nemzetisport.hu 2018.11.10 09:04 Frissítve: 2018.11.10 10:05

Superclásico! Őrült hangulat, kitiltott vendégszurkolók, jön a nagy finálé!

Egészen biztos, hogy a 2018-as labdarúgó Libertadores-kupa döntőjét jóval nagyobb érdeklődés kíséri majd, mint megszokott: az, hogy a sorozat fináléjának történetében először Boca Juniors–River Plate argentin szuperklasszikust rendeznek, különleges csemegévé teszi a döntőt. A trófea sorsa oda-vissza vágós rendszerben dől el, először a Boca, aztán a River a házigazda – innentől beszéljenek a számok, no meg a két patinás csapat!

Ez a hangulat várja a La Bombonerában a csapatokat (Fotó: AFP)

0 – Ennyi vendégszurkoló lesz a döntő két mérkőzésén – a két klub megegyezett abban, hogy az évek óta alkalmazott procedúrának megfelelően nem lehetnek jelen vendégdrukkerek a fináléban sem. A biztonsági aggályok érthetők, nemrég egy Boca- és egy River-fanatikus összekapott azon, hogy melyik a jobb csapat, mire az egyik felgyújtotta a másik házát... A féktelen szenvedély igen gyakran csap át erőszakba Argentínában, a helyi szövetség (AFA) 2013-ban döntött úgy egy halálos áldozatot követelő összecsapás után, hogy a bajnokikra nem látogathatnak ki vendégtáborok. Most Mauricio Macri argentin államelnök javasolta, hogy tegyenek kivételt a CONMEBOL égisze alatt rendezendő döntővel, ám a két klub úgy gondolta, jobb a békesség.

1 – A Libertadores-kupa történetében most először rendeznek Boca Juniors–River Plate finálét. A két együttes a kupában már 24-szer megküzdött, az örökmérleg (10–7–7) a Bocának kedvez.

3 – Ez a harmadik alkalom, hogy a Libertadores-kupa döntőjében azonos országbeli csapatok mérkőznek meg. 2005-ben és 2006-ban is brazil házi döntő (Sao Paulo–Atlético PR, illetve Internacional–Sao Paulo) volt. Most először lesz városi derbi a fináléban.

4 – Ennyi év telt el a két klub alapítása között. A River Plate alapítási éve 1901, a Boca Juniorsé 1905, mindkét gárda eredetileg a munkások által lakott La Boca kikötői negyedhez volt köthető. A River 1925-ben másik kerületbe (Núnez) költözött.

6 – Hatgólos a legnagyobb különbségű győzelem a superclásico történetében: 1928. december 23-án a Boca „karácsonyi ajándékul” lekent egy 6:0-t a Rivernek.

11 – Ez lesz a Boca Juniors 11. Libertadores-kupa-döntője, ez pedig rekord (eddig az uruguayi Penarollal holtversenyben tartotta a Boca a csúcsot). Hatot megnyertek, négyet elveszítettek az eddigi tíz fináléból.

12 – A derbik történetének legfeketébb napja a „12-es kapu” tragédiája. 1968. június 23-án egy kapunál óriási tömegnyomás és pánik alakult ki, 71, többségében fiatal Boca-szurkoló hunyt el. Különböző hipotézisek vannak arról, hogy pontosan mi történt. Az egyik szerint a 0:0-ra végződött superclásico után távozó drukkerek zárva találtak egy kijáratot, viszont a tömeg folyamatosan özönlött ki mögöttük, a kapunak préselve az elöl állókat – olyasmi eseménysor játszódhatott le, mint Sheffieldben, az 1989-es Hillsborough-katasztrófánál. Mások a rendőrségre, illetve szurkolói rendbontásra mutatnak rá okként. A tömegkatasztrófa – az argentin futball legtragikusabb napja – óta a River Plate stadionjában (El Monumental) nem számok, hanem betűk jelölik a kapukat. A három évig elhúzódó rendőrségi vizsgálat nem állapított meg felelőst a tömegszerencsétlenségért.

16 – a Boca–River mérkőzések legeredményesebb játékosa Ángel Labruna 16 góllal. A Riverrel 1941 és 1957 között kilenc bajnokságot nyerő gólvágó összesen 293 találatot ért el a „milliomosok” színeiben. Születésnapja (szeptember 28.) a River Plate-drukkerek nemzetközi ünnepe.

20 – November végétől Buenos Aires ad otthont a G20 politikai-gazdasági csúcstalálkozónak, a helyi rendőrség pedig nem vállalta ennek a hatalmas eseménynek a biztosítását a kupadöntővel együtt. Ezért az eredetileg november 7.-re és 28.-ra kiírt találkozók új időpontja november 10. és 24. lett.

November 8., két nappal a döntő első mérkőzése előtt. A rohamrendőrség már kivonult (Fotó: AFP)

24 – Eddig 24 alkalommal hódították el a Libertadores-kupát argentin csapatok, ez lesz a 25. diadal. A Boca Juniors győzelem esetén befogja az Independientét az örökranglistán, és hét Libertadores-kupa-diadallal holtversenyben Dél-Amerika legeredményesebb klubjává válik. A River Plate-nek ez lehet a negyedik sikere. Érdekes, hogy a Superclásico két résztvevője 1977 előtt nem nyert Libertadores-kupát: az argentin klubok közül az Independiente (első sikere: 1964), a Racing Club (1967) és az Estudiantes (1968) is korábban elhódította már az első számú kontinentális trófeát.

73 – Az argentin futballszurkolók 73 százaléka drukkol állítólag ennek a két klubnak.

246 – Eddig 246 tétmérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Az örökmérleg: 88 Boca Juniors-győzelem, 77 döntetlen és 81 River Plate-siker.

259 – Ennyi médiaasztal van összesen a Boca Juniors stadionjában (La Bombonera). Ehhez képest csak más kontinensekről több mint 2500 akkreditációs kérelem futott be a döntőre!

1913 – A két csapat első hivatalos mérkőzésére 1913. augusztus 24-én került sor, a River Plate győzött 2:1-re.

1933 – Húsz évnek kellett ahhoz eltelnie, hogy egy játékos a Bocában és a Riverben is megforduljon: a harmincas években Cataldo Spitale volt az „első fecske”. Olyan nagyságok járták meg mindkét csapatot, mint Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta, Julio Olarticoechea, Hugo Gatti vagy Oscar Ruggeri. A váltás közel sem mindig zökkenőmentes: a meglehetősen balhés Sergio Berti Boca-nevelésként szerződött a Riverbe, kivívva ezzel a kék-sárgák szurkolótáborának örök gyűlöletét. Állítólag kevés labdarúgót utáltak nála jobban a Boca Juniors hívei.

Akcióban a River Plate-drukkerek (Fotó: AFP)

2011 – Kéjmámor a Boca Juniors híveinek: ebben az évben ugyanis a River Plate, történetében először, kiesett az argentin élvonalból. A Boca drukkereinek nem is kellett több, rituálisan megünnepelték a River „temetését”.

2015 – A 2015-ös Libertadores-kupában a két ősi rivális már a nyolcaddöntőben egymásba botlott. A River Plate 1–0-val indított, ám a visszavágón a „kicsit túlpörgő” Boca Juniors-fanatikusok egyike paprikaspray-vel fújta le a rivereseket. A mérkőzést is lefújták, a CONMEBOL kizárta a Bocát a sorozatból. A River Plate végül a mexikói UANL legyőzésével megnyerte a sorozatot.

2019 – Ez a döntő lesz az utolsó, melyet a Libertadores-kupában hagyományosnak számító oda-visszavágós rendszerben bonyolítanak le. 2019-ben már a Bajnokok Ligájához hasonló, egymérkőzéses fináléra kerül sor Santiago de Chilében.

LIBERTADORES-KUPA
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Boca Juniors (argentin)–River Plate (argentin)

Buenos Aires, La Bombonera, 21.00
Visszavágó: november 24., 21.00
A győztes kvalifikálja magát a FIFA-klubvilágbajnokságra.
A fináléban nem alkalmazzák az idegenben szerzett gólok szabályát. Összesítésben elért döntetlen esetén 2x15 perc hosszabbítás, majd tizenegyesek következnek.

 ÚT A DÖNTŐIG
  BOCA JUNIORS
RIVER PLATE
Csoportkör
H-csoport, 2. helyezett
D-csoport, 1. helyezett
 NyolcaddöntőLibertad (paraguayi) 2–0, 4–2
Racing (argentin) 0–0, 3–0
 NegyeddöntőCruzeiro (brazil) 2–0, 1–1
Independiente (argentin) 0–0, 3–1
 ElődöntőPalmeiras (brazil) 2–0, 2–2
Gremio (brazil) 0–1, 2–1, i.g.
2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.