U21-es Eb: hiába a félmilliárd eurós keret, kikaptak a franciák

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 20:30
A labdarúgó U21-es Európa-bajnokságban elődöntőbe jutott a franciák ellen fordító holland válogatott és a Horvátországot hosszabbítás után legyőző Spanyolország.
Két góljával a nap hőse a holland Boadu (jobbra) (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Két góljával a nap hőse a holland Boadu (jobbra) (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
NEGYEDDÖNTŐ
Hollandia–Franciaország 2–1
(Boadu 51., 90+3., ill. Upamecano 23.)
Spanyolország–Horvátország 2–1
(Puado 66., 110., ill. Ivanusec 90+4. – 11-esből) –hosszabbítás után
A továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el.

A 2021-ben átadott, csodálatos Bozsik Aréna látta vendégül a holland és a francia U21-es válogatottat, és a mérkőzésnek a franciák voltak az esélyesei, a keretük összértéke félmilliárd eurónál is magasabb, a felnőtt-kontinenstornán egy csoport kivételével bármelyik négyesből továbbjuthatnának.

A hollandoknak egy ismert játékosa van, a nagy Patrick Kluivert fia, Justin Kluivert, aki két helyzetet is kihagyott az első félidőben, a keret legjobbja a Lille védője, Sven Botman – de ő sem tudta megakadályozni, hogy Dayot Upamecano gólt fejeljen egy szöglet után.

Sokat elmond a francia keretről, hogy csak a kispadra fért oda a 28 millió eurót érő monacói védő, Benoit Badiashile és a nála kétszer értékesebbre taksált csodagyerek, Eduardo Camavinga, a PSG-vel a nemrégiben véget érő idényben 33-szor pályára lépő Colin Dagba pedig csak Pierre Kalulu sérülése miatt lépett pályára a szünet előtt.

Upamecano nemsokára a Bayern Münchenhez igazol, 42.5 millió euróért, mellette a Liverpool friss igazolása, a lassan már csak szintén volt lipcsei, 40 millióba kerülő Ibrahima Konaté játszott.

Dayot Upamecano a következő idényben már a Bayern Münchenben futballozik (Fotó: Török Attila)
Dayot Upamecano a következő idényben már a Bayern Münchenben futballozik (Fotó: Török Attila)

Közel kétezren láthatták a helyszínen, ahogyan a szemfüles Myron Boadu egyenlített, majd több gólszerzési lehetőséget elpuskáztak a kék mezes franciák. A 90+3. percben Kluivert passzából Myron Boadu újabb szép gólt szerzett – bombameglepetés, nem az abszolúte esélyes franciák, hanem a hollandok jutottak az elődöntőbe!2–1

A maribori mérkőzésen Horvátország legjobb U21-esei védekezésre rendelkeztek be a spanyol együttes ellen az első félidőben, és a kontráikban bíztak. Egyszer helyzetbe is tudtak kerülni, de a zágrábi, a felnőtt-válogatottban már 2017-ben bemutatkozó Luka Ivanusec hibázott. A spanyoloknál a Brahim Díaz, Manu García, Bryan Gil középpályássor nem tudott helyzetet kialakítani, a középcsatár Fer Nino sem villogott – mint a nevekből látjuk, egyelőre nem nevezhetők aranygenerációnak, a milanos Díaz mellett a keret legismertebbje a Barcelona védője, Óscar Mingueza.

Gil a második félidő elején elszórakozott egy helyzetet, majd adott egy szép gólpasszt a csereként beálló, Fert váltó Javi Puadónak. A hajrában Puado passza után Yeremi Pino kihagyta a kihagyhatatlant, az ötösről az üres kapu fölé lőtt, a ráadásban Hugo Guillamón összehozott egy büntetőt, amelyetLuka Ivanusec értékesített – a feszült hangulatú, rengeteg szabálytalanságot hozó mérkőzést végül a spanyolok nyerték meg, Marc Cuccurella mesteri indítása és a horvát védelem csődje után Javi Puado lőtt a léc alá a 110. percben.2–1

KÉSŐBB JÁTSZOTTÁK
Dánia–Németország 2–2 (Faghir 69., Nelsson 108. – 11-esből, ill. L. Nmecha 88., Burkardt 100.) – 11-esekkel: 5–6
Portugália–Olaszország 5–3 (Dany Mota 6., 31., Goncalo Ramos 58., Jota 109., Francisco Conceicao 119., ill. Pobega 45., Scamacca 60., Cutrone 89.)
Kiállítva: Lovato (91., Olaszország)

TOVÁBBI MENETREND
Június 3., csütörtök

ELŐDÖNTŐ
18.00:
Spanyolország–Portugália, Maribor (Tv: M4 Sport)
21.00: Hollandia–Németország, Székesfehérvár (Tv: M4 Sport)

Június 6., vasárnap
21.00: döntő, Ljubljana (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik