Dortmundban a kispad már bajnok és BL-győztes

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.07.11. 18:17
Újra itt a nyár, monszunos, viharveréses, szupercellás, és a nemzetközi futballvilágban is végigsöpör menetrend szerint a pénzeső. Ez elől valahogy senki sem akar elrejtőzni, sőt, és hol van még a lubickolás vége? Immár tizenegy éve fut szokásos transzfer-összefoglalónk, a heti első rész a hagyományok szerint a Premier League-é, a második a Serie A-é, a harmadik pedig a Bundesligáé.

Michael Zorc játékosként hős volt, sportigazgatóként szent lehet Dortmundban (Fotó: AFP)
Michael Zorc játékosként hős volt, sportigazgatóként szent lehet Dortmundban (Fotó: AFP)
Michael Zorc játékosként hős volt, sportigazgatóként szent lehet Dortmundban (Fotó: AFP)
Michael Zorc játékosként hős volt, sportigazgatóként szent lehet Dortmundban (Fotó: AFP)
Michael Zorc játékosként hős volt, sportigazgatóként szent lehet Dortmundban (Fotó: AFP)

Sok sör lefolyt a BORUSSIA DORTMUND szurkolóinak a torkán azóta, amióta eljutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, és német bajnokok voltak: a salátástálat 2012 tavaszán emelhették a magasba a fekete-sárgák, a BL-finálét meg egy évre rá veszítették el a nagy rivális Bayern Münchennel szemben.

Roman Weidenfeller – Lukasz Piszczek, Neven Szubotics, Mats Hummels, Marcel Schmelzer – Sven Bender (Nuri Sahin, 92.), Ikay Gündogan – Jakub Blaszczykowski (Julian Schieber), Marco Reus, Kevin Grosskreutz – Robert Lewandowski összeállításban, és ha hozzátesszük, hogy ugyan Mario Götze hiányzott, de Jürgen Klopp mellett olyan „spílerek” ültek a kispadon, mint Mitchell Langerak, Felipe Santana, Sebastian Kehl, Moritz Leitner vagy Oliver Kirch, akkor ismét megemeljük a kalapunkat, és ugyebár a csereként pályára lépő Schieber sem olyan típusú csatár, aki BL-döntőket szokott eldönteni.

A cseresorunk máris jobb – mosolyoghatnak közbe a dortmundi fanok, és igazuk van, hiába távozott tőlük az évek során az aranylábú, de üvegtérdű Reuson kívül az összes sztárjuk. Götze és Lewandowski kezdte a sort, kis szünetet követően 2016-ban indult meg a nagy körforgás, Henrih Mhitarjan, Mats Hummels és Ilkay Gündogan, majd Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang, Matthias Ginter és Sven Bender igazolt el, az előző nyáron eladták Andrij Jarmolenkót és Szokratisz Papasztathopuloszt, és a duó mellett Mikel Merino, Gonzalo Castro, Nuri Sahin, a világbajnok André Schürrle, Erik Durm duó, illetve Kagava Sindzsi is új kihívások elé nézett, a télen pedig megvette a Chelsea 64 millió euróét a húszéves amerikai támadót, Christian Pulisicot.

Az elmúlt öt évet tekintve nagyjából nullára kihozta az erősítéseket a Dortmund, ennek az eredménye egy hazai kupagyőzelem és két bajnoki ezüstérem lett. Tavaly Abdou Diallo, Thomas Delaney, Axel Witsel, Leonardo Balerdi, Marius Wolf és Paco Alcácer érkezett, és egyik transzferrel sem sült fel az új edző, Lucien Favre. Aki most végleg elveszítette Pulisicot, akit a londoniak kölcsönadtak a tavaszra, a jobbhátvéd Felix Passlack a Fortuna Sittardhoz került kölcsönbe, az egykoron a Real Madrid elől elhappolt csodacsatárt, Alexander Isakot pedig a németek eladták 6.5 millió euróért a Real Sociedadnak. A még mindig csak 19 éves svédet 30 millió euróért visszaveheti a Dortmund, amely közel kilencmillióért szerezte meg őt, még 2017-ben.

Kölcsönből tért meg szintén az egykori közönségkedvenc Kagava mellett a Fulhamnek holmi 400 ezer euróért kölcsönadott, a Dortmund által harmincmillióért beszerzett Schürrle, a Bayerntől 12 millióért átigazolt középpályás, az akkor formáját azóta is keresgélő, sokszor sérült Sebastian Rode és a hétmilliós szélső hátvéd, az évekkel ezelőtt szintén sokkal többre taksált Jeremy Toljan.

Ha kicsit bogarásszuk a Dortmund közelmúltbeli igazolásait, akkor érdekes felfedezéseket tehetünk: egyrészt az elmúlt tíz évben a legtöbb pénzért a Bayern Münchentől transzferált a klub (egy embert kétszer is, erről később), 68.7 millió euróért, négy ízben, a legtöbben a saját második csapatból (15 fő) és az U19-ből (13) érkeztek; anagy visszatérők,azaz az Evanilson, Andreas Müller, Mario Götze, Jörg Heinrich, Jürgen Wegmann, Kavaga, Nuri Sahin, a mára elkallódó Kevin Grosskreutz és a fiatalon szintén elkótyavetyélt, de visszacsábított Marco Reus által alkotott lista élére pedig feliratkozott Mats Hummels.

Bizony, visszatért ugyanis a védelem régi feje, akit anno 4.2 millió euróért hoztak el Münchenből, majd már klasszisként 35 millióért adtak vissza 2016-ban, hogy most 30.5-ért szerezzék vissza – és ez a vételár felszökhet még 38 millióra is! Az ügy kockázata azonban nem ez, még csak nem is Hummels 30 és fél éves kora, hanem a sérülékenysége: a védelem Reusa mostanában csak kisebb nyavalyákat szedett össze, de azt szorgosan, 2014 óra 37-szer dőlt ki hosszabb-rövidebb időre, egy két hónapos kényszerpihenő mellett csak pár napokra.

Münchenben rápihenhetett az új kihívásokra, kikerült a válogatottból is, Dortmundba 2022-ig írt alá. Harmincévesnél idősebb védőért rajta kívül többet csak Leonardo Bonucciért fizettek, kétszer is (opciósan sem előzheti meg Hummels a 42 millióért a Milanhoz igazoló olaszt, de a második helyre befuthat). Hummels Münchenben évi hatmillió euró körül keresett nettóban, ebből egymilliót engedett.

A saját utánpótlásból felkerült Hummels mellé egy kapus, az U18-as válogatott Luca Unbehaun, elé egy szűrő, a szintén korosztályos válogatott Tobias Raschl, a jobbjára elszipkázták a Barcelonától a tizenkilenc éves Mateu Moreyt, a baljára meg 25.5 millió euróét megvették a Hoffenheimtől a 26 esztendős Nico Schulzot. Aki a Hertha és a Mönchengladbach után a Hoffenheimben virágzott ki, már nyolcszoros válogatott, sőt két gólt szerzett már a nationalelfben. Az előző két idényben 17 kanadai pontot hozott a klubjának, és az osztályzatok alapján mindkétszer bekerült a Kicker álomtizenegyébe, és ezzel a transzferrel az olasz útlevéllel is rendelkező Schulz lett minden idők legdrágább német szélső védője!

Most volt esedékes Paco Alcácerért a 21 millió eurós vételi opció, a katalánoktól a támadó kétmillióért jött kölcsönbe, azóta 32 mérkőzésen 19 gólt szerzett. A két oldalán egy-egy huszonötmillióért vett szélső tehet-vehet a következő idényben: Thorgan Hazard játékjogának értéke közel negyvenmillió euró, a Borussia Mönchengladbachban 2015 óta 90 kanadai pontot termelt. Itt jegyeznénk meg, hogy bár csak félmillió euróért vette, 9.5 millió euróért pocsékolta el őt a Chelsea, és a londoniak még Kylian Hazard-on is buktak kicsit. A középső Hazard is megcsinálta a szerencséjét, Dortmundban évi nettó négymillió euró körül keres ezentúl, ráadásul 2024-ig írt alá. Ő a két szélen, karmesterként és középcsatárként is bevethető, Julian Brandt szélső és általános támadó középpályás.

Mi tagadás, Brandtot akkor is örömtüzekkel köszöntötték volna a Signal Iduna Parkban, ha csak megjelenik egy edzőmérkőzés közben labdaszedőként, ugyanis a 23 éves német többször is igen kemény szavakkal utasította vissza a Bayern Münchent. A 25-szörös válogatott játékos miatt az őt félmillióért korábban eladó Wolfsburg szégyenkezhet, ezért a pénzért a labdarúgó 215 fellépésen összesen 93 gólt és gólpasszt szorgoskodott össze. Hogy ne legyen veszekedés, a Bild szerint Brandt fizetése is éppen annyi, mint Hazard-é, és erre jönnek rá természetesen a prémiumok (a kereseti lista élén Reus áll 11 millió bruttóval, ezt kell körülbelül felezni, de jönnek még a jutalmak erre, Götze bruttója kerek tízmillió, Witsel és Alcácer is nyolcat kap). Brandtért a Bayern mellett a Tottenham és az Atlético Madrid is kapkodott, és ő is igazi futballcsalád tagja: édesapja és ügynöke, Jürgen B-licences amatőr edző, kisöccse, Jascha a Werder Bremen serdülőjében pallérozódik.

Brandt korábban kijelentette, hogy ő aztán sohasem adja be a derekát a Bayernnek (amikor elhagyta a Wolfsburgot, akkor például ezért sem írt alá a münchenieknek, 2014-ben történt mindez), négymillió bruttóért hosszabbított korábban a Bayerrel, megkétszerezve 12.5 millió eurós kivásárlási opcióját (játékjogának értéke ötvenmillió). A mostani váltásra cimborája, Reus beszélte rá.

Némileg most megpihenhet a vezetőség, és gyorsan eladja Sebastian Rodét (ötmillió eurót kínál ért az Eintracht Frankfurt, érdeklődik a Southampton is), Ömer Toprakot több török klub is hívja a Sassuolo mellett, az olasz klub alighanem elviszi kölcsönbe két-három millió euróért, ötmilliós vételi opcióval Toljant, akit az Ajax is kinézett magának, a nyolcmillióért vihető Schürrlének a Besiktas és a Lazio mellett orosz és kínai kérői vannak (a problémát évi hétmillió eurós fizetése okozza), Kagavát pedig a Betis kerülgette legutóbb.

Valóságos aranybánya lesz a középső védő,Abdou Diallo, de ha eladják a Lyonnak vagy a PSG-nek, akkor sokak szerint ez az egész nyári költekezés értelmét veszélyezteti, könnyebben pótolnák Raphaël Guerreirót (PSG? Manchester City? Barcelona? Sevilla?), akinek jövőre lejár egyébként is a szerződése (vételára német lapok szerint 15 millió euró lehet). Thomas Tuchel egykori emberei közül Párizsba vinné Julian Weiglt, aki huszonhárom éves, huszonötmillió eurót ér a játékjoga, szerződése még két évig szól, szűrőként és középső védőként is szolgálja a klubot, tehát érdemes lenne megtartani (riválisai közül Witsel ráadásul már elmúlt harminc, Raschl meg túl fiatal). Német források szerint az ára 30 millió euró, a PSG mellett az Arsenal lehet a másik licitáló.

Dan-Axel Zagadoun harmincmillió eurós profitot lehetne bezsebelni, ha eladnák az Arsenalnak, de húszéves, így a jövő alapembere lehet a Borussiában, a két éve húszmillióért vett csatárt, Maximilian Philippetellenbenelviheti a Wolfsburg vagy a Mönchengladbach, Jacob Bruun Larsent pedig az Arsenal, Manchester United, Liverpool trió legbátrabbika. Említsük meg szegény Dario Scuderit, aki horrorsérülése után, alig 23 évesen visszavonult.

Pótolhatja Philippet 15 millió euróért Mario Mandzukic, sokkal többért Patrik Schick, egy 16 éves svájci csatárt már szerzett a klub Bradley Fink személyében, mellé érkezett a szélre a vele egykorú Giovanni Reyna, a nagy Claudio Reyna gyermeke. Olcsóbb megoldás csatárposztra Schickék helyett a kolumbiai Alfredo Morelos (Rangers) és Sebastian Soto (Hannover), sokkal drágább a mönchengladbachos Alassane Pléa, az evertonos Cenk Tosun és a rennes-i Ismaila Sarr, a másik kiszemeltet, Andrea Pinamontit közben elvitte a Juventustól a Genoa.

Hogy, hogy nem, a Sky Sports Austria értesülései szerint a Dortmund is érdeklődik Szoboszlai Dominik iránt, Zagadouért Londonból a sok pénz mellett a veterán Laurent Koscielny is befuthatna, és igazán jó móka lenne Diallo eladása esetén elhozni Münchenből Jérome Boatenget is. Weigl utóda lehetne az Empolitól az algériai Iszmael Bennaszer, aki Arsenal-célpont is, de a hírek szerint a Milan 16 millió eurót sem sajnálna érte, neki meg évi 1.5 milliós fizetést ajánl. Stanislav Lobotka (Celta Vigo) és Szoboszlai csapattársa, Diadie Samassékou (RB Salzburg) is felvetődött pótlásként, de ők annyiba kerülhetnek, mint amennyiért Weiglt el lehet adni.

A középpálya kreatív szekciójára Szoboszlai mellett kiszemelt állítólag a kis Hagi, Ianis, de Eljif Elmas (Fenerbahce) és a spanyol Dani Olmo is, a Ligue 1-ből érkezhet a nagyon tehetséges Jeff Reine-Adélaide (Angers), aki tavaly csúszott ki fillérekért az Arsenal kezéből, már a francia U21-es válogatott alapembere.


Haladva a patinás futballcsaládok során, a balszellő Marcus Thuram, Liliam gyermeke is szóba került dortmundi erősítésként, a Fulham szélsőjével, Harvey Elliott-tal, a Barcelona U19-eseit erősítő Anssumane Fatival és a valenciai Goncalo Guedesszel egyetemben.

„Az előző idényben sokat fejlődtünk, és nagy motiváció a számunkra, hogy akkor nagyon közel kerültünk a csúcshoz, a fél bajnokságon át a tabella élén álltunk. A célunk és kötelességünk egyértelműen a bajnoki cím” – mondta a sportigazgató Michael Zorc, aki nem véti el szem elől a többi célt sem: a Dortmund húszmillió eurót költ edzőkomplexumára, akadémiájára és székházára.

További erősítések ide vagy oda, a keret máris bajnokesélyes, a Dortmund erejét nem egy mondjuk Bürki – Hakimi, Akanji, Hummels, Schulz – Witsel, Delaney – Brandt, Reus, Sancho – Alcácer csapat adja, hanem a Bürki – Hakimi/Piszczek, Akanji/A. Diallo, Hummels/Balerdi/Zagadou, Schulz/Schmelzer/Guerreiro – Witsel/Dahoud, Delaney/Weigl – Brandt/Bruun Larsen/Wolf, Reus/Götze, Sancho/Th. Hazard – Alcácer/Phillip vagy Mandzukic választék.

Láthatjuk: egy jó cserekapus, egy középső középpályás és egy gólvágó még kell, de a kispad már bajnoki és BL-aranyas szint...

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSA
2019 NYARA

AUGSBURG
Érkezett:
Iago (Internacional, 6500000), Carlos Gruezo (Dallas, 4000000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2500000), Ruben Vargas (Luzern, 2500000), Noah Sarenren Bazee (Hannover, 1700000), Marvin Friedrich (Union Berlin, 1000000), Mads Pedersen (Nordsjaelland, 800000),Marek Suchy (FC Basel, i.)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Düsseldorf), Caiuby (Grasshoppers), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Jonathan Schmid (Freiburg, 4000000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, i.), Ku Dzsa Csol (szl.), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (szl.), Ddzsi Dong Von (Mainz, i.), Uszami Takasi (Gamba Oszaka), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham), Gregor Kobel (Hoffenheim)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Kerem Demirbay (Hoffenheim, 32000000), Moussa Diaby (PSG, 15000000), Daley Sinkgraven (Ajax, 5000000)
Kölcsönből vissza: Tomasz Kucz (DSC)
Távozott: Julian Brandt (Dortmund, 25000000), Sam Schreck (Groningen), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, 8 500 000)
Kölcsönből vissza: Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Lucas Hernández (Atlético Madrid, 80000000 euró), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart, 35000000), Jann-Fiete Arp (Hamburg, 3000000)
Távozott: Mats Hummels (Borussia Dortmund, 30500000), Marco Friedl (Werder Bremen, kölcsön után végleg), Franck Ribéry (szerződése lejárt), Arjen Robben (visszavonult), Rafinha (Flamengo, ingyen)
Kölcsönből vissza: James Rodríguez (Real Madrid)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Mats Hummels (Bayern München, 30500000), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach, 25500000), Nico Schulz (Hoffenheim, 25500000), Julian Brandt (Leverkusen, 25000000), Paco Alcácer (Barcelona, kv., 21000000), Mateu Morey ( Barcelona U19, i.)
Kölcsönből vissza: Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt), Jeremy Toljan (Celtic), André Schürrle (Fulham), Kagava Sindzsi (Besiktas), Felix Passlack (Norwich City)
Távozott: Alexander Isak (Real Sociedad, kv., 6500000), Abdou Diallo (PSG, 31 000 000)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Fortuna Sittard), Jeremy Toljan (Sassuolo, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Christian Pulisic (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Stefan Lainer (RB Salzburg, 12000000), Breel Embolo (Schalke, 10000000)
Kölcsönből vissza: Bénes László (Holstein Kiel)
Távozott: Thorgan Hazard (Dortmund), Josip Drmic (Norwich City, i.)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Djibril Sow (Young Boys, 9000000), Filip Kosztics (Hamburg, kv., 6000000), Luka Jovics (Benfica, kv., 5000000), Dejan Joveljics (Crvena zvezda, 4000000), Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 8 500 000), Erik Durm (Huddersfield, i.)
Kölcsönből vissza: Marijan Cavar (Osijek), Nicolai Müller (Hannover), Danny Blum (Las Palmas), Max Besuschkow (Saint Gilloise), Kamada Daicsi (St. Truiden), Felix Wiedwald (Duisbur)
Távozott: Luka Jovics (Real Madrid, 60000000), Andersson Ordónez (LDU Quito, 450000), Danny Blum (Bochum, 250000), Branimir Hrgota (szl.), Nelson Mandela (szl.), Max Besuschkow (Jahn Regensburg), Sebastian Rode (Dortmund), Kevin Trapp (PSG), Martin Hinteregger (Augsburg)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Thomas Pledl (Ingolstadt, i.), Nana Ampomah (Waasland-Beveren, 4 000 000)
Kölcsönbe: Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf),Erik Thommy (VfB Stuttgart),Zack Steffen (Manchester City)
Kölcsönből vissza: Emmanuel Iyoha (Erzgebirge Aue), Havard Nielsen (Duisburg)
Távozott: Marvin Ducksch (Hannover, 1750000), Benito Raman (Schalke)
Kölcsönbe: Emmanuel Iyoha (Holstein Kiel), Jaroslav Drobny (szl.)
Kölcsönből vissza: Marcin Kaminski (VfB Stuttgart), Uszami Takasi (Augsburg), Dodi Lukebakio (Watford), Markus Suttner (Brighton)

FREIBURG
Érkezett:
Jong Vu Jong (Bayern München II, 4500000), Jonathan Schmid (Augsburg, 4000000), Kvon Csang Hun (Dijon, 3000000), Luca Itter (Wolfsburg, 2500000)
Kölcsönből vissza: Fabian Schleusener (Sandhausen), Patrick Kammerbauer (Holstein Kiel), Vincent Sierro (St. Gallen), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Yoric Ravet (Grasshoppers)
Távozott: Florian Niederlechner (Augsburg, 2500000), Vincent Sierro (Young Boys, 1500000), Jonas Föhrenbach (Heidenheim, 500000),Fabian Schleusener (Nürnberg, 450 000)
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Union Berlin), Pascal Stenzel (VfB Stuttgart)
Kölcsönből vissza: Vincenzo Grifo (Hoffenheim)

HOFFENHEIM
Érkezett: Ihlas Bebou (Hannover, 8500000), Sargis Adamyan (Jahn Regensburg, 1500000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Justin Hoogma (St. Pauli), Kevin Akpoguma (Hannover), Steven Zuber (VfB Stuttgart), Robert Zulj (Union Berlin), Vincenzo Grifo (Freiburg), Havard Nordtveit (Fulham), Philipp Ochs (Aalborg), Gregor Kobel (Augsburg)
Távozott: Kerem Demirbay (Leverkusen, 32000000), Nico Schulz (Dortmund, 25500000), Antonio Colak (HNK Rijeka, kv., 850000), Robin Hack (Nürnberg, 500000)
Kölcsönbe: Gregor Kobel (VfB Stuttgart), David Otto (Heidenheim)
Kölcsönből vissza: Reiss Nelson (Arsenal)

HERTHA BSC
Érkezett: Eduard Löwen (Nürnberg, 7000000), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow, i.)
Kölcsönből vissza: Alexander Esswein (VfB Stuttgart), Sidney Friede (Royal Mouscron)
Távozott: Valentino Lazaro (Inter, 22000000), Fabian Lustenberger (Young Boys, i.), Julius Kade (Union Berlin, i.), Jonathan Klinsmann (St. Gallen, i.)
Kölcsönből vissza: Derrick Luckassen (PSV)

1. FC KÖLN
Érkezett: Birger Verstraete (Gent, 3500000), Kingsley Ehizibue (Zwolle, 2000000), Kingsley Schindler (Holstein Kiel, i.)
Kölcsönből vissza: Tim Handwerker (Groningen)
Távozott: Serhou Guirassy (Amiens, 6000 000), Johannes Geis (szl.), Matthias Lehmann (visszavonult), Tim Handwerker (Nürnberg)

MAINZ
Érkezett: Edimilson Fernandes (West Ham, 7500000), Aarón Martín (Espanyol, 6000000), Ronaël Pierre-Gabriel (Monaco, 5500000), Jonathan Meier (Bayern München II, 1200000), Dzsi Dong Von (Augsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Aaron Seydel (Holstein Kiel), José Rodríguez (Fortuna Sittard)
Távozott: Anthony Ujah (Union Berlin, 2000000), Giulio Donati (szl.), Gaëtan Bussmann (szl.), Emil Berggreen (szl.), Jannik Huth (Paderborn), René Adler (visszavonult), Marin Sverko (Mainz II), Niko Bungert (visszavonult)
Kölcsönbe: Gerrit Holtmann (Paderborn), Issah Abass (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Aarón Martín (Espanyol)

PADERBORN
Érkezett: Johannes Dörfler (Uerdingen, i.), Marcel Hilssner (Hansa Rostock, i.), Cauly (Duisburg, i.), Rifet Kapic (Grasshoppers)
Kölcsönbe: Laurent Jans (Metz)
Távozott: Gerrit Holtmann (Mainz), Philipp Klement (VfB Stuttgart, 2500000), Bernard Tekpetey (Schalke, 2500000), Schindler Olivér (szl.)

RB LEIPZIG
Érkezett: Hannes Wolf (RB Salzburg, 12000000), Luan Candido (Palmeiras U20, 8000000)
Távozott: Bruma (PSV, 15000000), Marius Müller (Luzern)
Kölcsönből vissza: Emile Smith Rowe (Arsenal U23)

SCHALKE
Érkezett: Ozan Kabak (VfB Stuttgart, 15000000), Bernard Tekpetey (Paderborn, 2500000), Benito Raman (Fortuna Düsseldorf), Markus Schubert (Dynamo Dresden, i.)
Kölcsönbe: Jonjoe Kenny (Everton)
Kölcsönből vissza: Pablo Insua (Huesca), Fabian Reese (Greuther Fürth)
Távozott: Breel Embolo (Mönchengladbach, 10000000), Benjamin Goller (Werder Bremen, i.), Sascha Riether (visszavonult)
Kölcsönbe: Cedric Teuchert (Hannover), Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf), Ralf Fährmann (Norwich City, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Wolfsburg)

UNION BERLIN
Érkezett: Anthony Ujah (Mainz, 2000000), Marcus Ingvartsen (Genk, 1500000), Robert Andrich (Heidenheim, 1000000), Suleiman Abdullahi (Braunschweig, kv., 500000), Julius Kade (Hertha, i.), Florian Flecker (Hartberg, i.), Sheraldo Becker (Den Haag, i.), Manuel Schmiedebach (Hannover, kv.), Neven Szubotics (St.-Étienne, i.), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000), Christian Gentner (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Moritz Nicolas (Mönchengladbach), Keven Schlotterbeck (Freiburg), Marius Bülter (Magdeburg, 400 000)
Távozott: Marvin Friedrich (Augsburg, 1000000), Eroll Zejnullahu (szl.)
Kölcsönből vissza: Carlos Mané (Sporting CP), Robert Zulj (Hoffenheim)

WERDER BREMEN
Érkezett: Niclas Füllkrug (Hannover, 6500000), Marco Friedl (Bayern München, kv., 3500000), Benjamin Goller (Schalke, i.)
Kölcsönből vissza: Robert Bauer (Nürnberg), Niklas Schmidt (Wehen Wiesbaden)
Távozott: Aron Jóhannsson (Hammarby, i.), Thanosz Pecosz (szl.), Max Kruse (Fenerbahce, i.)
Kölcsönbe: Niklas Schmidt (Osnabrück), Jan-Niklas Beste (Emmen)

WOLFSBURG
Érkezett: Xaver Schlager (RB Salzburg, 15000000), Kevin Mbabu (Young Boys, 9200000), Joao Victor (LASK, 3500000), Paulo Otávio (Ingolstadt, 1100000), John Yeboah (Wolfsburg U19)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Schalke)
Távozott: Landry Dimata (Anderlecht, kv., 5000000), Victor Osimhen (Charleroi, 3500000), Luca Itter (Freiburg, 2500000), Paul Seguin (Greuther Fürth, 300000), Paul Verhaegh (Twente, i.), Sebastian Jung (Hannover, i.), Riechedly Bazoer (Vitesse)
Kölcsönbe: Marvin Stefaniak (Greuther Fürth)

LEZÁRVA SZERDÁN DÉLBEN.

Kv.: kölcsön után végleg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik