U21-es Eb: a németek és a portugálok is az elődöntőben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 23:45
Az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutott a német és a portugál válogatott is.
Harcosan (Fotó: Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Harcosan (Fotó: Szabó Miklós) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÉNIA
NEGYEDDÖNTŐ
Dánia–Németország 2–2
(Faghir 69., Nelsson 108. – 11-esből, ill. L. Nmecha 88., Burkardt 100.)– 11-esekkel 5–6
Portugália–Olaszország 5–3 (Dany Mota 6., 31., Goncalo Ramos 58., Jota 109., Francisco Conceicao 119., ill. Pobega 45., Scamacca 60., Cutrone 89.)hosszabbítás után
Kiállítva: Lovato (91., Olaszország)

Az első két negyeddöntőt a hollandok és a spanyolok nyerték meg az U21-es labdarúgó Eb-n, előbbiek a nagy esélyes franciákat, utóbbiak a horvátokat múlták felül, és jutottak be az elődöntőbe.

A korábban a magyarokkal is megmérkőző németek szintén aranyéremre pályáznak, de egyáltalán nem tudtak a dánok fölé kerekedni a Székesfehérváron, a MOL Aréna Sóstóban megrendezett mérkőzésen.

Pedig övék volt az első helyzet, Mergim Berisha lőtt jobbal milliméterekkel a bal alsó sarok mellé, 17 méterről, Jesper Lindström a másik kapu előtt ballal ismételte meg ugyanezt a mutatványt, kicsit talán közelebbről célt tévesztve. Szép lassan átvették az irányítást a dánok, Jacub Bruun Larsen kihagyott két helyzetet, de a csereként beálltó 17 esztendős, afgán származású Wahid Faghir góllal használta ki a németek nagy védelmi hibáját. Mentek előre a németek, szokásuk szerint, de most nem sok sikerrel, ám a 88. percben az addig nem sokat mutató Lukas Nmechaszöglet után okos góllal egyenlített. A ráadásban egy-egy gól született, most a dánok egyenlítettek, egy fölöslegesen összehozott büntetőből, a 118. percben Jonathan Burkardt lövése pedig a kapufán csattant (így elmaradt a csattanó:2–2). Következtek a tizenegyesek, ebben a műfajban a németek bizonyultak jobbnak.

A németek örülhettek a tizenegyespárbaj után (Fotó: Szabó Miklós)
A németek örülhettek a tizenegyespárbaj után (Fotó: Szabó Miklós)

A portugálok és az olaszok az elődök összecsapásához méltó mérkőzést vívtak egymással: a portugálok hamar kétgólos előnybe kerültek, de az olaszok egy kissé szerencsés közeli góllal és egy sokpasszos, szemet gyönyörködtető akció végén is betaláltak. Goncalo Ramos ugyanakkor három olasz védő közül is eredményes tudott lenni – a legszebb gól mégsem az övé, hanem az első félidőben duplázó Dany Motáé, a Monza portugál támadójáé volt, aki egy szöglet után az ötös elől ollózva talált a kapuba (majd az ötös bal sarka elől ballal bombázott a léc alá, az sem volt éppen csúnya találat). Itt is eldőlni látszott a mérkőzés, de a 88. perc itt is egyenlítést hozott, az „örök csodagyerek”, Patrick Cutrone lőtt szép gólt – klubcsapataiban egyetlenegyszer sem talált be ebben az idényben, pedig játszott a La Ligában, a Premier League-ben és a Serie A-ban is.

A 91. percben az olasz védő, Matteo Lovato könyöklésért megkapta a második sárga lapját, ami visszaütött a hosszabbításban, mert a portugálok újabb gólt szereztekJota révén, plusz a végén még a Porto 18 éves üstököse, Francisco Conceicao is betalált.5–3

A két elődöntőből egyet Magyarországon rendeznek, Hollandia Székesfehérváron fogadja a németeket.

KORÁBBAN
Hollandia–Franciaország 2–1 (Boadu 51., 90+3., ill. Upamecano 23.)
Spanyolország–Horvátország 2–1
(Puado 66., 110., ill. Ivanusec 90+4. – 11-esből)
–hosszabbítás után

A továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el.

TOVÁBBI MENETREND
Június 3., csütörtök

ELŐDÖNTŐ
18.00:
Spanyolország–Portugália, Maribor (Tv: M4 Sport)
21.00: Hollandia–Németország, Székesfehérvár (Tv: M4 Sport)

Június 6., vasárnap
DÖNTŐ
21.00: az elődöntő két győztesének meccse,Ljubljana (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik