Profi boksz: Tyson Fury nyugdíjazná Deontay Wildert

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.09. 11:03
null
Tyson Fury a mérkőzés előtt (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban harmadszor csap össze a brit Tyson Fury és az amerikai Deontay Wilder nehézsúlyban a Bokszvilágtanács (WBC) trónjáért. Eddig egy döntetlen és egy Fury-győzelem a mérleg. Ha Wilder kikap, Las Vegas alighanem a végállomást jelenti...

Eddig kétszer mérkőzött meg egymással a 33 éves brit Tyson Fury (30–0–1, 21 KO-TKO) és a 35 esztendős amerikai Deontay Wilder (42–1–1, 41). Először 2018. december elsején Los Angelesben bunyóztak, a pontozók döntetlent hoztak ki, Wilder maradt a WBC bajnoka. Az amerikai a kezdeti lendületet követően egyre kevesebb tiszta ütést vitt be, igaz, a 9. és a 12. menetben számoltak a britre – úgy tűnt, nem kell az utolsó gongra várni... –, Wilder ezért is vélte úgy a meccs után, hogy két leütésével elvitte a mérkőzést. Az is tény, hogy a 6. és 11. felvonás között Fury jobb volt. Ezért meg a Gypsy King becenévre hallgató bokszoló tartotta magát győztesnek, mondván, 9 menetet megnyert. Viszont ne tagadjuk, a királykategória állóvízébe mintha követ dobtak volna: változatos, jó küzdelmet hozott az összecsapás.

SOSE VOLTAK ILYEN SÚLYOSAK
A Las Vegas-i gála főszereplői pénteken mérlegre álltak, és míg a világelső brit Fury alatt 277 fontot (kb. 125.65 kg) mutatott a műszer, addig kihívója 238 fonttal (kb. 107.95 kg) abszolválta a procedúrát, ami azt is jelenti, hogy mindketten karrierjük legmagasabb súlyával mértek be.

A visszavágót 2020. február 22-én Las Vegasban rendezték, a 206 centis Fury a 7. menetben technikai KO-val intézte el nála alig alacsonyabb (201 cm) ellenfelét. Wilderre többször számolni kellett, a Bronz Bombázó nem emlékeztetett a nevére, sőt, őt bombázták le, nemcsak a meccset vesztette el, hanem a veretlenségét is. A bajnok azzal is emlékezetessé tette győzelmét, hogy a ringben elénekelte Don McLean American Pie című számát. A nehézsúlyban azóta váratlan esemény is történt, ami a jövőbeli párosításokra is hatással lehet: a cirkálósúlyból felkapaszkodó ukrán Olekszandr Uszik szeptember 25-én pontozással legyőzte a brit Anthony Joshuát, övé lett négy (!) szervezet (WBA, WBO, IBF, IBO) világbajnoki öve. Ezzel az is eldőlt, hogy a brit rangadó, a Fury–Joshua mérkőzés időpontja csúszik, mert AJ-nek visszavágót kell adnia legyőzőjének.

A Fury–Wilder trilógia harmadik részének – július 24-én bokszoltak volna, de a brit koronavírustesztje pozitív lett, halasztani kellett – forgatókönyve elvileg az előző két találkozóéra hajaz: megy a szájkarate.

A brit szerint: „A meccseimnek hasonló a koreográfiája, az ellenfelek megpróbálják leszedni a fejem, ám Tyson Fury road show-ja tizenhárom éve tart. Wilder mentálisan gyenge személyiség, szombat este kiütöm. A visszavágón kinyírtam, a harmadik összecsapáson még inkább így lesz. Wilder dühös és agresszív, de aki forró parázshoz nyúl, megégeti magát. Tudja, már kétszer vesztett, harmadszor is így lesz. Kiütöm, ezzel nyugdíjazom.”  

Wilder az utolsó sajtótájékoztatón így reagált: „Egyben vagyok, remek lelkiállapotban és kiváló emberek vesznek körül. Legutóbbi meccsünk után nem álltam le, eljött a megtorlás és a büntetés ideje. Sokan gondolják, hogy megtört ember vagyok. Ám ritka az ilyen trilógia, remélem, ez a mérkőzés bevonul a boksztörténelembe. Háborúra készüljetek. Hatalmas küzdelem lesz.”

Fury mérkőzésszervezője, Bob Arum szerint védence a legjobb nehézsúlyú a világon, a szintén promóter Eddie Hearn úgy véli: „Fury könnyedén nyerhet, de ha Wilder ellen hibázol, az a meccsedbe kerülhet.” 

ÖKÖLVÍVÁS
PROFI GÁLA, LAS VEGAS
Vasárnap, 3.00:
Tyson Fury–Deontay Wilder III (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik