Ez igen! A futball-vb-re készül a korábbi kézilabdázó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.17. 16:16
null
Maria Thorisdottir is készülhet a vb-re
A norvég női kézilabda-válogatott izlandi szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson lánya, Maria Thorisdottir éveken keresztül versenyszerűen kézilabdázott és futballozott, párhuzamosan. A 21 éves sportoló tavaly nyáron fájó szívvel, de eldöntötte, hogy a zöld gyepen szeretne sikereket elérni, ezért minden energiáját a labdarúgásra fordítja. Eddig úgy fest, jól döntött.

A Norvégiában született Thorisdottir nem átlagos sportoló, éveken keresztül egyszerre két sportágat is versenyszerűen űzött. Kézilabdázóként a Sola és a Stabaek együttesét erősítette, míg futballistaként tagja volt a 2012-es U20-as női világbajnokságon negyeddöntős norvég válogatottnak.

A 22. születésnapját június elején ünneplő hölgy édesapja Thorir Hergeirsson, a norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, tehát benne volt a pakliban, hogy Thorisdottir szülői nyomásra idővel parkolópályára helyezi a futballt – de nem így történt.

A norvég labdarúgó-bajnokságban harmadik helyen álló Kleppet erősítő sportoló tavaly nyáron eldöntötte, hogy futballistaként szeretné folytatni a pályafutását, bár a kézilabdától nehéz szívvel szakadt el.

„Először a kézilabdát választottam, de a sorozatos térdsérülések és a csökkenő motiváció miatt abbahagytam. Viszont nagyon élveztem, amikor az edzések elején bemelegítés gyanánt fociztunk” – mondta Thorisdottir, akinek különleges pályafutására már korábban is felfigyeltek, három évvel ezelőtt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos honlapja készített vele interjút.

„Mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy melyik sportágat válasszam, ám nem jutok dűlőre. Szívem szerint mindkettőt folytatnám, tudom azonban, hogy ha a futballpályán sikeres szeretnék lenni, akkor el kell szakadnom a kézilabdától, és ugyanez igaz fordítva is. Hogy melyik sportágban vagyok tehetségesebb? Nem tudom, talán a fociban, de ahogy a kézilabdapályán, úgy a zöld gyepen is vannak erősségeim és gyengéim” – nyilatkozta annak idején Thorisdottir, aki hosszas gondolkodás után a labdarúgás mellett tette le a voksát. Döntésében közrejátszott, hogy futballozva a térde kisebb terhelést kap, mint kézilabdázóként.

Úgy tűnik, végleg szakított a kézilabdával
Úgy tűnik, végleg szakított a kézilabdával

Teltek-múltak a hónapok, és minden jel arra utal, hogy Thorisdottir jó utat választott, hiszen márciusban bemutatkozott a norvég labdarúgó-válogatottban, sőt tagja a skandináv nemzeti csapat 23 fős, világbajnokságra készülő keretének!

Even Pellerud szövetségi kapitány tehetségesnek tartja a védelemben és a középpályán is bevethető Thorisdottirt, akinek edzője elmondása szerint minden adottsága megvan ahhoz, hogy topjátékos váljon belőle.

Főhősünknek természetesen feltették a kérdést, elképzelhető-e, hogy a futball kárára egyszer visszatér a kézilabdapályára, ám határozott választ adott.

„Nem, ez nem történhet meg.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik