Sepsi, Topolya, DAC, Eszék: ragyogó eredményekkel az európai kupaporondra

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 07:27
null
A Sepsi OSK az idén megvédte címét a Román Kupában, és indulhat az Európa-konferencialigában (Fotó: Sepsi OSK)
Kitettek magukért a határon túli, magyar kötődésű futballcsapatok a 2022–2023-as klubidényben, a Sepsi, a Topolya, a DAC és az Eszék is ott lesz a nyáron a nemzetközi kupaporondon. Sőt, a topolyaiak az ősszel is érdekelve lesznek, mert legrosszabb esetben is az Európa-liga csoportkörében szerepelhetnek.

 

EMLÉKEZETES IDÉNYT ZÁRTAK a külhoni futballcsapatok. A Topolya a szerb, a DAC a szlovák bajnokságban fennállása legjobb eredményét érte el, a Sepsi megvédte trónját a Román Kupában, az Eszék pedig ismét érmet szerzett a horvát élvonalban.

Összeállításunkban e négy együttes idényét vizsgáljuk, kitérve a közeljövő terveire is.

TRIPLÁZÁSRA KÉSZÜLNEK A SZENTGYÖRGYIEK A KUPÁBAN

Szuperkupával kezdte és újabb Román Kupa-győzelemmel zárta a 2022–2023-as idényt a Sepsi OSK, és az utóbbinak köszönhetően sorozatban harmadik európai kupaszereplésére készül. A román élvonalban a felsőházba jutással elérte célját, bár emlékezetesre csupán egy-két mérkőzése sikerült. A klub anyagi lehetőségeit és keretét tekintve a hatodik hely abszolút reális, kisebb költségvetésű csapat nem előzte meg a Romániában a stabilitás és a felelős gazdálkodás mintaképének tekinthető szentgyörgyieket.

A kétarcúság oka, hogy az idén a korábban a topcsapatok életét is megkeserítő Sepsi áprilisig képtelen volt nyerni az előtte álló öt együttes ellen. Az alapszakaszban két pont jött össze a rangadókon, a playoffban viszont már nyolc – pedig ekkor már száz százalékban az újabb kupagyőzelem elérésén volt a hangsúly. A mögöttük végzők elleni húsz találkozóból viszont csak kettőt veszítettek el a piros-fehérek: az alsóház elleni 40 pont vitte be őket a playoffba. Ezen mérkőzések többségén és a – döntőt kivéve – a Román Kupában működött a legjobban Cristiano Bergodi vezetőedző labdabirtoklásra épülő futballja, amely több látványos, gólokban gazdag sikert hozott, köztük a FC Botosani elleni, klubrekordot jelentő 7-0-s győzelmet.

Az év legemlékezetesebb pillanata is egy ilyen meccs volt a székely futballrajongók életében, bár az oda vezető másfél hónapos balkáni cirkusztól alighanem eltekintettek volna. A FCU Craiova szurkolóinak január 29-i, magyarellenes tüntetése a mérkőzés félbeszakításához vezetett, és bár a fegyelmi bizottság elsőre még a Sepsinek ítélte a mérkőzés pontjait, hathetes jogi kiskapukeresés után a FCU másodfokon kiharcolta az újrajátszást. Március 16-án a felsőház volt a tét, a Craiova volt jobb formában, a döntetlen is neki kedvezett volna – ám a Sepsi az év legjobb játékával egy félidő alatt rúgott hármat, és végül 4-0-ra megnyerte az alapszakasz döntőjeként elhíresült összecsapást.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

„A kupa volt a legfontosabb nekünk, a bajnokságban ezzel a kerettel ez volt a realitás. Volt egy időszak, amikor semmi sem jött össze, de felálltunk belőle. Azt már leszögeztük, hogy jövőre is ugyanez a cél, főleg, hogy akkor a kupagyőzelem már Európa-liga-selejtezőt érne” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Diószegi László, az új évad nemzetközi kupaszereplését az Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörében kezdő Sepsi OSK elnöke.

A 2023-2024-es idényben a saját kérésére távozó Bergodi helyett Liviu Ciobotariu lesz a Sepsi edzője, bár a hivatalos bejelentés még várat magára. Tamás Márk (22 mérkőzés, 1 gól) és Varga Roland (16 mérkőzés, 2 gól) után pedig újabb anyaországi játékos is kiköthet a Sepsinél, a klubvezérkar két ferencvárosi futballista kölcsönvételéről tárgyal, ám Diószegi László szerint konkrét megegyezés csak a két csapat június 21-én, Ausztriában rendezendő edzőmérkőzése után várható.

A topolyai Szasa Jovanovics lett a szerb élvonal legjobbja (Fotó: FK TSC)
A topolyai Szasa Jovanovics lett a szerb élvonal legjobbja (Fotó: FK TSC)

 

A ROMÁVAL VAGY A LIVERPOOLLAL IS CSATÁZHAT A TSC

Aranybetűkkel kerül be a Topolyai SC száztíz éves történelmébe a 2022-2023-as idény eredménysora: az észak-bácskai együttes fennállása során először elődöntőig jutott a Szerb Kupában, no meg másodikként végzett a Szuperligában, a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában kapcsolódik be a legrangosabb európai kupasorozatba, s ha nem sikerül továbbjutnia, akkor is ott lesz az Európa-liga csoportkörében.

Hogy milyen kiváló csapatot rakott össze Zsarko Lazetics vezetőedző, arról az is árulkodik, hogy a szerb élvonal legjobb játékosa nem a bajnok Crvena zvezdából került ki, hanem a TSC-ből: Szasa Jovanovics tíz góllal és tizenkét gólpasszal érdemelte ki az elismerést.

„Az elmúlt másfél hétben annyit dolgoztunk, hogy a második hely megszerzése mintha egy hónapja lett volna. Luka Ilicset vissza kell adni a Manchester Citynek, Petar Ratkovért pedig olyan ajánlat futott be, amely minden várakozásunkat felülmúlta, nem lenne racionális az itt tartása. Rajtuk kívül a jelek szerint mindenkit megtartunk, és folyamatosan tárgyalunk három-négy korosztályos válogatottal, akik a szerb bajnokságban játszanak, továbbá van egy kiszemeltünk Magyarországról. Meg kell erősítenünk a keretet”  – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak   Zsemberi János,    a TSC elnöke, akit a közelmúltban a Szerb Labdarúgó-szövetség alelnökének választottak meg, hozzátéve, a BL-selejtezőbe jutás még vonzóbbá tette a klubot, és ezt most ki kell használni.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

„A sok meccs miatt megterhelő lesz a következő idény, Európa márkás csapatai ellen is helyt kell állnunk, hiszen az Európa-ligában olyan ellenfeleket kaphatunk, mint a Roma vagy a Liverpool, s ezek hallatán libabőrös lesz az ember. Az a célunk, hogy időről időre induljunk a BL-ben, az európai kupaporondon pedig mindig ott legyünk”  – mondta Zsemberi János, aki arról is beszélt, hogy a TSC stadionja az UEFA minden feltételének megfelel, a nézőszám kivételével, ahhoz, hogy a csoportkörös mérkőzéseket is a TSC Arénában rendezhessék, kell az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jó szándéka, ami jelen állás szerint meglesz.

„A BL-selejtezőt biztosan Topolyán játsszuk. Fölvetődik a kérdés, ha nagynevű ellenfelet kapunk, érdemes-e egy nagyobb stadionba vinni a mérkőzést. Megvárjuk a sorsolást, és utána döntünk, hogy Topolya vagy Belgrád. Szeged is szóba került, de azt nem engedélyezi az UEFA”  – fogalmazott a topolyai klub elnöke.

A dunaszerdahelyi szurkolók mérkőzésről mérkőzésre fantasztikus hangulatot teremtenek a Mol Arénában (Fotó: Koncz Márton)
A dunaszerdahelyi szurkolók mérkőzésről mérkőzésre fantasztikus hangulatot teremtenek a Mol Arénában (Fotó: Koncz Márton)

 

MAJDNEM BEARANYOZÓDOTT A DUNASZERDAHELY IDÉNYE

Történelme legsikeresebb idényét zárta a tavasszal a Dunaszerdahelyi AC, bár természetesen fájó, hogy nem nyerte meg a bajnokságot, a Slovan mögött második lett - négy fordulóval a vége előtt még a Fortuna Liga élén állt. Mindenesetre nagyot lépet előre a DAC az előző évadhoz képest, amelyben még a dobogóról is lecsúszott, s jelentően visszaesett a hazai nézőszám. Tavaly nyáron Adrián Gula vette át az együttes irányítását, s bár vezetésével már a 32 között kiestek a sárga-kékek a Szlovák Kupából, utána megtáltosodtak, a bajnokságban 18 fordulón keresztül nem találtak legyőzőre. Három meccs volt hátra a Fortuna Ligából, amikor a Slovan érkezett Dunaszerdahelyre, győzelem esetén élre állt volna a csallóközi csapat. Nos, a sokáig emlékezetes, botrányos játékvezetői ítéletekkel borzolt összecsapást 3-2-re a pozsonyiak nyerték meg, akik utána meg sem álltak a bajnoki címvédésig.

„Az igazságtalanságot sohasem lehet feldolgozni, de ami nem öl meg, az megerősít. Ha azt mondtam, hogy egyszer bajnokok leszünk, akkor azok leszünk.      El lehet lopni a bajnoki címet a DAC-tól, de csak egyszer. Jövőre jobbak leszünk” – mondta május végén a Nemzeti Sportnak Világi Oszkár, a következő évadban az Európa-konferencialiga-selejtező 1. fordulójában induló Dunaszerdahelyi AC tulajdonosa.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A szerzett pontok és a győzelmek száma tekintetében klubcsúcsot döntött az előző idényben a csapat, valamint sorozatban hetedszer, az elmúlt tíz kiírásban pedig kilencedszer a Mol Arénában volt a legmagasabb az átlagnézőszám - 2022-2023-ban 6017-en voltak átlagban a DAC hazai meccsein, a nézőcsúcsot a Slovan elleni csata 12 211 szurkolója jelentette.

Itt jegyezzük meg, hogy magyarok szidalmazása miatt egyetlen játékvezető sem szakított félbe mérkőzést, sőt időnként még a helyi szpíker sem figyelmeztette a gyűlölködő szurkolókat. Ha szankcionált is, a Szlovák Labdarúgó-szövetség néhány ezer eurós büntetést szabott ki magyarellenes rigmusok miatt, nem véletlen, hogy a dunaszerdahelyi klub ennek kapcsán nyílt levélben fordult az irányító szervekhez, és tájékoztatta az UEFA-t is.

Hamarosan ebben a stadionban fogadja ellenfeleit az eszéki csapat
Hamarosan ebben a stadionban fogadja ellenfeleit az eszéki csapat

 

ÚJ STADIONBAN AZ ÉREMHALMOZÓ ESZÉKIEK

Noha az eszéki futballklub a város kisszámú magyar lakossága miatt nem kimondottan magyar identitású egyesület, erősen magyar kötődésű, mivel magyar a tulajdonosi háttér, a főtámogatók és részben magyar cégek építették az új stadionját, amelyet hamarosan átadnak.

Egy magyar játékossal, a válogatott Kleinheisler Lászlóval a soraiban, a kispadon pedig Nenad Bjelica vezetőedzővel kezdte a 2022-2023-as idényt Horvátországban az NK Osijek – de az idény második felében különböző okok miatt már egyikük sem volt a csapatnál. Kleinheisler a téli átigazolási időszakban elfogadta a görög Panathinaikosz csábító ajánlatát, négy év után távozott az egyesületből, a korábban a Dinamo Zagrebbel kétszeres bajnok szakvezetőt pedig augusztus végén állították fel a kispadról. Amit nem is lehet csodálni, mert első hat bajnoki mérkőzése közül csak egyet nyert meg a csapat, miközben az Európa-konferencialiga selejtezőjében az idegenbeli 2–1-es siker ellenére a hazai 2–0-s vereséggel meglepetésre kiesett a kazah Kizilzsar ellen – ez utóbbi volt az igazán fájó kudarc. Öt szakvezetőt foglalkoztatott az eszéki klub az idényben, Nenad Bjelicát az osztrák René Poms követte, ezután Ivica Kulusevic, majd a bosnyák Borimir Perkovic ült le a kispadra, és Stjepan Tomással fejezték be az idényt az eszékiek. Kleinheisleren egyébként nem múlt semmi, az ősszel alapember volt, tizenhat bajnoki mérkőzésen lépett pályára, középpályás létére hat gólt szerzett. Csak az argentin csatár, Ramón Miérez (12) és a középpályás Mijo Caktas (8) volt nála többször eredményes az egész évadot tekintve.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A visszafogott kezdés után elszállt az eszékiek reménye, hogy a bajnoki címért küzdjenek. Az edzőváltások után is rapszodikus maradt a csapat szereplése, akadt ötmeccses győzelmi sorozata, de 11 mérkőzéses nyeretlenségi szériája is. A realitás az volt, hogy az együttes igyekezzen megvédeni a 2021–2022-es idényben megszerzett bronzérmét, ezért az NK Rijekával és az Istrával állt harcban. Az utolsó fordulóban a Rijeka elleni 1–1-es döntetlennel vált aztán biztossá a harmadik hely.

Sorozatban harmadszor végzett az Eszék a dobogón a 2021-es ezüst- és a tavalyi bronzérem után, így a horvát bajnokság koefficiens-helyezése alapján az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében kezdheti el a nemzetközi kupaszereplését.

„Bonyolult idény után vagyunk, négyszer is edzőt kellett váltanunk. Nenad Bjelicával kezdtük az évadot, akinek részben azért kellett távoznia, mert Európában nem értük el régóta vágyott célunkat, a csoportkörbe jutást. Utána az ősszel jól szerepeltünk, a tavasszal már kevésbé, összességében a harmadik hely nagyon jónak mondható. Európában a célunk változatlan, be akarunk jutni az Európa-konferencialiga csoportkörébe” – mondta lapunknak Szakály Ferenc, az NK Osijek elnöke, akinek klubjánál több munkatárs is kitűnően beszél magyarul.

 

A Kassa feljutott, az Arad benn maradt
Noha a DAC, a Sepsi, a Topolya és az Eszék a külhoni zászlóshajók, vannak más magyar hátterű vagy magyarországi kapcsolatokat ápoló egyesületek is a határainkon túl, az ő idénybeli szereplésüket is érdemes felidézni. A szlovák másodosztályban bajnok lett, így a Fortuna Ligába jutott az elmúlt negyedszázadban a mennyet és a poklot egyaránt megjáró FC Kosice. A kassaiaké volt 1997-ben az első szlovák csapat, amely bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, azóta kétszer is csődbe ment. Most anyagilag egyenesbe jött, a tulajdonosa immár ugyanaz a konglomerátum, amely a Diósgyőr, az Eger, a Salgótarján tulajdonosa is, és amely Kassán is futballakadémiát épít. Feljutásával Szlovákia második legnagyobb városának nyolc év után lesz újra csapata az első osztályban. Egy ideig az észak-komáromiaknak (KFC Komárno, amelynek Vincze István a szakmai igazgatója) is volt esélyük a feljutásra, végül harmadikok lettek, kilenc pontra a feljutást érő második helytől.
Romániában nagy izgalmak után benn maradt az első osztályban a nem hivatalos klubvezetőként Mészár Sándor által irányított UTA Arad, amely a tizenhat csapatos Szuperligában a 13. helyen zárt, így osztályozóra kényszerült a másodosztály ötödikje, a Gloria Buzau ellen. Az első meccsen nem született gól, a hazai visszavágót azonban 5–1-re megnyerték az aradiak. A román második vonalban szereplő FK Csíkszereda az alapszakaszban a 11. helyen végzett, az alsóházi rájátszásban (7–20. helyezettek) pedig megnyerte a hétcsapatos A-csoportot. Az utánpótlásban jelentős sikerei vannak évek óta a csíkszeredaiaknak, az U19-es bajnokságot 2021-ben és 2022-ben egyaránt megnyerték, tavaly az U19-es országos kupát is, az idényt pedig úgy kezdték tavaly nyáron, hogy legyőzték a magyar ifiválogatottat az új lelátó avatása alkalmával rendezett meccsen. Tavaly nyáron azonban megszűnt az U19-es bajnokság Romániában, a fiatalok a Liga 3-ban versenyeznek.
A szlovén másodosztályban szereplő Nafta Lendava tulajdonosa Végh Gábor, aki a friss Magyar Kupa-győztes Zalaegerszegé is, a két klub szorosan együttműködik, gyakran adnak (kölcsönbe is) egymásnak játékosokat, vezetőket, stábtagokat, Boér Gábor is Lendváról tért vissza a tavasszal a ZTE-kispadra. Amiként tavaly, ezúttal is a másodosztály hatodik helyén végzett a Lendva, tizenegy magyar játékossal a keretében.
 B. Z.
Kassán feljutást ünnepeltek
Kassán feljutást ünnepeltek

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik