Letaszítja valaki a címvédő Ravenst az AFC trónjáról?

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2013.08.29. 17:07
Alig egy hét, és a címvédő Baltimore Ravens denveri vendégjátékával végre kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as idénye. A rajt előtt egy héttel ideje áttekinteni a csapatok holt szezonbeli tevékenységeit, erősségeit, illetve gyengeségeit. Kétrészes szezonbeharangozónk első felvonásaként az Amerikai főcsoport csapataival foglalkozunk.

A címvédő Baltimore Ravens szereplése nagyban függ a Super Bowl-MVP Joe Flacco játékától (Fotó: Action Images)
A címvédő Baltimore Ravens szereplése nagyban függ a Super Bowl-MVP Joe Flacco játékától (Fotó: Action Images)
A címvédő Baltimore Ravens szereplése nagyban függ a Super Bowl-MVP Joe Flacco játékától (Fotó: Action Images)
A címvédő Baltimore Ravens szereplése nagyban függ a Super Bowl-MVP Joe Flacco játékától (Fotó: Action Images)
A címvédő Baltimore Ravens szereplése nagyban függ a Super Bowl-MVP Joe Flacco játékától (Fotó: Action Images)

 

 

Baltimore Ravens

3 ok a bizakodásra:
– Joe Flacco beért? Ha a gigantikus szerződéssel megkínált irányító azon a szinten folytatja a játékot, amit a rájátszásban láttunk tőle, akkor egészen új arculatot ölthet a Ravens franchise.
– Nem újdonság, hogy Ozzie Newsome dominálta a draftot. Azt túlzás lenne állítani, hogy Matt Elam és Arthur Brown elér majd arra a szintre amit Ed Reed és Ray Lewis képviselt, de arra jó esély van, hogy öt év múlva korosztályuk legjobbjaként tartsuk őket számon a maguk posztján.
– A nagy felhajtás a távozók miatt volt, de impresszív igazolásokra is akadt bőven példa: Michael Huff, Chris Canty, Elvis Dumervil vagy Daryl Smith is olyan játékos, akit a legtöbb NFL-csapat szívesen látna a kezdőjében. Velük együtt nem túlzás állítani, hogy a Ravens védelme talán még javult is tavalyhoz képest.

3 ok a borúlátásra:
– Váratlan volt Anquan Boldin elcserélése, majd Dennis Pitta összeszedett egy komolynak tűnő sérülést, így a passzjáték szinte csak Torrey Smithre és Jacoby Jonesra korlátozódhat. A felhozatal szűkösségét mutatja, hogy az összesen 71 évesnek számító Dallas Clark+Brandon Stokley duó is munkát kapott Baltimore-ban.
– Nem lehet elmenni szó nélkül a távozók listája mellett. Még ha a pótlás sok esetben megoldott is, ilyen szintű népvándorlást nehéz kezelni: Anquan Boldin (49ers), Dannell Ellerbe (Dolphins), Paul Kruger (Browns), Ed Reed (Texans), Bernard Pollard (Titans), Cary Williams (Eagles), Matt Birk és Ray Lewis (visszavonultak) is úgy döntött, hogy elhagyja a klubot.
– Az NFL-ben ritka a címvédés, és idén ez fokozottan váratlan lenne. A Ravens akkor jutott fel a csúcsra mikor a legjobban kellett, Ray Lewis búcsúzásakor. A küldetés sikeres volt, jó fél évvel később pedig indul egy újabb, de nem lenne meglepő ha az idei idény végén messze nem lenne olyan éles a játékosállomány mint a legutóbb. Mondhatni ez a Baltimore már egy másik Baltimore.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Buffalo Bills

3 ok a bizakodásra:
– Úgy tűnik, hogy végre a tehetségéhez méltó szerepet kaphat C. J. Spiller. A nagyszerű futó eléggé alulreprezentált volt az előző edzői stáb elképzeléseiben, pedig labdacipelésenként 6 yardot átlagolva jutott 1244 egységig.
– Új edző érkezett Doug Marrone személyében, a szintén New York államban székelő Syracuse egyetemtől, és nagyon bíznak benne, hogy az új szemlélet eredményességgel is párosul majd. Marrone nem is rejtette véka alá újító szándékait azzal, hogy E. J. Manuelt hozta el mint leendő franchise irányító. Más kérdés, hogy a 2013-as idényben látunk-e azonnali javulást a Bölényektől.
– Jairus Byrd végig duzzogta az edzőtábort új szerződést remélve, és csak annak letelte után írta alá a franchise taget. A klasszis söprögető megérdemli a top 5-ös fizetést, hiszen többször láttuk, hogy rajta állt vagy bukott a védelem szereplése. Nagyot sokat fog jelenteni a csapatnak, hogy ott lesz a pályán az első héttől kezdve.

3 ok a borúlátásra:

– Eddig sem az acélos támadófalról volt híres Buffalo, de Andy Levitre és Chad Rinehart távozása után még nehezebbnek tűnik a helyzet. A hírek szerint az a Collin Brown pályázik legjobb eséllyel a helyükre, aki 2009-es draftolása óta mindössze 12 meccset játszott az NFL-ben, tízszer csereként.
– E. J. Manuelnek térdproblémái vannak, Kevin Kolbnak pedig agyrázkódása, ráadásul a súlyosabb fajtából. Jelen állás szerint Jeff Tuel fog első héten irányítani a Patriots ellen, aki egy nem draftolt újonc! Vészmegoldásként idecserélték Thaddeus Lewist Detroitból, és szerződést kötöttek Matt Leinarttel, de a gyenge szezonkezdetet valószínűleg velük sem tudnák elkerülni, a szerencsétlen rajt pedig a teljes évet tönkreteheti.
– Ehhez kapcsolódik, hogy Stephon Gilmore, az újoncként klasszissá érő cornerback legalább a 6. hétig biztosan nem lesz ott a pályán. A csuklóműtéten áteső védő Byrd mellett a gárda legbiztosabb pontjának számított tavaly.

Cincinnati Bengals

3 ok a bizakodásra:
– Jelentős pénzmennyiséget fordíthatott volna igazolásokra a vezetőség, ők azonban a meglévő játékosok itt tartását vélték legfontosabbnak. Így hosszabbított szerződést Andre Smith, Michael Johnson, Rey Maualuga vagy Carlos Dunlap is. Az elmúlt két évben rájátszásba jutott a Cincinnati, tehát lényegében egy sikercsapat magjáról beszélünk.
– Újabb elit újoncosztályt hoztak össze Marvin Lewisék. Gio Bernard vagy Tyler Eifert valószínűleg első héttől kezdve fontos yardokat hozhat majd, de idővel Shawn Williams (S), Margus Hunt (DE) vagy Reid Fragel (OT) is beépülése a csapatba se lenne meglepetés.
– Sokat jelenthet a klubnak James Harrison leigazolása több szempontból. Egyrészt a veterán linebacker még mindig rengeteg hasznos dolgot csinál a pályán, másrészt mentalitásában és elhivatottságban példamutató mindenki számára. Ráadásul egy riválist gyengítettek azzal, hogy elhozták Pittsburghből.

3 ok a borúlátásra:
– Söprögetőposzton tavaly se álltak jól Cincyben, és most is nehéz jósolni Reggie Nelson partnerét illetően. A már említett Williams mellett Taylor Mays, George Iloka vagy Jeromy Miles is beverekedheti magát a csapatba.
– Andy Daltonnak kritikus éve következik, hiszen egy kimondottan Super Bowlra hajtó gárda nem engedheti meg magának, hogy olyan irányítóval álljon fel, aki a rájátszásban kétszer is felsült. Idén még adott a lehetőség a javításra, de egy újabb korai búcsú Dalton állásába is kerülhet.
– Kritikus poszt volt az elkapó is, elsősorban a sérüléshullám miatt. Ez idénre sem változott, A. J. Green, Andrew Hawkins és Marvin Jones is hagyott ki kisebb-nagyobb időt a felkészülésben, ami nem segíti az ideális felállás megtalálását.

Trent Richardson a hátán viheti a Browns támadósorát
(Fotó: Action Images)
Trent Richardson a hátán viheti a Browns támadósorát (Fotó: Action Images)

Cleveland Browns

3 ok a bizakodásra:
– Sok panasz érkezett arról, hogy nincs kit megjátszani Clevelandben, de most javulni látszik a helyzet. Josh Gordon eltiltása ugyan nem tesz jót a szezon elején, de visszatérése után a Miamiből idecserélt Davone Bess-szel, a visszahordással is veszélyes Travis Benjaminnal és Greg Little-lel korrekt felhozatal ígérkezik. Ráadásul Jordan Cameron úgy tűnik megszolgálja a bizalmat, és extra opciót jelent tight endként a passzjátékban.
– A front7 nagyon erősnek látszik azok után, hogy szerződtették Oaklandből Desmond Bryantet (DE) és Baltimore-ból Paul Krugert (OLB). A Bryant, Rubin, Phil Taylor védőfal össztömegben mindenképp első a ligában, de tehetségben se találunk sok jobbat, főleg Billy Winn-nel kiegészülve. Adjuk még hozzá a kerethez az 1/6-os választott Keke Mingót (aki Sheard és Kruger mögött nem is kezd), és máris adott az egész NFL egyik legnagyobb potenciállal rendelkező front7-je.
– Minden jel arra utal, hogy Trent Richardson képes lesz szintet lépni, és franchise játékoshoz méltó szinten vinni a hátán a csapatát. A 2012-es újonc futók közt Doug Martin és Alfred Morris miatt kevesebb fény vetült rá, de ha teljesen egészséges, akkor még többre is képes lehet mint jól kezdő kortársai.

3 ok a borúlátásra:
– A secondary már messze nem olyan fényes mint az előtte dolgozó hetes, igaz T. J. Ward vagy Joe Haden ugyancsak a legjobbak közé számít már a posztján, de a másik két helyen akár Tashaun Gipsont, Leon McFaddent vagy Chris Owenst vesszük, annyira nem megnyugtató a helyzet.
– Nem indult erősen Brandon Weeden profi futballkarrierje. Az októberben 30. életévét betöltő másodévesnek mindenképp bizonyítania kell, különben ő se lesz sokáig kezdő. Segítségére lehet, hogy Rob Chudzinski főedző korábbi clevelandi regnálása alatt a szintén limitált képességű Derek Andersonból kihozta karrierje legjobb szezonját.

– Talán a játékot nem zavarja meg, de sose jó hír ha a klub elnöke ellen nyomozás folyik. Jimmy Haslam egy kamionos pihenőket üzemeltető cég fejeként szerzett vagyont magának, és ebbéli tevékenységét illetően indított az FBI nyomozást ellene.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Denver Broncos

3 ok a bizakodásra:
– Ritkán látható, hogy 3 olyan elkapó szerepeljen egy csapat keretében mint amit itt Eric Decker, Demaryius Thomas és a New Englandből elhozott Wes Welker képvisel. Bravúr kategória, ha egy csapat három 1000+ yardos elkapót is fel tud mutatni egy idény alatt, most viszont Peyton Manninggel a sorban ez szinte elvárás, ami bajnoki címet is hozhat magával.
– John Elway nem tétlenkedett és a többi poszton is jónevű játékosokkal erősítette a keretet. Louis Vasquez (belső támadófalember) a rivális San Diegónál ligaelitbe emelkedett, de Terrance Knighton (belső védőfalember), és Dominique Rodgers-Cromartie részéről is joggal várhatjuk, hogy azonnali javulást jelentenek a védelemben.
– Rengeteget profitálhatnak a futók abból, hogy az ellenfélnek ennyire a passz ellen kell berendezkedni. Nem véletlen draftolta a Broncos azt a Montee Ballt, aki az NCAA örökranglistájának első helyére kúszott fel 77 futott touchdownjával (a legutóbbi két évben összesen 55 TD és 3700 yard volt a termése). Willis McGahee-től el is köszöntek, és a Ball, Hillman, Moreno trióval vágnak neki az idénynek a backfielden.

3 ok a borúlátásra:
– Egy amatőr hibát azért vétettek az irodában, aminek köszönhetően adminisztrációs hiba miatt elvesztette a csapat Elvis Dumervil játékjogát. A malőr azért is fájó, mert a pass rush így elsősorban Von Millertől várható.
– A kiváló linebackernek azonban zajos holtszezonja volt. Von Miller megbukott egy drogteszten, amiért 4 meccsre meszelték el, majd kiderült, hogy nem ment el egy bírósági tárgyalásra egy másik ügyben, ami ugyancsak felelőtlenségnek számít. Valószínűleg a Broncos túl fogja élni a szezon elejét nélküle is – az első hat meccsen nem játszhat –, de ha minden évben szembekerül Miller a törvénnyel az nem sok jóra vezet.– A támadósor egyetlen gyenge pontja a center lehet, hiszen J. D. Walton után az őt egyszer már jól pótló Dan Koppen is lesérült, így most pót-pót megoldással vágnak neki az idénynek John Foxék.

J. J. Wattot az előző idény legjobb védőjének választották
J. J. Wattot az előző idény legjobb védőjének választották
Houston Texans


3 ok a bizakodásra:

– Végre visszakapja váltótársát Arian Foster. A legtöbb labdacipelést vállaló futó Ben Tate felépülésével sokkal többet pihenhet, ami neki és a csapatnak is jót tehet.
– Minden évben szóba kerül, hogy Andre Johnsonon kívül nincs minőségi elkapója a csapatnak. Ezúttal egy első körös tehetségbe invesztáltak, DeAndre Hopkins ráadásul tehetsége mellett visszafogott pályán kívüli magatartásával is hasonlít Johnsonra.
– J. J. Watt személyében a regnáló „év védője" díj nyertese segíti a csapatot, és semmi okunk feltételezni, hogy az ereje teljében lévő védőfalember ne folytatná a megszokott színvonalon a dolgát.

3 ok a borúlátásra:
– A védelem közepén Brian Cushing kirobbanthatatlan, de a párja sokat változott, majd mikor ő is kidőlt, láthatóan visszaesett a védelem. Felvetődött Brooks Reed középre mozgatása is, de ez esetben Whitney Mercilusnak és Sam Montgomerynek hamar fel kell venni az NFL ritmusát a szélen.
– Jelentős távozónak számít az egyaránt Philadelphiába távozó Connor Barwin (LB), James Casey (TE) duó, vagy Glover Quin (FS) is. A szabadügynök-piacból egyértelműen negatívan jött ki a Texans.
– Ehhez kapcsolódik, hogy Ed Reeddel kötöttek egy 3 éves, 15 millió dolláros szerződést, de a 2. héten 35. életévét betöltő söprögető később átesett egy csípőműtéten, és a szezon elején biztosan nem áll majd a csapata rendelkezésére, eddig nem is edzett velük. Quin elengedése miatt így leghátul komoly lyuk lehet a védelemben.

Luck képes lesz tovább fejlődni? (Fotó: Action Images)
Luck képes lesz tovább fejlődni? (Fotó: Action Images)

Indianapolis Colts

3 ok a bizakodásra:
– Andrew Luck csak jobb lesz mint eddig volt. Passzolt yardokban újonc csúcsot állított fel, és rájátszásba vitte övéit az 1/1-es idényt követően, de számos olyan statisztika van (pontosság, touchdownok és interceptionök száma, és az ezekkel járó passer rating), ahol mindenképp javulásra lehet számítani tőle. A kérdés csak a fejlődés mértékében lehet.
– Jelentős igazolásokkal hívta fel magára a figyelmet az elmúlt idény legjobb ügyvezetőjének választott Ryan Grigson. Gosder Cherilus (OT), LaRon Landry (SS) vagy Ahmad Bradshaw (RB) mind olyan játékosok, akik jobb napjaikon klasszis teljesítményre képesek, és korukból adódóan még évekig alapemberek lehetnek az újjáépülő franchise-ban.
– Úgy tűnik Chuck Pagano betegsége a múlté, és a teljes szezont a csapat mellett fogja tölteni. Amellett, hogy a főedző küzdelme a leukémiával erőteljes motivációt adott a gárdának, szakmai tudása nagyon hiányzott az oldalvonal mellől. Idén ebben sem lesz hiány.

3 ok a borúlátásra:

– A támadófal még az újonnan szerződtetett Cherilusszal és Donald Thomasszal sem tűnik acélosnak, főleg futásblokkolásban nézhetnek szembe komoly kihívásokkal. A tavalyinál feltétlenül jobb a helyzet, de még így is egyértelműen a liga második felébe illő ötöst tudnak csak kiállítani, ahová egyértelműen nem akarnak tartozni mérleget tekintve.
– Reggie Wayne a legtöbb yarddal rendelkező aktív elkapó az NFL-ben, de rajta kívül nem megoldott az elkapók helyzete. T.Y. Hilton kifejezetten reményteljes időszakon van túl, de ő slot receiver posztra van limitálva az adottságai miatt, a szélen a karrierjét újraindító Darrius Heyward-Bey kaphat lehetőséget, és ezzel vége is a felhozatalnak. Lavon Brazill eltiltással kezdi az évet, Coby Fleener pedig tight endként nem tudott felnőni a feladathoz újoncként, tőle mindenképp több kell.
– Ha Pagano szóba került, akkor Bruce Arians távozását is ki kell emelni. A megbízott edzőként nagyszerű munkát végző támadó koordinátor főedző lett Arizonában, utódja pedig Pep Hamilton lett, aki Stanfordban már dolgozott együtt Luckkal, de profi szinten nem futott nagy karriert korábban.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportutolsónak van a legnagyobb esélye ezúttal megnyerni a divízióját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Jacksonville Jaguars


3 ok a bizakodásra:

– A tavalyi évvel ellentétben Maurice Jones-Drew végigdolgozta a holtidényt, így a franchise legfontosabb játékosa ismét igazi vezére lehet a gárdának.
– Az itteni elkapósorral sok ellenfél kiegyezne. A gyenge irányítójáték ellenére Cecil Shorts kiforrta magát 2012-ben, és Justin Blackmon is rendre megvillantja a benne rejlő potenciált. Idén az újonc Ace Sanderstől is számíthatunk meccsenként néhány szép megoldásra.
– Fiatal a keret, és számos újonc férhet be a kezdőcsapatba, köztük az első két választott, Luke Joeckel (szélső támadófalember) és Jonathan Cyprien (söprögető) is. Az új edző, Gus Bradley a hosszútávú sikerességet tűzte ki célul, ehhez pedig jól jön, ha a leendő húzóemberek minél több rutint szereznek már karrierjük elején.

3 ok a borúlátásra:
– Továbbra is Blaine Gabbert irányításával kalkulálnak, aki az előszezon 2. hetében érdemelte ki a kezdő posztot. Minden bizonnyal utolsó idényére készülhet Gabbert Jacksonville-ben, ha nem áll be jelentős változás az eddigi játékában.
– Ritka gyengének számít a secondary még a csapat többi posztjához képest is. Rutintalan, máshová nem kellő vagy itt korábban lebőgő játékosok alkotják ezt az egységet, akiktől egy-két meccs eleji hiba azonnal lefutottá teheti az aktuális párharcot.
– A pass rush hiánya ellenére nem igazoltak új siettetőt, inkább Tyson Alualu szélre mozgatásával igyekeznek frissíteni az állományon. Bradley Seattle-ben hasonló módszerrel egy hatékony védőfalat rakott össze, de ott is több évbe telt mire beérett a munkája.

Jamaal Charles megállítására nem mindig elég egy ember
(Fotó: Action Images)
Jamaal Charles megállítására nem mindig elég egy ember (Fotó: Action Images)
Kansas City Chiefs

3 ok a bizakodásra:
– Öt nappal azután, hogy Philadelphiából kirúgták Andy Reidet, a Kansas City kinevezte főedzőnek. A veterán szakember első 12 éve alatt nyolcszor rájátszásba vitte a Sasokat, játszottak Super Bowlt, nyert év edzője díjat, tehát nem zsákbamacska a kinevezése. Ugyanakkor az elmúlt két évben elég sokat rombolt a saját renoméján, így az sem véletlen, hogy munka nélkül találta magát.
– Véget ért a Matt Cassel-szerződtetés jelentette szenvedés, és Alex Smith személyében ismét egy kipróbált harcos megszerzésével igyekeznek kilábalni a gödörből. Cassel mutatói minden évében a liga leggyengébbjei között voltak, ehhez képest egy rájátszásrutinnal bíró, megbízható Alex Smith nagy megnyugvás lehet a szurkolóknak.
– A többi posztra is ráfért a vérfrissítés, és sikerült is jól csengő nevekkel megerősíteni a felállást. Anthony Fasano (TE), Mike DeVito (DE), Dunta Robinson (DB), Sean Smith (CB), vagy Donnie Avery (WR) is alapember volt előző állomáshelyén, velük együtt nem tűnik irreálisnak, hogy 1/1-es csapatként megcélozzák a wild card-szereplést.

3 ok a borúlátásra:
– A támadósor gördülékeny menetelése az ismert változások ellenére még mindig Jamaal Charleson múlik. Smith nem az az irányító, aki meccseket nyer komoly földi támogatottság nélkül, és az elkapósorban sincs Dwayne Bowe mellett konzisztens második számú célpont.
– Nem volt szerencséje a Chiefsnek az idei draft osztállyal, hiszen az 1/1-esként vitt Eric Fisher jelenléte valószínűleg nem jelent majd akkora fordulatot, mint a korábbi évek első választottjai. Mondhatni a Chiefs Fisher nélkül is meglett volna a támadófalban.
– Mondhatni készen van a csapat, a kezdő tizenegyben egyik oldalon sincs nagy lyuk, ugyanakkor hasonlóan optimista hangulatban telt a múlt holtidény is, és láttuk mi lett a vége. Sokat erősödött a Kansas City, de nem szabad túlzott reményeket állítani egy csapathoz, amely az utolsó helyezés szégyenét igyekszik kiheverni.

Az irányítók réme: Cameron Wake (Fotó: Action Images)
Az irányítók réme: Cameron Wake (Fotó: Action Images)

Miami Dolphins

3 ok a bizakodásra:
– A holtszezon egyik nagy bevásárlója volt a Dolphins; olyan nevek érkeztek mint Dannell Ellerbe (LB), Mike Wallace (WR), Brent Grimes (CB), Phillip Wheeler (LB) vagy Dustin Keller (TE). A jól hangzó névsor tagjai közül lényegében mindenki élete szerződését kötötte, nem volt olcsó senki leigazolása, így az elvárások is hatalmasak.
– Nagyon komoly védőfallal bír a Dolphins az új, 4–3-as rendszerben. Cameron Wake és Randy Starks eddig is All Pro-potenciállal bírt, de Paul Soliai és Jared Odrick is a legtöbb helyen kezdene. Hozzájuk érkezett az 1/3-as draftcetlivel Dion Jordan, ergo igencsak áthatolhatatlannak tűnik az első védővonal.
– Nagyon lelkesek Miamiben Ryan Tannehill bemutatkozása nyomán, holott messze nem volt kirobbanó újonc éve (12 passzolt touchdown mellé 13 interception járult például). Ennek pozitív kicsengése, hogy minden bizonnyal javulni fog Tannehill, egyrészt a rutin, másrészt az új társak miatt, szóval ha rookieként elégedettek voltak vele, akkor valószínűleg idén is azok lesznek.

3 ok a borúlátásra:
– Dustin Kellert ebben a rovatban is meg kell említeni, hiszen horrorisztikus sérülést szedett össze az előszezonban, ami a pályafutása végét is jelentheti szélsőséges esetben. Némileg szerencse, hogy az elmúlt három évben mindig draftoltak tight endet, de Charles Clay, Michael Egnew és Dion Sims közül csak az elsőről mondható, hogy bizonyított eddig.
– Nagyon szerettek volna erősíteni a támadófal szélére Jake Long távozása után, mivel Jonathan Martin elég vérszegény produkciót tett le az asztalra a vak oldalon. Ez nem sikerült, a veterán Tyson Clabo a jobb oldalon fog szerepelni, Martinnak tehát drasztikus javulásra lesz szüksége a büntetések visszaszorítása és a nyomás engedélyezése terén is.
– Reggie Bush magára talált Miamiben, de nem tervezett hosszú távra. A klasszis futó szerepeét Lamar Miller veheti át, akitől néhány szép megoldást már láttunk, de egyelőre semmiképp se lehet Bush szintjén kezelni.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportelsőnek van a legnagyobb sansza rá, hogy ezúttal még a rájátszásba se jusson be?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

New England Patriots

3 ok a bizakodásra:
– Úgy néz ki, hogy belenyúlt a jóba Bill Belichick a nemdraftolt újonc szerződtetések terén. Zach Sudfeld (TE) és Kenbrell Thompkins (WR) is nagyszerű összhangot alakított ki Tom Bradyvel, jó esély van rá, hogy a semmiből sikerül berobbanni a két fiatalnak.
– Az NFL legtöbbet futó csapata újabb running backkel gyarapodott, LeGarrette Blount kifejezetten biztatóan mozgott az első csapattal, és első tampai évét idézte az eredményessége. Ridleyvel, Vereennel és Boldennel kiegészítve ritka masszív állomány jött össze a backfieldre.
– Kifejezetten mély a keret a védelemben, azon belül is a hátvédsorban. A hosszú kispad pedig a frissesség mellett variációs lehetőségeket is biztosít, és egy-két sérülésen is könnyebben át tudnak lendülni mint a többi csapat. Persze ez csak akkor igaz, ha senki sem teljesít alul, amire ritkán volt eddig példa.

3 ok a borúlátásra:
– Elsősorban a pályán kívüli ügyek miatt főhetett a drukkerek és a vezetők feje, a zöld gyepen Brady továbbra is rendet tart. A kulcsemberek közül Aaron Hernandez példátlan kálváriája mellett Alfonzo Dennard sem úszta meg balhé nélkül a holtidényt.
– Rob Gronkowskin több műtéten is végrehajtottak a szabadság alatt, és az edzéseken eddig nem tudott részt venni, miközben Hernandez elvesztése természetesen a tight end és az elkapó posztra is hatással van. Ehhez hozzáadva a Welker – Amendola váltást, joggal hihetjük azt, hogy a passzjáték nem lesz olyan hatékony mint korábban. Az előszezonbeli villogás ide vagy oda, a top 4 elkapóból 3 úgy tűnik újonc lesz.
– Josh McDaniels offenzív koordinátor ismét befogadta Tim Tebowt hosszú huzavona után. A kétszeres egyetemi bajnok irányítónak nem lesz könnyű játékidőt biztosítani, így pedig az őt övező médiafigyelem akár rossz hatással is lehet az öltözőre. A csapat második számú irányítója Ryan Mallett, a harmadikat pedig nem szokás benevezni az aktív meccskeretbe, így újabb nehéz idény vár Tebowra, de legalább van csapata.

A Jets védelem ellen még Tom Bradyéknek sincs könnyű dolguk
(Fotó: Action Images)
A Jets védelem ellen még Tom Bradyéknek sincs könnyű dolguk (Fotó: Action Images)

New York Jets

3 ok a bizakodásra:
– Rex Ryan védelme minden hátráltató tényező ellenére sem omlott össze, pedig tavaly év végén már messze nem ideális körülmények között dolgoztak. A főedző ilyen téren szerzett tapasztalatára most is építhetnek.
– El lehet kezdeni építeni a jövőt, számos olyan tehetségük van, akik a holnap Jetsében alapemberek lehetnek, főleg a védőfalban. Más kérdés, hogy ez tavalyihoz hasonló szezon után valószínűleg új vezetéssel számolhatunk majd.
– Geno Smith nevét mindenképp meg kell említeni, hiszen abból profitálhat legtöbbet a klub, ha megnyugtató megoldásra lel irányító poszton. Egyelőre Smith nem brillírozik, de tehetsége alapján van esély rá, hogy megragadjon a kezdőben, ami egy 2. körös quarterbacktől mindenképp örömteli.

3 ok a borúlátásra:
– Nem tanultak a Tebow-afférból, és Sanchezt megint versenyeztették egész évben, miközben láthattuk, hogy erre sem ő, sem a csapat nem reagál jól. El kellett volna dönteni, hogy kire épít a Jets 2013-ban, és vagy elküldeni Sanchezt, vagy eleve nem draftolni Genót.
– Nem sokat javult a felhozatal a labdás embereket tekintve. Chris Ivory (RB) biztosan bizonyítani akar így, hogy megkapta a kezdő posztot új állomáshelyén, de Santonio Holmes sérült, rajta kívül pedig Stephen Hill és Jeremy Kerley nem az a fajta játékosok, akik meccseket nyernek. Sőt, már megbízható tight end sincs a keretben, miután Dustin Keller távozott.
– A liga leggyengébb söprögetőállománya az itteni. A legutóbb Jacksonville-ben botladozó Dawan Landrynek kéne pótolni az öccsét, de a másik posztra még kevésbé megnyugtató megoldások vannak.

Charles Woodson visszatért Oaklandbe (Fotó: Action Images-archív)
Charles Woodson visszatért Oaklandbe (Fotó: Action Images-archív)

Oakland Raiders

3 ok a bizakodásra:
– A sebesség továbbra is jelen van a keretben. Labdával a kezében Darren McFadden, Denarius Moore, Jacoby Ford vagy Rod Streater is bármelyik alkalommal végig tud menni a pályán, teljesen új irányba elmozdítva egy-egy mérkőzést.
– Ritka alkalom, hogy edzőváltás nélkül átvészelték a holtszezont. 2006 óta Dennis Allen az 5. főedző a gárda élén, és egyelőre bíznak benne. Más kérdés, hogy tart-e tovább Mark Davis többségi tulajdonos türelme, ha a várakozásoknak megfelelően, gyengén muzsikál majd a csapata.
– Sikerült visszacsábítani Charles Woodsont a keretbe, ami nem kis bravúr azt figyelmbe véve, hogy számos bajnoki címért küzdő gárda is szívesen látta volna a veterán söprögetőt. Az Oaklandből 2005-ben eligazoló védő a pályán és azon kívül is sokat segíthet új társainak.

3 ok a borúlátásra:
– Tricepszszakadás miatt kidőlt Jared Veldheer, a keret tán legértékesebb játékosa. A vak oldali tackle a szezon végére talán visszatérhet, de az egyébként sem túl acélos támadófal addigra teljesen széteshet.
– Meg is szenvedett az előszezon meccseken a nyomással Matt Flynn, aki emiatt lehet, hogy ismét elveszíti megelőlegezett kezdő pozícióját, csak úgy mint Seattle-ben. Terrelle Pryor mobilitása aranyat érhet az irányítósiettetők gyűrűjében, de egy egészséges klubmodellben nyilván nem ennek kéne lenni a döntő faktor irányító ügyben.
– A Raiders amellett, hogy a sereghajtók közé várható, nem egy rutintalan csapat. Ezért is aggasztó, hogy leginkább máshonnan elküldött játékosokkal töltötték fel a kezdőcsapatukat, hiszen ha a tapasztalat hiánya miatt szereplnének rosszul, az a csapatépítés egy szintjén tolerálható, de itt nem ez a helyzet.

Pittsburgh Steelers

Big Benék visszatérnek a rájátszásba? (Fotó: Action Images)
Big Benék visszatérnek a rájátszásba? (Fotó: Action Images)

3 ok a bizakodásra:
– Jön az új generáció. A Steelers híres arról, hogy saját draftoljaival tartja fent elit státuszát az igazolások helyett, és úgy tűnik ezt a hagyományt az áprilisi drafton folytatni tudták. Jarvis Jones (Harrison), Markus Wheaton (Wallace), Le'Veon Bell (Mendenhall) vagy Shamarko Thomas (Clark) is egy-egy nagy előd nyomdokain menetelhet a kezdőcsapatig, majd az alapember státuszig.
– A Pittsburgh visszaesése azért lenne váratlan, mert lényegében Ben Roethlisberger, Mike Tomlin vagy Dick LeBeau személye garanciát jelent arra, hogy egy bizonyos szint alá nem fog süllyedni a csapat játéka, akármilyen megpróbáltatásokon mennek keresztül.
– Mike Adams és David DeCastro beépülésével most problémamentesnek tűnik a támadófal, sőt Gilberttel, Fosterrel és Pounceyval még ígéretesnek is mondható felállást tudnak összerakni. Nem volt ez mindig így.

3 ok a borúlátásra:
– Nagyon szűk a pénzügyi keret, a játékosok fizetése már évekkel ezelőtt elérte a plafont, és csak folyamatos szerződésmódosításokkal tudják többé-kevésbé együtt tartani a csapatot. Ezt a végtelenségig nem lehet csinálni, előbb-utóbb fájdalmas búcsút kell majd venni valamelyik alapembertől, aki lehet Polamalutól kezdve Woodleyn és Timmonson át Big Benig bárki.
– A fentieknek egyik hozománya, hogy aki nem megy bele a fizetéscsökkentésbe, vagy nagy pénzt akar, attól meg kell válni. Mike Wallace továbbállása nem volt váratlan, készültek is rá azzal, hogy Antonio Brownt tették meg fő célpontnak, de Harrisont más mezben látni biztosan furcsa lesz a legtöbb Steelers drukkernek.
– A legtöbb posztra sikerült szépreményű rookiet hozni, de nem mindenhová. A nose tackle (belső védőfalember) és az ILB (belső linebacker) helyén nem túl rózsás a helyzet mikor Steve McLendonnak vagy a veterán Larry Foote-nak kell kezdeni.

Manti Te’o hamar alapember lehet (Fotó: Action Images)
Manti Te’o hamar alapember lehet (Fotó: Action Images)

San Diego Chargers

3 ok a bizakodásra:
– Erős felhozatallal bír a Chargers újoncok terén. Meglepő volna ha D. J. Fluker (OT), Manti Te'o (ILB) vagy Keenan Allen (WR) ne lenne egyből alapember. Szükség is van rájuk, mert kezd elöregedni az összes csapatrész.
– Mike McCoy főedző új szellemiséget hozhat Norv Turner után, és az előszezon alapján úgy tűnik, hogy a franchise alapemberei, Phillip Rivers és Antonio Gates is hamar megtalálta a közös nevezőt a Denvert elhagyó offenzív guruval.
– Úgy tűnik Ryan Mathews megfelelő erőállapotban kezdi az idényt, ami kulcskérdés azok után, hogy tavaly egy touchdownra volt képes összesen. A 25 éves futó 2011-ben korrekt szezont zárt, előtte és utána viszont csalódást keltőt, így mindenképp egészségesnek kell ezúttal maradnia ahhoz, hogy kezdő posztját megtarthassa hosszabb távon.

3 ok a borúlátásra:
– Olyan játékosokat vesztettek el már a kezdés előtt, akik posztjuk legreményteljesebb játékosai voltak San Diegóban. Danario Alexanderrel (WR) és Melvin Ingrammel (OLB) sokkal többre lehetnének hivatottak.
– A támadófal még Flukerrel együtt is sok galibát okozhat. Mondhatni az összes poszton beüthet a krach egy bizonyos ponton, hiszen még a kezdőcsapatban sincsenek megbízható játékosaik, nem hogy a cserepadon.
– A pass rush nem nagyon van jelen újabban a védelem játékában, ezért is szerződtették Dwight Freeneyt, ugyanakkor a volt Colts-védőfalember nem nagyon találta helyét 3-4-es linebackerként, és itt is azt kell játszania.

Chris Johnson a megerősített fal mögött ismét 
parádés szezont futhat (Fotó: Action Images)
Chris Johnson a megerősített fal mögött ismét parádés szezont futhat (Fotó: Action Images)
Tennessee Titans

3 ok a bizakodásra:
– Tovább erősítették az elkapósort, egyre több játékosuk van, aki veszélyt jelent labdával a kezében. Kenny Britt és Kendall Wright mellé egy újabb korán választott játékos, Justin Hunter csatlakozik, és a már veteránnak számító Nate Washington is mutatott szép dolgokat az előszezonban.
– Tavaly év végére teljesen elfogyott a támadófal, most viszont mindenki egészséges, ráadásul középen nagyot javultak. Andy Levitre posztja legjobbjai közé tartozik, Chance Warmackről pedig hasonlóképp beszélhetünk néhány év múlva. Chris Johnson óriásit profitálhat kettejük érkezéséből.
– A secondary az esetek nagy részében kritikusan teljesített, ezen változtatandó Bernard Pollard érkezett a csapathoz, míg George Wilson az alulteljesítő Michael Griffint is jobb teljesítményre ösztökélheti.

3 ok a borúlátásra:
– Több kell Jake Lockertől mint eddig, főleg, hogy pénzt és időt nem sajnálva igyekeztek megerősíteni a körülötte dolgozó keretet. Ettől függetlenül a harmadéves irányító egymaga elronthatja csapata szezonját, ha nem tudja kinőni magát.
– Sztárok nélküli ez a front 7, különösen a linebacker sorban nehéz megmondani, hogy kit kéne vezéralaknak tekinteni. Rengeteg fiatal alkotja ezt az egységet, talán túl sok is, és elkélt volna néhány veterán a keretbe.
– 2012-ben a leggyengébb védelem volt a Titans-é, csaknem 30 pontot kapva meccsenként. Kérdés, hogy lehet-e radikális javulást várni, azok után, hogy Jerry Gray védőkoordinátor személye és a kezdőcsapat nagy része változatlan maradt.

Kíváncsi a holt szezon történéseire? Ki hosszabbított csapatával, melyik játékos kapott valamilyen tendert az együttesétől? A csapatok között milyen játékoscserék zajlottak le? A szabadügynökké váló játékosok hol kötöttek ki? Milyen edzőváltások történtek a csapatoknál? Ki vonult vissza? Melyik együttes kiket draftolt? Ide kattintva mindent elérhet!

 

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2013.09.062:30Denver Broncos–Baltimore Ravens
2013.09.0819:00Buffalo Bills–New England Patriots
2013.09.0819:00Chicago Bears–Cincinnati Bengals
2013.09.0819:00Cleveland Browns–Miami Dolphins
2013.09.0819:00New Orleans Saints–Atlanta Falcons
2013.09.0819:00New York Jets–Tampa Bay Buccaneers
2013.09.0819:00Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans
2013.09.0819:00Detroit Lions–Minnesota Vikings
2013.09.0819:00Indianapolis Colts–Oakland Raiders
2013.09.0819:00Carolina Panthers–Seattle Seahawks
2013.09.0819:00Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs
2013.09.0822:25St. Louis Rams–Arizona Cardinals
2013.09.0822:25San Francisco 49ers–Green Bay Packers
2013.09.092:30Dallas Cowboys–New York Giants
2013.09.101:10Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2013.09.104:20San Diego Chargers–Houston Texans

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik