MTI/B. D. K. 2020.11.28 15:59 Frissítve: 2020.11.28 16:16

Gyász: Beckenbauer elismeréssel és kritikával emlékezett Maradonára

Franz Beckenbauer, a német és a világ labdarúgásának ikonja elismeréssel és kritikával emlékezett a szerdán 60 éves korában elhunyt argentin világklasszisra, Diego Maradonára.

Az imádat szó enyhe arra, ahogyan szerették Maradonát Argentínában (Fotó: Getty Images)

 

A 75 éves Beckenbauer – aki játékosként, majd szövetségi kapitányként is világbajnok lett a nyugatnémetekkel – a Bild című német lapnak elmondta: személyes találkozásaik alkalmával Maradona mindig „kedves és barátságos” volt, ami szimpatikussá tette számára az argentint.

„Egy olyan zseni volt, aki nyilvánvalóan elveszítette a kontrollt a saját élete felett az elmúlt években, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni vele kapcsolatosan” – mondta Beckenbauer. Hozzátette: Maradonát egész életében olyan fokú rajongás vette körül, amit Németországban ők el sem tudnak képzelni.

„Ahogy viszonyultak hozzá, az több volt, mint egyszerű lelkesedés, az már inkább hisztéria volt. Úgy Argentínában, mint Nápolyban” – fogalmazott.

Beckenbauer 1986-ban és 1990-ben is szövetségi kapitánya volt a világbajnokságon döntős NSZK válogatottjának, amely a fináléban előbb 3–2-re alulmaradt a Maradona vezérelte argentinokkal szembe, majd négy évvel később 1–0-val visszavágott.

„Két világbajnoki döntő volt Argentínával, amely során mind a kétszer Diego volt a legnagyobb problémám. Mexikóban csúcsteljesítményt nyújtott, és tényleg megállíthatatlanul játszott. Csak Lothar Matthäusban bíztam, hogy képes felvenni vele a küzdelmet, ezért ő a védekezésben kapott nálunk szerepet. Maradona nem is csillogott annyira, mint általában, viszont Lothar közben nagyon hiányzott a támadójátékunkból” – emlékezett.

Beckenbauer szerint nem szabad összehasonlítani a különböző korok futballistáit.

„Pelé háromszoros világbajnok, de nálam közvetlenül utána Maradona következik. Több volt, mint egy labdarúgó, ő művész volt!” – nyilatkozta.

Maradona, az Argentinos Juniors, a Boca Juniors, az FC Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de később egészségi, alkohol- és drogproblémákkal küszködött. Szerdán szívroham következtében 60 évesen hunyt el.

2021.01.26 10:01:33

Minden más foci I. SZ.

Mire menne a magyar bajnoki címvédő a magyar válogatott ellen? (x)

2021.01.25 11:02:17

Minden más foci TÓTH ÁDÁM

A járvány évében vizsgált „nagy hatos” megtorpant a gazdasági fejlődésben, írja a KPMG tanulmánya.

2021.01.22 22:24:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Talán soha, talán a nyáron, és Mbappé lesz az ára, egyelőre „csak” Allit és Keant vehetik meg.

2021.01.23 11:18:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

Tizenkét hiányzó, hóemberek, Himnusz: kevesen fogadtak volna a szentgyörgyiek győzelmére.

2021.01.22 20:34:41

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akarjuk, nem akarjuk, üdvösnek tartjuk vagy sem e fordulatot, a futballról való beszédnek kisebb része az, ami a pályán megesik, igen nagy hányadát e virtuális tér inspirálja, befolyásolja, alakítja ma már.