Történelmi vb a Fradi légiósa nélkül – erre érdemes figyelni!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2015.06.05. 11:58
null
Négy évvel ezelőtt a japánok emelték magasba a világbajnoki trófeát (Fotó: Reuters, archív)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdetét veszi a hetedik női futballvilágbajnokság Kanadában. A mieinknek nem sikerült kvalifikálniuk magukat a 24 csapatos tornára, de így is lesz kiért szorítanunk a hölgyek legfontosabb 2015-ös sportági eseményén. A német válogatottban az első vb-jére készülő Marozsán Dzseniferre, míg a braziloknál „minden idők legjobb női labdarúgójára” hárulhat kulcsszerep. Arról nem beszélve, hogy két játékos történelmi tett előtt áll. Íme, beharangozó írásunk a kanadai világversenyre!

 

NEM SZOKVÁNYOS VILÁGBAJNOKSÁG ELÉ NÉZÜNK

A LEBONYOLÍTÁSRÓL

A 2015-ös női világbajnokságon huszonnégy csapat vesz részt, Kamerun, Costa Rica, Ecuador, Elefántcsontpart, Hollandia, Spanyolország, Svájc és Thaiföld először tagja a mezőnynek.

A válogatottakat hat darab négyes csoportba sorolták, a kvartettek első két helyezettje mellett a négy legjobb csoportharmadik is bejut a legjobb tizenhat közé.

A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A döntőt július 5-én rendezik Vancouverben.

A hetedik alkalommal megrendezendő női világbajnokságot Kanada hat városában, Vancouverben, Edmontonban, Winnipegben, Ottawában, Montrealban és Monctonban, vagyis öt időzónában(!) bonyolítják le. A magyar idő szerint június hetedikén kezdődő világverseny azonban nem csak ebből a szempontból lesz rendhagyó.

A női vb-k 1991 óta íródó történetében először 24 csapatos a torna, míg a mérkőzésekre nem természetes, hanem műfüvön kerül sor. A játékosok tavaly októberben előbb perrel fenyegetőzve tiltakoztak ez ellen, majd keresetet is benyújtottak az ontariói emberi jogok bíróságához. A futballisták azt állították, ez a borítás amellett, hogy sérülésveszélyes, „másodosztályú, diszkrimináló és illegális”.

Az ügyben megszólalt Jérome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára is, s azt mondta, nem pénzkérdésről van szó, s nem is arról, hogy különbséget tennének a férfi és a női futball között, egyszerűen a kanadai klíma miatt rendezik műfüvön a női vb-t.

„Szeretnénk a teljes torna alatt csúcsminőségű gyepet biztosítani” – fogalmazott akkor a sportvezető. A keresetet a játékosok idén januárban visszavonták.

A világbajnokságon a Hawk-Eye (magyarul: Sólyomszem) elnevezésű gólvonal-technológiát alkalmazzák, megkönnyítve ezzel a játékvezetők munkáját.

Marozsán Dzsenifer és a hatodik világbajnokságára készülő brazil Formiga (Fotó: AFP)
Marozsán Dzsenifer és a hatodik világbajnokságára készülő brazil Formiga (Fotó: AFP)

LESZ MAGYAR RÉSZTVEVŐ!

Ha már a bírók szóba kerültek: a 29 tagú játékvezetői csapatnak a 30 esztendős Kulcsár Katalin is tagja, aki a kilenc európai sípmester legfiatalabbjaként működhet közre az év legrangosabb női futballeseményén. A tavalyi U20-as világbajnokságon az egyik elődöntőben, míg a 2014–2015-ös szezonban három BL-meccsen dirigált.

A magyar válogatott nem jutott ki a vb-re, ám Kulcsár mellett így is lesz kiért szorítaniuk a honi (női) futballszeretőknek. A kétszeres világbajnok német nemzeti csapat tízes számú mezének birtokosa Marozsán János lánya, Marozsán Dzsenifer, aki még csak 23 éves, de már most nagyon sikeres pályafutással büszkélkedhet.

SZAVAZÁS

Ön figyelemmel kíséri majd a női világbajnokság mérkőzéseit?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az 1. FFC Frankfurt Bajnokok Ligája-győztes középpályása 2013-ban Európa-bajnokságot, 2010-ben U20-as vb-t, 2008-ban U17-es Eb-t nyert Németországgal, utóbbi tornának ráadásul ő volt a legeredményesebb játékosa. A tavalyi év legjobb német válogatott futballistájának megválasztott Marozsán a mai napig a női Bundesliga történetének legfiatalabb debütálója és gólszerzője, a 2011-es világbajnokságról azonban térdsérülés miatt lemaradt.

„A világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményemből, de minden esélyünk megvan a végső győzelemre. Nem szabad a döntőre gondolnunk, meccsről meccsre kell haladnunk. Optimista vagyok, nagyon jó a csapatunk, várom már a tornát” – mondta a Deutsche Wellének Marozsán, aki a Facebook-oldalán megmutatta rajongóinak, hogy a vb-n milyen cipőben lép pályára. A lábbelin a magyar zászló is helyet kapott.

A magyar származású középpályással kapcsolatos friss hír, hogy bokasérülést szenvedett a német válogatott szerdai edzésén, így kérdésessé vált a játéka az Elefántcsontpart elleni első csoportmeccsen.

Marozsán Dzsenifer bal cipőjén helyet kapott a magyar zászló (Fotó: Facebook/Marozsán Dzsenifer)
Marozsán Dzsenifer bal cipőjén helyet kapott a magyar zászló (Fotó: Facebook/Marozsán Dzsenifer)

A harmadik vb-aranyérméért harcba szálló német válogatottban kulcsszerep hárulhat rá, nem úgy a tavalyi év legjobb női labdarúgójának megválasztott Nadine Kesslerre, aki sorozatos sérülései miatt idén még egyszer sem lépett pályára.

Maradva a magyar szálnál, sokáig úgy nézett ki, hogy Ebere Orji, az NB I-et megnyerő Ferencváros télen szerződtetett csatára is megmutathatja magát a világbajnokságon, ám a négy évvel ezelőtti vb-n szerepet kapó támadót nem hívta be a keretbe Edwin Okon, a nigériai válogatott szövetségi kapitánya. Így a magyar bajnokságból egy játékos sem utazik Kanadába.

Orji honfitársai közül mindenképp érdemes kiemelni a villámléptű Asisat Oshoalát, aki 2014-ben hét gólig jutott az U20-as vb-n, melyen az afrikai csapat a döntőig menetelt.

MINDEN IDŐK LEGJOBBJA SEM MARADHAT LE A VB-RŐL

Ha a női futballnak van reklámarca – márpedig miért ne lenne? –, akkor biztosan Martának hívják. A világ legjobb játékosának 2006 és 2010 között sorozatban ötször megválasztott brazil klasszis a német Birgit Prinzcel holtversenyben 14 góllal a világbajnokságok történetének legeredményesebb résztvevője.

A női futballal foglalkozó womensoccerunited.com szakportál röviden bemutatja a vb legnagyobb sztárjait, és a brazil labdazsonglőr arcképe mellett a következő jellemzés olvasható: „Nem kell bemutatni. Egyszerűen minden idők legjobbja.”

A még mindig csak 29 esztendős játékos jelenleg a svéd Rosengardot erősíti, amelyet tavaly bajnoki címhez segített, és hét fordulót követően csapatával idén is az élen áll.

A címeres mezben átlagosan meccsenként gólt szerző Marta azonban az utóbbi időben nem mindig szerepelt csúcsformában, márpedig ha a világbajnokságon nem a legjobbját nyújtja, a 2007-ben döntőt játszó brazilok aligha jutnak el ismét a fináléig.

AKIK NÉLKÜL EL SEM LEHET KÉPZELNI A NŐI VILÁGBAJNOKSÁGOT

Szava Homare neve hallatán nem valószínű, hogy a világ minden táján felkapják a fejüket az emberek, ám a címvédő japán válogatott oszlopos tagja tett már le annyit az asztalra, hogy külön is foglalkozzunk vele.

MELYIK CSAPAT(OK) NEM ÉLI(K) TÚL A „HALÁLCSOPORTOT”?
A világranglista első tíz helyezettje közül az Egyesült Államok, Svédország és Ausztrália is a D-csoportba került, hozzájuk csatlakozik Nigéria, amely tavaly döntőt játszott az U20-as vb-n. Vajon melyik csapat(ok) nem éli(k) túl a csoportküzdelmeket?

A 36 éves kiválóság a hatodik világbajnokságára készül, de óriási bravúr lenne, ha a legutóbbi vb-n nyújtott teljesítményét megismételné. Négy esztendővel ezelőtt megválasztották a torna legjobbjának, bekerült az All-Star-csapatba, míg az év végén kiérdemelte a világ legjobbjának járó elismerést.

Szava 1993 óta tagja a japán válogatottnak, melynek színeiben eddig 199-szer lépett pályára, tehát a Svájc elleni csoportmeccsen öltheti magára 200. alkalommal a címeres mezt. A nemzeti együttesben 83 gólnál járó klasszis négy olimpiát is megjárt, Londonban ezüstérmet szerzett.

A 37 éves brazil Formiga az elnyert címek tekintetében nem áll olyan jól, mint japán sporttársa, de egyedül ő mondhatja el magáról, hogy az eddigi összes női olimpiai tornán pályára lépett. Nem mellesleg a rutinos futballista is a hatodik vb-jére készül, tehát Szavával együtt történelmet írhat, hiszen hat világbajnokságon korábban még a férfimezőnyben sem szerepelt senki!

NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Kanada (rendező), Kína, Új-Zéland, Hollandia
B-csoport:
Németország, Elefántcsontpart, Norvégia, Thaiföld
C-csoport:
Japán (címvédő), Svájc, Kamerun, Ecuador
D-csoport:
Egyesült Államok, Ausztrália, Svédország, Nigéria
E-csoport:
Brazília, Dél-Korea, Spanyolország, Costa Rica
F-csoport:
Franciaország, Anglia, Kolumbia, Mexikó

A NŐI VILÁGBAJNOKSÁGOK EDDIGI GYŐZTESEI
ÉvszámHelyszín
Döntő

1991

Kína
Egyesült Államok–Norvégia 2–1
1995
SvédországNorvégia–Németország 2–0
1999
Egyesült Államok
Egyesült Államok–Kína 0–0 – tizenegyesekkel 5–4
2003
Egyesült Államok
Németország–Svédország 2–1 – aranygóllal
2007
Kína
Németország–Brazília 2–0
2011
Németország
Japán–Egyesült Államok 2–2 – tizenegyesekkel 3–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik