Micsoda meccs! Kétgólos hátrányból fordítottak a franciák a belgák ellen

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 20:35
null
Didier Deschamps csapata második félidei lehengerlő játékával jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe (Fotó: AFP)
A végletekig kiélezett mérkőzésen Franciaország 3–2-es sikert ért el a belga válogatottal szemben Torinóban, a Nemzetek Ligája csütörtöki elődöntőjében. A vasárnapi fináléban tehát Didier Deschamps csapata lesz Spanyolország ellenfele.

NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
BELGIUM–FRANCIAORSZÁG 2–3 (2–0)

Torino, Allianz Stadion. Vezette: Siebert (német)
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Castagne (Batshuayi, 90+2.), Witsel, Tielemans (Vanaken, 70.), Carrasco – De Bruyne, R. Lukaku, E. Hazard (Trossard, 74.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé, Varane, L. Hernandez – Pavard (Dubois, 90+2.), Pogba, Rabiot (Tchouaméni, 75.), T. Hernandez – Griezmann – Benzema (Veretout, 90+6.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Carrasco (37.), R. Lukaku (41.), ill. Benzema (62.), Mbappé (69. – 11-esből), T. Hernandez (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem vádolhatjuk azzal a belgákat és a franciákat, hogy visszafogottan kezdték a mérkőzést: az első percekben mindkét oldalon volt nagy lehetőség, előbb Kevin De Bruyne hét méterről leadott lövésére ért le Hugo Lloris, majd Kylian Mbappé vette át lendületből Antoine Griezmann passzát úgy, hogy azzal megkerülte védőjét, eltolta a labdát Thibaut Courtois mellett is, de a sarkazásnál jól helyezkedett Jason Denayer.

Az erős kezdés után fokozatosan visszaesett az iram. Jobbára a franciák térfelén zajlott a játék, Didier Deschamps csapata látványosan nem tudott mit kezdeni Romelu Lukakuval, aki jobbnál jobb lekészítéssel ajándékozta meg a társakat. A vezető gól mégsem egy ilyen szituációból született meg, hanem egy remek egyéni alakítás végén: De Bruyne passza után Yannick Carrasco mozgott befelé a bal szélről, gyors irányváltással megtolta Benjamin Pavard mellett a labdát, majd okosan kilőtte a rövid alsó sarkot (1–0).

A franciák kis túlzással fel sem ocsúdtak a gól okozta sokkból, hamarosan jött a következő: ezúttal is De Bruyne volt a kiszolgáló, Lukaku okosan maga elé engedte a passzt, majd kissé kisodródott helyzetből óriási gólt ragasztott a rövid felsőbe (2–0). A Chelsea támadója a legutóbbi nyolc NL-mérkőzésén a tizedik találatát jegyezte.

A folytatásra teljesen más francia csapat jött ki, hogy tudatosan vagy sem, de a belgák teljesen átadták a területet és a kezdeményezést az ellenfélnek, s ezt kíméletlenül kihasználták a magukhoz térő gallok. Az alaphangot Karim Benzema adta meg, Mbappé passzával jól fordult kapura, és tanítani valóan kilőtte a bal alsót (2–1).

Néhány perccel később az egyenlítés is összejött, igaz, ehhez kellett Youri Tielemans hibája: a Leicester City futballistája egy ütemet késett, így felrúgta Griezmannt, némi VAR-ozás után pedig jöhetett a tizenegyes, amelyet Mbappé kíméletlenül értékesített (2–2). A PSG támadója az 50. válogatott mérkőzését játszotta, nála fiatalabban (22 év és 291 nap) senki sem érte el ezt a számot a francia nemzeti együttesben.

Az ember azt hinné, ennél jobban nem lehetett fokozni az izgalmakat, pedig az igazi dráma csak ezután következett. A 87. percben Lukaku ismét megszerezte a vezetést a belgáknak, csakhogy utólag kiderült, hogy lesen volt, a franciák viszont érvényes gólt szereztek – nem is akármilyet! Pavard középre adásába Toby Alderweireld ért bele rosszul, a tizenhatosnál érkező Theo Hernandez egyet igazított a labdán, majd óriási gólt lőtt a bal felső sarokba. 2–3

A végjátékban már nem akadt igazán nagy helyzete a belgáknak, a franciák szenzációs második félidőt produkáltak, s ezt tekintve megérdemelten jutottak be a döntőbe, ahol az olaszokat legyőző Spanyolországgal mérkőznek meg a trófeáért.

Szerdán
Olaszország–Spanyolország 1–2 (Lo. Pellegrini 83., ill. Ferran Torres 17., 45+2.)

Bronzmérkőzés
Vasárnap, 15.00, Torino: Olaszország–Belgium (Tv: Sport1)
Döntő
Vasárnap, 20.45, Milánó: Spanyolország–Franciaország (Tv: Sport1)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+7. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Négy perc a ráadás!

90. PERC: GÓÓÓL, VEZETNEK A FRANCIÁK! Pavard beadásába Alderweireld ért bele, a labda a tizenhatosnál érkező Theo Hernándezhez került, aki egy igazítás után óriási gólt lőtt a bal felsőbe (2–3).

90. PERC: Pogba! Zseniális szabadrúgás, a labda a kapufa és a léc találkozásáról pattant vissza.

87. PERC: Gól, de les! Carrasco zseniálisan centerezett a bal szélről, Lukaku pedig nem hibázta el, de a Chelsea támadója egy kevéssel előrébb volt.

86. PERC: Mbappé, Benzema, majd ismét Mbappé volt a labda útja, a PSG támadója nem sokkal lőtt a jobb sarok mellé.

80. PERC: Griezmann 16-ról, körülbelül másfél méterrel tévesztette el a rövid felsőt.

77. PERC: Tűzijáték a belga kapu előtt! Pavard érte el becsúszva az indítást, a bepassz után az első lövés elakadt a blokkban, az ismétlésnél Courtois repült, s védett nagyot.

75. PERC: Deschamps is változtat, Rabiot-t Tchouameni váltotta.

74. PERC: Roberto Martínez ismét cserél, Eden Hazard ment le, Trossard a pályán.

74. PERC: Lloris-bravúr hosszú idő után.

70. PERC: Megvolt az első csere is, Tielemanst Vanaken váltotta.

69. PERC: GÓÓÓL! Mbappé nem hibázik, felvarrta a bal felsőbe a labdát (2–2).

68. PERC: TIZENEGYES! Tielemans rúgta el Griezmann lábát a tizenhatoson belül, a VAR-ozás után Siebert megítéli a büntetőt.

67. PERC: Vertonghené az első sárga lapos figyelmeztetés.

66. PERC: Pogba leheletfinom indítása éppen csak hosszú volt a társnak. Courtois jól jött ki a kapujából.

62. PERC: GÓÓÓL, SZÉPÍT FRANCIAORSZÁG! Mbappé két ember közül passzolt Benzemához, aki nagyszerűen fordult be, és szépen kilőtte a bal alsót (2–1).

58. PERC: Mbappé faképnél hagyta Carrascót a jobb szélen, a bepassz is remek volt, de az ötösnél érkező Griezmannról a kapu mellé pattant a labda.

51. PERC: Castagne beadása után Lukaku lőtt jobbal középre.

50. PERC: Az MU középpályása most fejjel veszélyeztetett, öt méterről rosszul találta el a labdát, ami így jócskán elszállt a kapu felett.

48. PERC: Pogba lövése lecsúszott, méterekkel célt tévesztett.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

45. PERC: Mbappé került helyzetbe, de éles szögből csak az oldalhálóba lőtt.

44. PERC: Újabb lövés, de erre odaért Lloris: Lukaku lekészítette, Hazard próbálkozott.

41. PERC: GÓÓÓL, OTT A MÁSODIK! Megint De Bruyne a kiszolgáló, Lukaku maga elé engedte a labdát, majd az ötös jobb oldaláról a rövid felsőbe lőtt (2–0). Ez is parádés megoldás volt!

37. PERC: GÓÓÓL, VEZETNEK A BELGÁK! De Bruyne passza után Carrasco húzott befelé balról Pavard mellett, majd némileg váratlanul kilőtte a jobb alsót (1–0).

31. PERC: Megint Lukaku tette tovább jól a labdát, a ziccerbe kerülő Hazard-t Koundé szerelte remek ütemérzékkel.

28. PERC: Benzema labdaszerzése után Mbappé gyújtotta be a rakétákat a bal szélen, nagyon kellett Denayer keresztezése, hogy ne legyen gond.

23. PERC: Szép játék! Benzema finom ívelése után előbb Pavard, majd Griezmann fejelte tovább a labdát, amit a tizenhatosnál érkező Mbappé lőtt Courtois kezei közé.

15. PERC: Ismét Lukaku készített le De Bruynének, aki kapásból jócskán célt tévesztett.

Mbappé az 50. mérkőzését játssza a francia nemzeti együttesben, nála fiatalabban senki sem érte el ezt a számot.

13. PERC: Tielemans távolról próbálkozott, de csak a lelátót veszélyeztette.

11. PERC: De Bruyne passzolta fel a labdát Lukakunak, aki lekészítette lövésre a Manchester City játékosának, azt viszont már blokkolták a franciák.

8. PERC: Ez már kaput talált: Mbappé ívelte középre a labdát, Pavard szép mozdulattal a rövid felé lőtt, de ez nem okozott gondot Courtois-nak.

6. PERC: Nem kellett sokat várni a francia válaszra: Mbappé lendületből úgy vette át Griezmann passzát, hogy egyúttal megkerülte a védőjét is, megtolta Courtois mellett, de az alapvonalról már nem tudta jól középre tenni. A sarkazásnál Denayer helyezkedett jól.


4. PERC: Az első helyzet! De Bruyne hét méterről vette célba a rövid, bal alsó sarkot, Lloris bravúrral leért, és szögletre ütötte a labdát.

3. PERC: Tetszetősen, a levegőben tették-vették a labdát a franciák, a beadás már nem volt jó.


1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Belgium indította útjára a labdát.

Vörös szerelésben a belgák, fehérben a franciák.

A mérkőzést a német Daniel Siebert vezeti.



Mindkét csapat optimista: a franciák saját elmondásuk szerint nem az Eb-kudarc kozmetikázására készülnek, a belgák pedig a mostani rivális ellen elvesztett világbajnoki elődöntőn túllépve a jelenre fókuszálnak. Bővebben itt!

A négyes döntő kapcsán összeszedtük, ami a Nemzetek Ligájáról és az érintett válogatottakról fontos lehet! Részletek itt!

A szerdai elődöntőben az Európa-bajnok olasz válogatott 2–1-re kikapott a spanyoloktól a San Siróban, ezzel véget ért a 37 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata.z Európa-bajnok olasz válogatott 2–1-re kikapott a spanyoloktól a San Siróban a Nemzetek Ligája elődöntőjében, ezzel véget ért a 37 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata.



A találkozót a Sport1 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Belgium–Franciaország Nemzetek Ligája-elődöntő online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik