2005 óta tart a címvédők átka, a Cowboys megint elbukta, Manning újabb csúcsa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.03. 10:34
null
Joe Flaccóék elbuktak a playoff kapujában, így a címvédő 2005 óta továbbra sem nyer meccset a rájátszásban <br />(Fotó: Action Images)
Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – EDZŐVÁLTÁSOK: HAT SZAKEMBERTŐL BÚCSÚZTAK EL, KETTŐNEK MÁR MEGTALÁLTÁK AZ UTÓDJÁT
Miközben a Houston már az alapszakasz közben elbúcsúzott Gary Kubiaktól, az utolsó forduló utáni „fekete hétfőn" további öt szakembernek köszönték meg a munkát. Greg Schiano a Tampa Bayt, Jim Schwartz a Detroitot, Leslie Frazier a Minnesotát, Mike Shanahan a Washingtont, Rob Chudzinski a Clevelandet hagyta el kényszerből. Elsősorban Chudzinski elbocsátása volt érthetetlen, a szakember egy éve volt a posztján, ráadásul a liga egyik legerősebb csoportjának leggyengébb csapatából faragott vállalható együttest.

Houstonban és Tampa Bayben már megvan az utód, Bill O'Brien (legutóbb NCAA, Penn State) és Lovie Smith (legutóbb Chicago, az elmúlt idényben munka nélkül) kapott ismét munkát.

19 YARD – CSAK BE KELL RÚGNI
Idén a legfontosabb, rúgókat érintő rekord megdőlt Matt Prater 64 yardos mezőnygóljának köszönhetően, de a 17. héten is tudtak villanni a kickerek. Maga Matt Prater például új csúcsot állított fel (75) a jutalompontokat illetően, ami mondjuk nem meglepő ismerve Peyton Manninget és Broncos támadóegységét.

A korábbi rekordot az a Stephen Gostkowski tartotta, akinek idén be kellett érnie egy 49 éves klubcsúccsal. A Patriots kickere 158 pontot szerzett rúgásokból idén, ami pont egy mezőnygólnyival (vagy három jutalomrúgásnyival) több, mint amit Gino Cappelletti 1964-ben összehozott.

A címvédő Baltimore Ravensnél is összejött egy, sőt kettő házi rekord. Justin Tucker ugyanis 38 mezőnygólt értékesített idén, összesen pedig 140 ponttal zárt – egyikre sem volt még példa a Ravens-történelemben.

18 YARD – RODGERS ÉS COBB STÍLUSOSAN TÉRT VISSZA SÉRÜLÉSBŐL
A Chicago Bears elleni sorsdöntő összecsapáson a sérülésből éppen visszatérő Aaron Rodgers 38 másodperccel a vége előtt 48 yardos TD-passzt adott a hosszú hetek után ismét pályára lépő Randall Cobbnak, így a Packers 33–28-ra diadalmaskodott az ősi rivális ellen. A Green Bay történetében ez volt a második leghosszabb, meccset megnyerő TD-passz az utolsó percben. Ennél hosszabbat még 1957-ben láthattak a Packers-szurkolók, akkor Babe Parilli Billy Howtonnak adott 75 yardos passzt Baltimore-ban egy 24–21-es győzelemért cserébe.



14 YARD – A JETS ÚJONC VÉDŐJE LENYOMTA ARIAN FOSTERT, FUTÓREKORDOT ÁLLÍTOTT BE
A New York Jets újonc védőfalembere, Sheldon Richardson egészen parádés idényen van túl, a futás megállításában már most elit szintre érő játékos 77 szerelése mellett 3.5 sacket és egy fumble-t is elért. De most nem ezért foglalkozunk vele, hanem mert Rex Ryan nem félt támadóként is felküldeni a szezon során pár alkalommal, a Miami Dolphins ellen pedig a szezon során a második futott TD-jét is megszerezte, erre a védőfalemberek közül legutóbb 1985-ben a Bears játékosa William „Hűtőszekrény” Perry volt képes. Richardson amúgy ebben a szezonban több TD-t futott, mint Doug Martin (6 meccs, egy TD), vagy a 2010-es futókirály Arian Foster (8 meccs, egy TD).

16 YARD – HÁROMFEJŰ SACK-SZÖRNYETEG BUFFALÓBÓL; HARDY HÁRMASÁVAL OSZTJA A SACKEKET; TUCK MEG IMÁD REDSKINS-IRÁNYÍTÓKAT A FÖLDRE VINNI
A Buffalo Bills védelme ugyan az engedett pontok számában csupán a 20. legjobb egységet tudja felmutatni, de az irányítók földre vitelében (57) és interceptionökben (23) egyaránt a liga második legjobbjaként zárt. Figyelemre méltó, hogy három játékosnak is sikerült tíz feletti sackkel zárnia az évet: Mario Williams 13, Kyle Williams 10.5, míg Jerry Hughes 10 alkalommal döngölte földbe az aktuális ellenfél irányítóját. Legutóbb 2000-ben, a Saintsnél fordult elő hasonló jelenség, akkor La'Roi Glover, Joe Johnson és Darren Howard tudott dupla számjegyű értékkel zárni a sackeket illetően.

Greg Hardy, avagy a roxforti kraken (greghardyjr.com)
Greg Hardy, avagy a roxforti kraken (greghardyjr.com)

S amíg Buffalóban munkamegosztás van, addig a rangsorvezető (60) Carolina Panthersnél az elmúlt hetekben a roxforti kraken Greg Hardy egymaga is ipari mértékben halmozta a sackeket. Hardy a Falcons elleni 21–20 során négy sacket jegyzett azt követően, hogy egy fordulóval korábban hármat szerzett a Saints ellen. A sackekről az NFL 1982 óta vezet részletes statisztikát, s ezen 32 év alatt még senki nem várhatta a playoffot úgy, hogy sorozatban legalább két meccsen is minimum három sackkel zárt.

A New York Giants védője, Justin Tuck nagyon nem szeretheti a Redskins-mezt, mert kis túlzással, amikor csak meglát benne egy irányítót, rögvest földre akarja vinni. Így volt ez idén is. Tuck december elsején négyszer sackelte Robert Griffin III-t, az utolsó héten pedig kétszer vitte földre Kirk Cousinst, amivel beállította az egy idény alatt a Washington ellen szerzett sackek rekordját, amit még Lawrence Taylor állított fel 1986-ban.

15 YARD – ROXFORTI KRAKEN, INTERCEPTION-KIRÁLY CHEERLEADER – AZ ALAPSZAKASZ LEGJOBB JELENETEI
A főműsoridőben zajló mérkőzéseken a kezdőjátékosok saját magukat mutatják be a népnek – hogy hívnak, melyik egyetemről jöttem. Vannak vicces sapkák, szerény intrók, de idén ez kiemelkedett. Greg Hardy, a Carolina Panthers kiváló irányítósiettetője nemes egyszerűséggel csak úgy mutatta be magát, mint a Kraken, aki honnan máshonnan jöhetett volna, mint Roxfortból (Hogwarts). A szezon legjobb jeleneteiből készült összeállításunkat ide kattintva érheti el!




14 YARD – AZ ANDY DALTON-HULLÁMVASÚT
Andy Dalton remekelt idén a Cincinnati Bengalsban, megdöntötte Carson Palmer passzolt yardokra és TD-átadásokra vonatkozó rekordját is a Ravens elleni 34–17 során. Ugyanakkor az utolsó fordulóban négy interceptiont is dobott, ami egy meccset figyelembe véve negatív csúcs pályafutása során. Sőt, az elmúlt húsz idényben csak egy Bengals-QB-nak volt négy interceptionös meccse – még 2007-ben Carson Palmernek a Cardinals ellen.

Meskó ismét munkát kapott az NFL-ben (Fotó: bengals.com)
Meskó ismét munkát kapott az NFL-ben (Fotó: bengals.com)

13 YARD – MESKÓ ISMÉT A FEDÉLZETEN, CUTLER HOSSZABBÍTOTT
Meskó Zoltán
újra az első számú tengerentúli amerikaifutball-ligában, az NFL-ben: a temesvári születésű puntert a Cincinnati Bengals igazolta le, miután elégedetlen volt a beugró Shawn Powell szereplésével. Bővebben itt!
A Bears hétéves szerződést kötött Jay Cutler irányítóval, így a 30 éves játékos 2020-ig a csapat játékosa marad. Cutler szerződése a szezon végén lejárt volna, de a Bears nem engedte el a játékost, akiről Phil Emery általános igazgató azt mondta, „bizonyítottan nyerő típusú játékos, aki megmutatta, hogy igazi vezérré fejlődött, és a legkeményebbek közül való”. A Chicago másik két játékosával is hosszabbított, Tim Jennings cornerback és Matt Slauson támadófalember négy-négy évre írt alá.

12 YARD – NEM VOLT KÉRDÉS RIVERSÉK GYŐZELME, MERT DECEMBER VOLT
A Chargersnek az ősz során remeklő Kansas City Chiefst kellett legyőznie a rájátszáshoz, s bár Andy Reid a cseresort küldte pályára, Philip Riversék diadala így sem volt biztos. Illetve dehogynem, mert december volt! Rivers tízéves NFL-karrierje során ez volt a 30. győzelme december hónapban, ami a legmagasabb a ligában bárkitől az első tíz idényt vizsgálva. Tom Brady még 2000 és 2009 között 29 diadallal végzett a decembereket figyelembe véve, sőt, Rivers az első két évében egy decemberi meccsen játszott csupán, míg Brady az első idényében még csak a cserepadon ült, 2008-ban pedig sérülés miatt nem tudott pályára lépni, szóval mindkét játékos gyakorlatilag 8 idény alatt hozta ezt össze! A Chargersnél maradva mindenképpen ki kell emelni Keenan Allen nagyszerű újoncidényét, az első éves elkapó 1046 yardot szerzett, ezzel pedig megdöntötte a csapat vonatkozó rekordját (1001 – John Jefferson, 1978).

Na, azért nem ártott Succop kihagyott mezőnygólja sem a Chargers mennybemeneteléhez és a Steelers bukásához...



11 YARD – DENVER TÁMADÓEGYSÉGE A LEGBRUTÁLISABB, A COLTSÉ A LEGBIZTONSÁGOSABB
A szerzett yardok tekintetében négy csapat lépte át meccsenként a 400-as határt: a ligaelső Denver (457.3 yard meccsenként, ez összesen 7317 yard), a Philadelphia és a Green Bay. A playoffról lemaradó csapatok közül a Detroit volt a legjobb, a hatodik helyen zárt, míg a Carolina, amelynek pihenőhete is lesz, csak a 26. lett ezen a téren a ligában.

Passzolt yardokban természetesen a Denver végzett az élen 5444-gyel (ez a nettó teljesítmény, a sackek miatt ugyanis 125 yardot mentek hátra Peyton Manningék a szezonban a passzhelyzeteknél), de futásban csak a 15. helyen zártak a „musztángok”. Ebben a tekintetben a Philadelphia volt a legjobb 2566 yarddal, megelőzve a Buffalót.

A legtöbb pontot a Denver szerezte, 606 pontja meccsenként 37.9-es átlagot jelentett, tíz ponttal többet, mint a második helyen végző Chicago, és több mint kétszeresét annak, amit a Giants, a Jets, a Tampa Bay, a Houston vagy a Jacksonville termelt. A Denver 606 pontja amúgy új rekord (589 – Patriots, 2007)

A legjobban az Indianapolis vigyázott a labdára, csak 14-szer veszítette el – néggyel maradt el tőle a Kansas City és a San Francisco. Abból a nyolc csapatból, amely legfeljebb 20 alkalommal vesztette el a labdát, csak a Dallas nem készülhet a playoffra. A legcsúfosabb mutató a Giantsé, Eli Manningék 44-szer adták el a labdát, tízzel többször, mint bárki más. A különbözet azonban a Houstonnál a legrosszabb mínusz hússzal, míg a Seattle esetében a legjobb plusz hússzal.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

10 YARD – A SEATTLE VÉDELME MINDEN TEKINTETBEN BIVALYERŐS, AKÁRCSAK A CAROLINÁÉ
Ami a védelmeket illeti, a passzjáték ellen a Seattle volt az úr. A Seahawks ellen az ellenfelek összesen 2752 passzolt yardot termeltek, az ellenfél irányítóindexe pedig 63.4 ponton több mint tíz ponttal volt kevesebb, mint a második leghatékonyabb Cincinnati riválisaié átlagban. A Seattle ellen csak 16 passzolt TD született, eggyel több, mint az e tekintetben ligaelső Tennessee ellen (de 21-gyel kevesebb, mint a Minnesota ellen). A Seahawks a 28 interceptionjével is kiemelkedett a mezőnyből. Ezekből azonban direktben három lett touchdown, míg a Chicago és a Kansas City védői ötször-ötször futottak vissza az end zone-ba a labdával. A legtöbb sacket, 60-at, a Carolina jegyezte.

A futás elleni védekezésben is remekelt a Carolina, de az ellenfélnek engedett 1391 yarddal elmaradt az 1351 yardos Arizonától. A legkevesebb futott TD-t, négyet-négyet a Seattle és a Carolina engedte az ellenfeleknek. A legtöbb, futás közben elejtett labdát a Philadelphia kényszerítette ki, és a 15 alkalomból hétszer meg is szerezte azt, ami szintén ligarekord volt 2013-ban. Még egy kis Panthers, a 4 sacket jegyző Greg Hardy lett a hét védője az NFC-ben, így az idényben a Carolina játékosai 5 ilyen elismerést gyűjthettek be, ezzel pedig csatlakozott az 1992-es Minnesotához és a 2000-es New Orleanshoz.

A legtöbb szerzett labdával, 39-cel a Seattle büszkélkedhet, a második a Buffalo 36-tal.

9 YARD – EDELMAN DECEMBERE, GREEN ÉS PATTERSON PARÁDÉS KEZDÉSE, GORDONNAK 14 MECCS IS ELÉG VOLT
Julian Edelman nagyszerű decembert tudhat maga mögött, összesen 44-szer találta meg passzal Tom Brady, ezzel pedig megdöntötte az egy hónapos csapatrekordot, amelyet még Wes Welker állított fel 2009 novemberében (akkor a mostani denveri „csupán” 39-ig jutott).

Pierre Garcon és Antonio Brown azonban az egész évben aktívan gyűjtögetett, korábban egyedül Jimmy Smith (2001) volt rá képes, hogy egy szezonban minden meccsen legalább öt elkapásig jusson, ebben a bajnokságban azonban a Redskins és a Steelers játékosának is összejött ez a bravúr.

Az alapszakasz utolsó fordulójában nem tudott pályára lépni Calvin Johnson egy sérülés miatt, így 1492 yardon zárt, vagyis hajszálon, de elbukta, hogy első játékosként, sorozatban három évben is elérje az 1500-as határt.

Hozzá hasonlóan Josh Gordon is csak 14 összecsapáson lépett pályára az idényben (igaz ő nem sérülések, hanem eltiltások miatt hiányzott (az első) két meccsről), de ez is bőven elég volt ahhoz, hogy toronymagasan megnyerje a kategóriáját. A Cleveland Browns másodéves játékosa 1646 yarddal zárt, ami mérkőzésenkénti 117.57-es átlagot ad ki, az egész szezon során így akár 1881 egységet is összehozhatott volna, ami a történelem második legjobb teljesítményével érne fel.



Térjünk át egy harmadéves játékosra. A. J. Green nagyon erősen indította NFL-karrierjét, három szezon alatt 260 elkapásból 3833 yardot (és 29 TD-t) szerzett. Előbbivel Anquan Boldin korábbi csúcsát (259) nyomta le, utóbbival pedig Torry Holtot (3786) lökte le a második helyről, és csupán Randy Moss (4163) előzi meg. Gordon két szezon alatt 2451-ig jutott, így az első helyhez legalább 1712, a másodikhoz 1382 egység kellene neki a követkeő szezonban.

Maradjunk Mossnál. „Utódja” Cordarrelle Patterson sorozatban 5. meccsén is szerzett támadó TD-t, erre pedig a Vikingsnál elkapóként legutóbb épp a legendás Randy volt képes. Az újonc elkapó egyébként a Hírességek Csarnokába beválasztott Ollie Matson óta az első játékos lett, aki első szezonjában legalább 3 futott, legalább 3 elkapott, és legalább 2 kezdőrúgás utáni visszahordott TD-t is szerzett. Még egy kis Patterson, az első lett, aki egy NFL-szezonban 100+ yardos visszahordott, 75+ yardos elkapott és 50+ yardos futott TD-t is jegyzett.

WILD CARD BLOKK

8 YARD – INDIANAPOLIS–KANSAS CITY:
A két csapat két hete találkozott legutóbb, és csúnya vége lett az összecsapásnak: a Colts idegenben 23–7-re legyőzte a Chiefset. A Reggie Wayne elvesztésén szépen túllendülő Indianapolis most otthon fog játszani, és ha ugyanolyan hatékony védelmet kap Andrew Luck, mint a 16. fordulóban, sima lehet a meccs. Alex Smithnek, a Kansas City irányítójának össze kell szednie magát, mert Jamaal Charles most egyedül kevés lesz, legfeljebb szorosan tudja tartani a meccset. Persze az is kérdés, hogy a már biztosan bejutott Chiefs mennyire erőltette meg magát a számára semmi téttel nem bíró találkozón...

Ez nem semmi: Luck a 2012-es idény eleje óta 10 támadást vezetett a hajrában, amellyel csapata javára döntötte el a mérkőzést. Alex Smith ugyanilyen drive-ból csak egyet tud felmutatni a legutóbbi két szezonban.

Brees és Foles egy középsuliba járt 
(Fotó: austin.twcnews.com)
Brees és Foles egy középsuliba járt (Fotó: austin.twcnews.com)

7 YARD – PHILADELPHIA–NEW ORLEANS
Két pöpec támadóegység csatája várható. Nick Foles, amióta Michael Vick helyére került, a liga egyik legjobb irányítója lett, főleg hazai pályán. Ha valaki tartani tudja vele a lépést, az Drew Brees, de ha az időjósoknak igazuk lesz, és kíméletlen időjárási körülmények között rendezik meg a meccset, lebénulhat a Saints – amely a rájátszásban idegenben amúgy sem erős... A Philadelphia NFL-rekorder támadósoráról még lejjebb olvashat!

Ez nem semmi: a texasi Austin Westlake gimis csapatában 1996-ban Brees állította fel az iskolai rekordot passzolt yardok és TD-k tekintetében. Tíz évvel később Foles fosztotta meg azoktól.

6 YARD – CINCINNATI–SAN DIEGO
A Bengals legutóbb 1988-ban zárta az alapszakaszt hazai pályán veretlenül, és a rájátszásban el is jutott a Super Bowlig. Az előző két playoffban azonban már az első meccsén fennakadt a Houstonon a Cincinnati – jó hír, hogy a Texans most nincs a képben. Még jobb, hogy Meskó Zoltán ott van! Ami a Chargerst illeti, Philip Riversék négy meccs óta veretlenek, a skalpok között van a Kansas Cityé és a Denveré is, utóbbi idegenben. Ha a Broncost legyőzték, a Cincinnati sem okozhat nagy gondot. De! A San Diego eddigi utolsó vereségét éppen a Cincinnati ellen szenvedte el, a 13. fordulóban hazai pályán kapott ki 17–10-re.

Ez nem semmi: 1982. január 10-én, az AFC döntőjében a Bengals 27–7-re verte a Chargerst – az volt a Freezer Bowl, azaz a fagyos döntő, amelyen mínusz 23 fok volt, és több mint 50 kilométer per órás szél fújt, azaz a hidegérzet mínusz ötven fok volt!

5 YARD – GREEN BAY–SAN FRANCISCO
A tavalyi playoffban egy körrel később találkozott a két csapat, és ugyanúgy a San Francisco nyert, mint a jelenlegi évad első játékhetének meccsén. A Packers csak nagy mázlival jutott be a playoffba, hiszen Aaron Rodgers vállsérülését a Detroit és a Chicago is képtelen volt kihasználni, így Rodgersszel „csak" nyerni kellett a Bears otthonában a playoffért. Ám a Green Bay egyetlen playoffszereplőt sem győzött le az alapszakaszban. Az egyetlen, ami mégis a Packers mellett szólhat, az időjárás. A Lambeau Field a csapat minden gyengeségét ellensúlyozhatja.

Ez nem semmi: a Pro Bowlba beszavazott játékoskeretben a 49erst kilenc játékos képviseli, míg a Green Bayt egy sem.

WILD CARD-BLOKK VÉGE

4 YARD – ISMÉT MEGVAN A NÉGY ÚJ A RÁJÁTSZÁSBAN, A DALLAS MEGINT ELBUKTA, A CÍMVÉDŐ EZÚTTAL SEM NYER MECCSET A PO-BAN!

A jelenlegi rájátszás-lebonyolítás 1990-es bevezetése óta minden szezonban bejutott legalább négy olyan csapat a playoffba, amely egy idénnyel korábban lemaradt. Ez ezúttal a Panthersnek, az Eaglesnek, a Saintsnek, a Chiefsnek és a Chargersnek sikerült.
A Carolina mellesleg a 2003-as Eagles óta az első csapat lett, amely 0–2-es kezdés ellenére (volt 1–3 is) kiharcolta az első körös pihenés lehetőségét.

A Dallas egészen elképesztő pechszériában van, sorozatban a harmadszor játszhatta az alapszakasz utolsó meccsét, amelyen mindannyiszor ugyanaz volt a tét: a siker a rájátszást, a vereség a búcsút jelenti. A Cowboys pedig sorozatban harmadszor is elbukott, először a Giants, majd a Redskins, ebben az idényben pedig a csoport negyedik tagja, az Eagles örülhetett. A Cowboys egészen pocsék 2–12-es mérleget képes csak felmutatni 2000 óta az utolsó fordulóban, ami nem meglepő módon az egész liga leggyengébb produktuma. Ezzel szemben a Packers megnyerte ki-ki meccsét, és 12–2-vel áll ugyanezen periódusban... A Dallas a történelem harmadik csapata lett, amely három egymást követő szezonban is 8–8-cal zárt (1983–1985 Packers, 1996–1998 Oilers). A Dallas mérlege 1997 óta? 136 győzelem, 136 vereség! Pedig azt sem lehet mondani, hogy sokon múlott volna a rájátszás, hiszen a 8 vereségből 5-ön összesen 8 ponttal kaptak ki, közte egy 23 pontos előnyről leadott Packers elleni egypontossal...

A címvédő Ravens sorozatban a hatodik alkalommal juthatott volna be a rájátszásba nyújtva a leghosszabb ilyen szériát, és utolérhette volna egy PO-sikerrel a Dallast, amely 1991 és 1996 között minden idényben nyert legalább egyszer a kieséses szakaszban. Ehhez képes Joe Flaccóék simán kikaptak, és a rájátszásba sem jutottak be, tovább nyújtva egy nem túl szép sorozatot.
A Super Bowl-győztesek ugyanis az elmúlt években a következő szezonban egy rájátszásmeccset sem tudtak megnyerni! Legutóbb a 2004-es idényben bajnok New England Patriotsnak jött össze egy győzelem a playoffban, a következő körben azonban a Denvertől kikaptak Tom Bradyék, azóta pedig egy bajnoknak sem jött össze a siker!

BAJNOKI MÉLYÁLOM 2005 ÓTA
Szezon címvédő a bukás helye
2006 Steelers nem jutott be a playoffba
2007 Colts a pihenőhét után vereség a Chargerstől a konferencia elődöntőjében, hazai pályán
2008 Giants a pihenőhét után vereség az Eaglestől a konferencia elődöntőjében, hazai pályán
2009 Steelers nem jutott be a playoffba
2010 Saints vereség a wild card körben a (7–9 ellenére csoportgyőztes) Seahawks otthonában
2011 Packers a pihenőhét után vereség a Giantstől a konferencia elődöntőjében, hazai pályán
2012 Giants nem jutott be a playoffba
2013 Ravens nem jutott be a playoffba



3 YARD – BRADYNEK MÁR ELWAY IS MEGVAN, LUCK NEM NYERETLEN KÉTÉVES, BREES HASÍT, DE FOLES SEM VACAKOL
Az elmúlt évek irányítóbarát szabályváltoztatásai után nem meglepő, hogy sorra dőlnek a passzokkal kapcsolatos rekordok, ebben a szezonban sem volt ez másképp. Andrew Luck az első két idényében összesen 8196 yardot passzolt, ezzel elsőként jutott 8000 fölé az első két szezon során.

Peyton Manning rekordjáról lejjebb lesz szó, addig is: 2008-ig egyedül Dan Marino jutott 5000 passzolt yard fölé egy szezonban, 2011 óta azonban hat ilyen teljesítményt is láthattunk. Kiemelkedik közülük azonban Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója ugyanis már a negyedik alkalommal lépte át ezt a határt, rajta kívül pedig összesen négyszer tudták megcsinálni!


Brees még: a Tampa Bay elleni parádés játékával a 17. forduló legjobbja lett, ezzel pedig a 19. ilyen címét gyűjtötte már be, amivel leszakította Dan Marinót (18) a dobogóról. Már csak Peyton Manning (26) és Tom Brady (24) előzi meg. 2006-os New Orleansba szerződése óta ez már a 17. elsősége volt, amivel ebben az időszakban csak Brady (17) van pariban.

Tom Bradynél maradva: egy héttel ezelőtt Dan Marinót (147) érte be a győzelmek számában, ezúttal pedig le is hagyta, egyúttal beérte John Elwayt (148). Előtte így már csak Brett Favre (186–112) és Peyton Manning (167–73) áll, de Brady hatékonyságával (148–43, 0.775) egyikük sem versenyezhet.

Nick Foles egyelőre még csak egy szűk jó szezonon van túl, de az igazán jóra sikeredett, 27 TD-passza mellett ugyanis csak két interceptiont dobott, 119.2-es irányítómutatója pedig a szezon legjobbja lett.

2 YARD – CHIP KELLY MUNKÁJA BEÉRETT, FOLES ÉS MCCOY AZ ÉLŐ PÉLDA

Sokan, de tényleg nagyon sokan kételkedtek Chip Kellyben a szezon kezdete előtt a Philadelphia Eaglest illetően. De Chip Kelly megcsinálta. Az Eagles gyenge kezdet után parádés hajrát mutatott, s bejutott a rájátszásba.

Ráadásul két igencsak fontos statisztikai mutatóban is az élen végzett két philadelphiai. Az irányítóknál a Michael Vicket idény közben kiszorító Nick Foles végzett a legjobb QB-ratinggel (még a rekordokat hajkurászó Manninget is megelőzve! – 119.2), míg a futók illusztris köreiben LeSean McCoynál több yardot senki nem hozott össze (1607 yard). Legutóbb 1965-ben fordult elő, hogy ebben a két kategóriában csapattársak végeztek az élen, akkor a Chargersből John Hadl passzolt a legjobban, míg Paul Lowe a futásokért felelt.

McCoy nem mellesleg klubrekordot is döntött, ennyi yardot ugyanis még egyetlen Eagles-játékos sem futott egy idényben (az előző csúcsot, azaz 1512 yardot Wilbert Montgomery állította fel 1979-ben). McCoy emellett decemberben 598 yardot futott, ami szintén klubcsúcs. A philadelphiai running back Steve Van Buren 1949-es, 546 yardos rekordját adta át a múltnak.

De ez még mindig semmi! Az NFL történetében még soha nem volt olyan csapat, amelynek irányítója 100-nál magasabb QB-ratinggel, futója legalább 1500, elkapója pedig minimum 1300 yarddal zárja az alapszakaszt. Chip Kellyvel az Eagles elérte ezt, hisz a már említett Foles, McCoy páros mellett DeSean Jackson 1332 elkapott yarddal végzett.

1 YARD – ... ÉS A 17. HÉTEN PEYTON MANNING MEGPIHENT – ÁM ELŐBB MÉG REKORDOKAT DÖNTÖTT
Egy héttel azután, hogy Peyton Manning átadta a múltnak Tom Brady egy szezonban elért TD-passzos rekordját, csupán egy félidőt játszott az Oakland Raiders ellen, de így is új csúcsokat állított fel

AZ ÖTEZRESEK KLUBJA
1. Peyton Manning (Broncos, 2013) 5477
2. Drew Brees (Saints, 2011) 5476
3. Tom Brady (Patriots, 2011) 5235
4. Drew Brees (Saints, 2012) 5177
5. Drew Brees (Saints, 2013) 5162
6. Dan Marino (Dolphins, 1984) 5084
7. Drew Brees (Saints, 2008) 5069
8. Matthew Stafford (Lions, 2011) 5038

Az első két negyedben a Denver irányítója 28 kísérletből 25-ször pontosan passzolt, s az ebből szerzett 266 yard elég volt ahhoz, hogy egy yarddal megdöntse Drew Brees passzolt yardokat illető rekordját (5476). Manning az alapszakaszt 55 TD-vel és 5477 yarddal zárta, ráadásul a Raiders ellen a második félidőben már a kispadon élvezte a megérdemelt pihenést. Meg kell azonban jegyezni, hogy a passzolt yardokra vonatkozó rekordját utólag majdnem elvették, hisz a meccsen volt egy 7 yardos átadása Eric Deckernek, ami a felvételek alapján inkább futójátéknak minősült volna.

Ezzel együtt Manning még egy rekordot megdöntött. Egy naptári hónap alatt még senki nem passzolt ennyit, szám szerint 1755 yardot. A korábbi csúcsot még Matt Hasselbeck állította fel 2002 decemberében. Egy rekord viszont egyelőre biztosan nem lesz Manningé, hisz december hónapban „csak" 19 TD-ig jutott, a csúcs viszont ebben a kategóriában 20 darab volt – Tom Brady jóvoltából.

Manning egyébként a negyedik NFL-játékos, aki egy szezonon belül döntötte meg a passzolt yardokra és a TD-átadásokra vonatkozó rekordokat. Korábban ez csak Cecil Isbellnek (1942-ben), Sid Luckmannek (1943-ban) és Dan Marinónak (1984-ben) sikerült.

TD – BÁTOR JÓSKA, RÁJÁTSZÁS TIPPELDE
Az alapszakasz utolsó hetére is igazán bevállalós tippeket adtunk le, de nem sokon múlott a teljes siker. A San Diego Chargers ugyanis, ha nem is könnyen, de csak legyőzte a rájátszásra tartalékoló Chiefst, ráadásul minden a kezére játszott, hiszen a Jets valóban meglepte a Miamit, és a Bengals is megverte a címvédőt! Riversék rájátszását így telibe lőttük, pedig két fordulóval a vége előtt a kaliforniaiak PO-jára 1.4 százalék volt a valószínűsége, de a tippünknél is csak 19 százalék!
Igazából az is megvolt, hogy gyorsan döntésre vitte a Broncos a dolgokat a Raiders ellen (szünetre 31–0-val mentek), de Manningék csak rámentek az újabb rekordra, és megpasszolta a 266 yardot (legfeljebb 265-öt jósoltunk).

A wild card kör során ezúttal nem egy meccsre és teljesítményre teszünk tippet, hanem az összes kimenetelre: a Chargers folytatja jó sorozatát, és Cincinnatiben is nyer, a Chiefs előveszi az előző meccsen rejtegetett kártyákat, és alaposan visszavág a Coltsnak idegenben, a sokáig nagyszerűen menetelő, 9–2-vel kezdő, majd a rájátszásba végül 6. helyen becsusszanó New Orleans ezúttal is ráfázik idegenben a rájátszásban, aminek Philadelphiának örülnek majd, a San Francisco 49erst viszont a wisconsini fagy sem zavarja majd, és legyőzi a Green Bay Packerst.

A konferenciák elődöntőiben a Denverhez tehát a Chargers utazhat majd, de Rivers ezúttal kivételesen nem tör borsot Peyton Manningék orra alá. A Chiefs sem tudja megnyerni a második meccsét idegenben, a Patriots ismét bejut az AFC döntőjébe. A Nemzeti főcsoportban a Carolina betonvédelme már megállítja a Sasok szárnyalását, a 49ers viszont beveszi a Seattle erődjét!

Az AFC döntőjében így tehát Peyton Manningék Tom Bradyékkel csatáznak, és a hazai pálya előnyét kihasználva bejutnak a Super Bowlba, ahol a 49ers idegenbeli menetelését megállító Carolina Panthersszel találkoznak. A döntően aztán a bombaerős védelem kikapcsolja Manningéket, Cam Newtonék viszont nem fogják vissza magukat, és a Párducok érnek a csúcsra! Aztán vagy nem...

STATISZTIKÁK
A 17. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Carson Palmer (Arizona) –San Francisco
407
A legtöbb futott yard: LeGarrette Blount (New England)
–Buffalo 189
A legtöbb elkapott yard: Jordy Nelson (Green Bay)
–Chicago
161
A KATEGÓRIÁK SZEZONBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 5477* Peyton Manning (Denver)
A legtöbb futott yard: 1607 LeSean McCoy (Philadelphia)
A legtöbb elkapott yard: 1646 Josh Gordon (Cleveland)
A legtöbb szerelés: 171 Vontaze Burfict (Cincinnati)
A legtöbb sack: 19.5 Robert Mathis (Indianapolis)
A legtöbb interception: 8 Richard Sherman (Seattle)
*NFL-rekord

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ
2013. 12. 29. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 20–7
2013. 12. 29. 19:00 New York Giants–Washington Redskins 20–6
2013. 12. 29. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 34–17
2013. 12. 29. 19:00 Tennessee Titans–Houston Texans 16–10
2013. 12. 29. 19:00 Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 30–10
2013. 12. 29. 19:00 Miami Dolphins–New York Jets 7–20
2013. 12. 29. 19:00 Minnesota Vikings–Detroit Lions 14–13
2013. 12. 29. 19:00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers 20–21
2013. 12. 29. 22:25 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 42–17
2013. 12. 29. 22:25 New England Patriots–Buffalo Bills 34–20
2013. 12. 29. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams 27–9
2013. 12. 29. 22:25 Chicago Bears–Green Bay Packers 28–33
2013. 12. 29. 22:25 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers 20–23
2013. 12. 29. 22:25 Oakland Raiders–Denver Broncos 14–34
2013. 12. 29. 22:25 San Diego Chargers–Kansas City Chiefs 27–24 – h.u
2013. 12. 30. 2:30 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 22–24
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014.01.04–05.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–San Diego Chargers (6.) 2014.01.05. 19.05
Indianapolis Colts (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 2014.01.04. 22.35
NFC
Philadelphia Eagles (3.)–New Orleans Saints (6.) 2014.01.05. 2.10
Green Bay Packers (4.)–San Francisco 49ers (5.) 2014.01.05. 22.40
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014.01.11–12.)
AFC
Denver Broncos (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.) 2014.01.12. 22.40
New England Patriots (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.) 2014.01.12. 2.15
NFC
Seattle Seahawks (1.)–A wild card-körből továbbjutó alacsonyabb kiemelésű együttes (4./5./6.) 2014.01.11. 22.35
Carolina Panthers (2.)–A wild card-körből továbbjutó magasabb kiemelésű együttes (3./4./5.) 2014.01.12. 19.05
KONFERENCIADÖNTŐK (2014.01.19–20.)
AFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.) 2014.01.20. 0.30
NFC
A konferencia-elődöntő magasabban kiemelt győztese (1./2./3./4./5.)–A konferencia-elődöntő alacsonyabban kiemelt győztese (2./3./4./5.) 2014.01.19. 21.00
SUPER BOWL XLVIII (2014.02.03.)
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2014.02.03 0.30
*MetLife Stadium (New Jersey)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik