Gyász: elhunyt az elsőként öt vébén szereplő Carbajal

Vágólapra másolva!
2023.05.10. 11:40
null
Carbajal (balra) utolsó világbajnoki mérkőzésén 1966-ban, Uruguay ellen. (Fotó: Getty Images)
Gyászol a mexikói labdarúgás: életének 94. évében kedden otthonában elhunyt Antonio Carbajal, az első olyan labdarúgó, aki öt különböző világbajnokságon is pályára lépett. A közép-amerikai ország történelmének egyik legjobb kapusaként számontartott Carbajal 1950 és 1966 között minden világbajnokságon ott volt a mexikói csapatban, s összesen 11 mérkőzésen játszott az öt tornán.

A 93 éves legendát még a múlt héten vérnyomás-problémák miatt szállították egy helyi kórházba a mexikói León városában, ahonnan három nap kezelés után hazaengedték. Carbajal haláláról a Mexikói Labdarúgó-szövetség számolt be.

Carbajal 21 évesen az 1950-es labdarúgó-világbajnokságon mutatkozott be a mexikói válogatottban, mégpedig rögtön a sportág egyik szentélyének tekinthető Maracana-stadionban a házigazda brazilok ellen. Négy évvel később a svájci tornán egy, 1958-ban Svédországban három meccsen védett – köztük a mieinktől elszenvedett 4:0-s vereség során is. A '62-es chilei vb-n is három találkozó jutott neki, négy évvel később pedig Uruguay ellen zárta le világbajnoki és válogatottbeli szereplései sorát.

Carbajal a labdarúgás történetében elsőként lépett pályára négy, majd öt világbajnokságon is, utóbbi rekordját mindössze öten tudták beállítani: a német Lothar Matthäus 1998-ban, honfitársa, Rafa Márquez 2018-ban, valamint a tavalyi tornán a portugál Cristiano Ronaldo, az argentin Lionel Messi, valamint újabb honfitársa, Andrés Guadrado.

Carbajal játékoskarrierje 1948 és 1966 között tartott, kétszer volt mexikói bajnok, egyszer kupagyőztes a Leónnal, visszavonulása után csaknem három évtizedig edzősködött – több alkalommal volt a León edzője is, amellyel kétszer megnyerte a Mexikói Kupát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik