H. Á. 2022.01.24 22:17 Frissítve: 2022.01.25 00:49

Afrika-kupa: Kamerun legyőzte a vészkapussal felálló Comore-szigeteket

Az idei Afrika-kupa egyik legfurcsább mérkőzésére került sor hétfő este Yaoundében, amikor a házigazda Kamerun 2–1-re legyőzte Comore-szigetek válogatottját, amelynél a kapusok kiesése miatt a balhátvéd, Chaker Alhadhur védett – nem is akárhogyan! –, és amely a 7. perctől kezdve emberhátrányban játszott csapatkapitánya kiállítása miatt.

 

Aboubakar (zöldben) szerezte Kamerun második gólját (Fotó: AFP)

 

Amint arról beszámoltunk, a tornán szereplő Comore-szigeteki delegáció tagjai közül tizenketten koronavírusosak, köztük Amir Abdou szövetségi kapitány és hét játékos. Utóbbiak között érintett a keret két bevethető kapusa, Moyadh Ousseini és Ali Ahamada, az első számú hálóőrt, Salim Ben Boinát pedig már korábban elvesztették sérülés miatt, így a kameruniak elleni nyolcaddöntőben a francia másodosztályú Ajacciónál jobbára csak a kispadot koptató balhátvéd, Chaker Alhadhur húzta fel a kapuskesztyűket és állt a kapu elé.

Ilyen előjelek után a tornán újoncnak számító szigetország válogatottja a legkevésbé sem számított esélyesnek a házgazda ellen, s a helyzet csak még kétségbeejtőbbé vált számára a találkozó 7. percében, amikor Nadjim Abdou azonnal piros lapot kapott, miután rálépett Moumi Ngamaleu sarkára.

Az emberhátrányba kerülő vendégek erejéből azonban még így is futotta néhány veszélyes akcióra, ám a vezetést a hazaiak szerezték meg: a 29. percben Karl Toko Ekambi jól helyezett lövését Alhadhur nem védhette – tán egy képzett kapusnak is dicséretére vált volna a hárítás.

Kamerun a második félidőben még többet birtokolta a labdát, s már kapura is többször volt veszélyes, de Alhadhur vészkapus olykor igencsak bravúros védésekkel állította meg a támadásokat – lásd az alábbi videót.

A 70. percben Vincent Aboubakar góljával sikerült megduplázniuk a nyomasztó fölényük ellenére meglehetősen fogatlan oroszlánnak tűnő hazaiaknak az előnyüket, ám a folytatás tartogatott még meglepetést.

A hajrára fordulva ugyanis Youssouf M'Changama jó 30 méterről végezhetett el szabadrúgást, és nagy erővel, védhetetlenül a jobb felső sarokba zúdította a labdát, amivel nyílttá vált az utolsó bő tíz perc.

Újabb gól azonban már nem esett, így Kamerun került a legjobb nyolc közé, ám Comore-szigetek válogatottjának teljesítménye és mutatott produkciója minden elismerést megérdemel. 2–1

A legjobb nyolc között Kamerunra a torna másik újonca, a kora este Guineát búcsúztató Gambia vár majd, a találkozót szombaton rendezik Doualában.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NYOLCADDÖNTŐ

Kamerun–Comore-szigetek 2–1 (Toko Ekambi 29., Aboubakar 70., ill. M'Changama 81.)
KORÁBBAN
Guinea–Gambia 0–1
(M. Barrow 71.)

2022.05.23 21:35:49

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Tanulság persze nincs, az nem számít annak, hogy egy-egy korszak divatos szenvedélye a sportban is utat tör magának. Kampányok ide, kampányok oda. Amelyekkel az a bajom, hogy mindig valami ellen teszik le a voksukat és nem a pozitív megoldás mellett. A dohányzástól már úgy-ahogy sikerült elriasztani az embereket, de ha a célért igénybe vett pénzt és energiát arra fordították volna, hogy a sport mellett szóljanak hasonló intenzitással, kevésbé lenne álszent az akció.

2022.05.22 18:21:09

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

Lemarad az európai kupaporondról a bácskai együttes amiatt, hogy nem nyert.

2022.05.21 23:14:43

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A köztársasági elnök számára a magyar az magyar.

2022.05.21 09:42:08

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Győzelemmel ünnepelte Skrtel visszavonulását a Spartak, a szerdahelyieknek harcolniuk kell még az Európa-konferencialigáért.

2022.05.21 13:04:50

Minden más foci BERTA MIHÁLY

A Wembleyben rendezett döntőben Johan Cruyff Barcelonája 1–0-ra verte a Sampdoriát.