Videó: nagyszerűen helytállt a vészkapus, akinek csak szigszalagos mez jutott

Vágólapra másolva!
2022.01.25. 11:04
null
Nagyszerűen helytállt a vészkapus, akinek csak szigszalagos mez jutott (Fotó: AFP)
Arra már többször is láthatunk példát, hogy egy csapatnak elfogyott a cseréje vagy kiállították a kapusát, így egy mezőnyjátékos állt a vonalra. Ám az csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy futballista a teljes játékidőt a tőle idegen poszton, hálóőrként tölti. Hétfőn ezt megtette az eredetileg balhátvédként bevethető Comore-szigeteki Chaker Alhadhur, aki a kapusok kiesése miatt egy túlméretezett, szigetelőszalaggal felszámozott mezben védett a házigazda Kamerun ellen, nem is akárhogyan.

 

Mint arról beszámoltunk, a Comore-szigeteki delegáció tagjai közül tizenketten koronavírusosak, köztük Amir Abdou szövetségi kapitány és hét játékos. Utóbbiak között érintett a keret két bevethető kapusa, Moyadh Ousseini és Ali Ahamada, az első számú hálóőrt, Salim Ben Boinát pedig már korábban elvesztették sérülés miatt, így a kameruniak elleni nyolcaddöntőben a francia másodosztályú Ajacciónál jobbára csak a kispadot koptató balhátvéd, a 30 éves Chaker Alhadhur húzta fel a kapuskesztyűket és állt a kapu elé.

Hogy még nehezebb legyen a dolga, a találkozó 7. percében csapattársa, Nadjim Abdou védő azonnal piros lapot kapott, miután rálépettMoumi Ngamaleusarkára.

Érezhető volt, hogy szokatlan a szerepkör a Franciaországban született, 173 centiméter magas balhátvédnek. Rögtön a mérkőzés elején kifejelt egy labdát – ahelyett, hogy megfogta volna –, s az is megmosolyogtató volt, amikor Vincent Aboubakar lövése előtt hátratette a kezeit – feltehetőleg elfelejtette, hogy ezen a napon kézzel is hozzáérhet a labdához.

Nem is csoda, hiszen a fellelhető információk alapján egyetlen mérkőzésen sem állt még a kapuban, igaz, a beszámolók szerint jól teljesített az elmúlt napok edzésein.


A kezdeti nehézségek ellenére Alhadhur – aki mindhárom csoportmérkőzésen a kispadot koptatta – nagyszerű teljesítményt nyújtott, már most az Afrika-kupa egyik hőseként emlegetik. Mindössze két gólt kapott a torna egyik favoritjától, bemutatott négy védést, egyszer tisztázott, ötvenkétszer ért a labdához és negyvenkét passz fűződik a nevéhez.

Széles mosolyok közepette mutatott be irigylésre méltó hárításokat az Angliában már „Schmeichelként” emlegetett játékos.


A csoda nem jött össze, kiesett a nem hivatalos becenevét az 1938-ban felfedezett bojtosúszós maradványhalakról kapó Comore-szigetek, ám az biztos, hogy a tornán debütáló válogatott és a vészkapus Alhadhur belopta magát az emberek szívébe.

33. AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Január 23., Limbe
Limbe Stadion
Burkina Faso–Gabon 1–1 – 11-esekkel: 7–6
Január 23., Garoua
Roumdé Adjia Stadion
Nigéria–Tunézia 0–1
Január 24., Bafoussam
Kouekong Stadion
Guinea–Gambia 0–1
Január 24., Yaoundé
Olembe Stadion
Kamerun–Comore-szigetek 2–1
Január 25., Bafoussam
Kouekong Stadion
Szenegál–Zöld-foki-szigetek (5. nyolcaddöntő)
Január 25., Yaoundé
Ahmadou Ahidjo Stadion
Marokkó–Malawi (6. nyolcaddöntő)
Január 26., Douala
Japoma Stadion
Elefántcsontpart–Egyiptom (7. nyolcaddöntő)
Január 26., Limbe
Limbe Stadion
Mali–Egyenlítői-Guinea (8. nyolcaddöntő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik