Románia: a Dinamónál fejek hullottak a csíki vereség után

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 17:08
null
Nem hiába imádkoztak a csíki győzelemért a székely város fiataljai (Fotó: Manases Sándor)
Mint megírtuk, a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszereda történelmi mérkőzésen, 3–3-as döntetlen után tizenegyesekkel búcsúztatta a 18-szoros bajnok és 13-szoros kupagyőztes Dinamo Bucuresti-et a Román Kupa nyolcaddöntőjében. Az összecsapás után a Dinamo szurkolói kiakadtak, kérdőre vonták a klub vezetőségét, s új igazgatót szeretnének látni a klubnál. A találkozó másnapján a Dinamo is lépett, három játékos szerződését felbontotta.

Csíkszereda péntek reggel felébredt, és rájött, hogy nem csak álmodta az egészet. A 120 perces csatát, a tízkörös szétlövést, az újrarúgatott utolsó bukaresti tizenegyest, a Dinamo kiejtését, a történelmi továbbjutást a Román Kupa legjobb nyolc csapata közé. A székely hokiváros futballcsodája a teljes romániai sajtóban vezető anyag lett, bár a bukaresti újságírók elsősorban a Dinamo történelmi szégyeneként könyvelték el az eredményt.

Joggal, hiszen harmadosztályú csapat húsz éve nem jutott negyeddöntőbe a kupában, amelynek lebonyolítási és kiemelési rendszere erősen védi az élvonal együtteseit. Legutóbb az UMT-nek sikerült hasonló bravúrt elérnie az 1998–1999-es szezonban, a temesvári csapat kalandjának pedig éppen a Dinamo vetett véget, kettős győzelemmel.

A bukaresti sztárcsapat ezt megelőzően legutóbb 1972-ben vesztett kupameccset C-osztályos együttes ellen, akkor a Constructorul Galati verte meg 1–0-ra a Dinamót. Románia egyetlen sportlapja, a Gazeta Sporturilor nevetségesnek nevezte a Dinamo teljesítményét, bűnbaknak az ötödik tizenegyest a kapu fölé „panenkázó” Grozavot és az utolsót kétszer is kihagyó Delorge-ot nevezve ki.

„A Dinamo egy volt futballcsapat.

Halotti bizonyítványát Csíkszeredában állították ki. Temetése a szaploncai Vidám Temetőben lesz. Zenész és sírásó: Gicu Grozav. A sírkövön ez áll: itt nyugszanak Rednic ferdéi. Legyen nekik könnyű a kiesés!” – írja gunyoros vezércikkében a bukaresti lap, amely internetes oldalán külön cikket szentelt annak is, hogy a Nemzeti Sportban is címlapsztori lett a találkozó.

A gsp.ro cikke a Nemzeti Sportról
A gsp.ro cikke a Nemzeti Sportról

A kiesés olyannyira megviselte a Dinamo szurkolóit, hogy csütörtök éjjel Sepsiszentgyörgynél megállították a csapat hazafelé tartó buszát, számon kérve a játékosokat. A dühös drukkereket Mircea Rednic edzőnek kellett lecsendesítenie.

A Catalin Haldan Lelátó nevű szurkolói csoport a közösségi médiában közzétett közleménye amúgy nem az edzőt, hanem elsősorban a klub vezetőségét, és a szűkmarkú tulajdonost tekinti legfőbb bűnbaknak azért, hogy csapatuk a kiesés ellen küzd a Liga 1-ben és harmadosztályú ellenféllel szemben esett ki a kupából.

A szurkolók a csapat korábbi válogatott kapusát, Florin Pruneát szeretnék a klub elnöki székében látni. A vezetőség már a kudarc másnapján megkezdte a keret télre tervezett kitakarítását: Gheorghe Grozav, Kino Delorge és Teddy Mézague szerződését felbontották, pedig mind a hárman alig egy-két hónappal ezelőtt igazoltak a csapathoz.

Csíkszeredában már székely döntőt, FK–Sepsi finálét vizionálnak a vérmesebb szurkolók, Valentin Suciu edző viszont jóval realistább.

„Őrült meccs volt, amely nem ajánlott a szívbetegeknek. Gratulálok minden játékosomnak, gratulálok a klub vezetőségének, hogy villanyvilágítást bérelt, köszönöm a szurkolóknak a nagyszerű szurkolást, a biztatást, ők voltak a tizenkettedik játékos a pályán. Nem számít, ki lesz a negyeddöntős ellenfelünk, ez már mind ajándék számunkra” – mondta a 38 éves edző, hozzátéve, hogy egykori csapatát, a Sepsit azért egyelőre még elkerülné.

A szentgyörgyi tréner, aki másfél év alatt második nagy sikerét jegyzi a Sepsi OSK élvonalba juttatása után, egyelőre a vasárnapi, besztercei Liga 3-as mérkőzésre koncentrál, ezért a kupasiker után azonnal összetartásra vezényelte játékosait. A Román Kupa negyeddöntőit ugyanis csak március elején rendezik meg, és egyetlen alsóbb ligás csapatként az FK Csíkszereda ellenféltől függetlenül mindenképpen ismét hazai pályán játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik