Romelu Lukakuért sorban áll fél Európa

Vágólapra másolva!
2010.03.05. 17:31
null
Lukaku szerdán Horvátország ellen bemutatkozhatott a belga válogatottban (Fotó: Reuters)
A belga labdarúgó-válogatottban a szerdai, horvátok elleni vesztes mérkőzésen (0–1) bemutatkozó, 16 éves Romelu Lukaku Európa számos nagycsapatának felkeltette az érdeklődését: olasz lapértesülések szerint 15 millió euróért a nyáron szerződtethető a fiatal tehetség.

Az Anderlecht kongói származású, de már Belgiumban született, kiváló fizikai adottságú támadója (190 centiméteréhez 95 kilogramm párosul) remek idényt fut a brüsszelieknél – nem csoda, hogy több európai sztárcsapat máris szívesen magához édesgetné a jövő nagy ígéretét.

PREMIER A VÁLOGATOTTBAN
 „A mérkőzés elején nagyon izgultam, de a rutinosabb játékosaink, mint Vincent Kompany, Thomas Vermaelen és Jan Vertonghen, átsegítettek a kezdeti nehézségeken. Egy kicsit csalódott vagyok, hogy elveszítettük a meccset, de nagyon boldog vagyok, hogy bemutatkozhattam. Nagyon jó tapasztalatot szerezni, így lehetek egyre jobb játékos" – nyilatkozta a tehetség a Horvátország elleni válogatottbeli bemutatkozást követően.

Juhász Roland klubtársa után olyan nagy klubok érdeklődnek, mint Spanyolországból a Real Madrid és a Barcelona, Angliából a Chelsea – pikáns lenne pont Didier Drogba ékpárjaként látni őt – és a fiatalokat előszeretettel foglalkoztató Arsenal, valamint az átigazolási versenyfutásra mindig kész két milánói alakulat, az AC Milan és az Internazionale.Lukaku már egészen fiatalon kitűnt társai közül.

A serdülő- és ifjúsági csapatokban, mint például a Rupel Boomban, a Boom FC-ben és a Liersében is termelte a gólokat. 2005-ben Brüsszelbe került, ahol Pető Zoltán akkori klubja, az FC Brussels szerződtette.

A csatár nagy előnye jó fizikai adottságai
A csatár nagy előnye jó fizikai adottságai

Lukaku itt is kitett magáért, és 68 meccsen elért 68 gólja után az Anderlechthez került. Ott 88 mérkőzésen játszott és 121 alkalommal volt eredményes.

Már 15 esztendősen az U19-es gárdában futballozott, és a nála négy évvel idősebbektől sem jött zavarba – 17 találkozón 26 gól volt a mérlege.

Ilyen paraméterek és mutató után az első csapatnál is felfigyeltek rá, Ariel Jacobs gyorsan felvitte a felnőttek közé: 2009 májusában már a nagyok között is bemutatkozott.

Méghozzá nem is akármilyen ellenféllel szemben és nem is akármilyen mérkőzésen. Lukaku a Standard Liege ellen a bajnoki címet eldöntő playoffmeccsen esett át a tűzkeresztségen.

Lukakut Belgiumban 2009-ben az év felfedezettjének választották meg, és karrierjében az elmúlt napokban új fejezetet nyitott: bemutatkozott a válogatottban.

Talán az őrült tempó még neki is sok egy kicsit, a nagy klubok nevének hallatán alighanem kapkodja a fejét. Ilyen idős korban ellenfélként is büszkeség pályára lépni a Real Madrid, a Barcelona, az Arsenal, a Chelsea, az AC Milan vagy az Internazionale ellen, nemhogy a madridi, a barcelonai, a londoni vagy éppen a milánói klubok egyikének alkalmazottjaként.

„Hogy őszinte legyek, kevesebb lehetőségre számítottam, de nagyon gyorsan bedobtak a mély vízbe, és szerencsére rendszeresen tudtam játszani. A tavasszal még jobb teljesítménnyel akarom segíteni a csapatot. Megtisztelő, hogy nagy klubok is figyelnek, és nagy szó, hogy versenyben lehetek az Aranycipőért, ám úgy érzem, a reflektorfény kicsit korán jött. Hogy az Anderlechtben akarok-e jövőre is futballozni? Igen, maradnék a klubnál!" – nyilatkozta minderről az egyelőre földön járónak tűnő, a realitások talaján mozgó Lukaku.

Lukaku egy héttel ezelőtt a Bilbao elleni Európa-lia-mérkőzésen szerzett gólt Juhász Rolanddal együtt
Lukaku egy héttel ezelőtt a Bilbao elleni Európa-lia-mérkőzésen szerzett gólt Juhász Rolanddal együtt
 HOL LEHETNE FOGADÓKÉSZSÉG?
A Real Madridnál olyan ritkán szerződtetnek tini klasszist a felnőttcsapatba, hogy gyakorlatilag soha. Kis túlzással az Aranylabda a beugró a blancók ajánlatához. Lukaku mehetne a Castillába vagy kölcsönbe valamely élvonalbeli kiscsapathoz, ami azért a jelen helyzetét figyelembe véve nem egy nagy kihívás.
A Barcelonától a nyáron elköszön Thierry Henry, tehát felszabadul egy hely a csatársorban. Viszont a katalán keretben ugrásra készen állnak a fiatalok – Krkic, Pedro –, az apró termetű, gyorsan játszó emberek mellett pedig elegendőnek tűnik a tankszerű center, Zlatan Ibrahimovic, aki képes egymaga megoldani a feladatokat.
Az Arsenalban alighanem bizalmat kapna az ismeretlen fiatalokat bátran foglalkoztató Arsene Wengertől, ráadásul Emanuel Adebayor távozásával nincs a londoniaknál kifejezetten gólerős befejező ember. Hiányzik is nekik rendesen...
A Chelsea-ben a „hasonmás-előd” Didier Drogba viszi elöl a prímet, mellé fejlődik fel Salomon Kalou vagy éppen Nicolas Anelka; a belga támadó egyelőre a nevezettek mögé szorulna a házi rangsorban.
Az Interben Samuel Eto’o, Diego Milito és Goran Pandev képviseli a támadósorban a rutint, de Mario Balotelli példája mutatja, hogy aki arra érdemes, az megkapja José Mourinhótól a lehetőséget.
Az AC Milan sincs megszorulva a kiváló csatárokat illetően, ráadásul a brazil Alexandre Pato és a télen szerződtetett ghánai Dominic Adiyiah hosszú távra is megoldást jelenthet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik