Az Eb-keretbe kerülés receptje – a szurkolók kedvencének kiszorítása

Vágólapra másolva!
2016.04.12. 08:40
null
Gulácsi Péter a klubjában kiszorította poszttársát, a válogatottban nagyobb a konkurencia (Fotó: Földi Imre)
Nehéz heteket, hónapokat élt meg Gulácsi Péter a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő RB Leipzig kapusa, de az előző hetekben már rendszeres játéklehetőséghez jut. Mi hozta meg a változást? Ott lehet-e az Európa-bajnokságon? Miért maradtak kevesen az U20-as bronzérmesek közül a válogatottnál? Ezekről beszélt Gulácsi a Nemzeti Sport Online-nak.

– Néhány hónapja azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, úgy érzi, ha a hosszú távú célokat nézi, kiváló helyen van, de rövid távon nem ideális a helyzete, mert nem védhet. Az előző hetek azonban változást hoztak, Fabio Coltorti megsérült, bekerült a helyére, de azután is a kezdőcsapatban maradt, hogy riválisa felépült. Mondhatjuk, hogy élt a lehetőséggel?
– Azt hiszem, igen, mondhatjuk ezt – mondta Gulácsi Péter az NSO-nak. – Fabio Coltortiról tudni kell, hogy Lipcsében a klub és a csapat szempontjából is fontos egyéniség. Kétszer feljutott az együttessel, a negyedosztálytól a második ligáig végig ő védte a kaput, a szurkolók egyik nagy kedvence, ráadásul csapatkapitány-helyettes. Nagy fegyvertény, hogy ki tudtam szorítani, de a csapatban nincsenek fix helyek, én sem vagyok bebetonozva a kapuba. Teljesítményalapon működik minden, a nyakamban „liheg”, de ha továbbra is jó teljesítményt nyújtok, akkor én védek ezentúl is.

– Ha így lesz, ott lehet az Európa-bajnokságon?
– Nehéz ezt megmondani, nem látok bele a szövetségi kapitány fejébe. Van egy összeszokott hármas, a Király Gábor, Dibusz Dénes és Bogdán Ádám alkotta trió. A magam részéről nagyon örülök neki, hogy játéklehetőséghez jutok mostanában, olyan csapatban védek, amely sikeres, és nagy potenciál van benne. Mindenképpen előnyös helyzet ez nekem, de azt nem tudom, mi alapján dönt a szövetségi kapitány, hogy a felkészülési meccseken, az edzéseken vagy a klubcsapatban mutatott teljesítmény lesz-e a mérvadó.

– Az U20-as világbajnokságon Egyiptomban bronzérmet szerző csapatból kevesen pályáznak reális eséllyel arra, hogy ott legyenek az Európa-bajnokságon. Németh Krisztián minden bizonnyal ott lesz a keretben, önön kívül még Korcsmár Zsoltnak lehet esélye, a többieknek azonban kevés vagy szinte semmi. Gondolta volna hét évvel ezelőtt, hogy ez így lesz?
– Nem könnyű erre a kérdésre választ adni. Akkor éppen olyan korban voltunk, hogy némelyek már felnőttjátékosok voltak, sokan azonban nem. Ekkor dől el igazán, hogy profi környezetben ki hogyan tudja kamatoztatni a tehetségét. Sajnálom, hogy a srácok közül kevesen maradtunk meg válogatott szinten, de ez még változhat, látok rá esélyt, hogy a jövőben beépülnek még többen abból a korosztályból. Ez nem magyar jelenség, külföldön is sokszor előfordul, hogy egy-egy korosztályból csak néhányan kerülnek oda a felnőttekhez.

MIBEN SZERETNE MÉG FEJLŐDNI? MILYENEK A KÖRÜLMÉNYEK LIPCSÉBEN A SALZBURGIAKHOZ KÉPEST? A VÁLASZOKAT KERESSE A TELJES INTERJÚBAN, A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik