60 millió eurós sportkomplexum magyar „bikákkal” a kapui mögött

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.04.19. 19:33
null
Lőw Zsolt nagy lelkesedéssel magyarázott a körülményekről
Minden igényt kielégítő sportkomplexumban dolgozhat Lőw Zsolt és Gulácsi Péter, a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga 2.) szereplő RB Leipzig másodedzője, illetve kapusa. Lipcsei látogatásunkkor Lőw Zsolt elmondta, minden, a sikert elősegítő kívánságukat teljesítik a klubnál, de ezért cserébe kőkemény munkát és eredményt várnak el. A csapat pedig egyelőre hozza ezt, négy fordulóval a bajnokság vége előtt feljutó helyen áll.

MINDENT MEGKAPNAK, DE CSERÉBE…

Gulácsi Péterrel készített interjúnkban már említettük
, az RB Leipzig kapuján a „Vigyázat, szabadon engedett bikák a kapu mögött” felirat áll. A mondat arra emlékeztet, hogy a csapat főszponzora a Red Bull, ám a német másodosztályban érvényes szabályok miatt a klub nem veheti fel az energiaital-gyártó cég nevét, éppen ezért az együttes hivatalosan RasenBallsport Leipzig.

Lőw Zsolt nagy örömmel fogadta Németországban járó stábunkat és még nagyobb lelkesedéssel nyilatkozott a körülményekről. A 60 millió euróból felépített sportkomplexum valóban minden igényt kielégít, minden egyes játékosnak külön szobája van, ott is lakhatnának az edzőközpontban. Erről is beszélt Gulácsi Péter az NSO Tv-nek:

„Játékosaink szeretik, hogy itt valóban otthon érezhetik magukat, ezért az idegenbeli meccsek után rendszeresen előfordul, hogy itt alszanak – mondta Lőw Zsolt a Nemzeti Sport Online-nak. – A klub érdeke az, hogy a labdarúgók a lehető legtöbb időt töltsék itt, mert megkapnak mindent ahhoz, hogy jó teljesítményt tudjanak nyújtani.”

A videóban látottak mellett teljes wellnessközpont segíti a játékosokat, amelyben jégmedence mellett többféle szauna is van, így a regenerációs eszközök mellett a pihenés is kifogástalan körülmények között telhet.

JÓ ÚTON A FRADI ÉS A VÁLOGATOTT

A Red Bull nyújtotta körülményekről még egy magyar játékosnak van tapasztalata a közelmúltból. A 18 éves Patik Márton másfél évet töltött el a Red Bull Salzburg akadémiáján, mielőtt a nyáron visszatért volna a Ferencvároshoz.

„Amikor Salzburgba szerződtem, rengeteg újdonsággal találkoztam – mondta Patik az NSO-nak. – A körülmények valóban kifogástalanok voltak, a technikai lehetőségek pedig jóval korszerűbbek voltak, mint itthon. Amikor visszajöttem Magyarországra, örömmel tapasztaltam, hogy a Fradinál és a válogatottnál is előrelépések történtek ilyen téren.”

A szakmai munkát a legmodernebb technikák, felmérő eszközök segítik. Lőw Zsolttól ezekbe bemutatást nyerhetett az NSO stábja, fényképeket azonban nem készíthettünk – vannak titkok, amiket igyekeznek megőrizni a riválisoktól.

„A játékosokat és az edzőket is segíti, hogy ilyen körülmények között dolgozhatnak. Valóban elképesztő, igazán csak az tudja elképzelni, aki a részese ennek. Ami a siker és a csapat érdekeit szolgálja, azok közül minden teljesül. Mindenben segítenek, a munkában és a privát életben egyaránt. Szép autókat, jó fizetést kapunk, szép szállodában alszunk…”

„A másik oldala viszont az – amit szinte senki sem lát –, hogy rengeteget követelnek. Hihetetlen nagy a nyomás és a munkatempó. El lehet felejteni, mi van leírva a szerződésedben a »munkaidő« pontnál, sokszor reggel nyolctól este nyolcig itt vagyunk, a hétvégéket végigdolgozzuk. Magas színvonalat követelnek, most konkrétan a feljutást. Salzburgban is hasonló volt a helyzet, csak ott a bajnoki címet várták el. Összességében élvezem, de a szezon végéhez közeledve nem tagadom, nagyon fárasztó. Fogy az energiánk, miközben a nyomás nő.”

OKOSAN ÉSZREVETTÉK MAGYARORSZÁGON, HOGY…

Lőw 2002-ben került ki az Újpesttől az Energie Cottbushoz, majd a Hansa Rostock, a Hoffenheim és a Mainz játékosa volt, de ezt követően edzőként is kint dolgozott, így kissé külső szemlélőként követi figyelemmel a futballunkkal kapcsolatos eseményeket.

„Nagyon jó folyamatokat látok a magyar labdarúgásban, örülök, hogy elkezdődtek a stadionépítések, a létesítmények felújítása. Okosan észrevették, hogy amíg a körülmények nem megfelelőek, addig nehéz megfelelő utánpótlásképzésről beszélni. Az infrastrukturális helyzet európai szinten is kiemelkedő, valamint a szakmai képzés is jó úton jár. Ha minden része így fejlődik a magyar labdarúgásnak, akkor az Európa-bajnokság sikerének hátszelével új lendületet kaphat.”

Szeretne egy nap Dárdaival dolgozni (Fotó: weltfussball.de)
Szeretne egy nap Dárdaival dolgozni (Fotó: weltfussball.de)

Az új lendület egyben azt jelenti, hogy a következő szezontól még több légióst láthatunk Németország pályáin futballozni?

„Biztos vagyok benne. Van egy új generáció, amelynek tagjai most az NB I-ben játszanak, de a válogatottban is jó teljesítményt nyújtanak. Ezek a futballisták a nyáron, az Európa-bajnokság után biztosan külföldre szerződnek. Az NB I csapatainak számát csökkentették, ez jót tett a bajnokság színvonalának, örülök neki. Annak egy kicsit kevésbé, hogy a Fradi lett az aranyérmes… Megérdemelten – teszem hozzá –, de természetesen a szívem Újpestre húz, és örülök neki, hogy ott is egyre jobb a csapat.”

SZÍVESEN LETTEM VOLNA DÁRDAI SEGÍTŐJE, ÁM…

Bár fentebb azt írtuk, Lőw játékoskarrierje és edzői pályafutása is külföldön zajlik már évek óta, közel volt hozzá, hogy – ha ideiglenesen is, de – ismét hazánkban dolgozzon. Amikor Dárdai Pált nevezték ki szövetségi kapitánynak, nagyon szerette volna, hogy a korábbi balhátvéd legyen a segítője.

„Tisztelem és becsülöm Palit, a Bundesligában egymás ellen, a válogatottban együtt játszottunk. Aktív pályafutásunk után együtt kezdtük meg az edzősködést. Már akkor éreztem, hogy egyformán gondolkodunk, hasonló értékrendet képviselünk. Amikor kinevezték szövetségi kapitánynak, rögtön hívott. Nagyon sokat beszélgettünk, szerettük volna mind a ketten, hogy közösen dolgozhassunk.”

„Megkérdeztem Salzburgban a vezetőket, ám nagyjából tíz másodperc után rávágták, hogy nincs erre lehetőségem, mert nemzetközi porondon játszunk, heti két meccsünk volt, ebbe az sem fért bele, hogy csak a válogatott szünetben utazgassak. Nagyon sajnáltam, szívesen dolgoztam volna vele. Elképesztő, amit ebből a keretből kihozott a Herthánál!"

Lőw Zsolttal (balra) nagyon elégedett Ralf Rangnick (jobbra), ragaszkodik honfitársunkhoz (Fotó: abendblatt.de)
Lőw Zsolttal (balra) nagyon elégedett Ralf Rangnick (jobbra), ragaszkodik honfitársunkhoz (Fotó: abendblatt.de)

Lőw úgy érzi, rengeteg tapasztalatot szerzett és fejlődött az előző években. Ennek köszönheti, hogy Ralf Rangnick Lipcsébe vitte. A következő szezonban új edző jön, Rangnick ismét sportigazgató lesz, de azt megígérte a magyar szakembernek, hogy csak úgy érkezhet Lipcsébe új tréner, ha ő lesz a pályaedzője.

„Ez hatalmas megtiszteltetés nekem. Azzal érvelt, hogy ilyen másodedzővel nem dolgozott még együtt, aki emberileg és szakmailag ilyen komplex »csomagot« képez.”

Ha így folytatja, ő lesz az új Dárdai Pál?

„Vannak terveim, álmaim, céljaim. Mint mondtam nagyon szeretnék majd egyszer együtt dolgozni Palival, valamint Tomas Tuchellel, aki most a Dortmund trénere. Most azonban szenzációs helyen vagyok, nagyon kerek minden.”

„Hogy szeretnék-e vezetőedző lenni? Most úgy érzem, az én karakteremhez jobban illik a pályaedzőség. Élvezem, hogy nem kell megtartanom a három lépés távolságot a játékosokkal, jó, hogy bíznak bennem, olyasmit is megosztanak velem, amit a vezetőedzővel nem. Szeretem, hogy kapocs vagyok a játékosok és a vezetőedző között. Nem zárom ki, hogy a jövőben így lesz, de ennek most még nincs itt az ideje.”

A Valenciánál látták, és megvalósították – palánkos pálya a négy a négy elleni játékhoz, a játék gyorsítása érdekében
A Valenciánál látták, és megvalósították – palánkos pálya a négy a négy elleni játékhoz, a játék gyorsítása érdekében
A palánk úgy készült el, hogy elég kemény legyen, de ne legyen sérülésveszélyes
A palánk úgy készült el, hogy elég kemény legyen, de ne legyen sérülésveszélyes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik