Afrika-kupa: Kamerun legyőzte a vészkapussal felálló Comore-szigeteket

Vágólapra másolva!
2022.01.24. 22:17
null
Aboubakar (zöldben) szerezte Kamerun második gólját (Fotó: AFP)
Az idei Afrika-kupa egyik legfurcsább mérkőzésére került sor hétfő este Yaoundében, amikor a házigazda Kamerun 2–1-re legyőzte Comore-szigetek válogatottját, amelynél a kapusok kiesése miatt a balhátvéd, Chaker Alhadhur védett – nem is akárhogyan! –, és amely a 7. perctől kezdve emberhátrányban játszott csapatkapitánya kiállítása miatt.

Amint arról beszámoltunk, a tornán szereplő Comore-szigeteki delegáció tagjai közül tizenketten koronavírusosak, köztük Amir Abdou szövetségi kapitány és hét játékos. Utóbbiak között érintett a keret két bevethető kapusa, Moyadh Ousseini és Ali Ahamada, az első számú hálóőrt, Salim Ben Boinát pedig már korábban elvesztették sérülés miatt, így a kameruniak elleni nyolcaddöntőben a francia másodosztályú Ajacciónál jobbára csak a kispadot koptató balhátvéd, Chaker Alhadhur húzta fel a kapuskesztyűket és állt a kapu elé.

Ilyen előjelek után a tornán újoncnak számító szigetország válogatottja a legkevésbé sem számított esélyesnek a házgazda ellen, s a helyzet csak még kétségbeejtőbbé vált számára a találkozó 7. percében, amikor Nadjim Abdou azonnal piros lapot kapott, miután rálépettMoumi Ngamaleusarkára.

Az emberhátrányba kerülő vendégek erejéből azonban még így is futotta néhány veszélyes akcióra, ám a vezetést a hazaiak szerezték meg: a 29. percben KarlToko Ekambi jól helyezett lövését Alhadhur nem védhette – tán egy képzett kapusnak is dicséretére vált volna a hárítás.

Kamerun a második félidőben még többet birtokolta a labdát, s már kapura is többször volt veszélyes, de Alhadhur vészkapus olykor igencsak bravúros védésekkel állította meg a támadásokat – lásd az alábbi videót.

A 70. percben Vincent Aboubakar góljával sikerült megduplázniuk a nyomasztó fölényük ellenére meglehetősen fogatlan oroszlánnak tűnő hazaiaknak az előnyüket, ám a folytatás tartogatott még meglepetést.

A hajrára fordulva ugyanis Youssouf M'Changama jó 30 méterről végezhetett el szabadrúgást, és nagy erővel, védhetetlenül a jobb felső sarokba zúdította a labdát, amivel nyílttá vált az utolsó bő tíz perc.

Újabb gól azonban már nem esett, így Kamerun került a legjobb nyolc közé, ám Comore-szigetek válogatottjának teljesítménye és mutatott produkciója minden elismerést megérdemel.2–1

A legjobb nyolc között Kamerunra a torna másik újonca, a kora este Guineát búcsúztató Gambia vár majd, a találkozót szombaton rendezik Doualában.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NYOLCADDÖNTŐ

Kamerun–Comore-szigetek 2–1 (Toko Ekambi 29., Aboubakar 70., ill. M'Changama 81.)
KORÁBBAN
Guinea–Gambia 0–1
(M. Barrow 71.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik