V. J.
2023.09.26 23:11 Frissítve: 2023.09.27 15:08

Osztrák Kupa: furcsa párbaj, összecsapott az egykori és az új Austria Salzburg

Pikáns összecsapást rendeztek az osztrák labdarúgókupában (ÖFB Cup), a Red Bull Salzburg a klub régi nevét viselő Austria Salzburg vendégeként lépett pályára. A Grödigben rendezett találkozót a „bikák” nyerték meg 4–0-ra és ezzel továbbjutottak.

„Salzburgban mi vagyunk az első hegedűsök!”– írták az Austria szurkolói koreójukhoz, amelyen a város híres szülötte, Wolfgang Amadeus Mozart hegedűjével csapja fejbe a Red Bullt jelképező bikát (Fotó: The Sweeper/Twitter)


Amikor a Red Bull energiaital-konszern 2005-ben felvásárolta az Austria Salzburgot, az új tulajdonos megváltoztatta a klub nevét, címerét és színeit – ez pedig számos szurkoló nemtetszését váltotta ki. Az Austria híveinek egy csoportja ekkor új klubot alapított a régi néven az osztrák legalsó ligában. Az együttes viszonylag gyorsan a magasba tört, járt már a másodosztályban is, most pedig pénzügyi problémái okán ismét a harmadik vonalban szerepel.

A „hagyományőrző” Austria Salzburg tehát a régi Austria jogutódját, a Red Bull Salzburgot fogadta – a találkozót Grödigben rendezték meg, nagyjából négyezer néző előtt, akik közül a vendégdrukkereket olyan szigorú biztonsági intézkedések mellett, különbusszal szállították Salzburgból a helyszínre, mint amilyet Budapesten a Ferencváros és az Újpest közötti derbik során tapasztalhatunk.

„Az eredeti, Mozart városából” – az Austria honlapján ez a jelmondat fogadja a látogatókat, jól kifejezve a klub identitását. A lila-fehérek hivatalos felületeiken ellenfelükre mindössze az RBS rövidítéssel, vagy az energiaital-gyártó cég Fuschl am See-ben található központjára utalva „fuschli konszern” néven hivatkoztak, gondosan kerülve, hogy az osztrák bajnoki címvédő kapcsán véletlenül is megemlítsék, hogy az salzburgi csapat lenne.

Az Austria-szurkolók a Red Bull elleni tüntetésként fogták fel a meccset, szeretett harmadosztályú csapatuk azonban hiába küzdött hősiesen, nem tudott azzal mit kezdeni, hogy ellenfele még az osztrák élvonal mezőnyéből is kiemelkedik, így a szakmai várakozásoknak megfelelően a vendégek nyerték a mérkőzést. A vezetést az elején Amar Dedic kipattanóból szerzett góljával szerezték meg, majd a hajrában még hármat lőttek, ebből kettőt a ghánai tehetség, Amankwah Forson vállalt.

OSZTRÁK KUPA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Austria Salzburg (III.)–Red Bull Salzburg 0–4
First Vienna (II.)–Austria Lustenau 2–3
Lustenau: Tiefenbach Dániel kezdőként 57 percet játszott, sárga lapot kapott.

2023.11.30 23:41:07

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Érdekes játék lenne a fogadóirodák részéről, ha lehetne tippelni arra, hol lesz a következő edzőváltás. Nekem van elképzelésem, de még véletlenül sem szeretnék ötletet adni egyetlen sportvezetőnek vagy tulajdonosnak sem, mert az esetek többségében véleményem szerint nem a trénerben van a hiba.

2023.11.27 15:40:33

Minden más foci nemzetisport.hu

Felejthető meccsen győzött az FCU Craiova, amely a második félidőben helyzetek sorozatát puskázta el.

2023.11.25 23:30:03

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.11.25 12:29:49

Minden más foci nemzetisport.hu

Győzelemmel nyitott a Dunaszerdahely új mestere, nem volt esélye az Aranyosmarótnak – ismét kikapott a Kassa.