NL: „Olyan a srác, mintha hat tüdeje és harminchat lába lenne” – Witsel nem bánja, hogy Kanté nincs

TÓBIÁS BOLDIZSÁRTÓBIÁS BOLDIZSÁR
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 12:28
null
A két csapat legutóbb az oroszországi vb elődöntőjében találkozott (Fotó: AFP)
Csütörtök este Torinóban csap össze a francia és a belga labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája elődöntőjében. Egyelőre mindkét csapat optimista: a franciák saját elmondásuk szerint nem az Eb-kudarc kozmetikázására készülnek, a belgák pedig a mostani rivális ellen elvesztett világbajnoki elődöntőn túllépve a jelenre fókuszálnak.


Francia várakozások


Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya a L'Équipe-nek adott hosszabb interjút a mérkőzés előtt. Ebben kifejtette, a belga komplex együttes, amely nemcsak az előrejátékban, de a védekezés terén is erős: „A belga válogatott tisztában van az erősségeivel, azzal a minőséggel, amit a támadóharmadban képvisel. Azonban ez nem jelenti azt, hogy rosszul védekezik. Én azzal foglalkozom, hogyan okozhatja a csapatom a lehető legtöbb problémát az ellenfélnek. A legfontosabb számunkra, hogy minél többet birtokoljuk a labdát.”

Emellett Deschamps újságírói kérdésre kitért Kylian Mbappé állapotára is. A PSG sztárja keddi nyilatkozatában a L'Équipe hasábjain kifejtette, nem érzi magát jól a válogatottnál. „Igen, láttam (a nyilatkozatot). Nem olvastam el, nem tudom, mit mondott. Nem foglalkozom pletykákkal. Számomra a legfontosabbak a játékosaimmal folytatott belső megbeszéléseim. Átbeszéltük a dolgokat, Kylian boldog, hogy itt lehet, és alig várja a holnapi meccset” – fogalmazott a franciák kapitánya.

Deschamps-ot a keret új játékosairól, Aurélien Tchouaméniről, Theo Hernandezről, Jordan Veretout-ról és Jules Koundéról is kérdezték. „Mindig nagy volt a verseny a csapatba kerülésért. Nem hívtam volna meg őket egy hónappal később, ha nem lettem volna elégedett a válogatottban (az előző meccseken) és a klubjukban nyújtott teljesítményükkel” – mondta a kapitány, aki Koundé bosnyákok elleni kiállítására is reflektált.

„Igen, beszéltem erről Jules-lel. Tudja, hogy hibázott, amivel nem csak minket, de saját magát is büntette. Megértette, hogy ha elveszti a fejét a pályán, annak mindannyiunk számára következményei lesznek. De ha helyrehozhatatlannak vagy túl súlyosnak ítéltem volna meg a hibáját, nem kapott volna újra behívót
” – vette védelmébe a Sevilla fiatal védőjét a kapitány.

Nyilatkozatát azzal zárta, hogy az Eb-kudarc után nem tulajdonít kiemelt fontosságot ennek a meccsnek, ugyanakkor tisztában van vele, hogy két, presztízzsel bíró, rangos mérkőzést fognak megvívni.

Lloris komoly csatára számít (Fotó: AFP)
Lloris komoly csatára számít (Fotó: AFP)


Hugo Lloris, a francia válogatott csapatkapitánya elmondta, hasonló izgalmat érez, mint a rangos világversenyek előtt. „Fejben megérkeztünk, és érezzük, hogy van valami a levegőben. Nagyon várjuk az elődöntőt, ahol egy olyan egy ellenfél vár ránk, melyet nagyon tisztelünk. Készen kell állnunk a kihívásra. Mindannyian átérezzük, mekkora téttel bír ez a találkozó. Komoly erőket kell mozgósítanunk, hogy jó teljesítményt nyújthassunk. A Nemzetek Ligája nem olyan, mint egy világbajnokság, vagy egy Eb. De egy trófeát lehet elhódítani, amiért a legjobb európai nemzeteket kell legyőznünk. Belgium is ott van ezek között, évek óta vezeti a FIFA ranglistáját, komoly csatára számítunk.”

Belga optimizmus


Belga oldalról a válogatott szakvezetője, Roberto Martínez mellett Youri Tielemans is megszólalt.

A Leicester City klasszisa elmondta, megpróbál nem gondolni a franciák ellen elvesztett vb-elődöntőre, mert hatalmas csalódás volt számára. „Az előző meccsünk a világbajnokságon volt, és ők képesek voltak legyőzni bennünket. Emlékszem, mennyire csalódottak voltunk a kiesés után, mert nagyon közel jártunk a döntőhöz. Egy pontrúgás, egy szöglet döntötte el a párharcot. Ez szomorú, mert ezen kívül egyetlenegyszer sem hibáztunk hátul. A pontrúgások csütörtökön is döntő szerepet játszhatnak. Viszont remélem, hogy eljött a mi időnk. Biztosnak kell lennünk benne, hogy képesek vagyunk megnyerni a mérkőzést. Nem foglalkozom a rivalizálással, azért vagyok itt, hogy futballozzak.”


A formáját firtató újságírói kérdésekre önkritikusan válaszolt a belga középpályás „Igaz, hogy nehezen kezdtem a szezont Leicesterben, azonban mindent meg fogok tenni, ami tőlem telik. Próbálom a lehető legtöbbet segíteni a válogatottnak, és tudom, hogy a teljesítményemre nem lesz panasz. Talán éppen ez a válogatott szünet fog segíteni, hogy friss fejjel térhessek vissza Angliába.”

Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya meglehetősen optimistán és nyugodtan nyilatkozott a sajtónak. „Azt gondolom, sokkal erősebbek vagyunk, mint három éve. Több játékosból meríthetek, akiknek nagy tapasztalatuk van, jobb köztük az összhang, jobban megértik egymást a pályán.”

Ugyanakkor Martínez tisztában van az ellenfél erősségével, elmondása szerint Didier Deschamps minden posztra legalább három topjátékosból választhat. „Biztos vagyok benne, hogy ő is így gondolja, a csapata előrelépett a vébé óta. Mbappé még újonc volt Oroszországban, most pedig már karrierje csúcspontján van. Ott van még Pogba, vagy éppen Griezmann is. A tapasztalt futballisták mellett sok fiatal játékost épített be a csapatba.”

A belga szakember kitért a Chelsea-csillag Romelu Lukaku kiváló formájára is. „A számai elképesztőek, ha helyzetbe tudod hozni, mindig betalál. Ez az ő legnagyobb erőssége. 19 éves kora óta dolgozom vele, és azóta folyamatosan fejlődik. Intelligens, képes alkalmazkodni minden játékrendszerhez és poszthoz. Karrierje legjobb éveiben van.”

Witsel nem bánja, hogy Kanté hiányzik (Fotó: AFP)
Witsel nem bánja, hogy Kanté hiányzik (Fotó: AFP)


Arra a kérdésre, hogy Hans Vanaken vagy Youri Tielemans lesz a mai meccsen Axel Witsel párja a középpálya tengelyében, a dortmundi középpályás válasz helyett összehasonlította a két labdarúgót. „Bár nagyon különböző stílusban játszanak, a technikai tudásuk megkérdőjelezhetetlen. Gyakran kérnek labdát, azonban míg Youri a támadás kezdetén teszi ezt, addig Hans a tizenhatoson belülre szeret érkezni.”

A belgák közül többen kitértek N'Golo Kanté hiányára a riválisnál. Tielemans szerint Kanté nélkül a francia gárda nem ugyanaz, Axel Witsel pedig még ennél is tovább ment a Twitteren: „Szerencsére nem valószínű, hogy Kanté játszani fog ellenünk. A srác hihetetlen, mintha hat tüdeje és harminchat lába lenne.”

NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
20.45:
Belgium–Franciaország, Torino (Tv: Sport1)

A MÁSIK ÁGON
Olaszország–Spanyolország 1–2 (0–2)
Milánó,
San Siro, 33 524 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Olaszország:
G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson Palmieri – Barella (Calabria, 72.), Jorginho (Lo. Pellegrini, 64.), Verratti (Locatelli, 58.) – Chiesa, Bernardeschi (Chiellini, a szünetben), L. Insigne (Kean, 58.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Spanyolország:
Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, M. Alonso – Koke (Merino, 75.), Busquets, Gavi (S. Roberto, 84.) – Sarabia (Gil, 75.), Ferran Torres (Pino, 49.), Oyarzabal. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gólszerző:
Lo. Pellegrini (83.), ill. Ferran Torres (17., 45+2.)
Kiállítva: Bonucci (42.)

HELYOSZTÓK
Vasárnap, 15.00, Torino: bronzmérkőzés (Tv: Sport1)
Vasárnap, 20.45, Milánó: döntő (Tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik