Hol folytatja Lionel Messi, merre viszi tovább az útja?

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 13:14
null
Június 24-én lesz 36 éves – érthető, ha több időt töltene a családjával, s olyan klubot választana, amelynél kisebb az elvárás (Fotók: AFP, Imago Images)
Lionel Messi Barcelonában töltött utolsó idényében is rekordot döntött rekord után, a PSG-be viszont két év alatt sem tudott beilleszkedni. Kiugró sikert a párizsi együttes helyett az argentin válogatottal ért el, és ha nyáron lejár a szerződése, ki tudja, merre vezet az útja.

 

 

Nehéz eldönteni, hogy az FC Barcelona adott többet Lionel Messinek vagy ő a klubnak, ám a közös út 2021 nyarán véget ért. A csapat Xavi Hernández 2015-ös, majd Andrés Iniesta 2018-as távozását követően egyre gyengébben szerepelt, az argentin támadóval a soraiban a 2018–2019-es idényben nyert eddig utoljára bajnokságot, és utána is csak a Spanyol Kupát hódította el egyszer. A Bajnokok Ligájában sem termett neki babér, mi több, kínos vereségek csúsztak be. A Liverpool 2019-ben úgy búcsúztatta az elődöntőben a Barcelonát, hogy először idegenben 3–0-s vereséget szenvedett, majd hazai pályán 4–0-ra nyert, a Bayern München egy évvel később 8–2-vel ütötte ki a katalán együttest a sorozat negyeddöntőjében. Régi társai nélkül Messi sem érezte magát olyan jól a csapatban, bár a vezérszerep az öltözőben az övé volt, és a pályán is elképesztő gólokat szerzett, kiugró eredményeket ez egyre kevésbé hozott. A problémákat csak tetézte, hogy a Barcelona súlyos anyagi gondokkal küzdött. A játékoseladásból befolyó pénzt nem tudta hatékonyan visszaforgatni, az igazolások nem váltak be, miközben a futballisták fizetése az egekbe szökött. A kilátástalan helyzetet látva Messi 2020 augusztusában személyes okokra hivatkozva szerződése felbontását kérte, Josep Maria Bartomeu elnöknek az erről szóló dokumentumot el is faxolta. A klub azonban nem akarta elengedni. Ramon Planes sportigazgató arról beszélt, hogy az argentin klasszis köré szeretnék építeni a jövő csapatát, és csak 700 millió euróért lehet kivásárolni, az ügy pedig addig húzódott-halasztódott, amíg lejárt a nyári átigazolási időszak.

„Nem örültem neki, távozni akartam  – ismerte el Messi a goal.com újságírójának. – Nem kaptam rá engedélyt, ezért maradok, nem akarok semmilyen jogi vitát a klubbal. A Bartomeu elnök által vezetett menedzsment katasztrofális, a klub iránti szeretetem viszont örök.”

2021. augusztus 8.: 21 év után könnyek között távozott a Barcelonától
2021. augusztus 8.: 21 év után könnyek között távozott a Barcelonától


Az utolsó Spanyolországban töltött idénye sem telt el azért rekorddöntés nélkül. Messi 2020. december 23-án a Real Valladolid ellen pályafutása 644. gólját szerezte a Barcelona mezében, ezzel (Pelét megelőzve) egy klub színeiben ő szerezte a legtöbb gólt a világon. A jeles alkalomra a Budweiser cég ötletes reklámkampányt épített, megnézte, mely kapusoknak talált be Messi, és mindegyiknek számozott címkével ellátott sör(öke)t küldött díszcsomagolásban. Dibusz Dénes a 636-osat kapta, Messi a Bajnokok Ligája csoportkörében 5–1-re megnyert Barcelona–Ferencváros mérkőzésen lőtt gólt neki tizenegyesből. A legrosszabbul (vagy legjobban, nézőpont kérdése) Diego Alves járt, az Almería és a Valencia kapusához 21 üveggel csengetett be a futár. Csapattársa, Filipe Luís megjegyezte, hogy néhány üveggel többel akár kocsmát is nyithatna...

Az argentin a folytatásban is gondoskodott arról, hogy senki se felejtse el a nevét: Xavi csúcsát (768) megdöntve 778 alkalommal lépett pályára tétmérkőzésen a Barcelona szerelésében, és 30 góljával pályafutása során nyolcadszor lett a spanyol élvonal gólkirálya. A megtisztelő címet ráadásul egymás után ötödik alkalommal nyerte el, amivel a Real Madrid két kiválóságát, Alfredo Di Stéfanót és Hugo Sánchezt (4–4) előzte meg. Szerződése lejártával viszont hátat fordított Barcelonának.

2021. augusztus 11.: Nasszer Al-Kelaifi és Leonardo között PSG-mezzel
2021. augusztus 11.: Nasszer Al-Kelaifi és Leonardo között PSG-mezzel


„Az az igazság, hogy elmegyek 
– mondta könnyek között a távozása alkalmából összehívott sajtótájékoztatón. – Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott az itt töltött időszakom alatt, sohasem hittem, hogy egyszer búcsúznom kell. Az elnökkel megbeszéltünk minden lehetőséget, de a La Liga szabályzata miatt nem maradhatok. Nagyon szerettem volna, a családom is ezt akarta, de sajnos nem lehetséges.”

Az okokkal kapcsolatban Joan Laporta, a hivatalába 2021. március 7-én visszatérő klubelnök is a La Liga pénzügyi fair playre vonatkozó szabályait emlegette. A Barcelona Messi magas fizetését egyszerűen nem tudta beépíteni a költségvetésébe, mivel nem maradt volna lehetősége új játékosok szerződtetésére. A világ egyik legjobb játékosa klub nélkül maradt, igaz, ez az állapot nem tartott sokáig, mivel augusztus 10-én már alá is írt a francia Paris Saint-Germainhez, amelynél többek között régi barátja, Neymar várta. Beilleszkedése nem ment könnyen, a közönség minden mérkőzésen világklasszishoz méltó teljesítményt várt tőle, 34 évesen, idegen futballközegben a magasra tett lécet még Messi sem tudta átugrani. Első bajnoki góljára egészen novemberig kellett várni, és később is inkább gólpasszaival tűnt ki, a Bajnokok Ligájában sem tudta megakadályozni a Real Madrid elleni nyolcaddöntős búcsút.

A Kylian Mbappé, Lionel Messi, Neymar alkotta szupertriótól rengeteget vártak
A Kylian Mbappé, Lionel Messi, Neymar alkotta szupertriótól rengeteget vártak

Vigaszra az argentin válogatottnál lelt. Még mielőtt felhúzta volna a PSG mezét, megnyerte a Copa Américát, majd a világbajnoki kvalifikációs sorozatot veretlenül (17 mérkőzésen 11 győzelem, 6 döntetlen) vívta meg a csapattal. Hosszú évek viszontagságai után a nemzeti együttes végre összeállt, Messi vezérszerepben tündökölt, és a 2022-es katari világbajnokságon 7 góllal és 3 gólpasszal járult hozzá a trófea megszerzéséhez.

A PSG-nél viszont a 2022–2023-as idényben sem találta a helyét. Az okokat valószínűleg a kötődés hiányában kell keresni, Messi annyira összenőtt a Barcelonával, hogy Párizst nem érezte magáénak. A szurkolókat kicsit sem érdekelte, hogy második PSG-s idénye klasszisokkal jobb az elsőnél (az eddigi 38 tétmérkőzésen 20 gól, 19 gólpassz a mérlege). A legfontosabb színtéren, a Bajnokok Ligájában ismét nem villogott, a Bayern München elleni nyolcaddöntőben szinte láthatatlan volt, és csapata 0–3-as összesítéssel esett ki. A játékostársak közül ráadásul Kylian Mbappéval feszült lett a viszonya, a párizsiak ügyeletes sztárja nem bírta elviselni, hogy a reflektorfény nem csak rá vetül. A félelmetesnek hitt Messi, Neymar, Mbappé trió várakozás alatt teljesített, a küszködést, lélektelennek tartott játékot látva a PSG drukkerei is egyre többször fütyülték ki őket.

2022. december 18.: a világbajnok Argentína legjobbja volt a katari vb-n
2022. december 18.: a világbajnok Argentína legjobbja volt a katari vb-n


„A sztori rémesen egyszerű. Messi a PSG kudarcainak szimbóluma lett. A klub stratégiája egyértelműen rossz, minél több a sztár a csapatban, annak kevésbé tartanak össze a játékosok. Neymartól is sokkal többet várt mindenki, a brazil évek óta adós a kiemelkedő teljesítménnyel. Messi szerződtetése sajnos, ki kell mondani, hiba volt, a fontosabb meccseken szellemként lézengett a pályán. A jövője is kérdéses, a PSG nem tudja rávenni a hosszabbításra, és nem is nagyon akarja”
– írta az Eurosport francia szakírója, Cyril Morin idén márciusban, és hogy mennyire jól látta a helyzetet, az eltelt hetek bizonyították.
Messi minden bizonnyal francia bajnokként fejezi be második idényét a PSG-nél, de június végén lejár a szerződése, és semmi sem utal arra, hogy maradna. Sőt, május elején – miután nagyköveti feladatának eleget téve Szaúd-Arábiába utazott a családjával – a klub egy félreértés miatt nyilvánosan meghurcolta. Az argentin azt hitte, a játékosok két szabadnapot kaptak, így mindkettőt pihenéssel töltötte, miközben edzésre kellett volna jelentkeznie, és a szaúdi útról a csapat vezetőedzőjének sem szólt. Az ügy vége az lett, hogy Messit két hétre felfüggesztették, és már a párizsiak vezetősége is kész elengedni. Hogy merre vezethet az útja?

Sajtóhírek szerint mehet a Közel-Keletre, örökös vetélytársa, Cristiano Ronaldo mintájára, horribilis pénzösszegért. Levezethet a tengerentúlon, az Egyesült Államokban, ahol az európainál sokkal nyugodtabb élet várna rá. Visszatérhet Argentínába vagy a továbbra is súlyos anyagi gondokkal küzdő, ám továbbra is az otthonának tartott Barcelonába, amelynél Xavi vezetőedzőként tárt karokkal várná. A döntést Messinek és családjának kell meghoznia. Kívülállóként nem tehetünk mást, mint csodálni, amíg játszik, és szurkolni, hogy ha egyszer profi labdarúgóként szögre akasztja a stoplist, a civil életben is legalább annyira megtalálja a helyét, mint a futballpályán.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. május 20-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik