Gólok, hősök, felejthetetlen meccsek, kultikus események – vb-történelem napról napra, rengeteg videóval

Vágólapra másolva!
2022.06.22. 12:39
null
Balról jobbra: Az NSZK ünnepel 1974-ben (fent), francia diadal 1998-ban (lent), Pelé az 1970-es döntő után, Diego Maradona az 1986-os finálét követően, angol világbajnoki cím 1966-ban (fent), olasz mámor 1982-ben (lent) (Fotók: AFP)
A legutóbbit, a sorrendben 22.-et rendhagyó módon novemberben, decemberben rendezték meg Katarban, de ettől még tény: a labdarúgó-világbajnokságok hagyományosan a május végétől július közepéig, végéig terjedő heteket foglalják el a naptárban. Egészen pontosan május 27-től július 30-ig tart a „vb-évszak”: a 2022-es katariakat leszámítva az összes világbajnoki mérkőzést ebben a 65 napos naptárszeletben játszották le. Elsősorban vb-függőknek szánt sorozatunk, az immár egy évtizednél hosszabb ideje bővülő vb-öröknaptár ezt az idővonalat követve dolgozza fel az eddigi tornák történetét napról napra. A nyersanyag elképesztően gazdag; az áttekinthetőség kedvéért készítettük egy összefoglaló oldalt sorozatunkhoz – íme!

 

MIT KÍNÁLUNK?
• Sorozatunk a naptár szerint halad előre,
és az aktuális nap minden mérkőzését (előfordul, hogy 38-at!), minden fontos eseményét felidézi az eddigi összes világbajnokságról. Az idő egymásra rakodó rétegei elképesztő egybeeséseket produkálnak egy-egy cikken belül, személyes kedvencünk: Gabriel Batistuta két világbajnokságon (1994, 1998) is mesterhármast ért el ugyanazon a játéknapon (június 21.).
• Összesen 61 epizódot, azaz 61 gazdagon illusztrált, önálló válogatást kínálunk a világbajnokságok történetéből: vb-hősöket, klasszikus mérkőzéseket, magyar vonatkozásokat, kultikus világbajnoki eseményeket.
• Sorozatunkat a videók köré szerkesztettük: a legnagyobb videomegosztó segítségével minden fellelhető mérkőzés-összefoglalót összegyűjtöttünk. Egyre több olyan visszaemlékező videó készül és érhető el, amelynek képsorain egy-egy legendás futballszemélyiség idéz fel hőstetteket, nagy baklövéseket, klasszikus meccseket – ezekkel is folyamatosan frissítjük gyűjteményünket.
• S noha a fő csapásirány a mozgókép, úgy gondoltuk, tanulságos, ha minél több korabeli újságcímlappal, fotóval is érzékeltetjük, mit jelentett egy-egy győzelem, vereség, gól az akkori közönségnek, tehát gyűjtöttünk, gyűjtünk ilyeneket is.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az ilyen nagy mennyiségben felhalmozott emlékek újraéléséhez nem árt valamiféle útbaigazítás, egy alapos tartalomismertető. Ez következik most.

Megkönnyítendő az eligazodást, minden epizódnál kulcskifejezések köré rendeztük az általunk legfontosabbnak vélt látni- és olvasnivalókat. De ne feledjék: ez csak kedvcsináló, egy-egy cikk sokkal, de sokkal többet kínál!

1. RÉSZ (május 27. – 1 torna, 8 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Válogatottunk lejátssza története első vb-mérkőzését, és megtorol egy korábbi sérelmet. Első gólunkat egy olyan labdarúgó szerzi, aki előbb volt román válogatott, mint magyar. (1934)

2. RÉSZ (május 30. – 1 torna, 4 mérkőzés) – elérhető itt!
EMBERFELETTI. Chile egy erős földrengés nyomán, szinte a semmiből teremt vb-t, amelyet remek győzelemmel kezd meg. (1962)

3. RÉSZ (május 31. – 5 torna, 10 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Egy utóbb „utcai rugdosódásnak” minősített meccsen véget ér az első magyar vb-szereplés (1934), 28 évvel később viszont fényes angolveréssel kezdődik meg egy másik: Albert Flórián és Tichy Lajos gólját is szívesen nézegetjük (1962).
MÉRFÖLDKŐ. Kezdetben nem volt engedélyezett a csere vb-ken sem, de egyszer minden megváltozik. (1970)
ERRE KI SZÁMÍTOTT?! Olaszország megtanulja a bolgár Naszko Szirakov nevét (1986), a világ pedig rácsodálkozik Szenegál futballistáira, elsősorban Pape Bouba Diopra, akinek gólja nem látványos, de léket üt a címvédő franciák hajóján (2002).

4. RÉSZ (június 1. – 4 torna, 7 mérkőzés) – elérhető itt!
MÉRFÖLDKŐ. Nem sok vb-meccset kellett megismételni, de rögtön az első európai tornán akad ilyen: ráadásul ugyanolyan durva, mint a döntetlenre végződő eredeti párharc... (1934)
VILÁGKLASSZIS. Így szerzi első vb-gólját a később aranylabdás Jean-Pierre Papin. (1986)
REKORD. Németország legnagyobb különbségű vb-diadala, Miroslav Klose három (!) gólt fejel. (2002)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Uruguay kikap Dániától, pedig Dario Rodríguez akkora, de akkora gólt lő... (2002)

5. RÉSZ (június 2. – 5 torna, 17 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Chile és Olaszország válogatottja ezen a napon vívja a Santiagói csatát, amely után akad olyan kommentátor, aki szerint mindkét csapat rászolgált volna a kizárásra. Ken Aston játékvezetőben is mély nyomokat hagy a meccs – hamarosan feltalálja a sárga és a piros lapokat. (1962)
MAGYAR. Rettenetes nap: két kiállítással súlyosbított vereségbe torkollik a szépen induló argentínai bemutatkozás (1978), viszont Irapuatóban a szovjetek elleni nyitányunknak már az eleje is tragikus (1986).
MÉRFÖLDKŐ. Tunéziának jut a dicsőség, hogy megszerezze az első vb-győzelmet Afrikának, méghozzá micsoda hajrával! (1978)

6. RÉSZ (június 3. – 6 torna, 20 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Egy vb-mérkőzés 12. percében eddig csak egyetlen válogatott vezetett 4:0-ra – a magyar. A vége 6:1, Albert Flórián mesterhármassal keseríti el a bolgárokat. (1962)
MÉRFÖLDKŐ. Eddig egyetlen gólt rúgtak szögletből világbajnokságokon, és azt is a világ egyik legjobb kapusa, Lev Jasin kapja. A kolumbiai Marcos Coll az elkövető, egy nyolcgólos meccsen... (1962)
KULTIKUS. Emlékeznek még, hogyan kapott a fejéhez és esett össze a brazil Rivaldo, holott a labda egész máshol találta el? Az alakítás bejött, egy töröknek el kellett hagynia a játékteret. (2002)
KI HITTE VOLNA?! Brazil szöglet jobbról, Zico a svéd kapuba fejel – csakhogy miközben a labda száll középre, Clive Thomas játékvezető lefújja a meccset. Marad az iksz. A bírói döntésnek egy remek abszurd oknyomozás is eredménye lesz. (1978)
GYÖNYÖRŰ GÓL. A brazil Jairzinho esernyőzi a csehszlovák kapust (1970), a perui Teófilo Cubillas jobb külsővel csavar be egy szabadrúgást a skótoknak (1978).

7. RÉSZ (június 4. – 3 torna, 7 mérkőzés) – elérhető itt!
NAGY KLASSZIS, NAGY HIBA. Bizony volt olyan, hogy Lothar Matthäus, a (nyugat)németek legendás játékosa tért ölelő gólpasszt ad – az ellenfélnek. (1986)
ERRE KI SZÁMÍTOTT?! Micsoda ázsiai nap! A korábbi öt vb-jén nyeretlen Dél-Korea legyőzi Lengyelországot, Japán pedig két gólt is bever Belgiumnak, sőt pontot csen tőle. (2002)

8. RÉSZ (június 5. – 3 torna, 12 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A mieink aranyesélyeshez méltón mutatkoznak be Franciaországban: hat góllal tömik ki a története egyetlen vb-meccsét játszó Holland-Indiát. (1938)
MÉRFÖLDKŐ. Politikai okból eddig egyetlen vb-meccs maradt el: Németország megszállta Ausztriát, utóbbi nem állhatott ki Svédország ellen. (1938)
KLASSZIKUS MECCS. Hiába szerez négy gólt a lengyel Ernest Wilimowski, a két csapat csodálatos mérkőzését Brazília nyeri meg 6:5-re, többek között Leónidas három góljának köszönhetően. (1938)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Méghozzá kettő ugyanazon a meccsen: a szovjeteket erősítő Rácz László bombájára a francia Luis Fernandez álomszerű labdaátvételt követően válaszol. (1986)
ERRE KI SZÁMÍTOTT?! Az Egyesült Államok válogatottja 36 perc után 3–0-ra vezet a titkos esélyesek között emlegetett Portugália ellen! Végül meg is nyeri a két cifra öngólt is kínáló meccset. (2002)

9. RÉSZ (június 6. – 5 torna, 18 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Három mérkőzést is játszanak a mieink ezen a napon: már továbbjutóként, „magasfokú akaraterőről” tanúságot téve ikszelnek Argentínával (1962), kiesést érő vereséget szenvednek Olaszországtól (1978), majd némi reményt keltő győzelmet aratnak Kanada felett – mindmáig az utolsót vb-n (1986).
GYÖNYÖRŰ GÓL. Szenegál a vb-történelem talán legszebb kontragólját szerzi, más kérdés, hogy a gólt lövő Salif Diaót később kiállítják. (2002)
NAGY KLASSZIS, NAGY HIBA. Thierry Henryt ritkán állították ki, de Uruguay ellen úgy lép oda ellenfelének, hogy a játékvezetőnek nincs más választása. (2002)

10. RÉSZ (június 7. – 6 torna, 19 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Anglia kikap Brazíliától, ám a guadalajarai csoportmeccs elsősorban nem az eredményről, hanem „az évszázad védéséről” emlékezetes: Gordon Banks hihetetlen mozdulattal hárítja Pelé fejesét (1970). A nigériai Julius Aghahowa akrobatikus gólörömétől pedig annyiszor szédülünk, ahányszor megnézzük (2002).
ERRE KI SZÁMÍTOTT?! Nehéz eldönteni, hogy az iráni Andranik Eszkandarjan öngólja (1978) vagy az északír Colin Clarke nevetséges spanyol védelmi hibából születő gólja a döbbenetesebb-e (1986).
KLASSZIKUS MECCS. David Beckhamnek éppenséggel volt miért törlesztenie Argentínának, nem véletlen, hogy karrierje legédesebb pillanatának nevezte a szapporói győztes gólját. (2002)

11. RÉSZ (június 8. – 4 torna, 15 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Sandvikenben, az eddigi legészakibb vb-helyszínen mutatkozik be a magyar válogatott a svédországi tornán, és bár Bozsik József szép gólt lő, nem sikerül legyőzni a walesieket. Egy másik honfitársunknak, Zsolt István játékvezetőnek Göteborgban van jelenése, és egy tizenegyes befújása után Lev Jasin úgy megrángatja, hogy nem értjük, miként maradhat a pályán a szovjetek kapuslegendája. Akkoriban más idők jártak… (1958)
KLASSZIKUS MECCS. Az előző Eb meglepetéscsapata, a története második vb-meccsét vívó Dánia akkora verésben részesíti Uruguayt, hogy azt még a dél-amerikaiakat sújtó korai kiállítás sem magyarázza meg. (1986)
KI HITTE VOLNA?! Argentína címvédőként, soraiban Diego Maradonával érkezik Olaszországba, a nyitó meccsen az addig egyetlen vb-találkozót sem nyerő Kamerun az ellenfele, amely kilenc emberrel fejezi be a milánói randevút. S ki nyer? Persze, hogy Kamerun! (1990)

12. RÉSZ (június 9. – 5 torna, 12 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Ezen a napon játssza le az eddigi utolsó világbajnoki mérkőzését a magyar válogatott: sok köszönet nincs benne, 3–0-ra kikapunk a franciáktól Leónban, és simán kiesünk. (1986)
MICSODA EGYBEESÉS! Agustín Delgadónak jut a dicsőség, hogy befejelje Ecuador történetének első vb-gólját (2002), s négy évvel később ama kevés labdarúgó egyike lett, aki egy napon két különböző vb-n is gólt szerez – merthogy Gelsenkirchenben betalál a lengyeleknek is (2006).

13. RÉSZ (június 10. – 9 torna, 26 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Két világbajnokságon is játszunk ezen a napon: ebben az epizódban megpróbálhatjuk eldönteni, Tichy Lajos bombája után a gólvonal mögé pattant-e a labda, de ettől még sajnos tény, hogy a gólt nem adja meg Latisev bíró, és elveszítjük a csehszlovákok elleni negyeddöntőt (1962). S kikapunk Mar del Platában a franciáktól is, már biztos kiesőként. Ez utóbbi meccsre Zombori Sándor gyönyörű gólja és a franciák meglehetősen szokatlan meze miatt is érdemes ránézni (1978).
DÖNTŐ. Hazai diadallal ér véget az első olaszországi világbajnokság: a squadra azzurra hosszabbításban gyűri le Csehszlovákiát a római döntőben. (1934)
KULTIKUS. Állatszelídítőknek is büszkeségére válna, ahogyan Jimmy Greaves, a ma már legendaként emlegetett angol gólvágó magához csalogatja a Vina del Mar-i pályára tévedő kutyust a brazilok elleni negyeddöntőben. (1962)
VILÁGKLASSZIS. Gerd Müller négy napon belül a második mesterhármasát könyveli el az első mexikói világbajnokságon (1970), és ugyancsak Mexikóban történik, hogy az olaszok világbajnoka, Alessandro Altobelli – négy évet áthidalva – sorozatban a 4. vb-meccsén is a kapuba talál (1986).

14. RÉSZ (június 11. – 9 torna, 32 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Skócia győzelme Hollandia felett nem ér továbbjutást, ám Archie Gemmill második gólja olyan különlegesre sikerül, hogy dalt, balettet ihlet, sőt egy pikáns jelenetben felbukkan a Trainspotting című filmben is. (1978)
MICSODA EGYBEESÉS! Gary Lineker két vb-n összesen négy gólt szerez ezen a napon: a lengyeleket mesterhármassal intézi el Mexikóban (1986), az írek elleni olaszországi gólja végül csak döntetlenre jó (1990).
ERRE KI SZÁMÍTOTT?! Marokkó csoportelső három európai rivális előtt Mexikóban, miután remek gólokat hozó meccsen megveri Portugáliát (1986), a címvédő Franciaország pedig nyeretlenül búcsúzik Ázsiától, a dánoktól is kikap (2002).
GYÖNYÖRŰ GÓL. Ha a kérdés az, mi jut eszünkbe először a dél-afrikai válogatott 2010-es szerepléséről, akkor alighanem Siphiwe Tshabalala bombája jut eszünkbe, ami döntetlent ér a nyitó meccsen (2010). De érdemes egy gólpasszt is kikeresnünk az 1990-es kínálatból: a Costa Rica-i Claudio Jara gondol egyet a 16-oson belül, és sarkaz... (1990)

15. RÉSZ (június 12. – 9 torna, 23 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. „Óriási feladatot oldott meg pompásan a magyar csapat Lille-ben”, azaz Svájcot legyőzve bejut a legjobb négy közé (1938), viszont „későn magára találó csapatunk” kikap a házigazda svédektől – igaz, Tichy Lajos csodálatos gólt lő (1958).
KULTIKUS. Az élete első válogatott meccsét játszó Josimar akkora gólt lő Észak-Írországnak Guadalajarában, hogy a világ napokig róla beszél. (1986)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Egy Belgium–Dél-Korea meccs ritkán hoz lázba bárkit is a közvetlen érdekelteken kívül, de Marc Degryse egeket megjáró emelése és Michel De Wolf bombagólja megér egy kattintást. (1990)
KI HITTE VOLNA?! Hasonló a helyzet az Ausztrália–Japán csatával is, de ahogyan az auszik az utolsó percekben fordítanak, az bizony minden igényt kielégít – különösen, ha az ausztrál kommentátort is meghallgatjuk hozzá. (2006)

16. RÉSZ (június 13. – 10 torna, 24 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. A házigazda Chile csak megszorítani tudja Brazíliát, a döntőbe a címvédő jut be 4:2-es győzelemmel (1962). A spanyolországi torna remek meccsel kezdődik: az Eb-ezüstérmes Belgium legyőzi a címvédő Argentínát, Erwin Vandenbergh megcsillantja klasszisát (1982).
KULTIKUS. Az uruguayi José Batista olyat tesz a skótok elleni meccs első percében, hogy a színpadias mozdulatok iránt vonzódó Joel Quiniou játékvezető ötször is felmutatja neki a piros lapot (1986). Akkoriban még nem léteztek mémek, pedig milyen remek téma lett volna a vb-történelem leggyorsabb kiállítása! A mexikói Cuauhtémoc Blanco „labdával átugrós” cselei (1998) már visszatérő műalkotásai a videomegosztóknak, nem is beszélve Robin van Persie spanyolok elleni előre vetődéses – jó, inkább repülős – csodálatos fejes góljáról (2014).
NAGY KASSZIS, NAGY HIBA. Andoni Zubizarreta 126 meccsen védte a spanyol válogatott kapuját, nem volt akárki tehát, de ahogyan bevédi a nigériai Garba Lawal beadását... (1998)
GYÖNYÖRŰ GÓL. A Mexikó–Olaszország csoportmeccs eredményére (1–1) alighanem kevesebben emlékeznek, mint Jared Borghetti akrobatikus fejes góljára, amely pontot ér a latin-amerikaiaknak. (2002)

17. RÉSZ (június 14. – 12 torna, 35 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. Egy óra elteltével a címvédő angolok biztos továbbjutónak tűnnek, csakhogy a nyugatnémetek a rendes játékidőben egyenlítenek, majd a hosszabbításban, Gerd Müller révén a győzelmet is kicsikarják az előző finálé visszavágójának is beillő leóni negyeddöntőben. (1970)
KULTIKUS. Ahogy Zico átlépi a labdát, Éder felpörgeti, majd bal külsővel a szovjet kapuba zúdítja, maga a brazil futballcsoda, ráadásul a gól győzelmet ér (1982). De az is felejthetetlen, ahogyan a 38 éves Roger Milla a szögletzászlónál ropja a győzelmi táncot, miután csereként beállva kétszer is beköszön a románoknak (1990).
KI HITTE VOLNA?! Dél-Korea megveri Portugáliát is – Pak Dzsi Szung gyönyörű gólt lő –, Japán pedig Tunéziát, így mindkét házigazda bejut a legjobb 16 közé (2002). Nem kisebb meglepetés az sem, amikor Costa Rica a második félidőben leiskolázza Uruguayt (2014).
GYÖNYÖRŰ GÓL. Paul Breitner bombagóllal indítja el az NSZK-t az aranyúton (1974), s tanítani való az az adogatás is, amelynek végén Fernando Torres a negyedik spanyol gólt vágja be az ukrán kapuba (2006).
MÉRFÖLDKŐ. Öt gólt és hazai győzelmet hoz az oroszországi vb első napja, és először fordul elő, hogy cserejátékos (nem is egy) gólt szerez a nyitó meccsen. (2018)

18. RÉSZ (június 15. – 11 torna, 36 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Nyeretlenség után kiütjük Mexikót (1958). Ennél is nagyobb csapást mérünk Salvadorra, a meccsel több vb-rekordot is tartunk a mai napig (1982).
KI HITTE VOLNA?! Haiti veszi be az olasz legenda, Dino Zoff 1142 perce érintetlen hálóját. (1974)
KLASZIKUS MECCS. Belgium–Szovjetunió 4–3: semmit sem ér Belanov mesterhármasa (legfeljebb az év végén Aranylabdát...). (1986)
KULTIKUS. Manuel Negrete akkora gólt lő, hogy emléktáblába vésik az Azték Stadionban. (1986)
MÉRFÖLDKŐ. Benzema és Valladares demonstrálja: vb-n többé nem kérdés, hogy a labda a gólvonal mögé pattant-e – itt a gólvonal-technológia! (2014)
REKORD. Cristiano Ronaldo lesz a legöregebb vb-mesterhármas-tulajdonos. (2018)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Adrian Ilie nagyon bevágja Kolumbiának (1998). Maicon szinte az alapvonalról bombáz az észak-koreai kapuba (2010).
MICSODA EGYBEESÉS! Négy év különbséggel ugyanazon a napon születik a leggyorsabb (2014) és a legkésőbbi (2018) öngól.

19. RÉSZ (június 16. – 12 torna, 32 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A mieink ezen a napon jutnak be először vb-döntőbe, akár tíz gólt is szerezhettek volna. (1938)
KLASSZIKUS MECCS. Algéria–NSZK 2–1: Madzser, Bellumi... (1982)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Az ismeretlenségből berobbanó Josimar második bombagólja néhány nap leforgása alatt. (1986)
KULTIKUS. Esteban Cambiasso gólja, amelyet 24 passzal készítenek elő. (2006)
MICSODA EGYBEESÉS! Ugyanazon a napon szerzi élete első vb-gólját Ronaldo (1998) és Lionel Messi (2006).
KI HITTE VOLNA?! Henri–Henrik 2–1, Szenegál a nyolc között. (2002)
MÉRFÖLDKŐ. Megint a franciák profitálnak elsőként egy technikai újításból: Antoine Griezmann lövi be a vb-történelem első VAR-os 11-esét. (2018)

20. RÉSZ (június 17. – 13 torna, 36 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Egyik válogatottunk számára ezen a napon ér véget a vb-szereplés (1958), egy másiknak ezen a napon kezdődik – méghozzá hogyan?! (1954)
DÖNTŐ. Brazília–Csehszlovákia 3:1: a sérült Pelét helyettesítő Amarildo ezúttal is gólt szerez. (1962)
KULTIKUS. Pelé egy testcsellel a világ bolondját csinálja Ladislao Mazurkiewiczből, az uruguayi kapusból. (1970)
KLASSZIKUS MECCS. Olaszország–NSZK 4–3: német egyenlítés a 90. percben, aztán... (1970)
KI HITTE VOLNA?! Kuvait jó egy ikszre a hat évvel korábbi Európa-bajnok ellen, ráadásul Fejszal el-Dakhil mekkora gólt lő! (1982)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Ronaldinho odavarázsolja, aztán jön a Rivaldo-mágia. (2002)
BOTRÁNY. Nicolas Anelka melegebb éghajlatra küldi kapitányát. A következmények súlyosak. (2010)

21. RÉSZ (június 18. – 11 torna, 34 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Palotai Károly tanítani valóan vezeti le a dél-amerikai csúcsmeccset (1978). Pölöskei Gábor szép gólt rúg Argentínának, Mészöly Kálmán kapitány reménykedve az órájára pillant, de sajnos nagyon kevés idő maradt – a meccsről a világnak inkább Diego Maradona első vb-góljai jutnak eszébe (1982).
REKORD. Hét gólszerző egy csapatban ugyanazon a vb-meccsen: ilyesmi csak egyszer fordult elő. (1974)
KULTIKUS. Emilio Butragueno négy góllal fordít Dánia ellen (1986). Olaszország elátkozza Byron Moreno játékvezetőt (2002).
GYÖNYÖRŰ GÓL. Nem tipikus lövőpozíció, ahonnan Gheorghe Hagi beemeli a labdát a kolumbiai kapuba. (1994)
KI HITTE VOLNA?! Alex Song és Rigobert Song jóvoltából Kamerunnak ettől a naptól van olyan családja, amelyiknek két tagját is kiállították világbajnokságon. (2010)

22. RÉSZ (június 19. – 12 torna, 38 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A mieink és az itthonról szurkolók először érezhetik azt a keserűséget, amit egy világbajnoki döntő elveszítése okoz. (1938)
VILÁGKLASSZIS ELSŐ GÓLJA. Pelé minden idők legfiatalabb vb-gólszerzője lesz (1958). Ugyanezen a napon szerzi első vb-gólját Szerhij Rebrov és Andrij Sevcsenko (2006), valamint Wayne Rooney is (2010).
KULTIKUS. Roberto Baggio is az első vb-gólját lövi, de a szólója és az őszinte gólöröme egyaránt megkívánja, hogy külön kezeljük. (1990)

23. RÉSZ (június 20. – 10 torna, 28 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Az Aranycsapat a nyugatnémeteket sem kíméli, de jaj, Puskás Ferenc megsérül... (1954). S milyen nagy rendező az élet: 64 évvel később Cristiano Ronaldo ugyancsak június 20-án szerzi meg 85. gólját portugál színekben, és lesz Európa legeredményesebb válogatottbeli gólszerzője, megelőzve Puskást... (2018)
VILÁGKLASSZIS ELSŐ GÓLJA. Romário a brazilok első meccsén leteszi a névjegyét (1994). Cuauhtémoc Blanco, a labdával ugrálós cseléről ismert mexikói akrobatikus mozdulata is szép belépő a vb-gólos játékosok táborába (1998).
GYÖNYŐRŰ GÓL. Joe Cole élete egyetlen vb-góljánál nem hulló falevélre, hanem zuhanó nehéz kőre emlékeztet a labda. (2006)
KI HITTE VOLNA?! Általános megrökönyödést vált ki világszerte, hogy Olaszország képtelen legyőzni Új-Zélandot (2010), hát még az, hogy négy évvel később ugyanezen a napon egyenesen kikap Costa Ricától (2014)!

24. RÉSZ (június 21. – 12 torna, 35 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Brazília–Olaszország 4–1: szenzációs brazil csapat, méltó befejezés, a vb-történet legszebbjei között emlegetett Carlos Alberto-góllal. (1970)
KULTIKUS. Egy brazil támadás, benne három kapufa, a vége persze gól (1978). S egy másik bámulatos brazil gól, amelynek szerzőjét, Ronaldinhót nem sokkal később kiállítják (2002).
MICSODA EGYBEESÉS! Két vb-n gólt szerezni ugyanaznap: ritkaság. Na de hogy két vb-n ugyanaznap mesterhármast?! Gabriel Batistuta megteszi (1994, 1998). S hát van két örökké emlékezetes gólörömünk is a napról, ráadásul egy vb-ről: ahogyan Diego Maradona beleüvölt a kamerába bombagólja után (a kommentátor aláfestése sem rossz), és ahogyan Rashidi Yekini önkívületben rázza a hálót a kapuban állva... (1994)
BOTRÁNY. A kuvaiti sejknek megéri a díszpáholyból a pályára rontani, mert a gólt, amit csapata kapott, visszavonják. (1982)
KLASSZIKUS MECCS. Franciaország–Brazília 1–1: egy tizenegyespárbaj, amelyikben világklasszisok hibáznak. (1986)
KI HITTE VOLNA?! Irán éppen az aktuális világpolitikai ősellenség, az Egyesült Államok válogatottja ellen könyveli el első vb-győzelmét. (1998)
VILÁGKLASSZIS ELSŐ GÓLJA. Nem nagy mutatvánnyal, de Kylian Mbappé is feliratkozik a vb-gólszerzők közé, a legfiatalabb franciaként. (2018)

25. RÉSZ (június 22. – 10 torna, 29 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Varga József remek helyzetfelismerésből csodálatos gólt lő a belgáknak, de sajnos az előny nem tart ki a végéig, az 1–1 a Mészöly-csapat búcsúját jelenti Spanyolországtól. (1982)
KULTIKUS. A sorfalból sípszó előtt vérben forgó szemmel kirohanó és a labdát messzire elrúgó zaire-i Mwepu Ilunga megdöbbentő magánszáma (1974) egymagában különlegessé tenné ezt a szócikket, csakhogy akad ezen a napon egyéb sorsfordító esemény is: Diego Maradona egy mozdulat erejéig „Isten kezét” kölcsönvéve üt gólt az angoloknak (1986), míg egy másik kézben, Graham Polléban, három különböző esetben villan a sárga lap egyazon labdarúgó orra előtt, amivel az angol játékvezető véget vet karrierje érdemi részének (2006).
KLASSZIKUS MECCS. Egyetlen alkalommal jut ki a világbajnokságra a Német Demokratikus Köztársaság válogatottja, éppen akkor, amikor a tornát a Német Szövetségi Köztársaságban rendezik meg – és a két csapat „természetesen” egy csoportba kerül. Az egymás elleni meccset eldöntő Jürgen Sparwasser-gólt azóta balettelőadásban is feldolgozták. (1974)
KI HITTE VOLNA?! Spanyolország két vb-n is tizenegyespárbajt veszít ezen a napon (1986, 2002). Dél-Afrika legyőzi a romokban heverő franciákat (2010). A nigériai Yakubu Aiyegbeni a vb-történelem talán legnagyobb kihagyott helyzetét produkálja (2010).
TRAGÉDIA. Andrés Escobar vereséget eredményező öngólt lő, ami egyesek szemében megbocsáthatatlan bűn: néhány nappal később hazájában meggyilkolják a kolumbiai védőt. (1994)
REKORD. Neymaré a rendes játékidők legkésőbbi vb-gólja. (2018)

26. RÉSZ (június 23. – 10 torna, 32 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. René Higuita, a kolumbiaiak extravagáns kapusa nincs tisztában azzal, kivel áll le cselezgetni. Roger Milla bemutatkozik neki. (1990)
KI HITTE VOLNA?! Brazilverés norvég módra, továbbjutással körítve. (1998)
MÉRFÖLDKŐ. Jérome Boateng (Ghána) és Kevin-Prince Boateng az első testvérpár, akik egymás ellen játszanak vb-meccset. (2010)
REKORD. Bajban a németek, de Toni Kroos a vb-történelem legkésőbbi győztes góljával még kihúzza őket a gödörből. (2018)

27. RÉSZ (június 24. – 11 torna, 29 mérkőzés) – elérhető itt!
REKORD. Máig érvényben: Pelé a legfiatalabb játékos, aki mesterhármast ér el vb-n. (1958)
KLASSZIKUS MECCS. Svédország–NSZK 3:1: a németek göteborgi csataként őrzik a kellemetlen emléket. (1958)
KULTIKUS. Egy kiélezett német–holland nyolcaddöntő simán beillik vb-klasszikusnak, csakhogy a köpködő Frank Rijkaard és Rudi Völler páros kiállításba torkolló, s mint kiderült, reklámértéket magában hordozó botrányos alakítása többet érdemel (1990). Akárcsak az a harapás, amivel az uruguayi Luis Suárez igyekszik kizökkenteni az olasz Giorgio Chiellinit (2014).
GYÖNYÖRŰ GÓLOK. Nelinho a 16-os és az oldalvonal közötti területről teker az olasz kapuba (1978). Diego Maradona és Claudio Caniggia közös alakítása elsüllyeszti a brazilokat (1990). S még egy argentin, Maxi Rodríguez, aki a mellre vett labdából iszonyatosan nagy gólt lő Mexikónak (2006).
KI HITTE VOLNA?! A kameruni Rigobert Song ugyanazon a napon lesz az első afrikai labdarúgó, aki a negyedik világbajnokságán is pályára lép (2010), mint amelyiken 16 évvel korábban, 17 éves vb-újoncként kiállítják (1994).
MICSODA EGYBEESÉS! Különleges nap ez a japán Honda Kejszuke életében: gólt lő a 2010-es és a 2018-as vb-n, s ha a közbeeső 2014-esen nem is talál a kapuba, egy gólpasszt azért ott is kioszt június 24-én!

28. RÉSZ (június 25. – 12 torna, 34 mérkőzés) – elérhető itt!
MÉRFÖLDKŐ. Az első három kiírást bojkottáló Anglia győzelemmel mutatkozik be a világbajnokságon. (1950)
DÖNTŐ. Argentína–Hollandia 3–1: Mario Kempes két gólt szerezve vezeti diadalra Argentínát. (1978)
KULTIKUS. A nagy gijóni futballsvindli, amelynek keretében az NSZK és Ausztria kigolyózza a csoport harmadik négypontosát, Algériát a továbbjutó helyekről (1982). Portugália és Hollandia „nürnbergi csatája” négy kiállítással és 16 sárga lappal (2006).
KI HITTE VOLNA?! Észak-Írország legyőzi a házigazda spanyolokat. (1982)
MICSODA EGYBEESÉS! Diego Maradona két gyönyörű gólt lő a belgáknak (1986), nyolc évvel később ugyanaznap – akkor még nem sejti – az utolsó válogatott meccsét játssza (1994).
REKORD. Esszam el-Hadari tizenegyest hárítva ünnepli, hogy a vb-történelem legidősebb pályára lépő játékosa lett. (2018)

29. RÉSZ (június 26. – 10 torna, 28 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. Ausztria–Svájc 7:5. A „hőségcsata” máig tartja a vb-gólrekordot. (1954)
KULTIKUS. Hattagú keletnémet sorfal, beépítve három brazil, ők hasítanak egy labdányi rést a pajzson – és Roberto Rivellino azon keresztül beágyúzza a vb-történelem egyik legkülönlegesebb szabadrúgásgólját. (1974)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Dragan Sztojkovics szabadrúgásgólja is szépségdíjas, na de ahogy az első gólja előtt leveszi a labdát az öt és felesnél... (1990). S Lionel Messi is megadja a módját: két finom labdaérintéssel hozza magát helyzetbe, és az első labdarúgó lesz, aki a tízes, a húszas és a harmincas éveiben is szerez gólt vb-n (2018).

30. RÉSZ (június 27. – 6 torna, 14 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Az a bizonyos berni ütközet... A mieink már a 10. percben 2:0-ra vezetnek a brazilok ellen, 4:2-re meg is nyerik a brutális belépőkkel tarkított meccset, amely nem ér véget a lefújáskor... (1954)
KULTIKUS. És az a bizonyos Frank Lampard-gól, amelynek nincs nyoma a német–angol nyolcaddöntő jegyzőkönyvében, viszont hivatkozásai alap lesz a gólvonal-technológia négy évvel későbbi intézményesüléséhez. (2010)
KI HITTE VOLNA?! Manuel Neuer, a német kapus a fenti esetet megúszta, nyolc évvel később viszont egy kapitális hibával maga is hozzájárul ahhoz, hogy Németország kikapjon Dél-Koreától, és korai búcsút vegyen az oroszországi tornától. (2018)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Ezen a napon van sikerélményük is a németeknek Dél-Korea ellen, ráadásul Jürgen Klinsmann nagyszerű gólt lő Dallasban. (1994)
VILÁGKLASSZIS ELSŐ GÓLJA. Franck Ribéry első válogatott gólja egyenlítést ér a spanyolok ellen, és az egész vb-re felpörgeti a franciákat. (2006)

31. RÉSZ (június 28. – 9 torna, 20 mérkőzés) – elérhető itt!
MICSODA EGYBEESÉS! Franciaország ezen a napon két bronzérmet szerez. Just Fontaine négygólos teljesítménnyel járul hozzá az NSZK legyőzéséhez, és minden idők legeredményesebb vb-gólkirálya lesz (1958), Bernard Genghini pedig az 1982-es, majd az 1986-os vb-n is a kapuba talál ezen a napon – a mexikói tornán a belgák elleni bronzmeccsen.
MÉRFÖLDKŐ. Maradjunk még a franciáknál: Laurent Blanc ezen a napon lövi a vb-k történetének első aranygólját. (1998)
GYÖNYÖRŰ GÓL. Világbajnokságon eddig egy Puskás-díjas gól született: a kolumbiai James Rodríguez lövi. (2014)
REKORD. Oleg Szalenko öt gólt vág a kameruniaknak, de születik egy vb-rekord a másik oldalon is: Roger Milla a legidősebb vb-gólszerző lesz. (1994)

32. RÉSZ (június 29. – 9 torna, 16 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Angliában azt hiszik, hogy elromlott a telexgép, és valójában 10:0 vagy 10:1 a végeredmény a messzi Brazíliában, de aztán gyorsan kiderül: megtörtént a megtörténhetetlen, az Egyesült Államok nem sokra tartott válogatottja 1:0-ra legyőzte a futball tanítómestereit. (1950)
DÖNTŐ. S egyben micsoda egybeesés! Június 29-én lesz világbajnok a futballtörténelem két legnagyobbja, Pelé (1958) és Diego Maradona (1986). A brazilok a svédeket győzik le (5:2), az argentinok a nyugatnémeteket (3–2).
KLASSZIKUS MÉRKŐZÉS. Olaszország–Argentína 2–1: a rutinos Claudio Gentile az őrületbe kergeti Diego Maradonát. (1982)
KIS ORSZÁG, NAGY DIADAL. Szaúd-Arábia nemcsak legyőzi Belgiumot és továbbjut a csoportjából, hanem Szaid el-Ovairan jóvoltából egy ma is elemzések tárgyát képező góllal ajándékozza meg a futballvilágot. (1994)
REKORD. Egy mérkőzés 11. másodpercében gólt szerezni nem kis bravúr, vb-n eddig egyszer jött össze, méghozzá a török Hakan Sükürnek. Kikövezi vele a bronzéremhez vezető utat. (2002)

33. RÉSZ (június 30. – 9 torna, 19 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Három nappal Brazília után egy másik dél-amerikai válogatottat is 4:2-re győznek le a mieink: a címvédő Uruguay elleni 4:2 hőse megint csak a két gólt szerző Kocsis Sándor. S ez a diadal már döntőt ér az Aranycsapatnak! (1954)
DÖNTŐ. Brazília–Németország 2–0: Ronaldo, az előző vb döntőjének tragikus alakja ezúttal kétgólos hős, a német kapus, Oliver Kahn pedig a karrierje egyik legnagyobb hibája miatt bosszankodhat. (2002)
KULTIKUS. Egy argentin–jugoszláv csata, amelyiknek szétlövésében előlép a homályból a cserekapus, Sergio Goycoechea (1990). Egy argentin–angol presztízscsata, amelyiken David Beckhamből bűnbak, a haza ellensége és „hülye gyerek” lesz (1998). Aztán egy argentin–német presztízscsata, amelyiknek tizenegyespárbajában Jens Lehmann csodacédulát tárol a zoknijában (2006).
KLASSZIKUS MECCS. Franciaország–Argentína 4–3: Benjamin Pavard varázslatos gólt lő, de a fordulatos csata embere a duplázó Kylian Mbappé. (2018)

34. RÉSZ (július 1. – 6 torna, 11 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Cristiano Ronaldo kacsintása nem kis felháborodást vált ki Manchesterben, hiszen a portugál–angol negyeddöntőn nem mást nyugtáz vele az akkoriban a Unitedben futballozó fiatal portugál, mint hogy felháborodott közbenjárása sikeres volt: kiállították klubtársát, Wayne Rooney-t.
KLASSZIKUS MECCS. Anglia–Kamerun 3–2: a „szelídíthetetlen oroszlánok” hősiesen lépnek le a színpadról a negyeddöntőben. (1990)
REKORD. Tim Howard kiváló teljesítménye ellenére az Egyesült Államok kiesik, de a kapus a belgák elleni nyolcaddöntőben bemutatott 15 védésével vb-rekorder lesz. (2014)

35. RÉSZ (július 2. – 5 torna, 13 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. A kapus módjára védő Luis Suárez kiesést ígérő góltól menti meg csapatát a 120. percben, kezezése persze 11-est ér – csakhogy Ghána elrontja azt is, majd a tizenegyespárbajt is. A vb-történelem egyik legvitatottabb hőstette. (2010)
KLASSZIKUS MECCS. Brazília–Argentína 3–1: a brazilok remek napot fognak ki, Diego Maradona annál rosszabbat, brutalitásért kiállítják (1982). Belgium–Japán 3–2: a belgák kétgólos hátrányból, egy reményt adó furcsa fejes góllal, majd a 94. percben, mesteri kontrából esett győztes góllal fordítanak (2018).

36. RÉSZ (július 3. – 7 torna, 14 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. NSZK–Lengyelország 1–0: vízi csata Frankfurtban (1974). Olaszország–Argentína: Nápoly, azaz Diego Maradona városa szerencsét hoz a dél-amerikaiaknak (1990). Németország–Argentína 4–0: Fokváros már nem hoz szerencsét az immár szövetségi kapitány Maradonának (2010).
KULTIKUS. A döntőbe jutásért zajló Hollandia–Brazília csoportmeccstől gyönyörű futballt várt a közvélemény, és szó se róla, akadnak szemrevaló megoldások, születik két szép holland gól, de a dortmundi ütközet mégis a szikrázóan kemény belépőkről, durvaságokról, kakaskodásokról emlékezetes. (1974)
TESTVÉRI BÚCSÚ. A két nagyszerű Laudrup testvér, Michael és Brian a brazilok elleni vesztes negyeddöntővel búcsúzik a válogatottól – utóbbi góllal. (1998)
KI HITTE VOLNA?! Anglia három elbukott tizenegyespárbaj után, története során először, megnyer egyet! A Kolumbia elleni siker negyeddöntőbe jutást ér. (2018)

37. RÉSZ (július 4. – 7 torna, 11 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A második elveszített vb-döntőnk: hiába vezetünk két góllal a meccs elején, ez csak a dramaturgiát turbózza fel: a nyugatnémet diadalból így lesz „berni csoda”. (1954)
KULTIKUS. Wlodzimierz Smolarek a szögletzászlónál cselezgetve bosszantja a szovjeteket (1982). Juan Zuniga alattomosan gerincen rúgja Neymart, amivel aláássa a brazil aranyreményeket (2014).
GYÖNYÖRŰ GÓL. Dennis Bergkamp az argentinok elleni negyeddöntő 89. percében olyan gólt lő, hogy a holland kommentátor elsírja magát. (1998)
KLASSZIKUS MECCS. NSZK–Anglia 1–1: drámai tizenegyespárbaj német sikerrel (1990). Olaszország–Németország 2–0: drámai hosszabbítás olasz sikerrel (2006).

38. RÉSZ (július 5. – 4 torna, 7 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. Olaszország–Brazília 3–2: a spanyolországi vb-középdöntő B-csoportjának harmadik emlékezetes ütközete, amelyben az aranyvárományos brazilok kétszer is egyenlítenek, Paolo Rossi mesterhármasával az olaszok mégis kiejtik őket. (1982)
MESTERI HÚZÁS. Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya, amikor már látszott, hogy 11-esek döntenek Costa Rica ellen, kapust cserél: a 121. percben pályára küldi Tim Krult, aki pontosan azt teszi, amit vártak tőle. (2014)
KULTIKUS. Manapság már olyan sok kamera rögzíti a futballmeccseken történteket, hogy szinte semmiről sem maradunk le: Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya egy kihagyott gólhelyzetnél olyannyira átengedi magát keserűségének, hogy... (2014)

39. RÉSZ (július 6. – 4 torna, 4 mérkőzés) – elérhető itt!
GYÖNYÖRŰ GÓL. Giovanni van Brockhorst bombagóllal adja meg a lendületet Hollandiának ahhoz, hogy legyőzze Uruguayt a fokvárosi elődöntőben. (2010)
KLASSZIKUS MECCS. Lengyelország–Brazília 1–0: a müncheni bronzmeccsen történetük első vb-érmét szerzik a lengyelek. (1974)
KI HITTE VOLNA?! Egyetlen dél-amerikai válogatott sem jut be az oroszországi torna elődöntőjébe, miután a franciák legyőzik Uruguayt, a belgák pedig Brazíliát. A brazilok több mint két év után kapnak egynél több gólt egy mérkőzésen. (2018)

40. RÉSZ (július 7. – 5 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. NSZK–Hollandia 2–1: akárcsak húsz évvel korábban, megint vert helyzetből nyer vb-finálét az NSZK, a győztes gólt Gerd Müller jegyzi. (1974)
KLASSZIKUS MECCS. A vb-k hajrájával elérkeztünk abba a fázisba, amikor már szinte minden meccs klasszikus: az olasz–angol bronzmeccs Roberto Baggio labdalopásával (1990); a brazil–holland elődöntő Taffarel védéseivel (1998); a spanyol–német elődöntő Carles Puyol fejesével (2010); vagy éppen a négygólos, végül tizenegyesekkel eldőlő horvát–orosz negyeddöntő (2018).

41. RÉSZ (július 8. – 5 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. NSZK–Franciaország 3–3: hosszabbítást, hat gólt és a vb-döntők első tizenegyespárbaját hozza a nyugatnémet sikerrel végződő sevillai elődöntő, amelynek volt egy ijesztő pillanata. A kíméletlen Harald Schumacherrel történő ütközése után néhány pillanatig azt hihettük, hogy veszélyben forog Patrick Battiston élete: hordágyon vitték le a franciát, de szerencsére akkor már magánál volt. (1982)
DÖNTŐ. NSZK–Argentína 1–0. A nyugatnémetek visszavágnak a négy évvel korábbi fináléért, és harmadszor is világbajnokok. (1990)
KI HITTE VOLNA?! Lilian Thuram 142 válogatott meccsén csupán két gólt szerez, azokat viszont a legjobbkor: a horvátok elleni saint-denis-i elődöntőben, amelynek második félidejében csapata hátrányba kerül. A jobbhátvéd a döntőbe lövi Franciaországot. (1998)
KULTIKUS. Hetet rúgni a braziloknak a saját közönségük előtt egy vb-elődöntőben... Fél óra után 5–0-ra vezetni... S ráadásul elvenni legendás futballistájuktól, Ronaldótól a vb-örökgóllista első helyét... Németország és Miroslav Klose történelmit alakít. (2014)

42. RÉSZ (július 9. – 4 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Olaszország–Franciaország 1–1: haboztunk, melyik rovatba helyezzük el a berlini döntőt, amelyet az olaszok tizenegyesekkel nyertek meg, mert a meccsnek akad egy kultikus pillanata is. Az, amelyikben Zinédine Zidane mellbe fejeli az őt folyamatosan heccelő Marco Materazzit. Döbbenetes: így ér véget egy fantasztikus futballistakarrier. (2006)
KLASSZIKUS MECCS. Brazília–Svédország 7:1: van, hogy a brazilok nem kapják, hanem rúgják a hetest; saját közönségük előtt történik ez is, Ademir négy gólt szerez (1950). Brazília–Hollandia 3–2: a remek dallasi negyeddöntőt az addig kispadozó veterán, Branco dönti el mesteri szabadrúgással (1994).
KULTIKUS. Luis Enrique vérző arca sem bír kellő nyomatékkal, Puhl Sándor és segítői nem észlelik Mauro Tassotti galád mozdulatát, a tizenegyes elmarad, végül Olaszország nyeri meg a bostoni negyeddöntőt. Tassotti utóbb súlyos eltiltást kap, a Marca pedig évtizedek múltán is felhasználja címlapján a legendás fotókat. (1994)

43. RÉSZ (július 10. – 4 torna, 5 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. Öt gól születik az alicantei lengyel–francia bronzmeccsen (1982), ugyancsak öt Port Elizabethben, ahol a gólkirály, Thomas Müller és a dél-afrikai torna legjobbjának megválasztott Diego Forlán is a kapuba talál (2010), viszont csak egy Szentpéterváron, noha a franciák és a belgák amolyan előrehozott döntőt vívnak egymással (2018).
KI HITTE VOLNA?! Bulgária szépen haladt előre az egyesült államokbeli tornán, Hriszto Sztoicskov, Jordan Lecskov és társaik nevét már kívülről fújta a publikum, de hogy a németek elleni negyeddöntőt is behúzzák, azt azért kevesen hitték. Megtörtént! (1994)

44. RÉSZ (július 11. – 5 torna, 5 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Olaszország–NSZK 3–1: Rossi hatodik gólja, Tardelli emlékezetes gólöröme, Altobelli lövése (1982). Spanyolország–Hollandia 1–0: egy kőkemény csata, amelyet Andrés Iniesta dönt el a 116. percben (2010).
MICSODA EGYBEESÉS! Horvátország vb-újoncként bronzérmet szerez (1998), húsz évvel később ugyanezen a napon döntőbe jut, méghozzá úgy, hogy – elsőként téve ilyet – a nyolcad- és a negyeddöntőt követően az elődöntőt is megfordítja (2018).

45. RÉSZ (július 12. – 3 torna, 5 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Franciaország–Brazília 3–0: a házigazda álomdöntőben bizonyíthatja, hogy megérett a világbajnoki címre. Zinédine Zidane két fejes góljára építve nyernek a „kékek”, ám hogy miért játszik nagyon haloványan Ronaldo, máig összeesküvés-elméletek témája. (1998)
VILÁGKLASSZIS ELSŐ VB-GÓLJA. Sőt a második is: Franz Beckenbauer kétszer talál be a svájciak ellen Sheffieldben. (1966)
KI HITTE VOLNA?! Brazília másodszor vb-házigazda, és amíg az első alkalommal csak az aranyéremről maradt le (második lett), addig másodjára a dobogóról is. Igaz, a bronzmeccs előtti napokban történtek fényében nem meglepetés, hogy Hollandia simán legyőzi. (2014)

46. RÉSZ (július 13. – 5 torna, 11 mérkőzés) – elérhető itt!
MÉRFÖLDKŐ. Ez a labdarúgó-világbajnokság születésnapja: az uruguayi Montevideóban ezen a napon játsszák le az első két mérkőzést. Az első vb-gól a francia Lucien Laurent nevéhez fűződik, s hogy a gólnak „értelme” is legyen, csapata 4:1-re megveri Mexikót. (1930)
MAGYAR. Már a 2. percben hátrányba kerül a magyar válogatott az angliai bemutatkozó mérkőzésén, végül ki is kap Portugáliától (1:3), de Bene Ferenc kiváló helyzetfelismerése révén megszületik az első gólunk. (1966)
DÖNTŐ. Németország–Argentína 1–0: ha e két ország vívja a vb-döntőt, és csupán egy gól születik, akkor annak szerzője csakis német játékos lehet. Olaszország után így történik Brazíliában is: a csereként beálló Mario Götze gyönyörű lövésével a németek negyedszer világbajnokok. (2014)

47. RÉSZ (július 14. – 2 torna, 3 mérkőzés) – elérhető itt!
KULTIKUS. Jugoszláviában 2010-ben mozifilm készült a válogatott első világbajnoki szerepléséből, ami nem akárhogyan kezdődik: a plávik 2:1-re legyőzik az akkor már kétszeres Dél-Amerika-bajnok brazilokat. (1930)
MÉRFÖLDKŐ. Egy Eb-ezüst, egy Eb-bronz és egy elveszített vb-bronzmeccs után Belgium megszerzi első világbajnoki érmét: az angolokat felülmúló „vörös ördögök” a legtöbb gólt szerző válogatottként térnek haza az oroszországi vb-ről. (2018)

48. RÉSZ (július 15. – 3 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Története egyik legszebb győzelmét aratják ezen a napon a mieink: Bene Ferenc szép gólt lő, Farkas Jánosé egyenesen gyönyörű, Mészöly Kálmán higgadtan értékesít egy 11-est – 3:1-re verjük meg a brazilokat! (1966)
DÖNTŐ. Franciaország–Horvátország 4–2: húsz évvel a hazai pályán kiharcolt diadal után Moszkvában is csúcsra jut a francia futball, a „kékek” látványos, hatgólos meccsen fektetik két vállra a hosszabbításokkal teli menetelésük végére elfáradó horvátokat – Kylian Mbappé megint a kapuba talál, a döntők történetének legfiatalabb gólszerzője lesz. (2018)

49. RÉSZ (július 16. – 4 torna, 8 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Válogatottunk nem vesz részt az első világbajnokságon, azonban az első magyar „színre lépés” megtörténik: Chile legjobbjai Orth György szövetségi kapitány irányításával múlják felül 3:0-ra Mexikót. (1930)
DÖNTŐ. Uruguay–Brazília 2:1: Maracanazo, avagy brazil nemzeti tragédia a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban. A négyes döntő utolsó meccsén, az aranyról döntő összecsapáson hiába egy korábbi világbajnok az ellenfél, a házigazdák biztosak a győzelmükben, aztán történik, ami történik... (1950)
KLASSZIKUS MECCS. Svédország–Bulgária 4–0: bronzmérkőzésen egyszer sem volt akkor különbség két csapat között, mint Los Angelesben – legalábbis a gólok tekintetében: a svédek már a szünetre beállítják a 4–0-s végeredményt a helyzeteiket elpuskázó bolgárok ellen. (1994)

50. RÉSZ (július 17. – 2 torna, 3 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Brazília–Olaszország 0–0: az eddigi egyetlen világbajnoki döntő, amelyiket magyar játékvezető, Puhl Sándor vezet, és az egyetlen, amelyiken nem születik gól. A brazil diadallal végződő tizenegyespárbaj izgalmai azért megérnek egy kattintást. (1994)

51. RÉSZ (július 18. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
MÉRFÖLDKŐ. A házigazda Uruguay bemutatkozik a Centenario Stadion 70 000 nézője előtt, és 1:0-s győzelemmel teszi meg az első lépést az áhított vb-trófea felé. (1930)

52. RÉSZ (július 19. – 2 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
KI HITTE VOLNA?! Az újonc Észak-Korea bemutatkozásképp pontot szerzett Chile ellen, de hogy legyőzi Olaszországot?! Senki sem gondolhatta komolyan. Middlesbrough-ban mégis megszületik a vb-történelem egyik legmeglepőbb eredménye. Csak annyit mondunk előzetesen, hogy Pak Du Ik. (1966)
KLASSZIKUS MECCS. Portugália–Brazília 3:1: a mieinket legyőző Portugália a brazilokon sem akad fenn, a csodálatos Eusébio két góljára építve megveri a címvédőt. (1966)

53. RÉSZ (július 20. – 2 torna, 6 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A brazilok néhány nappal korábbi legyőzése után szinte kötelező a bolgárok elleni siker, és bár már a döntetlen is továbbjutást érne, nyerünk. Az első gólt a bolgárok lövik, a másodikat is, ám az egy nevetséges öngól, ami lendületet ad a mieinknek – Mészöly Kálmán nagy gólt lő, az első két meccsén is a kapuba találó Bene Ferenc gyönyörű gólt fejel. (1966)

54. RÉSZ (július 21. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
MÉRFÖLDKŐ. A zömében erdélyi játékosokkal felálló román válogatott nagyon kikap Uruguaytól, és egy győzelem, egy vereség mérleggel búcsúzik az első vb-től. (1930)

55. RÉSZ (július 22. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. A chilei válogatott nem jut tovább csoportjából, de a néhány hónapra szerződtetett szövetségi kapitány, Orth György akkoriban kezdődő edzői karrierjének nagyon jót tesznek az uruguayi napok. (1930)

56. RÉSZ (július 23. – 1 torna, 4 mérkőzés) – elérhető itt!
MAGYAR. Noha Bene Ferenc a negyedik angliai vb-meccsén is a kapuba talál, a mieink 2:1-re kikapnak a Szovjetuniótól, azaz nem jutnak tovább a negyeddöntőből. (1966)
KULTIKUS. Az angol szakembereknek óriási hatásuk volt az argentin futball fejlődésére (is), a kezdeti barátkozó ismerkedésből azonban mára kibékíthetetlen rivalizálás lett. Az első hangos botrány akkor kerekedik, amikor a két csapat londoni negyeddöntőjén a kiállított argentin csapatkapitányt, Antonio Rattínt rendőri kísérettel tessékelik le a pályáról. (1966)
KLASSZIKUS MECCS. Portugália–Észak-Korea 5:3: az olaszok ellen nyerő észak-koreaiak nem viccelnek, a 25. percben 3:0-ra vezetnek az addig hibátlan Portugália ellen. Lehet innen fordítani? Ha van egy Eusébiód, és gyors egymásutánban szerez négy gólt, akkor lehet... (1966)

57. RÉSZ (július 25. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. A szovjet kapusfenomén, Lev Jasin hiába véd néhány nehéz lövést, csapata elveszíti a nyugatnémetek elleni elődöntőt – a fiatal Franz Beckenbauer igen szemrevaló gólt szerez. (1966)

58. RÉSZ (július 26. – 2 torna, 2 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. A gólokat addig futószalagon termelő Portugália elakad a londoni elődöntőben, Alf Ramsey jól szervezett angol válogatottja Bobby Charlton két góljával megállítja. Anglia először (és mostanáig utoljára) jut be a világbajnokság döntőjébe. (1966)

59. RÉSZ (július 27. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
KLASSZIKUS MECCS. Akárcsak egy nappal korábban Argentína az Egyesült Államok ellen, a házigazda Uruguay is 6:1-re győz az elődöntőben – az uruk Jugoszláviát ütik ki. (1930)

60. RÉSZ (július 28. – 1 torna, 1 mérkőzés) – elérhető itt!
VILÁGKLASSZIS. Eusébio a szovjetek elleni, 2:1-re megnyert bronzmeccsen is a kapuba talál, és kilenc góllal az angliai torna gólkirálya lesz. (1966)

61. RÉSZ (július 30. – 2 torna, 2 mérkőzés) – elérhető itt!
DÖNTŐ. Uruguay–Argentína 4:2: a házigazda váltott labdákkal lejátszott mérkőzésen nyeri meg az első finálét (1930). Anglia–NSZK 4:2: hosszabbítást követően szintén hatgólos meccsen nyer a házigazda. A megosztott felvételeken a vb-döntők egyetlen mesterhármast elérő labdarúgója, Geoff Hurst is felidézi emlékeit (1966).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik