A FIFA-val fenyegetik, az UEFA segíti a Bayern Münchent

Vágólapra másolva!
2019.01.14. 21:04
null
Segít az új szabályokkal az UEFA.<a href="http://www.nemzetisport.hu/bajnokok_ligaja/bl-eltiltottak-a-bayern-jatekost-nem-jatszik-a-liverpool-ellen-2678079">Persze a Thomas Müller-ügy más tészta...</a>(Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.    

Játékosfronton nagyon szerény nyarat zárt tavaly a Bayern München, nettóban csak Leon Goretzkával bővült a keret, aki ingyen érkezett, visszatért kölcsönből Renato Sanches és Serge Gnabry, ugyanakkor a klub lemondott Douglas Costa, Arturo Vidal, Sebastian Rudy, Juan Bernat, Felix Götze és Fabian Benko szolgálatairól is, a veterán cserekapus, Tom Starke pedig visszavonult.

Ami nagyon fontos volt még, az az edzőkérdés: az Eintracht Frankfurttal búcsúzásként még a kupadöntőben a Bayern orra alá borsot törő Niko Kovac örökölte meg Jupp Heynckes kispadját, mellette a sportigazgató is viszonylag új a 2017 nyarán kinevezett Hasan Salihamidzic személyében – egyébként pedig mindenki az elnök, Uli Hoeness megszólalásaira kíváncsi.

Az egykori remek játékos nem is győzött nyilatkozni: először a nyári elmaradt erősítések, sőt gyengülés, aztán a pocsék őszközepi teljesítmény, néhány kötelező FC Hollywood-történet, a sajtó szerinti edzőkérdés, most pedig a téli erősítések miatt.

Pedig egy érkezőről már a nyáron tudni lehetett: tízmillió euróért költözött január legelején a kanadai-amerikai állampolgár, ghánai-libériai származású szélső, a 18 esztendős Alphonso Davies, aki mögött ifjú kora dacára az MLS-ben már 65 fellépés és azokon 20 kanadai pont áll, ezzel a távozással pedig ligarekorder lett. A ballábas, de mindkét szélen bevethető játékos letette a garast a kanadai felnőttválogatott mellett, és annyiszor leírtuk már korábban, hogy mindenki unja: a Bayern-keretben Franck Ribéry nemsokára 36 éves (ezen akkor sem tud változtatni a francia, ha gyémántport reggelizik müzlivel, ebédre kubai nők combján sodort, rubintporral meghintett töltött káposztát fogyaszt, vacsorára meg ír sörön és izlandi zuzmón hizlalt sztárséf kőkemény, feszes sapkájáról szippant fel porított sáfrányos szarvasgombát), Arjen Robben januárban tölti be a 35-öt – a jóval fiatalabb Kingsley Coman pedig saját bevallása szerint már csak egy komoly sérülésre van a visszavonulástól.

Két fiatal szélső is bemutatkozhatott a felnőttek között az ősszel: a dél-koreai Dzsong Vu Jong és Meritan Shabani, de nem titok, hogy a rövidtávú megoldást nem bennük, hanem kortársukban, a Chelsea Callum Hudson-Odoijában találták meg a bajor vezetők: őt sztárfizetéssel és a Robben távozása után felszabaduló 10-es mezzel, klubját 39.2 millió euróval kecsegtetik. Bár a Sky Germany egyik újságírója szerint a kérővel szóban már meg is egyező Hudson-Odoit Londonban csak a tartalékok között szerepeltetik, a felnőttek között csak elvétve léphetett pályára, főleg az Európa-ligában, de a Chelsea menedzsere, Maurizio Sarri nyilvánosan kikelt a Bayern ellen, mondván, nem kellene nyilvánosan csábítgatni az ő játékosukat, ez tiszteletlenség és törvénytelen is, az angolok emiatt a FIFA bevetésével fenyegetőznek.

Friss fejlemény, hogy hétfőre teljesen leállt a Chelsea és Hudson-Odoi a szerződáshosszabbítási tárgyalásokkal.

Korunk férfija



Megszólalt Robben is, szerinte a fiatal angolnak meg kell ragadnia az alkalmat, és el kell fogadni a Bayern hívását. Maga Hudson-Odoi mindenképpen jól jár, új, ötéves szerződést ajánlott neki a Chelsea, és az őrült összeg mögött természetesen ott rejtőzik egy másik angol fiatal, Jadon Sancho bundesligás befutása. Apropó: a másik új Sancho a walesi, jó nevű Rabbi Matondo lehet, akit a Manchester City U23-asai közül szúrtak ki Kovacék.

A támadósort Paulo Dybalával, a középpálya kreatív szekcióját Iscóval megerősíteni remek ötlet, de méregdrága – itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy a Bajnokok Ligája korábbi szabályai megkötötték a télen erősíteni akarók kezét, ám a mostani kiírásban már a BL-ben és az Európa-ligában is lehet három olyan játékost benevezni a tavaszi küzdelmekre, akik egy másik klub színeiben már pályára léptek a sorozatban.

A FIFA-val fenyegetik a Bayernt a réven, de az UEFA kisegítheti a német bajnokot a vámon…

Gyengének érezhetik a középpálya közepét is Hoenessék: Frenkie de Jong (Ajax) vihető, de csak nyártól, és a PSG, Barcelona kettős alaposan felverte az árát, Aaron Ramsey (Arsenal) közelebb áll a Juventushoz, és az ott kínált nettó (!) hétmillió eurós éves bérre kellene rákínálniuk a bajoroknak, és nagy kérdés, Adrien Rabiot (PSG) nem csak arra használja-e a Bayern érdeklődését, hogy egy-kétmillió euróval nagyobb fizetést és aláírási pénzt kapjon a Barcelonától.

Neki egyébként – öt esztendő alatt szezononként öt százalékkal növekvő – tízmillió eurós évi fizetést és tízmillió eurós aláírási pénzt ajánlottak a katalánok az egyik spanyol lap szerint, a münchenieknek tehát erre kell rálicitálniuk. Érkezhet még a nyáron lejáró szerződésű, így hasonló jókra számítható Ander Herrera is: tényleg járna már némi százalék Jean-Marc Bosmannak!

Még december végén került szóba a nápolyi Allan neve a középpályára, és két ismeretlen fiatalé: az egyik a Barcelona brazil-spanyolja, a 18 esztendős Lucas de Vegáé és a vele egykorú, de a felnőttek között már bizonyító bordeaux-i Aurélien Tchouaménié, és el is felejtettük írni fentebb három ifjú szélsőkiszemeltről: a kijevi Viktor Cihankovról, a mönchengladbachi Thorgan Hazard-ról és a római, „farkasos” Cengiz Ünderről.

Fiatal és remek képességű, azonnali erősítésről is hírt tudunk adni, ő a Bayer Leverkusen alig 19 esztendős támadó középpályása, Kai Havertz, akinek értéke a Transfermark szerint 65 millió euró. Havertz ebben az idényben a bajnokságban kilenc, az El-ben négy mérkőzésen hat kanadai pontig jutott. Ezért is vinné a Bayern mellett a Barca, a Liverpool, a Real Madrid, a PSG és a két manchesteri gigász is.

Sokkal olcsóbb a Villareal labdarúgója, Pablo Fornals, ő valamivel a felébe kerülne, de a kétszeres spanyol válogatott játékos már korántsem ennyire gólerős.

Régi nóta Lucas Hernández (Atlético), őt a különféle aláírási és ügynöki pénzekkel együtt megszerezni százmillió eurós mulatság, a lipcsei Dayot Upamecano harmadennyi lenne csak, az ajaxos Matthijs de Ligt meg hetvenmilliós tétel – ehhez képest a VfB Stuttgart világbajnokát, a védelem közepén és jobb oldalán is bevethető Benjamin Pavard-t sikerült alig 35 millió euróért (ennyi volt a kivásárlási ár) lefoglalni a nyárra. Ugyanakkor Jérome Boateng érdekes kijelentést tett: „A téli távozás számomra nem opció”, de a távoli örököse azért megérkezett: a tartalékokhoz az FC Dallastól az amerikai tini, Chris Richards, 1.7 millió euróért és a következő eladás negyven százalékáért. Boatenghez hasonlóan Renato Sanches sem teketóriázott: ha nem kap elég játéklehetőséget, a következő szezont máshol kezdi.

Távozhat még a télen ugyanakkor Robben (Internazionale), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Shabani (Ajax), David Alaba (Juventus) és James Rodríguez (Arsenal, Chelsea, Juventus), a krisztusi korba lépő Rafinha pedig majd a nyáron tér haza, a Flamengóhoz.

További izgalomra ad okot még a Bayern-hívőknek, hogy felvetődött: kedvenc klubjuk leigazolná Álvaro Moratát…



NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

AUGSBURG
Érkezett:Benjamin Leneis (Augsburg U19)
Kölcsönbe:Gregor Kobel (Hoffenheim, 150 000)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott:

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Alphonso Davies (Vancouver Whitecaps, 10 000 000 euró)
Távozott:

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Leonardo Balerdi (Boca Juniors, 15 000 000)
Kölcsönbe: Christian Pulisic (Chelsea)
Távozott:Christian Pulisic (Chelsea, 64 000 000)
Kölcsönbe:Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott:

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Sahverdi Cetin (Eintracht Frankfurt U19)
Kölcsönbe:Sebastian Rode (Borussia Dortmund)
Távozott:
Kölcsönbe:Deji Beyreuther (Chemnitz), Felix Wiedwald (Duisburg), Nicolai Müller (Hannover)
Kölcsönből vissza:Chico Geraldes (Sporting CP)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:
Johannes Bühler (egyesület nélküli),Jaroslav Drobny (Werder Bremen)
Távozott:Julian Schauerte (Eupen, i.), Lukas Schmitz (Wolfsberg, i.), Marlon Ritter (Paderborn), Axel Bellinghausen (visszavonult)
Kölcsönbe:Havard Nielsen (Duisburg), Johannes Bühler (Aalen)

FREIBURG
Érkezett:

Kölcsönbe:Vincenzo Grifo (Hoffenheim, 600 000)
Távozott:

HANNOVER
Érkezett:

Kölcsönbe:Kevin Akpoguma (Hoffenheim, 220 000), Nicolai Müller (Eintracht Frankfurt)
Kölcsönből vissza:Uffe Bech (Bröndby), Samuel Sahin-Radlinger (Brann Bergen)
Távozott:
Kölcsönbe:Philipp Tschauner (Ingolstadt)

HERTHA BSC
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Makszimilian Pronyicsev (Erzgebirge Aue)
Távozott:
Kölcsönbe:Alexander Esswein (VfB Stuttgart), Makszimilian Pronyicsev (Hallescher FC)

HOFFENHEIM
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Vincenzo Grifo (Freiburg, 600 000), Steven Zuber (VfB Stuttgart, 600 000), Felipe Pires (Palmeiras, 400 000), Kevin Akpoguma (Hannover, 220 000), Gregor Kobel (Augsburg, 150 000)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Amadou Haidara (RB Salzburg, 18 000 000),Tyler Adams (New York Red Bulls, ingyen)
Kölcsönből vissza:Felix Beiersdorf (Meuselwitz)
Távozott:Felix Beiersdorf (szerződését felbontották)

MAINZ
Érkezett:

Távozott:

NÜRNBERG
Érkezett:
Simon Rhein (Nürnberg II)
Távozott:

SCHALKE 04
Érkezett:

Távozott:Naldo (Monaco, 2 000 000),Johannes Geis (1. FC Köln)

VFB STUTTGART
Érkezett:

Kölcsönbe:Steven Zuber (Hoffenheim, 600 000), Alexander Esswein (Hertha, 400.000)
Kölcsönből vissza:Ebenezer Ofori (New York City FC)
Távozott:

WERDER BREMEN
Érkezett:
Romano Schmid (RB Salzburg, 1 000 000)
Távozott:Jaroslav Drobny (Fortuna Düsseldorf)
Kölcsönbe:Ole Käuper (Erzgebirge Aue)

WOLFSBURG
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Riechedly Bazoer (FC Porto)
Távozott:Jakub Blaszczykowski (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Riechedly Bazoer (Utrecht)

Lezárva hétfőn este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik