Két vb-kudarc, amely megrengette a magyar futballt – videók!

Vágólapra másolva!
2018.06.02. 00:35
null
Az olasz Giorgio Ferrinit már a 12. percben kiállították 1962-ben – levonulás díszkísérettel (Fotó: AFP)
A sportversenyek sajátossága, hogy nagyságrendekkel kevesebb a győztes, mint a vesztes, így természetszerűleg minden nemzet több kudarcélményt tart nyilván, mint boldog pillanatot. Vereség és vereség között persze van különbség, így a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki kudarcai is különböző megítélés alá esnek – a sors által e napra rendelt kettő azonban egyértelműen a legfájóbbak közül való. De haladjunk időrendben vb-öröknaptárunk június 2-i lapján.

 

1962: A SANTIAGÓI CSATÁTÓL PELÉ SÉRÜLÉSÉIG

A chilei világbajnokságon ezen a napon zajlott le a hírhedt Santiagói csata, amelyet természetesen nem katonák, hanem két futballcsapat, az olasz és a házigazda vívott egymással egy feltűnően gyenge napot kifogó angol játékvezető közre(nem)működésével. Noha a játékosok a sérülésokozási szándékot egyáltalán nem palástolva egyforma odaadással ütötték, rúgták egymást az 58 percig húzódó első félidőben, Ken Aston csak az olasz csapatból állított ki.

Ken Aston: a santiagói csatától a sárga és a piros lap 
„feltalálásáig” – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA (angol nyelven)
Ken Aston: a santiagói csatától a sárga és a piros lap „feltalálásáig” – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA (angol nyelven)

Mindjárt két játékost is, akik közül a makacskodó Giorgio Ferrinit az incidensbe beavatkozó rendőrök vezették le a pályáról a 12. percben… A második félidőt kettős emberhátrányban kezdő olaszok stratégiája az időhúzásra korlátozódott, és ez nem vezethetett eredményre: a hajrában Jaime Ramirez fejjel, Jorge Toro nagy lövéssel a kapujukba talált, továbbjuttatva Chilét. Bár az angol kommentátor szerint mindkét csapatot ki kellett volna zárni… VIDEÓ ITT!

Ken Aston játékvezetőben egyébként a sárga és piros lapok feltalálóját tisztelhetjük. Az újítás ötlete nem ezen a zaklatott santiagói napon fogant meg a fejében, hanem a négy évvel későbbi angliai világbajnokságon, ahol a játékvezetői bizottság elnökeként arra jutott: nem elég, ha a bíró szóban figyelmezteti a labdarúgót – a nyelvi nehézségekből adódó félreértések elkerülése végett tanácsos lenne egyértelműsíteni a figyelmeztetéseket és a kiállításokat. 1970-ben már használták is a sárga és a piros lapot.

A „magyar csoportban” Anglia magabiztosan verte meg Argentínát, a jugoszláv–uruguayi csata is európai diadalt hozott, és a spanyolverő Csehszlovákia is újabb meglepetéssel szolgált: megfékezte Brazíliát.

A brazil táborban nem kis riadalmat keltett, hogy a Mexikó elleni nyitányon gólt és gólpasszt jegyző nagyszerű Pelé az első félidő derekán, egy lövőmozdulat közben súlyos combizom-húzódást szenvedett, attól fogva csak álldogált a pályán (cserélni még nem lehetett), és a lefújás után bizonyossá vált, hogy ezen a vb-n már csak szurkolóként vehet részt… VIDEÓ ITT!

VB 1962, CHILE – JÚNIUS 2.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Arica Jugoszlávia–Uruguay 3:1
Santiago Chile–Olaszország 2:0
Vina del Mar Brazília–Csehszlovákia 0:0
Rancagua Anglia–Argentína 3:1

 

A KÉPRE KATTINTVA CUBILLAS VIDEÓS 
VISSZAEMLÉKEZÉSE (angol nyelven)
A KÉPRE KATTINTVA CUBILLAS VIDEÓS VISSZAEMLÉKEZÉSE (angol nyelven)

1970: SZÍNRE LÉP EGY BIZONYOS CUBILLAS

A mexikói világbajnokság első gólparádéja: Bulgária hiába vezetett két góllal Peru ellen – Dinko Dermendzsiev egyszerű, de nagyszerű szabadrúgás-kombinációból szerzett vezetést, érdemes megnézni –, a vb-re negyven év után visszatérő dél-amerikaiak fordítottak. Győztes góljukat a fiatal Teófilo Cubillas szerezte, akinek klasszisát még jó néhányszor megcsodálhatjuk majd. VIDEÓ ITT!

A jobb oldali videóban Cubillas többek között arról is beszél, hogy a győzelem nagyon fontos volt – a siker csipetnyi örömet hozott a két nappal korábbi pusztító földrengés több tízezer áldozatát gyászoló országnak.

A címvédő Anglia sovány győzelemmel mutatkozott be, az előző finálé hőse, Geoff Hurst szerezte egy remek csel után a románok elleni győztes gólt. VIDEÓ ITT!

Az újonc Izrael helytállt, de végül mégiscsak kikapott az egyik legjobbját, Pedro Rochát sérülés miatt korán elveszítő Uruguaytól. VIDEÓ ITT!

VB 1970, MEXIKÓ – JÚNIUS 2.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Puebla Uruguay–Izrael 2–0
Guadalajara Anglia–Románia 1–0
León Peru–Bulgária 3–2

 


A Népsport így látta
A Népsport így látta

1978: MAGYAR BEMUTATKOZÁS TISZTES EREDMÉNNYEL – ÉS KÉT KIÁLLÍTÁSSAL

A magyar válogatott nem a legjobb előjelekkel érkezett Argentínába: a balszélső, Várady Béla megsérült a felkészülés során, tetejébe az utolsó felkészülési meccsen Londonban nemcsak nagy verést (1–4) kapott a csapat, hanem egy övön aluli ütést is (Fazekas László feleségének és Törőcsik András menyasszonyának áruházi tolvajlásából lélekromboló bulvárbotrány kerekedett).

Ehhez képest csodálatosan kezdett az 1962 és 1966 után ismét Baróti Lajos irányította magyar csapat: a csaknem nyolcvanezer argentin szurkoló legnagyobb megrökönyödésére a házigazdák elleni meccs 10. percében Csapó Károly egy kipattanóból belőtte a vezető gólt! (A mieink a két nappal korábban elhunyt Aranycsapat-legenda, Bozsik József emlékének adózva gyászkarszalaggal játszottak.)

Egy későbbi NS-interjú Garrido játékvezetővel ide kattintva olvasható el.

Habár Leopoldo Luque gyorsan egyenlített, a hajráig őriztük az 1–1-es állást. A 83. percben aztán beindult a ringlispíl: egy zűrzavaros szituációból Daniel Bertoni megszerezte a győztes gólt, nem sokkal később az újfent szabálytalankodó Törőcsiket, majd egy durva belépőért Nyilasi Tibort is kiállította a portugál Antonio Garrido játékvezető. Nemcsak a meccset vesztettük el tehát, hanem két kiválóságunkat is – ismervén a folytatást, megállapíthatjuk: már ekkor pecsét került az egész vb-szereplésünkre… VIDEÓ ITT!

A bikaerős csoport másik meccsén Bernard Lacombe már az első percben befejelte a franciák vezető gólját, csakhogy Paolo Rossi és Renato Zaccarelli révén Olaszország fordított – Michel Platini, a franciák későbbi legendája vereséggel mutatkozott be első vb-jén. VIDEÓ ITT!

Rosario történelmi kilencven percnek volt szemtanúja: Tunézia az utolsó tíz percben szerzett két góllal legyőzte Mexikót, és ezzel az övé lett az első afrikai világbajnoki győzelem. VIDEÓ ITT!

VB 1978, ARGENTÍNA – JÚNIUS 2.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Mar del Plata Olaszország–Franciaország 2–1
Buenos Aires Argentína–Magyarország 2–1
Rosario Tunézia–Mexikó 3–1

 

A Képes Sport címlapja
A Képes Sport címlapja

 

A Népsport így látta – A CÍMLAPRA KATTINTVA IS INDUL 
AZ ÖSSZEFOGLALÓ VITRAY TAMÁS KOMMENTÁLÁSÁVAL
A Népsport így látta – A CÍMLAPRA KATTINTVA IS INDUL AZ ÖSSZEFOGLALÓ VITRAY TAMÁS KOMMENTÁLÁSÁVAL

1986: AZ A RETTENETES, MEGMAGYARÁZHATATLAN IRAPUATÓI DÉLUTÁN…

S hogy ez a nap kitörölhetetlen legyen a magyar futball „szomorúság-gyűjteményéből”, arról a szovjetek gondoskodtak nyolc évvel később. Sok magyar tévénéző kezében állt meg félúton a söröskorsó és a szalámis szendvics az irapuatói mérkőzés 4. percében, amikor Szergej Alejnyikov bombája majdnem kiszakította a magyar hálót… A labda akkor már nem először járt Disztl Péter mögött (Pavel Jakovenko a 2. percben kezdte zaklatásunkat), és sajnos nem is utoljára.

A helyszínen tartózkodóknak és a tévén keresztül szurkolóknak az volt a benyomásuk, mintha Mezey György játékosai – a megelőző másfél évben Európa legjobbjai között emlegetett magyar válogatott tagjai! – két fokozattal lassúbb tempóban közlekedtek volna a pályán, mint a szovjetek.

A következmény nem maradt el: a folytatásban Igor Belanov, Ivan Jaremcsuk és Szergej Rogyionov is betalált, elkönyveltek egy öngólt Dajka Lászlónak – lám, így született meg az összeesküvés-elméletek kiindulópontjául szolgáló 0–6. VIDEÓ ITT!

Bunda? Elrontott magaslati edzőtáborozás? Az ellenfél ételmérgezős ármánykodása? Balul elsült doppingstratégia? „Ott voltam, de ha megfeszülök, sem adhatok megnyugtató választ” – írta évtizedekkel később Hegyi Iván a vb-k történetét összefoglaló könyvében.

Mezey György későbbi visszaemlékezése szerint az előbb felsoroltak „a legképtelenebb vádak”. A korábbi szövetségi kapitány az Élet és Irodalom 2018. évi 22. számában, a mérkőzés 32. évfordulója előtt egy nappal megjelent interjúban így fogalmazott: „Az történt velem, ami minden futballedzővel megtörténhet: a végére szétesett a csapatom. Miért? A csapat sikert sikerre halmozott, a játékosok egy része elszakadt a valóságtól…” Mezey nem áll meg itt – a további okokról a más témákat is érintő interjúban olvashat az es.hu-n!

Az előző vb-ről bronzéremmel hazatérő lengyelek sem kezdtek valami fényesen (mi azért cseréltünk volna velük…), Argentína viszont aranyesélyeshez méltón startolt: Jorge Valdano duplájára – és az igazi vezérnek mutatkozó Diego Maradona két gólpasszára – alapozva simán megverte az amúgy parádés góllal szépítő Dél-Koreát. VIDEÓ ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 2.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Mexikóváros Argentína–Dél-Korea 3–1
Irapuato Szovjetunió–Magyarország 6–0
Monterrey Marokkó–Lengyelország 0–0

 

2002: ANGLIA SVÉD KAPITÁNNYAL FUT NEKI SVÉDORSZÁGNAK

Argentína győzelemmel, Anglia döntetlennel melegített a két válogatott nagy érdeklődéssel várt presztízscsatájára. Apropó, bemelegítés… A Nigériát Gabriel Batistuta fejesével legyűrő argentinok nem játszottak jól, ráadásul már a bemelegítéskor elveszítették csapatkapitányukat – a védelem egyik oszlopának számító Roberto Ayala úgy húzódott meg, hogy ezen a vb-n már nem is játszhatott. VIDEÓ ITT!

Anglia kiszurkolta David Beckham felgyógyulását, a torna előtt lábközépcsonttörés miatt kezelt manchesteri középpályás szögletből mindjárt gólpasszt varázsolt Sol Campbell fejére. A második félidőben aztán már a svédek voltak jobbak, Nicklas Alexandersson belőtte az egyenlítő gólt, és hiába ült egy igazi svédspecialista, Sven-Göran Eriksson az angol kapitányi székben, az 1968 óta várt svédverés ezúttal sem jött össze a háromoroszlánosoknak. VIDEÓ ITT!

Spanyolország 1950 óta először kezdett győzelemmel vb-t, az újonc szlovénok elleni siker Fernando Hierro hajrábeli büntetőjével lett biztos, de előtte betalált Raúl és Valerón is. VIDEÓ ITT!

A csapatkapitányát, az extravagáns José Luis Chilavert kapust eltiltás miatt nélkülöző Paraguay hiába vezetett két góllal Dél-Afrika ellen (Francisco Arce szabadrúgásból lőtt gólja igen szép volt!), az ellenfél talpra állt, egy megpattanó lövéssel szépített, majd a 90. percben Quinton Fortune büntetőből egyenlített. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 2.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Puszan Paraguay–Dél-Afrika 2–2
Kvangdzsu Spanyolország–Szlovénia 3–1
Ibaraki Argentína–Nigéria 1–0
Szaitama Anglia–Svédország 1–1
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik