NL: vb-selejtezős dömping közben négyes döntő Olaszországban

S. Á., T. B.S. Á., T. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.06. 13:38
null
Roberto Manciniék az NL-ben is az aranyéremre hajtanak (Fotó: AFP)
Szerda este az Európa-bajnok olasz válogatott a spanyolokat fogadja a San Siróban a Nemzetek Ligája elődöntőjében. A négyes döntő kapcsán összeszedtük, ami a Nemzetek Ligájáról és az érintett válogatottakról fontos lehet!

 

 

Milánóban vágna vissza a spanyol válogatott az olaszoknak az elveszett Eb-elődöntőért. A két csapat szerda este a Nemzetek Ligája négyes döntőjének első mérkőzésén a San Siróban csap össze egymással.

A Nemzetek Ligájáról

A Nemzetek Ligáját 2018-ban indította el az UEFA azzal a céllal, hogy tétmérkőzésekkel váltsa ki a felkészülési mérkőzéseket. A sorozatban részt vevő válogatottakat az erősségük alapján négy divízióra (A, B, C, D) osztják, azon belül csoportokba sorsolják őket, amelyekben oda-visszavágós rendszerben rendezik a mérkőzéseket. A csoportelsők egy divízióval feljebb jutnak, az utolsó helyezettek egyosztálynyit zuhannak. A legmagasabb rangú A-csoport négy csoportgyőztese vív meg a sorozat döntő szakaszában a trófeáért.

Az A-liga döntőseinek nyereményalapja is van, a mindenkori győztes a 7.5 kg-os tömör ezüst trófea mellett 10.5 millió eurót kaszál. A torna második helyezettje 9, a harmadik 8, a negyedik pedig 7 millió euróval gazdagodik.

A Nemzetek Ligája egyben kvalifikációként szolgál az aktuálisan következő Eb-re vagy vb-re is, ugyanakkor a Nemzetek Ligája megnyerése nem ér kvalifikációt.

A Nemzetek Ligája első kiírását 2018-ban Portugália nyerte meg, miután a fináléban Goncalo Guedes találatával 1–0-ra legyőzte Hollandiát. A címvédés biztosan elmarad, ugyanis az A-divízió 4 csoportját Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Belgium nyerte meg. Az olaszok szerda este a spanyolokkal, míg a franciák egy nappal később a belgákkal mérkőznek a döntőbe jutásért.

A világbajnoki selejtezősorozat sorsolásakor 2020 decemberében szándékosan úgy alakították a csoportokat, hogy a négy NL-finalista ötcsapatos csoportba kerüljön. A szabadnapjukat az októberi etapra időzítették, így a vb-selejtezők zavartalan lebonyolítása mellett, a sűrű válogatott program mellett is le lehet zárni az NL küzdelmeit.

Olaszország házigazdaként hajt a trófeára

Az Eb-címvédő olaszok nem kezdték jól a világbajnoki selejtezőket, mert a Svájc elleni gól nélküli döntetlen mellett hazai pályán a bolgárokat sem tudták megverni. Ám a litvánok ellen Reggio Emiliában kiütéses, 5–0-s győzelemmel javítottak, és összességében magabiztosan várhatják a spanyolok elleni összecsapást. A Nemzetek Ligája elődöntőjébe a holland, lengyel, bosnyák trió mellől, az 1-es csoportot megnyerve jutottak be. A mérkőzést Milánóban, a San Siróban rendezik, de a koronavírus-járvány miatt csak fél ház lehet, azaz 37 ezren foglalhatnak helyet a lelátókon. Az olasz szurkolók érdeklődését jelzi, hogy egy nappal a találkozó előtt már az összes jegy elkelt.

Nehezítheti a szövetségi kapitány, Roberto Mancini helyzetét, hogy sérülés miatt nem számolhat a csapat gólzsákjával, Ciro Immobilével. Mivel első számú helyettese, Andrea Belotti szintén nem bevethető, Gianluca Raspadori, vagy Moise Kean kaphat lehetőséget a bizonyításra. Mancini ennek ellenére bizakodóan várja a spanyolok elleni meccset.

Nagyszerű lenne, ha az Európa-bajnokság után a Nemzetek Ligáját is megnyernénk, de nem lesz egyszerű. A nyári Európa-bajnokságon a spanyolok ellen szenvedtünk a leginkább. Még mindig nagyon erős csapatuk van, és kiválóan járatják a labdát, amivel júliusban megnehezítették a dolgunkat. Kimerítő torna volt, mégsem volt soha semmiféle feszültség a csapatban. Talán erre emlékszem vissza a legszívesebben. Tökéletes volt a kohézió a játékosok között, és tudom, hogy ezt mennyire nehéz elérni. Ennek kulcsszerepe volt a sikerben, amivel a fiatalokat és az időseket egyaránt boldoggá tettük, és mindannyian éreztük a szurkolók lelkesedését” – mondta a kapitány.

Spanyolország visszavágna az olaszoknak az Eb-n elszenvedett vereségért

Spanyolország a Nemzetek Ligájában az A divízió 4. csoportját nyerte meg, és az előcsatározások során a németeket a stuttgarti 1–1-es döntetlen után 6 góllal küldte haza Sevillából. Szerda este az olaszokkal csapnak össze a fináléba kerülésért. Fűtheti a visszavágás vágya a spanyolokat, akiket épp az olasz válogatott ütött el az Eb-döntőbe jutástól júliusban. A hispánok egy Koszovó és egy Grúzia elleni magabiztos győzelemmel „hangoltak” a Nemzetek Ligája elődöntőjére, de figyelmeztető jel lehet számukra a svédek ellen 2–1-re elbukott vb selejtező.

A spanyol csapatot rendesen megtizedelték a sérülések. Hiányozni fog a védelemből José Gayá és Jordi Alba, a középpályáról pedig Thiago Alcántara, Pedri, Dani Olmo és a valenciai Carlos Soler is. Az olaszokhoz hasonlóan a spanyolok is csatárgondokkal küzdenek, Álvaro Morata, és Gerard Moreno sem hadrafogható. Luis Enrique pedig nem volt rest a fiatalokhoz nyúlni, hogy megoldja a sérültek pótlását. Nagy meglepetésre behívót küldött a Barcelona 17 esztendős középpályásának, Gavinak, aki augusztus végén mutatkozott be a La Ligában a katalánok színeiben. Szintén a spanyol keretben találta magát a Villarreal kiváló formának örvendő tehetsége, Yeremi Pino is. Marcos Alonso, a Chelsea balbekkje 2018 után kapott újra bizonyítási lehetőséget, a frontvonalban pedig Mikel Oyarzabal és Ferran Torres küzdhet majd.

Kanté és Giroud nélkül is erős a francia keret

A franciák Portugália, Horvátország és Svédország mellől léptek tovább a legjobb négy közé a Nemzetek Ligájában. Azonban a nyári Eb-kudarc után Ukrajna és Bosznia-Hercegovina ellen is botlott a világbajnoki selejtezők során a francia csapat. Bár a finnek ellen Griezmann duplájával nyertek, összességében nem mutat túl meggyőző képet magáról Didier Deschamps alakulata. A Nemzetek Ligájára készülő keretük azonban N’Golo Kanté és Olivier Giroud hiánya ellenére is nagyon erős.

A védelemben    három Bayern München játékos is helyett kapott, hiszen a bajorok színeiben játszik Benjamin Pavard, Lucas Hernández és Dayot Upamecano is. Didier Deschamps a középpályán okozott több meglepetést a kerethirdetéskor, hiszen meghívót küldött a monacói  Tchouaméninek és a Marseille-ben játszó Matteo Guenduzinak is. Támadásban pedig a félelmetes Griezmann, Mbappé, Benzema trió minden tagja bevethető. Így összességében magabiztosan várhatják a franciák a csütörtök esti, belgák elleni elődöntőt, melyet Torinóban, az Allianz stadionban rendeznek meg.

Az utolsó (előtti) dobása a belga aranygenerációnak?

Belgium rendkívül magabiztosan jutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Öt győzelmet arattak a Dániát, Angliát és Izlandot felvonultató csoportjukban és összesen 16 gólt szereztek. Ennek ellenére egyre többször hangzik el velük kapcsolatban, hogy az úgynevezett belga aranygeneráció lassan kiöregszik. Az olaszok elleni nyári Eb-búcsú után az NL, illetve a jövő évi világbajnokság lehet az utolsó esélyük, hogy nagy tornát nyerjenek, ami komoly teher lehet a játékosokon.

Roberto Martínez szövetségi kapitány, a válogatott öregedésével kapcsolatos kritikákra reagálva igyekezett fiatalítani a belgák keretét. Behívót kapott a FC Bruges ifjú titánja, Charles De Ketelaere, és a Milan tehetsége, Alexis Saelemaekers is. A védelembe a rutinos Verthongen és Alderweireld mellett Thomas Foket, Jason Denayer és Dedrick Boyata is szerephez juthat. A legjobb hír azonban a belgák számára, hogy újra játékra alkalmas Kevin De Bruyne is. A Manchester City játékmestere a szeptemberi világbajnoki selejtezőkről bokasérülés miatt maradt le, de azóta felépült, így Roberto Martínez szövetségi kapitány pénteken közzétett 24-es keretében újra helyet kapott. A támadósorból Dries Mertens és Jeremy Doku is hiányzik. Ennek ellenére a Chelseaben bombaformában játszó Romelu Lukaku nem marad játszótársak nélkül, a Hazard testvérek mellett Yannick Carrasco és Leandro Trossard próbálja majd kiszolgálni őt a franciák ellen.

NEMZETEK LIGÁJA 2020–2021
NÉGYES DÖNTŐ, OLASZORSZÁG
ELŐDÖNTŐ

Szerda, 20.45, Milánó: Olaszország–Spanyolország (Tv: Sport1)
Csütörtök, 20.45, Torino: Belgium–Franciaország (Tv: Sport1)
HELYOSZTÓK
Vasárnap, 15.00, Torino: bronzmérkőzés (Tv: Sport1)
Vasárnap, 20.45, Milánó: döntő (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik