Nem adott kölcsön a Ferencváros a csatárnak, mérgében eligazolt

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.05.03. 13:28
null
Majdnem, majdnem... (Forrás:<a href="http://archiviostorico.gazzetta.it/2006/febbraio/15/Figo_Parma_Juve_firma_troppo_ga_10_060215283.shtml?refresh_ce-cp"> gazzetta.it</a>)
Ember tervez, Isten végez – legalábbis ezzel vigasztaljuk magunkat és egymást, ha szokás szerint kudarcot vallunk. Igaz ez a labdarúgás világának egyik legérdekesebb szegmensére, az átigazolásokra is. Feleség, szülő, részegség, szolárium, luxuskocsi, emberrablás, halálos fenyegetés, kapzsi ügynök, bruttósítás, elromlott faxgép, veszkócsizma, az Úr szava, egy izlandi vulkán, anya-lánya szex, másnaposság, pár lyukas fog, HIV-es pletyka, irigy elvtárs, a brazil kormány, letartóztatás, pénzfeldobás, kutyaugatás, tűzoltóautó és Sharon Stone miatt is maradt már el átigazolás. NEMRÉG INDULÓ SOROZATUNK A MEGHIÚSULT ÁTIGAZOLÁSOKKAL FOGLALKOZIK. ÍME, A HETEDIK RÉSZ!



ÉS AKKOR BEGÖRDÜLT A KIS HONDA CRX A BARCA-KLUBHÁZ ELÉ

Luís Figo – Real Madrid, Juventus, AC Parma, 1994

Ki ne ismerné Figo Madridba kerülésének körülményeit, azt viszont maga a játékos ismerte el, hogy már Sporting-labdarúgó korában bejelentkezett érte a királyi klub, de akkor ő mindenképpen a Serie A-ban szerette volna folytatni.

A fénykorát élő Serie A-ban, tegyük hozzá, mégpedig mindenáron, és ez lett a baj: 1994 tavaszán aláírt egy előszerződést a Parmával, majd ősszel a Juventusszal is (évi 110 ezer, illetve 91 ezer mai eurónak megfelelő fizetést ajánlottak neki) – a két olasz klub akkoriban nagyban rivalizált egymással, így az országos szövetség elé vitték az ügyet, amely két évre eltiltotta Figót a Serie A-tól.

A FIFA helybenhagyta a döntést, és hozzátette, hogy más nemzetközi igazolás azért lehetséges (Figo szerint ő csak a Parmával írt alá érvényes szerződést, a Juvével nem, a szélső a nagy hatalmú Luciano Moggit okolta évek múlva a parmai kaland elmaradásáért).

Figo végül potom 2.5 millió euróért az FC Barcelonáé lett, évi 150 ezres bérrel, a Parma meg Hriszto Sztoicskovval vigasztalódhatott.

Érdekes jelenete volt a futballvilágnak, amikor 1995. április 2-án Figo átugrott a katalánokhoz XU-30-47-es rendszámú Hondájával aláírni új szerződését – az már csak jóval később derült ki, hogy egy évvel azelőtt majdnem a Manchester Cityhez került, kétmillió eurón aluli összegért, csakhogy az angolok nem vehették meg őt az akkori légióskorlátozások miatt.

Figo a karrierje végén majdnem aláírt a szaúdi al-Ittihadhoz, pontosabban ő szignálta a papírokat, csak éppen a klub nem mutatta be ezt követően a banki garanciákat, Figo meg csupán a szép szavakra nem utazott ki.A legemlékezetesebb azonban természetesen a Madridba igazolása…

A barcelonai klubikonok közül Carles Puyol (erről később lesz még szó a sorozatban) mellett Xavi is könnyen távozhatott volna fénykorában: maga Pep Guardiola erősítette meg, hogy a Bayern el akarta vinni együttese eszét a 2008-as Európa-bajnokság után, ugyanis a bajorok új mestere, Jürgen Klinsmann mindenképpen ragaszkodott ehhez.

„Nagyon komoly volt az ügy, a müncheni vezetők eljöttek hozzánk tárgyalni, Giovanni Branchini játékosügynökkel. Karl-Heinz Rummenigge konkrét ajánlatot tett. Majdnem aláírtam, azonban a csapat új edzője, Guardiola ragaszkodott hozzám. Azt mondta, nem lehet eladni a Barca szívét. Hogy később Pep a Bayern mestere lett? Vannak ilyen hihetetlen történetek a futballban, de akkor nagyon jól döntöttem” – mondta később maga Xavi.

NEM MINDEN A PÉNZ. VAGY MÉGIS?

Patrick Vieirát 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben is vitte volna a Real Madrid, egyszer az Arsenal már el is fogadta a 35 millió euró körüli vételárat, a középpályás is rábólintott a váltásra, ám amikor megtudta, hogy a bére elmarad a galaktikus ászok évi ötmillió eurón felüli fizetésétől, mérgében visszalépett.

A Real Madrid lemaradt a korszakos zseni Edmundóról is, akit a csatár saját bevallása szerint nyolcéves szerződéssel üldöztek. Hiába: Edmundo bevallotta, hogy brazil csapatok is megadták azt a pénzt, amelyet a Madrid kínált, akkor meg minek menjen oda? „Persze sokkal többre vihettem volna, a nevem is másként csengene” – teszi hozzá már ma, benőtt feje lággyal.

Az 1994-es világbajnok Müller sokszor játszott vele és ellene, ő az Evertonról azért maradt le, mert azt hitte, heti 12 ezer eurós fizetése nettó lesz, nem pedig bruttó, a klub meg nem akart számára ingyen lakást adni.

Szegény Evertonnak nem jött össze a megegyezés akkor sem a friss világbajnok Violával, sem a bolgár Emil Kosztadinovval. Müller azon a nyáron majdnem megegyezett a Tottenhammel, de a londoniak Jürgen Klinsmannt választották, Müllernek maradt Japán, majd egy nyúlfarknyi perugiai kaland. Nem véletlenül hívták őt a „brazil Gazzának”…

Novemberben egyébként kirúgták a menedzsert, Mike Walkert, Müller ezért újra jelentkezett, és elfogadta már a bruttó 12 ezret is – csakhogy az elnök, Peter Johnson elküldte őt valahová, ami nem Japán.

Müller a kihagyott helyzetek embere

Nem új keletű a probléma, emlékszünk még Gera Zoltán esetére, akit amikor eladott a Ferencváros Angliába, ment a kavarás a font és az euró árfolyamai között. 1984-ben a jugoszláv (horvát) edzőt, Tomislav Ivicet le akarta igazolni a Benfica, de a mester amerikai dollárban, a portugálok escudóban számolták és számfejtették volna a bért. Ivics nemet mondott.

És ha már Jürgen Klinsmann szóba került: a szőke gólangyal 1992-ben mindenképpen ott akarta hagyni az Internazionalét, és már mindenben megegyezett a Real Madriddal, sőt a vezetőedző Leo Beenhakker kezébe csapott – csakhogy a holland szakember elbukta a Reallal a bajnokság után a hazai kupát is, így kirúgták. Jöhetett Benito Floro a kispadra, a csatársorba Iván Zamorano, a németnek pedig maradt Monaco.

Nem lehet megunni… Persze őt sem engedték külföldre



Nem minden a pénz, anno Bene Ferenc sokáig vacillált, aláírjon-e az Újpesthez, végül csak egy kívánsága volt a kaposvári sihedernek: vigyék el Budapestre, de azonnal, a Honvéd–Flamengo mérkőzésre! Az őt kiszúró Konkoly Béla egyből intézkedett, prémiumként egy öltönyt is szabatott a csatárnak.

1963 októberében a chileiek csatáridolja, Leonel Sánchez, a későbbi világbajnoki (megosztott) aranycipős futballista próbajátékon vett részt az AC Milannál, de végül azt mondta, hogy inkább lesz szegény és szabad Chilében, mint gazdag és szolga Itáliában.

Persze ez nem általános, már a régebbi korokban is fontos volt a pénz: a Ferencvárostól azért távozott a zseniális Turay „Suttyó” József, mert nem kapott kétezer pengőt – kölcsön! A havi 200 pengős fix fizetés jó pénznek számított, de gondoljunk csak bele, hányszorosát keresi most egy agyondédelgetett NB I-es spíler egy főorvos bérének – a Hungária nem garasoskodott, jól járt.

Balajcza Szabolcs talán már barátja marseille-i lakásavatójára készült lelkileg (Fotó: AFP)
Balajcza Szabolcs talán már barátja marseille-i lakásavatójára készült lelkileg (Fotó: AFP)

SZÓVAL AZ A FERENCZI, KABÁT KETTŐS MARSEILLE-BEN

Ha már legutóbb szóba került.

„Mindössze két napon múlott, hogy nem az Olympique Marseille szerződtetett, ha kicsit türelmesebb vagyok, akkor oda, és nem Törökországba kerülök” – mondta nemrégiben Kabát Péter 2001-es légiósnak állásáról. Kicsi hamarság Göztepe İzmirt termett, pedig nem sok kellett volna egy Kabát, Alfonso, Pascal Nouma OM-es csatártrióhoz, hogy Ferenczi Istvánról már ne is beszéljünk. Az átigazolás világa egy nagy dzsungel…

Kabát Bulgáriában még furcsábban járt: 2002-ben bajnokként és kupagyőztesként otthagyta volna a Levszki Szófiát, és a CSZKA Szófiához igazolt volna, de előbbi csapat bemutatott egy hamis papírt, miszerint a magyar csatárt még egy évig szerződés köti hozzájuk. A FIFA végül Kabátnak adott igazat, aki azonban nem akart már visszatérni a Balkánra. Hanem pár hétre rá visszaigazolt Törökországba.

Furcsa év volt az a 2002-es: Sowunmi Thomas elutazott az Ajaccióhoz, szétnézett, megvizsgálták, aláírt egy évre, majd gyorsan hazamenekült a Dunaferrhez, mert az őt kiszemelő legendás edző, Rolland Courbis bírósági ügybe keveredett (még marseille-i tevékenysége miatt), a légiós meg nélküle nem érezte biztonságban a helyét.


SOROZATUNKAT FOLYTATJUK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik