F1: „Nélküle nem ülnék itt, nem lennék ilyen sikeres” – Verstappen Mateschitzről

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.10.23. 10:13
null
Dietrich Mateschitz sok fiatalnak adott lehetőséget az F1-ben, nem csak a volán mögött (Fotó: AFP, 2017)
Az F1-es Amerikai Nagydíj időmérője után a Red Bull tagjai és riválisai is a szombaton 78 évesen elhunyt Dietrich Mateschitzre emlékeztek.

 

Dietrich Mateschitz 1984-ben alapította meg a Red Bullt, 1987-ben kezdte árulni az energiaitalt, s 1989-ben már megjelent szponzorként extrém sportolók mellett. Az első F1-es pilóta, aki a Red Bull támogatását élvezte, Gerhard Berger volt 1989-ben.

Az energiaital-gyártó F1-es szponzorációja révén vált világhírűvé, előbb a Sauber főszponzora lett, majd 2004-ben Mateschitz felvásárolta a Jaguar-istállót, és átnevezte Red Bullra. Két évvel később a Minardi is az övé lett, Toro Rosso, majd manapság AlphaTauri néven versenyez az istálló.

Nem sajnálta a pénzt az F1-es projekttől, remek csapatot állított össze, így néhány év alatt a Red Bull az F1 egyik legfontosabb csapata lett. Sebastian Vettel négy, Max Verstappen eddig két világbajnoki címet szerzett vele, miközben Mateschitz tulajdonosként mindvégig meghúzódott a háttérben.

Az austini Amerikai Nagydíj időmérője előtt érkező halálhír megrázta az F1-es paddockot.

„Nagyon inspiráló személyiség volt, szenvedélyes, mégis tudatos, aki nemcsak megálmodta, hanem meg is valósította, hogy két F1-es istállót működtessen. Támogatott minket, ott állt mellettünk a legrosszabb napjainkon is, ami mindent elmond róla – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Nagy kiváltság, hogy ismerhettem és a kollégája lehettem. Fiatalon lehettem csapafőnök, de nemcsak nekem, másoknak is olyan lehetőséget adott, amit nem kaphattak volna meg mástól. Elhitette, hogy nincs megvalósíthatatlan álom. Nagy öröm volt sikerekkel meghálálni mindezt.”

Helmut Marko, Mateschitz F1-es tanácsadója, korábbi F1-es versenyző, aki az első pillanatoktól az üzletember mellett állt, az alapító egyik legfőbb bizalmasa volt. Mindig mindenről elmondja a véleményét, ezért sokatmondó volt, hogy október elején, amikor Mateschitz állapotáról faggatták, úgy válaszolt, nincs mondandója.

„Az időmérő eredménye teljesen másodlagos. Dietrich fantasztikus dolgot épített fel, nemcsak az F1-ben, hanem magát a cégét is. Nélküle nem ülnék itt, nem lennék ilyen sikeres – mondta Max Verstappen. – Szerencsére néhány hete vele lehettem, eltölthettünk egy kis időt együtt utoljára.”

Mateschitzet kevesen ismerték igazán jól, de a sikeres sportolókkal mindig jó viszonyt ápolt.

„Nagyon kedves volt, törődött velem, mindig ott állt mögöttünk, de nem szerette a rivaldafényt. Imádta a versenyzést, mindent elmond, hogy két F1-es csapatot is fenntartott, és rengeteg fiatal versenyző köszönheti neki, hogy eljutott az F1-ig – folytatta Verstappen. – Az utolsó találkozásunk örök emlék marad.”

A pole pozíciót megszerző Carlos Sainz Jr. is a Red Bull programján keresztül került az F1-be, de már a Ferrari pilótájaként emlékezett az alapítóra.

„Nem tudok felhőtlenül örülni ennek a pole-nak, megrázott Dietrich Mateschitz halálának híre. A legmélyebb együttérzésemet küldöm a családjának, a barátainak és az egész Red Bull-családnak” – mondta Sainz.

A közösségi oldalakon az összes F1-es csapat megemlékezett a Red Bull alapítójáról. A malajziai MotoGP-futam előtt megemlékezést tartottak a tiszteletére.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke osztrák üzletemberként érdeklődve figyelte honfitársa, Mateschitz munkásságát.

„Azon kívül, hogy talán egyetlen személy sem tett többet az F1-ért, nézzék meg, mennyit segített más sportokban. Ausztriában a labdarúgás és a jégkorong is rengeteget köszönhet neki, varázslatos futballklubot épített fel Lipcsében is – mondta róla Wolff. – Egyszer elkezdtünk egy szakmai beszélgetést a Red Bullról és a Mercedesről, és órákon át ültünk egymás mellett, a végén már a családjainkról meséltünk egymásnak.”

Wolff szerint a legfontosabb, amit Mateschitz mondott neki, hogy „ha belefogok valamibe, és veszteséges, nem bánom, csak élvezzem”.

„Imádta a sportot, a sport tette világhírűvé a márkáját, elképesztő, hogy húsz-harminc év alatt mit ért el egy kis dobozos itallal” – mondta Wolff.

A Red Bull Salzburg futballklub közleményében megköszönte Mateschitznek, hogy olyan magasságokba emelte a klubot, amilyen előtte elképzelhetetlen volt, és stabilitást adott az egyesületnek. A vezetőség célja, hogy tovább haladjon a megkezdett úton.

„Hiányozni fog a szenvedélyes támogatása, de a szellemisége és szenvedélye mindig is a klubban marad” – állt a közleményben.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik