„Mindent megnyert, nem félt senkitől” – Argentínában értük el Maradona magyar rokonát

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.11.27. 07:09
null
Daniel Erdelit rokoni szál is fűzi a szerdán elhunyt legendához (Fotó: AFP)
A Diego Maradonával rokoni kapcsolatban lévő magyar származású  ingatlanügynök, Daniel Erdeli a személyes élményei mellett a Nemzeti Sportnak elmondta, miért imádták annyian a szerdán elhunyt klasszist.

 

Honnan ismerte Diego Maradonát?
– A nagypapám és a szüleim a harmincas években emigráltak Argentínába, én már itt születtem, de az édesanyámnak köszönhetően valamennyire beszélek magyarul. Huszonkét évvel ezelőtt az unokatestvérem elvette feleségül Maradona unokatestvérét, és én is hivatalos voltam az esküvőre, amelyen egyébként csak a nagyon szűk család vett részt. Itt volt szerencsém személyesen is megismerkedni vele, beszélgettünk is, de leginkább az esküvő és az ünnepség volt a téma. Nem akartam a magánéletéről és a futballról kérdezősködni. Persze amikor szóba került, hogy magyar vagyok, egyből Puskás Ferencet említette, akit jól ismert a Real Madridból. Én pedig rögtön elmeséltem neki, hogy az unokatestvérem, Csutorás Ferenc egri borász, akinek a nagyapja jó barátja és üzlettársa volt Puskásnak – mondta Csutorás Ferenc segítségével lapunknak adott exkluzív interjúban az Argentínában született, magyar származású, ingatlanügynökként dolgozó Daniel Erdeli, akinek saját cége van Buenos Airesben, és rokoni szál is fűz a szerdán elhunyt legendához.

Daniel Erdeli
Daniel Erdeli

Milyen embernek ismerte meg az esküvőn?
– Nagyon közvetlen és szórakoztató volt, nagyon sokat táncolt és énekelt, látszott, hogy mindkettőt imádja. Mindenki tudta róla, hogy nehéz ember, mindenkivel szembeszállt, ha úgy érezte, igazságtalanságot tapasztal. Nem félt senkitől, és mindenről elmondta a véleményét. A családját viszont imádta, és a közelükben teljesen máshogy viselkedett. Az esküvőn is ezt az arcát mutatta, mindenkivel nagyon kedves volt.

Mit szólt, amikor először hallotta, hogy nincs többé?
– Nagyon meglepődtem, mint mindenkit, engem is sokkolt a hír. Nem akartam elhinni. Voltak nagyon nehéz időszakai, de lehetett szó drogproblémákról vagy egészségügyi gondokról, mindig, mindent túlélt. Neki is meggyőződése volt, hogy minden csatát megnyer, fizikálisan és mentálisan is nagyon erős személyiség volt.

Utóbbi talán meglepő lehet a drogproblémák és a különböző botrányok fényében.
– Mentálisan erős volt abban, amiben az akart lenni. Tudta, mit akar elérni, és azt meg is valósította. Már egész kiskorában meggyőződése volt, hogy pályára lép a világbajnokságon, és így is lett. Mindig hangsúlyozta, hogy ő a futballpályán akar példakép lenni, nem az életben. Azt mondta, ezeket a példaképeket mindenki az otthonában keresse. Voltak problémái, sok dolgát én sem kedveltem, de imádtam a szenvedélyességét, a családja iránt érzett szeretetét, és azt, ahogy kiállt a szegényekért. Számára mindenki egyenlő volt, és soha nem felejtette el, hogy honnan jött. A válogatott mezében pedig mindent megtett a sikerért, ezért imádták őt annyian. Na meg azért, mert különleges egyéniség volt, felejthetetlen megszólalásokkal. Ez a vagányság hiányzik például Lionel Messiből, aki a pályán zseniális dolgokat művel, de azon kívül messze nem annyira karakteres egyéniség.

Maradona az egyik utolsó interjúban azt mondta, meglepte, hogy még mindig ennyien szeretik. Tényleg nem akarta elhinni, hogy ennyien rajonganak érte?
– Inkább azt nem akarta elhinni, hogy a mélyszegénységből indulva ilyen messzire jutott, és ennyi embernek okozott örömöt. Ő is idősebb lett, több ideje volt visszatekinteni az életére, és arra, hogy mennyi mindent elért.

Tudom, szinte lehetetlen ezt megfogalmazni, de mit jelent, mit jelentett ő Argentínának?
– Ehhez leginkább azt kell tudni, hogy a Falkland-szigeteki háború a mai napig hatalmas fájdalmat okoz az argentinoknak, begyógyíthatatlan seb az emberek lelkében. Rengeteg fiatal halt ott meg, akik valójában nem is voltak katonák, és gyakorlatilag gyerekek voltak. Igazságtalan és felesleges háború volt. Az embereknek a futballba menekültek, ezen keresztül tudtak kicsit elszakadni a valóságtól. Ezt a szenvedélyt képviselte Diego Maradona, aki a háború után négy évvel két örökre emlékezetes gólt szerzett Anglia ellen. Nekünk az az összecsapás jóval több volt, mint egy futballmérkőzés, és ezt igazán csak az argentinok értik meg, akik átélték a háború borzalmait. Az angolok elleni gólokkal, a győzelemmel, majd a világbajnoki címmel Maradona rengeteg embernek okozott örömöt, nemzeti hős lett, neki köszönhetően összefogott az argentin nép. Ezért soha nem lehetünk neki elég hálásak.

A Maradonával kapcsolatos további cikkeinket, híreinket megtekinthetiide kattintva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik