maradhatott.

 


Mourinho tavaly megkapta a Tammy Abraham, Marash Kumbulla, Eldor Shomurodov, Matías Vina, Rui Patrício, Roger Ibanez, Bryan Reynolds, Sérgio Oliveira, Ainsley Maitland-Niles sort, az eladottakon felül legalább 160 millió eurós befektetéssel (innen máris más a bajnoki hatodik hely megítélése), idén bő 29 millió euró folyt be eladásokból, és visszaküldték a kölcsönadónak a Sérgio Oliveira, Ainsley Maitland-Niles, Borja Mayoral triót.

Két játékost igazolt ingyen a Roma az átigazolási idény elején: a 22 éves, egyszeres szerb válogatott kapus, Mile Svilar a Benficától jött (ő az egykori jugoszláv válogatott kapus, az 1982-es világbajnokságon megforduló Ratko Svilar fia), a másik érkező a nemsokára a 34. évébe lépő szerb erőközéppályás, a Mourinho által nagyon jól ismert Nemanja Matics. Neki bérelt helye lesz a csapatban, mivelhogy vezetőedzője leigazolta már a Chelsea-hez és a Manchester Unitedhez is…

Hétmillió euróba került a sokszoros török válogatott jobb oldali mindenes, Zeki Celik, ez olcsónak számít a tudásához képest. Jövőre lejárt volna a szerződése a Lille-lel, amely a következő vételár 15 százalékára jogot formált.

Kölcsönből tért vissza a holland támadó, Justin Kluivert, akit 17.25 millióért szereztek meg, a tavaly a spanyol válogatottban is pályára lépő középső középpályás, Gonzalo Villar, a korosztályos válogatott védő, Riccardo Calafiori, az egykori csodagyerek, a horvát karmester, Ante Coric és a francia U-válogatottakból ismert védő, William Bianda, de ők aligha maradnak.

Jordan Veretout a Marseille, a Milan és az Everton kiszemeltje, a húszéves lengyel középpályás, Nicola Zalewski a PSG-é és a Borussia Dortmundé, Ante Coriccsal a Hamburg és a Nürnberg tárgyal (2.5 millió euró a „kikiáltási ár”), a tizenéves ék, Felix Afena-Gyan a Crystal Palace-szal (12 millió euró az első ajánlat), a Sassuolóval és a Salernitanával, Riccardo Calafiori a Basellel, a Cremonesével, a Salernitanával és a Monzával; Justin Kluivert neve a Fulhamnél, a West Ham Unitednél, a Lyonnál és az OM-nél, William Biandáé a LASK-nál, Amadou Diawaráé a Marseille-nél, a Galatasaraynál, az Augsburgnál, a Herthánál, a Torinónál, a Leccénél és a Schalkénél vetődött fel, Roger Ibanezt hírbe hozták a Newcastle Uniteddel és a Tottenhammel is, de figyelteti a két spanyol gigász is egy ideje.

A 24 éves spanyol szélsőt, a 14 millió euróért megszerzett Carles Pérezt a Celta Vigo, a Valencia és a Benfica kereste meg, Marash Kumbullát elvinné kölcsönbe a Torinóba egykori veronai mestere, Ivan Juric, Gonzalo Villar a Monzában vagy a Sampdoriában, Stephan El Shaarawy az Atalantában vagy a Leccében, Ebrima Darboe a Lille-ben folytathatja.

Villar kölcsönidényéért egymilliót fizetne a Monza 7+2-es vételi opcióval, de eladó Matías Vina és Shomurodov is, írja a La Gazzetta dello Sport.

 


A Roma-drukkerek egyik szeme sír, a másik nevet ezen a nyáron: az új Francesco Totti, a 23 éves zseni, Nicolo Zaniolo sokak szerint a Juventusban folytatja, ellenben Roma-sztár lett máris Paulo Dybala. A 28 éves argentin játékost topklubok kosarazták ki ezen a nyáron, pedig nem is kér sokat, a játékjoga 35 millió eurót ér, a Juvében 293 mérkőzésen 115-ször volt eredményes, adott 48 gólpasszt is, ráadásul nemcsak argentin, hanem olasz és lengyel útlevele is van. Évi fizetése bruttó kilencmillió euró, plusz hárommilliónyi bónusz, a kivásárlási ára azonban mindössze húszmillió euró. Az ügynöke felbecsülhetetlen szolgálataiért négymillió eurót kapott a Romától, a játékosnak járó aláírási pénz is éppen ennyi.

Mivel a többi összeget nettóban értették a neves olasz szakírók, minden bizonnyal bruttó 16 millió eurójába került az ingyenes transzfer a Romának, de láttunk mi már különb halat is a Merca-tóban.

Nem lehet elég középső középpályás a 3–5–2-es hadrendben és a 4–2–3–1-ben, a PSG maga ajánlotta fel Georginio Wijnaldum szolgálatait (és kéri ezért cserébe Zalewskit), csak éppen a holland középpályás Párizsban bruttó húszmillió eurót keres… Ezért minden bizonnyal csak kölcsönbe érkezik, a fizetést pedig a két klub közösen állja, fele-fele arányban, a párizsiak állítólag tízmillió eurót kértek a játékjogáért. Tiago Pinto találkozott már párizsi kollégájával, sőt a római elnök, Dan Friedkin felhívta régi ismerősét, Nasszer al-Kelaifit, és ne feledjük, a két évre járó adókedvezmény is a kérő pártján áll.

A Feyenoord védőjének, Marcos Senesinek az ügynöke Rómába repült, tudósított az Il Tempo, tárgyalt Pablo Sabbag a „Giallorossi” illetékeseivel, majd hazautazott. Ennek már egy hete.

Viszem a 10-est is! (Goal)
Viszem a 10-est is! (Goal)

Nincs klubja a 23 éves bekknek, Dan-Axel Zagadounak, a nála egy évvel fiatalabb francia hátvéd, Evan Ndicka remek vétel lenne, és a jövőre lejáró szerződése miatt a Frankfurt harmadáron, 15 millió euróért eladhatja, írja a Corriere dello Sport.

A középpálya közepén vethető be Julian Weigl, az abola.pt és Sport Bild szerint a Roma felvette vele a kapcsolatot. A Bologna középpályása, Jerdy Schouten 10-12 millióért elvihető, és beéri évi egymillió bruttóval, írja egy olasz lap.

Andrea Belotti szakított a Torinóval, de a portugál Goncalo Ramos (Benfica) is tárgyal az olaszokkal, az új Edin Dzeko pedig az osztrák Sasa Kalajdzic (VfB Stuttgart) lehet. Utóbbiért a Kicker szerint 25 millió eurót kérnek, de a Roma csak tízet ajánlott. Nyilván Mourinho miatt vetődött fel Cristiano Ronaldo és James Rodríguez neve, Dries Mertens csak aláírási pénzért szerződtethető, de már 35 éves – a „farkasok” évi kétmillió eurós nettó fizetéssel csalogatják. Plusz jutalmak.

A kétszeres norvég válogatott szélső, Ola Solbakken állítólag beérte évi egymillióval, és öt évre ír alá hamarosan, írja a nagy Nicolo Schira. Kevésbé neves, de sokkal olcsóbb megoldás Solbakken, mint Wilfried Zaha, Filip Kosztics vagy a hajdukos Stipe Biuk.

Jövőre lejár a szerződése a Lyon karmesterének, Houssem Aouarnak, a francia válogatott játékos karrierjében itt az ideje a váltásnak, a Kicker szerint 25 millióért vihető, az olaszok még korábban 17 milliót már ígértek érte. Nagyjából ennyiért lehet elhozni Leverkusenből az ecuadori hátvédet, Piero Hincapiét.

Maga ajánlotta fel a Barcelona Memphis Depayt, az ára húszmillió euró, Chris Smalling mellé megérkezhet Manchesterből Eric Bailly, potom áron, írja az ESPN. Netán Natan, írja a Sky Sports, az RB Bragantinóból, sőt Gianluca di Marzio azt is tudja, hogy a második, tízmillió eurós ajánlatot elutasították a brazilok.

Körvonalazódik egy nagy üzlet az Atalantával, El Shaarawy, Carles Pérez, Luis Muriel, Mario Pasalic és Alekszej Mirancsuk főszereplésével (Muriel szólóban 15 millióért vihető), még nagyobb fogás lenne Nabil Fekir, és még nála is nagyobb Saúl Níguez vagy Isco.

Saúl Níguezt kölcsönbe is adná az Atlético Madrid, pármillióért, az akadályt kitalálták: a spanyol középpályás magas, bruttó 13 milliós járandósága.

Érdekes a háromszoros olasz válogatott Davide Frattesi esete: az ötmillió euróért átadott középső középpályást visszavenné a Roma a Sassuolótól, de sokallja a 22.5 milliós vételárat (a következő vételár harmada a fővárosiaké lenne). A Tuttomercatoweb szerint a legutóbbi ajánlat 15 millió euró és 3-4 milliós értékben a 18 éves trequartista, Cristian Volpato játékjoga. A Lazio-nevelés Frattesivel már megállapodott az ASR évi kétmillió eurós fizetésben.

Természetesen minden elképzelhető még: a Juventus három hete alkudozik Zaniolóval, és nem közelednek egymáshoz a felek, a Tottenham és a Manchester United sem állt még elő elfogadható ajánlattal, a Corriere dello Sport szerint a háttérben elindultak a hosszabbítási tárgyalások, a bért pedig bruttó 5-ről bruttó 9 millióra emelhetik.

 


Szóba került fentebb az elnök, Dan Friedkin: az amerikai milliárdos már a klub részvényeinek a 94.1 százalékát birtokolja, hamarosan meglesz a 95 százalék, és akkor kivezeti a család a részvényeket a tőzsdéről. Egy talján szakértő szerint így kevesebb a bürokratikus megkötés, és megerősödve visszatérnek majd az amerikai és ázsiai piacra is – talán már egy teljesen új, 60 ezres stadionban futballozva.

 


Zárjuk Róma egykori hercegével, Giuseppe Gianninivel, akit még Dybala megszerzése előtt szólaltattak meg.

„Dybala leigazolása hatalmas lökés lenne a Roma számára, ő a legizgalmasabb fogás Gabriel Batistuta óta! A méltó szintre emelné a csapatot, és közel hozná a scudettót, érkezése fellelkesítené a játékosokat és a szurkolókat is. A Roma morálja már most is nagyon magas, de a csillagokig érne Dybalával. Hihetetlenül erős lenne a támadósor, belegondolni is ijesztő. Bár tudom, hogy nem lesz könnyű átlépnie a csapatnak a saját árnyékát, de majd megvitatjuk ezt, ha látom játszani római mezben Dybalát. Jó a védekezésünk, a támadósorunk is remekel majd, és ha hozzáadjuk azt a szervezettséget, amelyet Mourinho ad a csapatnak – minimum a legjobb három között lesz a gárda. Róma sokat tud nyújtani Dybalának a szeretetből, manapság kevesen válnak egy-egy klub ikonjává, ez nem kis teljesítményt kíván. De itt az olasz fővárost képviselő klub szimbólumává válhat… Fontos volt a Juvében, ám a torinóiak nem versenyezhetnek a római táborral szenvedély és energia tekintetében.”

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

ATALANTA BERGAMO
Érkezett:
Jérémie Boga (Sassuolo, kölcsön után végleg, 22000000 euró), Merih Demiral (Juventus, kölcsön után végleg, 20000000 euró), Éderson da Silva (Salernitana, 21 000 000)
Kölcsönből vissza: Marco Carraro (Cosenza), Sam Lammers (Eintracht Frankfurt), Simone Muratore (Tondela), Alessandro Cortinovis (Reggina), Bosko Sutalo (Hellas Verona), Jacopo Da Riva (SPAL), Matteo Lovato (Cagliari), Roberto Piccoli (Genoa), Emmanuel Gyabuaa (Perugia), Nicolo Cambiaghi (Pordenone), Simone Mazzocchi (Ternana), Caleb Okoli (Cremonese), Luca Vido (Cremonese), Marco Carnesecchi (Cremonese), Matteo Ruggeri (Salernitana), Viktor Kovalenko (Spezia), Ebrima Colley (Spezia), Pierluigi Gollini (Tottenham), Rodrigo Guth (NEC), Salvatore Elia (Benevento), Nadir Zortea (Salernitana)
Távozott: Filippo Melegoni (Genoa, kölcsön után végleg, 4000000 euró), Bosko Sutalo (Dinamo Zagreb, 4000000 euró), Enrico Del Prato (Parma, 3500000), Arkadiusz Reca (Spezia, kölcsön után végleg, 2000000), Olaf Kobacki (Arka Gdynia, 215000), Anton Kresic (HNK Rijeka, kv.), Davide Bettella (Monza, kv., 5000 000), Andrea Colpani (Monza, kv., 9000 000), Matteo Lovato (Salernitana, 7 000 000), Luca Valzania (Cremonese, kv.), Rodrigo Guth (Fortuna Sittard, 1 000 000)
Kölcsönbe: Roberto Piccoli (Hellas Verona), Pierluigi Gollini (Fiorentina, 500 000), Simone Mazzocchi (Südtirol), Matteo Pessina (Monza), Emmanuel Gyabuaa (Pescara), Alessandro Cortinovis (Hellas Verona), Viktor Kovalenko (Spezia), Salvatore Elia (Palermo)
Kölcsönből vissza: Valentin Mihaila (Parma), Giuseppe Pezzella (Parma)

BOLOGNA FC
Érkezett:
Arthur Theate (Oostende, kölcsön után végleg, 6000000), Michel Aebischer (Young Boys, 4000000), Haralamposz Likojannisz (Cagliari, i.), Mattia Pagliuca (Bologna U19), Matteo Angeli (Imolese, 300 000), Lewis Ferguson (Aberdeen, 3 500 000)
Kölcsönbe:
Andrea Cambiaso (Bologna)
Kölcsönből vissza: Gianmarco Cangiano (Crotone), Sydney van Hooijdonk (Heerenveen), Andri Fannar Baldursson (Köbenhavn), Orji Okwonkwo (Cittadella)
Távozott: César Falletti (Ternana, kölcsön után végleg, 1200000), Stefano Denswil (Trabzonspor, kölcsön után végleg, i.), Federico Santander (szl.), Diego Falcinelli (Modena, i.), Nicolas Viola (Cagliari, i.), Aaron Hickey (Brentford, 16 500 000), Mattias Svanberg (Wolfsburg, 9 000 000), Arthur Theate (Rennes, 19 000 000)
Kölcsönbe:
Andri Fannar Baldursson (NEC), Gianmarco Cangiano (Bari), Luis Binks (Como), Federico Ravaglia (Reggina)
Kölcsönből vissza: Luis Rojas (Crotone)

US CREMONESE
Érkezett:
Tommaso Milanese (Roma, 750 000), Vlad Chiriches (Sassuolo), Leonardo Sernicola (Sassuolo), Luca Valzania (Atalanta, kv.), Frank Tsadjout (Milan, 850 000), Charles Pickel (Famalicao, 3 800 000), David Okereke (FC Bruges, 8 000 000), Giacomo Quagliata (Heracles Almelo, 2 000 000)
Kölcsönbe: Johan Vásquez (Genoa, 500000), Ionut Radu (Inter), Paolo Ghiglione (Genoa), Santiago Ascacíbar (Hertha)
Kölcsönből vissza: Luca Vido (SPAL)
Távozott: Emanuele Terranova (Bari), Alessandro Crescenzi (szl.)
Kölcsönből vissza: Gianluca Gaetano (Napoli), Hamza Rafia (Juventus U23), Tiago Casasola (Frosinone), Nicolo Fagioli (Juventus), Leonardo Sernicola (Sassuolo), Caleb Okoli (Atalanta), Luca Vido (Atalanta), Luca Zanimacchia (Juventus U23), Marco Carnesecchi (Atalanta)

EMPOLI FC
Érkezett:
Guglielmo Vicario (Cagliari, kölcsön után végleg, 8500000), Liberato Cacace (St. Truiden, 3000000), Petar Stojanovic (Dinamo Zagreb, kv., 1200000), Mattia Destro (Genoa, i.), Samuele Perisan (Pordenone, 550000), Razvan Marin (Cagliari, 1 000 000), Tyronne Ebuehi (Benfica B, i.)
Kölcsönbe: Koni De Winter (Juventus U23), Martín Satriano (Inter), Sebastiano Luperto (Napoli, 500 000)
Kölcsönből vissza: Stefano Moreo (Brescia), Simone Canestrelli (Crotone)
Távozott: Samuele Ricci (Torino, kölcsön után végleg, 8500000), Leonardo Mancuso (Monza, kv., 3000000), Simone Romagnoli (Parma, i.), Stefano Moreo (Brescia), Samir Ujkani (szl.), Davide Zappella (Virtus Entella, 20 000), Riccardo Fiamozzi (szl.)
Kölcsönbe: Kristjan Asllani (Inter, 4000000), Andrea La Mantia (SPAL), Simone Canestrelli (Pisa)
Kölcsönből vissza: Liberato Cacace (St. Truiden), Valerio Verre (Sampdoria), Marco Benassi (Fiorentina), Riccardo Marchizza (Sassuolo), Szymon Zurkowski (Fiorentina), Patrick Cutrone (Wolverhampton), Sebastiano Luperto (Napoli), Andrea Pinamonti (Inter), Federico Di Francesco (SPAL)

AC FIORENTINA
Érkezett:
Luka Jovics (Real Madrid, i.), Rolando Mandragora (Juventus, 8 200 000), Dodo (Sahtar Doneck, 14 500 000)
Kölcsönbe: Pierluigi Gollini (Atalanta, 500 000)
Kölcsönből vissza: Erick Pulgar (Galatasaray), Marco Benassi (Empoli), Alessandro Lovisa (Pordenone), Christian Dalle Mura (Pordenone), Luca Ranieri (Salernitana), Szymon Zurkowski (Empoli), Christian Kouamé (Anderlecht), Gabriele Ferrarini (Perugia), Gabriele Gori (Cosenza), Jacob Rasmussen (Vitesse), José Callejón (szl.)
Távozott: Federico Chiesa (Juventus, kölcsön után végleg, 40000000), Daniele Ghilardi (Hellas Verona, 500 000), José Callejón (Granada, i.), Erick Pulgar (Flamengo, 2 800 000)
Kölcsönbe: Christian Dalle Mura (SPAL), Alessandro Lovisa (Triestina), Jacob Rasmussen (Feyenoord)
Kölcsönből vissza: Krzysztof Piatek (Hertha), Álvaro Odriozola (Real Madrid), Lucas Torreira (Arsenal)

HELLAS VERONA
Érkezett:
Giovanni Simeone (Cagliari, kölcsön után végleg, 10500000), Gianluca Caprari (Sampdoria, kölcsön után végleg, 5000000), Martin Hongla (Antwerpen, 3700000), Lorenzo Montipo (Benevento, 1000000), Milan Djuric (Salernitana, i.), Kevin Lasagna (Udinese, kv., 6500000), Josh Doig (Hibernian, 3 600 000), Daniele Ghilardi (Fiorentina, 500 000), Thomas Henry (Venezia, 5 000 000)
Kölcsönbe: Roberto Piccoli (Atalanta), Alessandro Cortinovis (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Giangiacomo Magnani (Sampdoria), Mert Cetin (Kayserispor), Kevin Rüegg (Lugano), Bruno Amione (Reggina), Mariusz Stepinski (Aris Limassol)
Távozott: Mattia Zaccagni (Lazio, kölcsön után végleg, 7 100000), Destiny Udogie (Udinese, kv., 4000 000), Daniel Bessa (el-Ittihad, i.), Nicolo Casale (Lazio, 7 000 000), Gianluca Caprari (Monza, 3 000 000)
Kölcsönbe: Matteo Cancellieri (Lazio), Ivor Pandur (Fortuna Sittard), Kevin Rüegg (Young Boys), Daniele Ghilardi (Mantova)
Kölcsönből vissza: Martin Hongla (Antwerpen), Fabio Depaoli (Sampdoria), Bosko Sutalo (Atalanta), Gianluca Frabotta (Juventus), Lorenzo Montipo (Benevento)

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Joaquín Correa (Lazio, 23600000, kölcsön után végleg), Henrih Mhitarjan (Roma, ingyen), André Onana (Ajax, i.)
Kölcsönbe: Romelu Lukaku (Chelsea, 8000000), Kristjan Asllani (Empoli, 4000000), Raoul Bellanova (Cagliari, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Dalbert (Cagliari), Stefano Sensi (Sampdoria), Martín Satriano (Brest), Eddie Salcedo (Genoa), Lucien Agoumé (Brest), Samuele Mulattieri (Crotone), Lorenzo Pirola (Monza), Sebastiano Esposito (Basel), Zinho Vanheusden (Genoa), Marco Pompetti (Pescara), Valentino Lazaro (Benfica), Tibo Persyn (Bruges), Gaetano Oristanio (Volendam), Andrea Pinamonti (Empoli)
Távozott: Michele Di Gregorio (Monza, kölcsön után végleg, 4000000), Andreaw Gravillon (Reims, kv., 350000), Andrea Ranocchia (Monza, i.), Ivan Perisic (Tottenham, i.), Alekszandar Kolarov (visszavonult), Matías Vecino (Lazio, i..), Arturo Vidal (Flamengo, i.), Lorenzo Pirola (Salernitana, 900 000)
Kölcsönbe: Stefano Sensi (Monza), Marco Pompetti (Südtirol), Ionut Radu (Cremonese), Martín Satriano (Empoli), Sebastiano Esposito (Anderlecht), Tibo Persyn (FC Eindhoven), Zinho Vanheusden (AZ), Samuele Mulattieri (Frosinone), Valentino Lazaro (Torino)
Kölcsönből vissza: Felipe Caicedo (Genoa)

JUVENTUS
Érkezett:
Federico Chiesa (Fiorentina, kölcsön után végleg, 40000000), Fabio Miretti (Juventus U23), Paul Pogba (Manchester United, i.), Ángel Di María (PSG, i.), Andrea Cambiaso (Genoa, 8 500 000), Bremer (Torino, 41 000 000)
Kölcsönből vissza: Marko Pjaca (Torino), Federico Gatti (Frosinone), Radu Dragusin (Salernitana), Nicolo Fagioli (Cremonese), Gianluca Frabotta (Hellas Verona), Stefano Gori (Como), Douglas Costa (Gremio), Rolando Mandragora (Torino), Nicolo Rovella (Genoa), Aaron Ramsey (Rangers)
Távozott: Merih Demiral (Atalanta, kv., 20000000), Giorgio Chiellini (Los Angeles FC, i.), Douglas Costa (Los Angeles Galaxy, i.), Federico Bernardeschi (Toronto FC, i.), Paulo Dybala (Roma, i.), Rolando Mandragora (Fiorentina, 8 200 000), Matthijs de Ligt (Bayern München, 67 000 000), Aaron Ramsey (Nice, i.), Grigoris Kastanos (Salernitana)
Kölcsönbe: Gianluca Frabotta (Lecce), Andrea Cambiaso (Bologna), Radu Dragusin (Genoa), Stefano Gori (Perugia), Filippo Ranocchia (Monza)
Kölcsönből vissza: Álvaro Morata (Atlético Madrid)

LAZIO
Érkezett:
Marcos Antonio (Sahtar Doneck, 7500000), Mattia Zaccagni (Hellas Verona, kv., 7100000), Nicolo Casale (Hellas Verona, 7 000 000), Alessio Romagnoli (Milan, i.), Mario Gila (Real Madrid B, 6 000 000), Luís Maximiano (Granada, 10 100 000), Matías Vecino (Inter, i.)
Kölcsönbe: Matteo Cancellieri (Hellas Verona)
Kölcsönből vissza: Szofian Kijin (Venezia), Tiago Casasola (Frosinone), Emanuele Cicerelli (Frosinone), Vedat Muriqi (Mallorca), Riza Durmisi (Sparta Rotterdam), Jony (Sporting Gijón), Denis Vavro (Köbenhavn), Mohamed Faresz (Torino), Jordan Lukaku (Vicenza), Gonzalo Escalante (Alavés), Fabio Maistro (Ascoli)
Távozott: Joaquín Correa (Inter, kv., 23600000), Lucas Leiva (Gremio, i.), Patric (szl.), Luiz Felipe (Betis, i.), Jordan Lukaku (szl.), Thomas Strakosha (Brentford, i.), Pepe Reina (Villarreal, i.), Denis Vavro (Köbenhavn, 4 500 000), Vedat Muriqi (Mallorca, 7 500 000), Fabio Maistro (SPAL)
Kölcsönbe: Jony (Gijón), Emanuele Cicerelli (Reggina)
Kölcsönből vissza: Jovane Cabral (Sporting CP)

US LECCE
Érkezett:
Federico Brancolini (Fiorentina, i.), Assan Ceesay (Zürich, i.), Federico Baschirotto (Ascoli, 350 000), Joel Voelkerling Persson (Roma U19, 800 000), Federico Di Francesco (SPAL, 500 000), Daniel Samek (Slavia Praha, 2 000 000)
Kölcsönbe: Gianluca Frabotta (Juventus), Lorenzo Colombo (Milan), Wladimiro Falcone (Sampdoria), Kristoffer Askildsen (Sampdoria), Kristijan Bistrovic (CSZKA Moszkva)
Távozott: Massimo Coda (Genoa, 1500000), Raúl Asencio (Cittadella, i.), Antonino Ragusa (szl.), Gabriel (szl.), Mario Gargiulo (Modena, 750 000), Lorenco Simic (Ascoli), Zan Majer (Reggina, i.)
Kölcsönbe: Fabio Lucioni (Frosinone)
Kölcsönből vissza: Alessandro Plizzari (Milan), Paolo Farago (Cagliari), Antonio Barreca (Monaco)

AC MILAN
Érkezett:
Junior Messias (Crotone, kv., 4 500 000), Divock Origi (Liverpool, i.), Charles De Ketelaere (FC Bruges, 32 000 000)
Kölcsönből vissza: Alessandro Plizzari (Lecce), Frank Tsadjout (Ascoli), Mattia Caldara (Venezia), Yacine Adli (Bordeaux), Tommaso Pobega (Torino), Léo Duarte (Basaksehir), Lorenzo Colombo (SPAL)
Távozott: Jens Petter Hauge (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 12000000), Antonio Mirante (szl.), Alessio Romagnoli (Lazio, i.), Franck Kessié (Barcelona, i.), Léo Duarte (Basaksehir, 2 000 000), Samu Castillejo (Valencia, i.), Frank Tsadjout (Cremonese, 850 000), Alessandro Plizzari (Pescara, 200 000), Alessandro Plizzari (Pescara, 200 000)
Kölcsönbe:
Lorenzo Colombo (Lecce), Mattia Caldara (Spezia), Daniel Maldini (Spezia)
Kölcsönből vissza: Alessandro Florenzi (Roma)

AC MONZA
Érkezett:
Andrea Carboni (Cagliari, 4000000), Michele Di Gregorio (Inter, kv., 4000000), Leonardo Mancuso (Empoli, 3000000), Pedro Pereira (Benfica, kv., 2500000), Valentin Antov (CSZKA Szófia, kv., 2000000), Andrea Ranocchia (Inter, i.), Mattia Valoti (SPAL, kv., 2000 000), Andrea Colpani (Atalanta, kv., 9000 000), Davide Bettella (Atalanta, kv., 5000 000), Samuele Birindelli (Pisa, 1 500 000), Alessandro Sorrentino (Pescara, 1 000 000), Gianluca Caprari (Hellas Verona, 3 000 000), Warren Bondo (Nancy, i.)
Kölcsönbe: Alessio Cragno (Cagliari, 400000), Stefano Sensi (Inter), Matteo Pessina (Atalanta), Filippo Ranocchia (Juventus), Davide Diaw (Modena)
Kölcsönből vissza: Mirko Maric (Crotone), Davide Diaw (Vicenza)
Távozott: Giuseppe Bellusci (Ascoli, kv.), Gastón Ramírez (szl.)
Kölcsönbe: Davide Diaw (Modena), Leonardo Mancuso (Como)
Kölcsönből vissza: Leonardo Mancuso (Empoli), Andrea Favilli (Genoa), Lorenzo Pirola (Inter)

SSC NAPOLI
Érkezett:
André Zambo Anguissa (Fulham, kv., 15000000), Mathías Olivera (Getafe, 11000000), Hvicsa Kvarachelia (Dinamo Batumi, 10000000), Leo Östigard (Brighton, 5 000 000), Kim Min Dzse (Fenerbahce, 18 050 000)
Kölcsönből vissza: Michael Folorunsho (Reggina), Gianluca Gaetano (Cremonese), Alessio Zerbin (Frosinone), Franco Ferrari (Pescara), Sebastiano Luperto (Empoli), Nikita Contini (Crotone), Luca Palmiero (Cosenza), Zinédine Machach (Honvéd)
Távozott: Arkadiusz Milik (Marseille, kv., 8000000), Gennaro Tutino (Parma, kv., 5500000), Lorenzo Insigne (Toronto, i.), Fauzi Gulam (szl.), Kévin Malcuit (szl.), David Ospina (szl.), Dries Mertens (szl.), Zinédine Machach (Ionikos Nikeas), Kalidou Koulibaly (Chelsea, 38 000 000), Franco Ferrari (Vicenza, 450 000)
Kölcsönbe:
Sebastiano Luperto (Empoli, 500 000), Michael Folorunsho (Bari)
Kölcsönből vissza: Axel Tuanzebe (Manchester United)

AS ROMA
Érkezett:
Mile Szvilar (Benfica, i.), Nemanja Matics (Manchester United, i.), Zeki Celik (Lille, 7 000 000), Paulo Dybala (Juventus, i.)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Getafe), Bryan Reynolds (Kortrijk), Riccardo Calafiori (Genoa), Gonzalo Villar (Getafe), Tommaso Milanese (Alessandria), Ante Coric (Zürich), William Bianda (Nancy), Alessandro Florenzi (Milan), Justin Kluivert (Nice)
Távozott: Pau López (Marseille, kv., 12000 000), Cengiz Ünder (Marseille, kv., 8400000), Robin Olsen (Aston Villa, kv., 3500000), Riccardo Ciervo (Sassuolo, 2000000), Henrih Mhitarjan (Inter, i.), Daniel Fuzato (Ibiza, i.), Davide Santon (szl.), Tommaso Milanese (Cremonese, 750 000)
Kölcsönbe: Bryan Reynolds (Westerlo)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid), Sérgio Oliveira (Porto), Ainsley Maitland-Niles (Arsenal)

US SALERNITANA 1919
Érkezett:
Emil Bohinen (CSZKA Moszkva, kv., 3250000), Mamadou Coulibaly (Udinese, kv., 3000000), Mikael (Sport Recife, kv., 2730000), Pawel Jaroszynski (Genoa, kv., 1000000), Pasquale Mazzocchi (Venezia, kv., 1000000), Luigi Sepe (Parma, kv., i.), Diego Valencia (Universidad Católica, 2 500 000), Erik Botheim (FK Krasznodar, i.), Matteo Lovato (Atalanta, 7 000 000), Domagoj Bradaric (Lille, 5 000 000), Junior Sambia (Montpellier, i.), Grigoris Kastanos (Juventus), Lorenzo Pirola (Inter, 900 000), Federico Bonazzoli (Sampdoria, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Luka Bogdan (Ternana), Simy (Parma)
Távozott: Milan Djuric (Hellas Verona, i.), Francesco Di Tacchio (Ternana), Vid Belec (APOEL Nikosia), Stefan Strandberg (szl.), Diego Perotti (szl.), Andrea Schiavone (szl.), Joel Obi (Reggina, i.), Éderson da Silva (Atalanta, 21 000 000), Riccardo Gagliolo (Reggina)
Kölcsönbe: Edoardo Iannoni (Perugia), Mikael (Internacional)
Kölcsönből vissza: Lys Mousset (Sheffield United), Radu Dragusin (Juventus), Simone Verdi (Torino), Luca Ranieri (Fiorentina ), Nadir Zortea (Atalanta Bergamo), Matteo Ruggeri (Atalanta), Federico Bonazzoli (Sampdoria), Grigoris Kastanos (Juventus U23)

UC SAMPDORIA
Érkezett:
Francesco Caputo (Sassuolo, kv., 3500000), Abdelhamid Sabiri (Ascoli, kv., 1000000), Tomás Rincón (Torino, kv., i.), Gerard Yepes (Sampdoria U19), Filip Djuricsics (Sassuolo, i.)
Kölcsönbe: Maxime Leverbe (Pisa)

Kölcsönből vissza: Valerio Verre (Empoli), Ernesto Torregrossa (Pisa), Fabio Depaoli (Hellas Verona), Jeison Murillo (Celta Vigo), Manuel De Luca (Perugia), Mehdi Léris (Brescia), Antonino La Gumina (Como), Federico Bonazzoli (Salernitana)
Távozott: Gianluca Caprari (Hellas Verona, kv., 5000000), Albin Ekdal (Spezia, i.), Josida Maja (Schalke, i.), Sebastian Giovinco (szl.), Morten Thorsby (Union Berlin, 3 000 000), Federico Bonazzoli (Salernitana, 5 000 000)
Kölcsönbe: Wladimiro Falcone (Lecce), Kristoffer Askildsen (Lecce), Ernesto Torregrossa (Pisa), Antonino La Gumina (Benevento)
Kölcsönből vissza: Giangiacomo Magnani (Hellas Verona), Stefano Sensi (Inter), Vladiszlav Szupriaga (Dinamo Kijev)

US SASSUOLO CALCIO
Érkezett:
Agustín Álvarez (Penarol, 12000000), Matheus Henrique (Gremio, kölcsön után végleg, 8000000), Abdu Harrui (Sparta Rotterdam, kv., 3000000), Emil Konradsen Ceide (Rosenborg, kv., 3000000), Riccardo Ciervo (Roma, kv., 2000000), Ryan Flamingo (Sassuolo U19), Kristian Thorstvedt (Genk, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Martin Erlic (Spezia), Riccardo Marchizza (Empoli), Leonardo Sernicola (Cremonese), Jens Odgaard (Waalwijk), Stefano Turati (Reggina), Claud Adjapong (Reggina), Marco Sala (Crotone)
Távozott: Jérémie Boga (Atalanta, kv., 22000000), Jens Odgaard (AZ, 4100000), Francesco Caputo (Sampdoria, kv., 3500000), Lukás Haraslín (Sparta Praha, kv., 1500 000), Mehdi Burabia (Spezia, kv., 1500000), Enrico Brignola (Benevento, kv.), Francesco Magnanelli (visszavonult), Federico Peluso (szl.), Filip Djuricsics (Sampdoria, i.), Vlad Chiriches (Cremonese), Leonardo Sernicola (Cremonese), Gianluca Scamacca (West Ham, 36 000 000)
Kölcsönbe:
Stefano Turati (Frosinone), Luca Moro (Frosinone), Ryan Flamingo (Vitesse), Marco Sala (Palermo)

SPEZIA CALCIO
Érkezett:
Kevin Agudelo (Genoa, kv., 2700000), Arkadiusz Reca (Atalanta, kv., 2000000), Mehdi Burabia (Sassuolo, kv., 1500000), Albin Ekdal (Sampdoria, i.)
Kölcsönbe: Mattia Caldara (Milan), Viktor Kovalenko (Atalanta), Daniel Maldini (Milan)
Kölcsönből vissza: Luca Vignali (Como), Mikael Egill Ellertsson (SPAL), Emil Holm (SönderjyskE), Elio Capradossi (SPAL)
Távozott: Jacopo Sala (szl.), Léo Sena (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Martin Erlic (Sassuolo), Rey Manaj (Barcelona), Viktor Kovalenko (Atalanta), Ebrima Colley (Atalanta)

TORINO FC
Érkezett:
Samuele Ricci (Empoli, kölcsön után végleg, 8500000), Pietro Pellegri (Monaco, kölcsön után végleg, 5000000), Etrit Berisha (SPAL, 300000)
Kölcsönbe: Nemanja Radonjics (Marseille), Valentino Lazaro (Inter)
Kölcsönből vissza: Simone Verdi (Salernitana), Horváth Krisztofer (Szeged), Vincenzo Millico (Cosenza), Jacopo Segre (Perugia)
Távozott: Andrea Belotti (szl.), Tomás Rincón (Sampdoria, kv., i.), Cristian Ansaldi (szl.), Bremer (Juventus, 41 000 000)
Kölcsönbe: Magnus Warming (Darmstadt)
Kölcsönből vissza: Marko Pjaca (Juventus), Mohamed Faresz (Lazio), Etrit Berisha (SPAL), Josip Brekalo (Wolfsburg), Dennis Praet (Leicester City), Tommaso Pobega (Milan), Rolando Mandragora (Juventus)

UDINESE CALCIO
Érkezett:
Beto (Portimonense, kv., 7000000), Destiny Udogie (Hellas Verona, kv., 4000000), Leonardo Buta (Braga, 2000000), Sandi Lovric (Lugano, i.), Festy Ebosele (Derby County, i.), Jaka Bijol (CSZKA Moszkva, 4 000 000), Adam Masina (Watford), Nehuén Pérez (Atlético Madrid, ingyen), Enzo Ebosse (Angers, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Cristo González (Real Valladolid), Martin Palumbo (Juventus U23), Felipe Vizeu (Jokohama), Riad Bajic (Brescia)
Távozott: Mamadou Coulibaly (Salernitana, kv., 3000000), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor, i.), Ilija Nesztorovszki (szl.), Marvin Zeegelaar (szl.), Kevin Lasagna (Hellas Verona, kv., 6500000), Riad Bajic (Giresunspor, i.), Cristo González (Gijón, i.), Thomas Battistella (Modena, 700 000), Nahuel Molina (Atlético Madrid, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Atlético Madrid), Pablo Marí (Arsenal), Ignacio Pussetto (Watford)

Lezárva szerda reggel, vastaggal az elmúlt hét igazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik