Ki nyeri a testvérháborút a Super Bowlban? Gyűrűvel távozik Ray Lewis?

KISS FERENC (BOWL.HU)/B. L.KISS FERENC (BOWL.HU)/B. L.
Vágólapra másolva!
2013.02.03. 13:50
null
A Ravens másodszor vagy 49ers hatodszor? (Fotó: Action Images)
Végre eljött a várva várt nap! Magyar vasárnapról hétfőre virradóra fél egykor megrendezik az Egyesült Államok legjobban várt 2013-as sporteseményét, a 47. Super Bowlt. A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjében a Nemzeti konferencia bajnoka, a San Francisco 49ers és az Amerikai főcsoport elsője, a Baltimore Ravens csap össze. Előbbi Jim, utóbbit John Harbaugh vezetheti győzelemre, ez lesz az első testvérháború az amerikai majorsportok rájátszásában, és mindjárt a döntőben! Ez lesz Ravens-ikon Ray Lewis utolsó profi mérkőzése, könnyen lehet, hogy ez lesz az elkapólegenda, Randy Moss utolsó esélye a hőn áhított bajnoki gyűrű megszerzésére. Vajon ki örülhet az elképesztő védelmek összecsapásán?

 


Általános információk

Szeptember eleje óta tudjuk, hogy ez a nap el fog jönni. És itt is van a szezon utolsó mérkőzése.

A mérkőzés magyar idő szerint 2012. február 4-én 0.30-kor kezdődik. A találkozót, mint azt már megszokhattuk, a Sport TV élőben közvetíti és a helyszíni kommentátor páros Faragó Richard és Udvardi Gyula lesz – emellett az itthon is fogható ESPN America csatornán is látható lesz a mérkőzés. Az Egyesült Államokban a CBS tévétársaságon jóvoltából tekinthetik meg a találkozót, a két kommentátor Jim Nantz és Phil Simms lesz az oldalvonal mellől pedig Steve Tasker és Solomon Wilcots jelentkezik majd be.

A 47. Super Bowl a louisianai New Orleans városában található Mercedes-Benz Superdome-ban kerül megrendezésre. A város tizedszer, a Superdome hetedik alkalommal ad otthont a Super Bowlnak. A fedett stadion befogadóképessége 73208 fő, de ezt 76468-ra lehet bővíteni amerikai foci meccseken – ezen kívül rendeztek itt már kosárlabda, illetve baseballmérkőzést is. Ebben a létesítményben kerül lebonyolításra az egyetemi bajnokság két bowl-mérkőzése a Sugar Bowl és a New Orleans Bowl is.

Nagy felelősség az amerikai himnusz eléneklése, erre idén a 14 szeres Grammy-díjas énekesnő Alicia Keysnek lesz lehetősége – a művésznő azt nyilatkozta, hogy nem a hagyományos módon fogja előadni a dalt.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 47. Super Bowlt, a „HarBowlt”?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A félidei műsor is kiemelt szerepet kap a Super Bowlokon. A tavalyi Madonna koncert után idén is női előadó fogja szórakoztatni a nézőket Beyoncé személyében. Természetesen nem egyedül lép majd színpadra az énekeső, ugyanis két szám erejéig újra összeáll a Destiny's Child formáció, így láthatjuk Kelly Rowlandet és Michelle Williamst is. Nem mellesleg Beyonce férjével, Jay-Z-vel is énekel majd egy számot.

Az idei Super Bowl reklámok rekord összegért lesznek láthatóak a játékmegszakítások között. Egy 30 másodperces reklám sugárzásáért a CBS tévétársaság 3.8 millió dollárt kér.

A mérkőzés főbírója Jerome Boger lesz, segítője Darrell Jenkins, Steve Stelljes, Byron Boston, Craig Wrolstad, Dino Paganelli és Joe Larrew lesz.

A „hazai" csapat a San Francisco lesz, akik így a piros mezüket fogják viselni, míg a Baltimore fehér mezben fog játszani. Érdekesség, hogy a 49ers korábban három Super Bowlt (XIX, XXIII és XXIX) nyert a piros mezben, míg a Ravens eddigi egyetlen Super Bowl győzelmét (XXXV) pont fehér mezben játszotta.

Út a Super Bowlig

A 49ers az alapszakaszt 114–1-es mérleggel zárta, amivel az NFC Nyugati divíziójának bajnoka is lett sorozatban második évben, valamint a konferencia második kiemelését is megszerezte. Ennek következtében a konferencia-elődöntőben játszott először a rájátszásban, amikor is a Green Bay Packers volt az ellenfél. Ezen a találkozón Colin Kaepernick fantasztikus teljesítményének köszönhetően (263 passzolt, 181 futott yard, valamint két-két passzolt és futott TD) 45–31-regyőztek a kaliforniaiak. A következő körben a konferencia első kiemeltje, az Atlanta Falcons otthonába látogattak a konferenciadöntőre. Egy pocsék első negyedet követően már 17 pontos hátrányban voltak, amikor elkezdték a felzárkózást és a második félidőben a védelem teljesen lenullázta a Falcons támadósorát és a támadók is megtalálták az utat a pontszerzéshez, aminek 28–24-es győzelem lett a vége, amivel a franchise történetében hatodik alkalommal jutottak be a Super Bowlba. Érdekesség, hogy a 49ers még nem veszített Super Bowlt, mivel öt alkalommal jutott el a döntőig és mind az ötöt meg is nyerte.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A Ravens 106-os alapszakaszmérleget ért el, amivel az AFC Északi csoportját nyerte meg, de ez csak a konferencia negyedik kiemelésére volt elég. Emiatt a rájátszás első körében is játszaniuk kellett mégpedig az Indianapolis Colts ellen. A wild card-körben a védelem három mezőnygólon tartotta Andrew Luckékat és Joe Flacco remeklése mellett ez elegendő volt a 24–9-es győzelemhez. A Hollók a konferencia-elődöntőben a Denver Broncos ellen felejthetetlen mérkőzést játszottak, és az NFL történetének első kétszeri hosszabbításos mérkőzésén 38–35-re legyőzték Peyton Manningéket. A konferenciadöntőben a tavalyi mérkőzés visszavágóján a New England Patriots ellen mérkőztek meg és ezúttal ők jöttek ki győztesen az összecsapásból. A 28–13-as sikernek köszönhetően második Super Bowljára készülhet a Ravens, amely az első (és egyetlen) részvétele alkalmával el is hódította a Vince Lombardi-trófeát.

RÉSZLETESEBBEN A CSAPATOK SUPER BOWLIG TARTÓ ÚTJÁRÓL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Öt szezont követően kerül sor olyan fináléra, amelyben egyik irányítónak sincs Super Bowl-tapasztalata – sőt Colin Kaepernick mindössze kilenc kezdőmérkőzéssel a háta mögött érkezik meg az összecsapásra, ezzel pedig a harmadik legtapasztalatlanabb irányító lesz a nagydöntők történetében. Ettől függetlenül idén is lesz egy korábbi Super Bowl-MVP (az előző idényben három olyan játékos is volt, akit korábban valamelyik nagydöntő legértékesebb játékosának választottak), a búcsúmérkőzésére készülő Ray Lewist 12 évvel ezelőtt választották meg a meccs legjobbjának.

Tippek, jóslások

Minden ekkora horderejű mérkőzés előtt természetesen sokan igyekeznek hangot adni tippüknek, az NFL Films producere, Greg Cosell szerint a védelmi központú mérkőzésen a Baltimore diadalmaskodik, ugyanezen kimenetel mellett tette le a voksát az autóversenyző szépség Danica Patrick, vagy például Miss America, Mallory Hagan is.

Természetesen a másik csapat sikerét várók között is akadnak prominens személyek, Donald Trump üzletember, Arnold Schwarzenegger (korábbi kaliforniai kormányzóként persze ez valahol a minimum is), a háromszoros bajnok, Halhatatlanná választott futó Emmitt Smith , vagy éppen Haley Joel Osment. Hogy utóbbi ki? A nálunk is nagy sikert aratott Hatodik érzék akkori gyereksztárja – „szellemeket látok" –, akire úgy látszik valamilyen szinten csak hatott a film, mert a legutóbbi 13 Super Bowl-győztesből 12-t eltalált.

A fogadóirodák a 49ers sikerét vetítik előre, a Las Vegas-i bukiknál átlagosan négypontos favorit az NFC-bajnok, és 48 összpontszám körüli eredményre számítanak.

A Super Bowl hosszú évek óta elképzelhetetlen Madden-szimuláció nélkül. Az EA Games a 2004-es szezon nagydöntője óta minden évben leszimulálja a Madden aktuális kiadásával a mindent eldöntő mérkőzést – kifejezetten nagy sikerrel.

Az első felvonásnál a Patriots hárompontos sikerét jósolta a Carolina Panthers ellen, 23–20 ugyan nem lett, de a különbség stimmelt, 32–29-re nyertek a Hazafiak. Másodjára ismét a New England sikerét vetítette előre a program, és bár a 47–31 túlzó lett, de Tom Bradyék csak legyőzték a Philadelphia Eagles (24–21). A 2005-os szezon döntőben a Steelers–Seahawks mérkőzést 24–19-re hozta ki a program (21–10), egy szezonnal később pedig a Colts–Bearst 38–27-re (29–17).

Ekkor jött az első hiba, de annyiban védhető azért a tipp, hogy a 2007-es idényben a Patriots mind a 18 mérkőzését megnyerte a döntő előtt, így a program által tippelt 38–30 akkor még reálisnak is tűnt, hogy aztán minden idők egyik legnagyobb meglepetésekén a Giants végül 17–14-re diadalmaskodjon. Egy szezonnal később egy-egy pont híján a pontos végeredményt is eltalálta, a Pittsburgh Steelers azonban végül „csak" 27–23-ra nyert 28–24 helyett.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders,
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Baltimore Ravens, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints
A 2009-es döntőben a Saints 35–31-es sikerét hozta a szimuláció, az igazi mérkőzésen pedig a New Orleans 31–17-re legyőzte a Coltsot, mielőtt jött volna az újabb hiba: a Steelers Packers elleni mérkőzésén a pittsburghiek 24–20-as sikere helyett Aaron Rodgersék nyertek 31–25-re. Az előző szezonban ismételt a Giants és a Patriots, és a program ezúttal is Eli Manningéket favorizálta (27–24), és a Giants egy újabb nagy fordítással ismét „rá is szolgált a bizalomra" (21–17). Ezúttal a Baltimore 27–24-es sikerét hozta a program...

A közelmúlt ismeretében ezúttal is szoros mérkőzésre van kilátás, az elmúlt kilenc Super Bowl alkalmával a negyedik negyedben a csapatok között minden esetben volt olyan pillanat, amikor hét pontnál (egy touchdown+jutalompont) kevesebb volt a különbség.

Díjátadó

Az NFL magyar idő szerint vasárnap 1 órától kihirdette a szezon díjazottjait: az alapszakasz legértékesebb játékosának járó MVP-díjat Adrian Peterson kapta meg. A Minnesota Vikings futója két térdszalagját is elszakította 2011 decemberében, ehhez képest nem csak, hogy visszatért, hanem 2097 yardjával mindenidők második legjobb szezonját produkálta (2105 a rekord), és csapatát a rájátszásba vezette.

A SZEZON DÍJAZOTTJAI
Legértékesebb játékos (MVP): Adrian Peterson (Minnesota)
Az év legjobb támadója: Adrian Peterson (Minnesota)
Az év legjobb edzője: Bruce Arians (Indianapolis)
Az év legjobb védője: J. J. Watt (Houston)
Az év legjobb újonc támadója: Robert Griffin III (Washington)
Az év legjobb újonc védője: Luke Kuechly (Carolina)
Az év visszatérő játékosa: Peyton Manning (Denver)

Peterson emellett az év legjobb támadója díjat is besöpörte az AP-nél, az év védője pedig a Houston Texans sackgyárosa, J. J. Watt lett. A houstoni játékos hatalmas fölénnyel diadalmaskodott, 50-ből 49-en rá szavaztak.

Ami a további díjazottakat illeti, az év edzőjének az Indianapolis Coltsot az 1/1-es szezont követően rájátszásba vezető Bruce Arianst (megbízott edző lett Chuck Pagano leukémiás megbetegedése után) választották meg, az év újoncai versenyében a támadóknál az Washington Redskins irányítója, Robert Griffin III, a védőknél a Carolina Panthers linebackere, Luke Kuechly végzett az élen, a visszatérők között pedig a Denver Broncos irányítóját, Peyton Manninget találták a legjobbnak.

Az idén már 37. életévét betöltő irányítólegenda bizonyította a kétkedőknek: még mindig a liga egyik, ha nem a legjobb irányítója. A 2011-es szezont sokadik nyakműtéte után teljesen kihagyó, az idény végén Indianapolisban nem marasztalt passzmester a Denver Broncoshoz tette át a székhelyét, és 4659 yarddal, 37 TD-vel és 105.8-as irányítómutatóval hálálta meg a bizalmat – a Tim Tebow irányítása mellett elit futócsapatból pedig kiemelkedő passzoló együttest varázsolt.

Az alapszakasz legjobb jelenetének Ray Rice (Baltimore Ravens) 4. és 29-re sikeresen megoldott menekülését választották az ítészek. Videó itt!

A 47. Super Bowlról élő, szöveges tudósítással jelentkezünk!

NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLVII
San Francisco 49ers (13–4–1)–Baltimore Ravens (13–6) 2013. 02. 04., 0.30
STATISZTIKÁK
A KATEGÓRIÁK ALAPSZAKASZBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5177 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard: 2097
Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard: 1964 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés: 164 Luke Kuechly (Carolina Panthers)
A legtöbb sack: 20.5 J. J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception: 9 Tim Jennings (Chicago Bears)
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matt Ryan (Atlanta Falcons)
–San Francisco 49ers
396
A legtöbb futott yard: Frank Gore (San Francisco 49ers)
–Atlanta Falcons 90
A legtöbb elkapott yard: Julio Jones (Atlanta Falcons) –San Francisco 49ers 182
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 853 Joe Flacco (Baltimore Ravens)
A legtöbb futott yard: 247
Ray Rice (Baltimore Ravens)
A legtöbb elkapott yard: 276 Anquan Boldin (Baltimore Ravens)
A legtöbb szerelés: 44 Ray Lewis (Baltimore Ravens)
A legtöbb sack: 3
Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception: 2
Sam Shields (Green Bay Packers), Earl Thomas (Seattle Sehawks), Corey Graham (Baltimore Ravens), Cary Williams (Baltimore Ravens)
A SUPER BOWLOK LEGJOBBJAI
Legtöbb MVP-cím: 3 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb passzolt touchdown: 11 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb passzolt yard: 1 277 (5) Tom Brady New England Patriots
Legtöbb passzolt yard egy mérkőzésen: 414 Kurt Warner St. Louis Rams
Legjobb irányító mutató: 127.8 (4) Joe Montana San Francisco 49ers
Legtöbb futott touchdown: 5 (3) Emmitt Smith Dallas Cowboys
Legtöbb futott yard: 354 (4) Franco Harris Pittsburgh Steelers
Legtöbb futott yard egy mérkőzésen: 204 Timmy Smith Washington Redskins
Legtöbb elkapott touchdown: 8 (4) Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard: 589 (4) Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb elkapott yard egy mérkőzésen: 215 Jerry Rice San Francisco 49ers
Legtöbb interception egy mérkőzésen: 3 Rod Martin Oakland Raiders
Legtöbb sack egy mérkőzésen: 3 Reggie White
Darnell Dockett
Green Bay Packers
Arizona Cardinals
zárójelben a mérkőzések száma
NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2013. 01. 05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
19–13
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 24–9
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 24–10
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 14–24
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013. 01. 12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Baltimore Ravens (4.)
35–38 – kétszeri hosszabbítás után
New England Patriots (2.)–Houston Texans (3.) 41–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–Seattle Seahawks (5.) 30–28
San Francisco 49ers (2.)–Green Bay Packers (3.) 45–31
KONFERENCIADÖNTŐK (2013. 01. 20–21.)
AFC
New England Patriots (2.)–Baltimore Ravens (4.) 13–28
NFC
Atlanta Falcons (1.)–San Francisco 49ers (2.) 24–28
SUPER BOWL (XLVII), 2013. 02. 04.
Baltimore RavensSan Francisco 49ers* 2013. 02. 04., 0.30
*Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik