Visszatér a Bundesliga, no meg az egyetlen veretlen topligás csapat!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.01.20. 13:03
null
Aki nem ismeri, csodálkozhat, hogy ez a srác a Hoffenheim vezetőedzője (Fotó: AFP)
Ezen a hétvégén már Európa összes topbajnokságában labdába rúgnak, lévén téli pihenője után ismét itt a Bundesliga – listavezető Bayernnel, csodálatos őszt letudó RB Leipziggel, a Dárdai Pál irányításával szárnyaló Herthával, no meg Európa egyetlen veretlen topligás csapatával. Rendhagyó beharangozónk fókuszában a Hoffenheim, amely a Real Madrid sevillai veresége után immár egyedüli klubként büszkélkedhet nullával a vereségek oszlopában az öt nagy liga mezőnyéből.

Huszonkilenc éves edző, tizenhat bajnoki mérkőzéses veretlenség, ötödik hely a Bundesligában. Az öt topliga (angol, spanyol, német, olasz, francia) 98 gárdájából az egyetlen, amely még nem kapott ki, igaz, döntetlenjei számával (10) is rekorder. Az 1987-es születésű Julian Nagelsmann által irányított, Szalai Ádámot is a soraiban tudó Hoffenheim az Augsburg otthonában folytathatja sorozatát.

Mennyire nagy szó ez a veretlenségi széria? Önmagában is megsüvegelendő, hogy a Bundesligában egy fél szezont veretlenül teljesít egy klub, pláne egy olyan, amely nem tartozik a liga nagyjai közé. A Hoffenheim históriájában ez nagyon nagy szó: az SAP-vezér Dietmar Hopp finanszírozásával az első osztályig repülő kék-fehér klub 2008 óta íródó élvonalbeli történetében nem volt korábban ilyen hosszú jó széria. Még akkor sem, amikor Ralf Rangnick irányításával valósággal berúgták a Bundesliga ajtaját, és a 19. fordulóban még vezették a mezőnyt, hogy aztán kipukkadjanak, s a 7. helyen zárjanak.

A csapat eddig egyszer, 2014-ben tudott felmutatni tízes veretlenségi sorozatot, ezt most alaposan megjavította. A Bundesliga történetében a Hoffenheim csak a negyedik együttes, amely tizenhatos veretlenséggel kezdett egy idényt – a Bayernnek háromszor, a Hamburger SV-nak és a Bayer Leverkusennek egyszer-egyszer sikerült ez.

Egyáltalán, hány veretlen élvonalbeli csapat van még Európában? Nem sok, mindössze kilenc. A Hoffenheim mellett őrzi még veretlenségét a dán FC Köbenhavn (16–5–0, 1. hely), a török meglepetésgárda Istanbul Basaksehir (11–6–0, 1. hely), az ukrán óriás Sahtar Doneck (16–2–0, 1. hely), a horvát Rijeka (16–4–0, 1. hely), az albán Kukësi (9–9–0, 1. hely), a walesi futballt totális uralma alatt tartó TNS (21–1–0, 1. hely, a legjobb európai mérleg), illetve két luxemburgi, a Dudelange (10–3–0, 1. hely) és a Differdange (9–4–0, 2. hely). Mint ebből is látjuk, a Hoffenheim az egyetlen élvonalbeli alakulat a kontinensen, amely veretlen, ám dobogón sincs ezzel a bajnokságában. Mondhatnánk, nem kell annyi döntetlen...

Tényleg olyan jó a 29 éves edzőjük? Úgy tűnik, igen. Julian Nagelsmann játékosként az Augsburg és az 1860 München korosztályos és második csapataiig jutott, ám sorozatos térdsérülései miatt abba kellett hagynia a futballt. Egyetemre ment (előbb üzleti szakügyintézőként tanult, majd sporttudományra nyergelt át), és ráébredt, hogy az ő valódi útja az edzősködés. Az 1860 Münchennél kezdett (az Augsburgnál korábban munkakapcsolatban volt az új generációs német edzők „mintaemberével”, Thomas Tuchellel, aki a második csapat edzőjeként dolgozott), majd a Hoffenheim utánpótlás-együtteseinél kapott munkát. 2010 óta szolgálja a Hoffét.

„Az edzősködés számomra élvezetesebb, mint a játék. Játékosként csak mész és edzel – de szakvezetőként azon gondolkozol, hogyan fejleszthetnéd a csapatokat, vagy a játék egyes speciális elemeit. Ezen dolgozol a pályán és az edzések után is: te mondod meg, mi a jó és mi a rossz” – vallotta az edzősködésről.

Nagelsmann igen meggyőző mérleget tudott felmutatni a Hoffenheim U-csapataival: mérlege 52–10–11, legnagyobb büszkesége pedig a juniorbajnoki cím a 19 éven aluliakkal 2014-ben. A „Bébi Mourinho” vezetőedzői kinevezését így is hitetlenkedés fogadta, még német szakértők némelyike is PR-trükknek minősítette. Rájuk cáfolt.

Nagelsmann a 62. évfolyammal végezte el a legmagasabb szintű német edzői tanfolyamot, és szerzett Fussball-Lehrer minősítést. Nem ő volt az évfolyamelső, hanem az olasz Domenico Tedesco, aki most Nagelsmann utódjaként dolgozik a Hoffenheim U19-eseinél. A német egyleteknél az új trend a belső előléptetés: a klubokhoz kötődő, az ifikkel dolgozó fiatal trénerek sorát léptették elő az első csapathoz – Nagelsmann mellett már Alexander Nouri (Werder Bremen) is Bundesliga-edző lett a 2016-ban végzett évfolyamból. Nagelsmann első tavaszi szezonbeli mérkőzésén pedig szintén egy ifitrénerből lett vezetőedző, a 37 éves Manuel Baum ül majd a másik kispadon.

Minden idők legfiatalabb Bundesliga-szakvezetőjével egy kollégának sincs könnyű dolga. Nagelsmann tanult, ötletes és kreatív edző, aki a támadójátékot favorizálja és a rugalmasságot tartja az egyik legfőbb erénynek. Bátran vált formációt meccsről meccsre (bevallása szerint nem is érdekli túlzottan az alapfelállás), vagy akár találkozón belül is, reagálva az ellenfélre. Amikor a Bundesliga hivatalos honlapja „tavaszi” beharangozójában feltette a kérdést, hogyan lehet még veretlen a Hoffenheim, az első válasz ez a rugalmasság volt.

„Minden meccsszituációra van tervünk és forgatókönyvünk. Hihetetlenül rugalmas rendszerben játszunk. Könnyedén váltunk szükség esetén háromvédősről négy- vagy ötvédős szisztémára, ha kell. Sokkal kiszámíthatatlanabb ellenfélnek számítunk ebben a szezonban, és ez az egyik nagy erősségünk” – magyarázta a Hoffenheim egyik legnagyobb értéke, a nyáron a Bayern Münchenbe igazoló Niklas Süle.

„Az első naptól, amikor átvette az irányítást, felturbózta az önbizalmunkat. Őszintén és egyenesen beszél velünk mindenről. Nagyszerű érzés, hogy ilyen szinten bízik bennünk, akkor is, amikor a legszorultabb helyzetben vagyunk” – vélekedett Süle.

Nagelsmann „30 százalék taktika és 70 százalék pszichológia” keverékeként írja le edzői feladatait.

„Edzőként mindig a társas képességeid vannak előtérben, még szinte jobban, mint egy pszichológusnak. Egy vezetőnek többnek kell lennie, mint kiváló szakértőnek” – vallja.

Meglátjuk, mit főz ki a tavaszi idényre. A Hoffenheim jócskán le van szakadva a listavezető Bayerntől és a második RB Leipzigtől, ám a Dárdai Pál vezette Hertha és az Eintracht Frankfurt is lőtávolban van. S persze hátra is kell nézni, hisz a Hoffe nyakában ott lohol a csalódást keltő őszi szezon után mindenképpen dobogóra vágyó Borussia Dortmund.

Az őszi szezon végi csúcsrangadón a Bayern lelépte az RB Leipziget (Fotó: AFP)
Az őszi szezon végi csúcsrangadón a Bayern lelépte az RB Leipziget (Fotó: AFP)

ÉS MÉG NÉHÁNY KÉRDÉS A TAVASZI SZEZON ELÉ

Megállítható-e a Bayern München? A rekordbajnok előnye az ősz után csak három pont, de elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne Carlo Ancelotti csapata fusson be a végén. A keretek erőssége alapján tán csak a Dortmund bírna egy hosszú versenyfutást a Bayernnel, ám a BVB 12 ponttal áll a bajorok mögött. Már az kisebb csoda volna, ha az RB Leipzig (vagy más gárda) komoly üldöző tudna lenni tavasszal. Legutóbb a 2011–2012-es idényben fordult elő, hogy a München az őszi bajnoki cím után ne hódítsa el a salátástálat, és a rekordbajnok legendásan kegyetlen, ha elsőként fordul a tavaszra: 21 alkalomból 18-szor a bajnokság végén is ünnepelhetett.

Meddig bírja a Leipzig? A Red Bull-hátszéllel, a kapuban Gulácsi Péterrel bedübörgő „bikák” szenzációs őszt zártak, az utolsó játéknapon még arra is volt esélyük, hogy elsőként forduljanak, ám a Bayern megmutatta, ki az úr a Bundesligában. Az RB Leipzig egyik legnagyobb problémája a tavaszi rajtnál az lehet, hogy támadójátékának kulcsfigurája, a svéd Emil Forsberg három mérkőzésre szóló eltiltást kapott durvasága miatt. Márpedig a lipcseiek három rangadóval kezdenek: az első tavaszi fordulóban a Frankfurtot, a másodikban a Hoffenheimet fogadják, majd mennek február 4-én Dortmundba, tehát három közvetlen riválissal kell összecsapniuk. Meghatározhatja a tavaszukat, hogy ebből a három meccsből miként jönnek ki.

Miért imádkoznak Dortmundban? Jelenleg elsősorban azért, hogy a házigazda Gabon essen ki az Afrikai Nemzetek Kupájáról, különben még egy ideig nem számíthatnak a góllövőlistát 16 találattal vezető Pierre-Emerick Aubameyangra. A csatár Bissau-Guinea és Burkina Faso ellen is beköszönt, de Gabon mindkét meccset 1–1-re adta. Ha a házigazda nem veri meg Kamerunt, akkor valószínűleg búcsúzik, a BVB pedig „keblére ölelheti” támadóját – kérdés, hogy milyen állapotban.

Elkapja-e a tavaszi fáradtság a Herthát? Dárdai Pál csapata a legutóbbi idényben is pazarul szerepelt az ősszel, hogy aztán a 16. és a 29. forduló között tartsa a harmadik helyét, de a végére „elfogyjon” – a berliniek végül a 7. pozícióban zártak. A 3. hely most is megvan, kérdés, tanultak-e a múltkori kiírás második feléből. Dárdai Pál reméli, igen.

„A játékosokban ég a tűz, hogy megmutassák, nem ismétlik meg az előző szezon rosszul sikerült második felét. Egy idénnyel tapasztaltabbak vagyunk, előre tekintünk, és megpróbáljuk most jobban csinálni. Szeretnénk a tavasszal is harminc pontot szerezni, de a labda gömbölyű, és én sem tudom megmondani, merre pattan” – mondta a magyar edző a Hertha honlapjának, hozzátéve, a játékosokon még mindig látszik, hogy nem tették magukat teljesen túl a 2016-os tavaszi szezonon.

Ki menekül meg a hátsó régióból? A Darmstadt csupán 8 ponttal áll az őszi idény után, a Werder Brementől kölcsönvett Kleinheisler Lászlót is foglalkoztató csapat (amely később bejelentette, hogy a magyar játékos tavasszal a Ferencvárosban folytatja) kiesésére fogadni nem jelentene óriási nyereményt – az ennyire pocsékul álló klubok általában ki is pottyannak a Bundesligából. A másik kieső helyen az Ingolstadt áll, az osztályozóson pedig a búcsúval évek óta „kacérkodó” HSV. Ha a Brémánál jót akarnának röhögni a veszélyzónában levő hamburgiakon, ne tegyék, lévén saját pozíciójuk (15.) is elég vérfagyasztó. Tipp: a Darmstadtot semmi sem menti meg, és ebben a szezonban már tényleg lezuhanhat a szakadékba valamelyik északnémet nagyágyú, miután évek óta a meredély szélén bolyonganak.

NÉMET BUNDESLIGA
17. FORDULÓ
PÉNTEK

20.30: Freiburg–Bayern München (Tv:Eurosport2)
SZOMBAT
15.30: Schalke–Ingolstadt
15.30: Wolfsburg–Hamburg
15.30: Augsburg–Hoffenheim
15.30: Werder Bremen–Borussia Dortmund (Tv:Eurosport2)
15.30: Darmstadt–Mönchengladbach
18.30: RB Leipzig–Eintracht Frankfurt (Tv:Eurosport2)
VASÁRNAP
15.30: Leverkusen–Hertha (Tv:Eurosport2)
17.30: Mainz–Köln (Tv:Eurosport2)

INNEN FOLYTATJUK
1. Bayern München 16 12 3 1 38–9 +29 39
2. RB Leipzig 16 11 3 2 31–15 +16 36
3. Hertha 16 9 3 4 24–16 +8 30
4. Eintracht Frankfurt 16 8 5 3 22–12 +10 29
5. Hoffenheim 16 6 10 28–17 +11 28
6. Borussia Dortmund 16 7 6 3 35–19 +16 27
7. 1. FC Köln 16 6 7 3 21–15 +6 25
8. Freiburg 16 7 2 7 21–27 –6 23
9. Bayer Leverkusen 16 6 3 7 23–24 –1 21
10. Mainz 16 6 2 8 26–30 –4 20
11. Schalke 16 5 3 8 20–19 +1 18
12. Augsburg 16 4 6 6 13–17 –4 18
13. Wolfsburg 16 4 4 8 15–24 –9 16
14. Mönchengladbach 16 4 4 8 15–25 –10 16
15. Werder Bremen 16 4 4 8 20–34 –14 16
16. Hamburg 16 3 4 9 14–31 –17 13
17. Ingolstadt 16 3 3 10 14–27 –13 12
18. Darmstadt 16 2 2 12 11–30 –19 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik